Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

hipis_1
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 12:10
Miejscowość: Kalisz
Odbiornik: Ferguson Ariva T75
Instalacja antenowa: Antena ASR IQ na balkonie. 4 piętro (ostatnie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat

Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: hipis_1 »

Dzień dobry.
Dekoder przystosowany do HEVC działał bez problemów do poniedziałku 23 maja. Odbierał kanały w starym standardzie jak i testowego muxa z HEVC. Przyszedł poniedziałek i katastrofa. Wczoraj chyba 2-3 kanały TVP z przycinaniem obrazu i dźwięku, a dzisiaj nic nie odbiera i komunikat "Brak sygnału". Antena zamontowana na balkonie z kierunkiem na Mikstat. O co kurde chodzi?? Sąsiad 4 klatki dalej wczoraj mógł złapać tylko kilka kanałów TVP. Jak można doprowadzić do czegoś takiego?? Moc sygnału została zmniejszona?

Signorjovi
Posty: 16
Rejestracja: 30 marca 2022, o 14:13
Miejscowość: Ostrówek
Odbiornik: TV Thomson 32 cale + tuner WIWA H.265
Instalacja antenowa: Antena Opticum Galaxy Premium + dipol vhf/uhf ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kalisz/Mikstat, Kamionka, Łódź/Zygry

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: Signorjovi »

Witaj. Proszę swoją lokalizację i instalację antenową jaką posiadasz. Moc mux1 i mux2 zostały zmniejszone ze 100kW do 45 i 50 kW.

hipis_1
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 12:10
Miejscowość: Kalisz
Odbiornik: Ferguson Ariva T75
Instalacja antenowa: Antena ASR IQ na balkonie. 4 piętro (ostatnie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: hipis_1 »

ul.Ostrowska 49, Kalisz. Antena balkonowa, ale nie podam szczegółów, gdyż jest u rodziców i nie mam jak sprawdzić. Skierowana mniej więcej w stronę nadajnika Mikstat. Nikt jej nie regulował, bo do niedzieli odbierała wszystko bez problemów łącznie z testowym HEVC.
Dzisiaj udało złapać się 5-6 programów jak TVP Kobieta, TVP Rozrywka i kilka innych (pewnie z jednego muxa wszystkie). Brak TVP1, TVP2 i pozostałych. Przez 4 dni praktycznie żadnych kanałów. Wszędzie komunika o słabym sygnale, a jeśli pojawił się obraz np. na TVP1 to przycinał co chwilę i nie dało się nic obejrzeć.
Skąd pomysł obniżenia mocy aż o połowę?

monter1981
Posty: 311
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: monter1981 »

Jeśli chodzi o MUX-3 z TVP3 Poznań (K31), to moc nie uległa zmianie (dalej 100kW). Zmniejszenie mocy pozostałych MUX-ów związane jest z uruchomieniem emisji z obiektu Łódź/Zygry, z którego sygnał częściowo pokrywa obszary objęte poprzednio zasięgiem z Mikstatu.
Kwestia anteny jest istotna. W handlu jest masa badziewia sprzedawanego w parze z mocnymi wzmacniaczami.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2022, o 11:23 przez monter1981, łącznie zmieniany 1 raz.

VAHANARA
Posty: 558
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: VAHANARA »

hipis_1 pisze: 25 maja 2022, o 16:00 Wczoraj chyba 2-3 kanały TVP z przycinaniem obrazu i dźwięku, a dzisiaj nic nie odbiera i komunikat "Brak sygnału". Antena zamontowana na balkonie z kierunkiem na Mikstat. O co kurde chodzi??
Reframing.

Zmieniono częstotliwości, moce, anteny na nadajnikach, wprowadzono dużo SFN-u, co skutkuje miejscami znacznymi zmianami w odbieranych sygnałach. Stąd ten Armagedon na odbiorach.
hipis_1 pisze: 27 maja 2022, o 15:30 Skierowana mniej więcej w stronę nadajnika Mikstat.
mux-1 - k44 / mapy pokazują pełny zasięg z Mikstatu
mux-2 - k32 / mapy pokazują pełny zasięg z Mikstatu
mux-3 - k31 / mapy pokazują pełny zasięg z Mikstatu i Chełmc

Nie powinno być problemów z odbiorem.
hipis_1 pisze: 27 maja 2022, o 15:30 Antena balkonowa
I to bywa obecnie źródłem problemów przy przejściu na T2. DVB-T można było odbierać na czymkolwiek, z T2 już miejscami tak dobrze nie ma.

hipis_1
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 12:10
Miejscowość: Kalisz
Odbiornik: Ferguson Ariva T75
Instalacja antenowa: Antena ASR IQ na balkonie. 4 piętro (ostatnie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: hipis_1 »

Piękny kit wcisneli, że wymiana dekodera wystarczy. Ktoś pomógł mamie na miejscu pokręcić anteną i udało się złapać TVP1, TPV2 i kilka innych kanałów, ale większości dalej nie ma. Jeśli antena jest nieodpowiednia, to teraz kupować nową metodą prób i błędów?

dvbtowiec
Posty: 2358
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: dvbtowiec »

Gdzie indziej postawiłbym akcent, pięknym kitem było wciskanie fatalnych anten kupującym. Dobrze wykonana instalacja antenowa, na dobrej antenie kierunkowej będzie działać (choć zawsze pewnie jakiś % odbiorców może mieć problem ze wzgl. na lokalizację). Problemy mogą się pojawić w antenach z małym zyskiem własnym, wspomaganych wzmacniaczami.
Często takie cuda były dużo droższe od anteny kierunkowej, ale jakoś działało więc użytkownik był zadowolony.
Niestety teraz nie wszędzie już da się "jechać" na byle czym.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3557
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: K63 »

hipis_1 pisze: 27 maja 2022, o 15:30 ul.Ostrowska 49, Kalisz
Jeżeli antena jest zamontowana na balkonie od południa, z odbiorem nie powinno być wiekszego problemu. Przemawia za tym wysokośc montażu i brak wyższych przeszkód w kierunku nadajnika(ów). Do Mikstatu jest ok.25 km, a do Chełmiec (mux-3 i 8) zaledwie 8 km.
hipis_1 pisze: 27 maja 2022, o 15:30 Antena balkonowa
Jaki model? Ewentualnie zamieść zdjecie.
dvbtowiec pisze: 30 maja 2022, o 10:58 pięknym kitem było wciskanie fatalnych anten kupującym
Wg mnie podstawowym błędem jest kupowanie anten w elektromarketach, marketach budowlanych lub na podstawie rankinków internetowych (np. po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła "najlepsza antena"). W pierwszym przypadku sprzedawcy często nie mają pojęcia czym handlują. A poza tym sprzedają to, co im przyślą i co mają "na stanie". W drugim przypadku są to najczęściej najpopularniejsze, a nie najlepsze anteny. A ludzie chętnie kupuja "oczami". Chcą by antena była mała lub wyglądała atrakcyjnie. Często wyznacznikiem jest wysoka cena. A wszystkie te cechy nie zawsze idą w parze ze skutecznością i jakością anteny.
Najlepiej anteny kupować w specjalistycznem sklepie, który równocześnie sam prowadzi usługę ich montażu. Myślę, że w ofercie powinni mieć anteny, które w danej lokalizacji najlepiej się sprawdzają. Innym wariantem jest powierzenie wyboru anteny dobremu instalatorowi. To w końcu on będzie się z nią "męczył" przy montażu.

hipis_1
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 12:10
Miejscowość: Kalisz
Odbiornik: Ferguson Ariva T75
Instalacja antenowa: Antena ASR IQ na balkonie. 4 piętro (ostatnie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: hipis_1 »

Mama ma antenę ASR IQ. Sąsiad skręcił ją bardziej w stronę bloku, żeby złapać jakieś kanały. Poprzednio, tj. przed wprowadzeniem DVB-T2, była trochę skręcona w lewo.
Obrazek

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3557
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: K63 »

Antena jest OK (ma tzw. inteligentny wzmacniacz), ale może nie dla tej lokalizacji. :?: Dla Fergusona sygnał może być za mocny (Arivy nie lubią mocnego sygnału) i dlatego "odkręcenie" anteny od azymutu na Mikstat poprawia odbiór. Tak ustawiona antena, co prawda powoduje obniżenie poziomu sygnału, ale równocześnie może zdegradować jego jakość.
Na Mikstat antena powinna być ustawiona bardziej w lewo - na płd-zach. (azymut ok. 195 st.).
Ostatnio zmieniony 30 maja 2022, o 15:22 przez K63, łącznie zmieniany 1 raz.

hipis_1
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 12:10
Miejscowość: Kalisz
Odbiornik: Ferguson Ariva T75
Instalacja antenowa: Antena ASR IQ na balkonie. 4 piętro (ostatnie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: hipis_1 »

K63 pisze: 30 maja 2022, o 12:50 Na Mikstat antena powinna być ustawiona bardziej w lewo - na płd-wsch. (azymut ok. 195 st.).
Z tego co pamiętam, to właśnie była w lewo. Oby to była tylko kwestia doregulowania kąta, bo to już jest denerwująca sytuacja. Z mapy pamiętam, że Mikstat na pewno nie jest schowany za naszym blokiem, więc powinno się dać poparwnie ustawić antenę.

hipis_1
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 12:10
Miejscowość: Kalisz
Odbiornik: Ferguson Ariva T75
Instalacja antenowa: Antena ASR IQ na balkonie. 4 piętro (ostatnie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: hipis_1 »

Udało się poprawić odbiór. Większość kanałów dobrze odbiera, jednak czasem pojawia się problem z TVP1, TVP2 i może jeszcze jakimś. Czasem pomaga wypięcie zasilacza anteny, ale nie zawsze. Co ciekawe innym kanałom to nie robi raczej różnicy i odbierają dobrze z zasilaczem (jakieś >90% mocy sygnału) i bez zasilacza (20-50%). Liczby na oko, bo mam pasek mocy na ekranie.
O co chodzi z tym TVP1 i TVP2? Akurat mama ogląda tam swoje seriale i się na to skarży.

VAHANARA
Posty: 558
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Kalisz - brak kanałów po zmianie na DBV-T2 i użyciu nowego dekodera

Post autor: VAHANARA »

hipis_1 pisze: 7 lipca 2022, o 08:30 O co chodzi z tym TVP1 i TVP2? Akurat mama ogląda tam swoje seriale i się na to skarży.
mux-3 (TVP1, TVP2...) jako jedyny masz w DVB-T i SFN (Mikstat / Chełmce). To powoduje, że jest odbiór jest bardziej wrażliwszy na jakości sygnałów niż pozostałe mux-y.

Pola manewru za dużego nie masz - do dyspozycji jest jedynie ustawianie anteny i włącz / wyłącz wzmacniacz. Czyli:

1. wyłączasz wzmacniacz przez wyciągnięcie z gniazda elektrycznego zasilacza antenowego i powoli zmieniając położenie anteny co kilka stopni (lewo / prawo / góra / dół (jeśli się da), jak również jej pochylenie góra / dół (jak się da) sprawdzasz na odbiorniku jakości odbieranego mux-3. Inne mux-y chwilowo cię wtedy nie interesują.

2. Powtarzasz to samo z włączonym wzmacniaczem (zasilacz antenowy włączony do gniazda elektrycznego).

Pamiętaj, że po zmianie położenia anteny, trzeba odczekać co najmniej kilkanaście sekund, a w twoim przypadku to i kilkadziesiąt albo i więcej, aż odbiornik się zasynhronizuje i zacznie łapać nieskorygowane błędy. Ideałem by było, aby wskazania poziomów były lekko poniżej wskazań max na odbiorniku, zaś wskazania jakości powinny być cały czas na maxa.

ODPOWIEDZ