CABLETECH URZ0336A

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 933
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

CABLETECH URZ0336A

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING »

CABLETECH URZ0336A

Źródło informacji o urządzeniu: https://www.lechpol.eu/model/urz0336a.

Awatar użytkownika
maciek_p
Posty: 135
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków/Chorągwica

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: maciek_p »

Czy udało się komuś uruchomić You Tuba na tym tunerze?
Obrazek
https://dvbsklep.pl/tuner-dvb-t2-hevc-c ... h-urz0336a

Awatar użytkownika
dylemat24
Posty: 120
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24
Miejscowość: Kraków

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: dylemat24 »

Możesz napisać co sadzisz o tym urządzeniu. Najbardziej interesuje mnie synchronizacja dzwieku i obrazu, czy się rozjeżdża?

Awatar użytkownika
maciek_p
Posty: 135
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków/Chorągwica

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: maciek_p »

Na razie nie zauważyłem takich problemów. Na stronie https://dvbsklep.pl/tuner-dvb-t2-hevc-c ... h-urz0336a dostępna jest aktualizacja oprogramowania. Poprawił się wygląd menu, link do aplikacji sieciowych zmienił miejsce na bardziej logiczne i zaczęło działać YouTube.... bez konieczności dodawania API. 99 zł za tuner z YouTube to naprawdę fajna opcja - szkoda tylko że nie można zalogować się do swojego konta YT lub tworzyć playlisty. Wyszukiwanie każdego filmu jest trochę uciążliwe. Pilot działa sprawnie ale jest z tych... małych i tanich ;).

funzen
Posty: 3
Rejestracja: 13 marca 2022, o 18:54
Miejscowość: warszawa
Odbiornik: EDISION PICCO T265,Strong SRT 8211,Strong SRT 8209

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: funzen »

Strona z softem do CABLETECH URZ0336A
https://www.sapro.cz/ke-stazeni/categor ... -cabletech

markof75
Posty: 4
Rejestracja: 3 kwietnia 2022, o 14:43
Miejscowość: Żyrardów

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: markof75 »

funzen pisze: 20 marca 2022, o 16:26 Strona z softem do CABLETECH URZ0336A
https://www.sapro.cz/ke-stazeni/categor ... -cabletech
Który z nich jest aktualny, patrząc po plikach w archiwach to są wszystkie takie same. Ktoś aktualizował z tej strony?

gocom
Posty: 94
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: gocom »

Wszystkie są różne.
https://www.sapro.cz/ke-stazeni/categor ... -cabletech:

upgrade_MST297B.bin - Jul 2 2019-19:00:01
Cabletech-04-2020-URZ0336A.rar - Mar 14 2020-09:55:33
Cabletech_DVB-T2 HEVC_M7T10_MXL608_20200702.zip - Jul 2 2020-09:30:20
Cabletech_DVB-T2 HEVC_M7T10_20200911.zip - Sep 11 2020-16:06:53
Lechpal_cabletech_DVB-T2 HEVC_M7T10_MXL608_20210428.zip - Apr 28 2021-18:34:13

Z linku w drugim poście:
Cabletech_DVB-T2 HEVC_M7T10_MXL608_20200826.rar - Aug 26 2020-10:58:18

Wybierz najnowsze według daty wydania.
Jeśli Twój odbiornik ma już 28 kwietnia 2021-18:34:13, nie musisz aktualizować.

markof75
Posty: 4
Rejestracja: 3 kwietnia 2022, o 14:43
Miejscowość: Żyrardów

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: markof75 »

Ok, zaktualizowałem do ostatniej wersji. Trochę miałem cykora żeby wstał, bo zrobili literówkę w dacie ostatniego pliku, zamiast 2021 było 2012, ale poszło. zobaczymy czy cos pomogło, bo miałem duże problemy z tym odbiornikiem przed aktualizacją. Grał z pół godziny i nagle tracił zasięg, czasami na wszystkich kanałach a czasami na kanałach z jednego mux-a.

Jednak aktualizacja nie pomogła. :twisted:

zinox
Posty: 166
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv K&M
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: zinox »

objawy wskazują że kondziołek mu napuchł - ten na 5V - zasilanie płyty głównej. Częsty objaw w tym modelu. Wymiana kondensatora to groszowa sprawa

markof75
Posty: 4
Rejestracja: 3 kwietnia 2022, o 14:43
Miejscowość: Żyrardów

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: markof75 »



Nie widzę żadnych spuchnięć na kondensatorach, ani kondensatorów na 5V.

gocom
Posty: 94
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: gocom »

Kondensator może być uszkodzony i bez pęcznienia może puchnąć na dole. Jeśli nie ma urządzenia diagnostycznego, łatwiej jest wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne - jest ich nie więcej niż 5-7. Jeśli te środki nie pomogą naprawić dekodera, to specjalista jest już potrzebny, a zatem pojawia się pytanie o opłacalność naprawy - może być bardziej opłacalny zakup nowego odbiornika.
Na zdjęciu kondensator z mojego Vmade K6 AV. Kiedy się nie udało, odbiornik miał półtora roku. Został zainstalowany na magistrali 5V. Wymiana przywróciła Vmade do stanu gotowości. Obrazek

markof75
Posty: 4
Rejestracja: 3 kwietnia 2022, o 14:43
Miejscowość: Żyrardów

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: markof75 »

Taniej będzie wymienić kondensatory, naprawa w serwisie nieopłacalna. Dzięki za podpowiedzi.

marek_g
Posty: 43
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 02:05
Odbiornik: Samsung LE37D550
Instalacja antenowa: "antena siatkowa" + symetryzator/ 10 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Leżąjsk: RTCN *Giedlarowa*

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: marek_g »

Spotkałem się z dziwną/śmieszną sytuacją dotyczącą tego tunera.
Zadzwoniła do mnie jedna znajoma która powiedziała że ma problem. Wyłączyć tuner da się normalnie ale włączyć już nie. Musi wyjąć kabel antenowy z gniazdka i dopiero wtedy tuner się włączy.

Instalacja antenowa wyglądała tak: na dachu antena ze wzmacniaczem, na strychu zwykły rozgałęźnik na 2 TV, w pokojach dwa takie same tunery. Jeden działa normalnie, drugi nie chce się włączyć. Przy tym działającym zamontowany był zasilacz Opticuma https://www.eltrox.pl/zasilacz-impulsow ... -ps-1.html
Odłączenie zasilacza i włączenie zasilania podawanego z tunera rozwiązało problem.
Do teraz się zastanawiam co było złego w tym prądzie Opticuma, że tuner przez niego zgłupiał :D . Przecież po włączeniu "zasilania anteny" ze swojego brata z drugiego pokoju zaczął się normalnie zachowywać (tak czy siak dostawał te 5V na gniazdo wejścia antenowego, pośrednio przez rozgałęźnik).

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: alex_777 »

marek_g pisze: 7 czerwca 2022, o 11:06 Instalacja antenowa wyglądała tak: na dachu antena ze wzmacniaczem, na strychu zwykły rozgałęźnik na 2 TV, w pokojach dwa takie same tunery. Jeden działa normalnie, drugi nie chce się włączyć. Przy tym działającym zamontowany był zasilacz ...
Odłączenie zasilacza i włączenie zasilania podawanego z tunera rozwiązało problem ...
Nie chciał się włączyć ten, który miał wyłączone +5 na gnieździe antenowym - a bez problemu włączał się ten, który miał +5 włączone :?:

marek_g
Posty: 43
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 02:05
Odbiornik: Samsung LE37D550
Instalacja antenowa: "antena siatkowa" + symetryzator/ 10 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Leżąjsk: RTCN *Giedlarowa*

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: marek_g »

Na początku oba miały wyłączone zasilanie na gnieździe antenowym bo był zasilacz Opticum.
Po usunięciu zasilacza włączyłem zasilanie na gnieździe antenowym na tunerze który włączał się normalnie.

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: CABLETECH URZ0336A

Post autor: dr146 »

Bo tak się nie robi jak napisałeś i takie zachowanie tunera nie powinno dziwić. Przy stosowaniu zasilacza zasilanie ma iść tylko do anteny a nie na głowice tunerów. Oba wejścia powinny być separowane (rozgaleznik to nie separator). Jeśli zaś podajesz zasilanie z tunera to separator powinien być na wejściu tego drugiego. Wtedy nic się nie będzie wieszać

ODPOWIEDZ