OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Mirko
Posty: 2
Rejestracja: 21 kwietnia 2022, o 14:49
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: Cryptobox 702T, WIWA H.265 Mni, WinTV-DualHD (DVBDream)
Instalacja antenowa: Antena prętowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: Mirko »

Jakiś czas temu napisałem na tym forum o trudnościach z odczytaniem nagrań na komputerze. Aż nie chce mi się wierzyć, że nikt tego nie zauważył...

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: Zygzuś »

Krosnoludek pisze: 26 czerwca 2022, o 11:05 Nie stety, AXTechnology nie wprowadzi pilota znanego z DekoTV czy Wiwy, nie mieli więcej próśb o to, prócz mnie. Szkoda, bardzo szkoda.
Czekałem z zakupem tunera Lion NS na decyzję, myślałem że będzie pozytywna, lecz nie stety nie jest, nie będzie takiego pilota :(
Obrazek
Standard, jeśli ktoś nawet ma uwagi to z zasady szkoda czasu jest "używalne", nie ruszać.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3036
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: Krosnoludek »

Bardzo liczyłem na wprowadzenie takiego pilota z dużymi przyciskami i kupno Liona NS wraz z oprogramowaniem Senior dla rodziców starszych. Czekam na dalszy rozwój oprogramowania senior.

Dodatkowo mieli dodać HDMI-CEC oraz automatyczną aktualizacją listy kanałów w wersji senior oraz kompleksowo powiększyć grafikę. Z pilotem z dużymi przyciskami byłby idealny komplet dla starszych osób, nie stety nie będzie :(

Zobaczymy jaki pilot wprowadzą w tunerze z HbbTV, oby nie taki jak w Fergusonie.

ams8
Posty: 150
Rejestracja: 23 lutego 2010, o 09:39

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: ams8 »

Kupiłem dziś tego Lion'a i zapuściłem firmware dla Seniora ale na razie nie ma większych literek w EPG.
Czy kroi się coś nowego w tej materii?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3036
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: Krosnoludek »

Podobno ma być wszystko kompleksowo powiększone, ale nic więcej nie wiem, piszcie do Pana Zielińskiego, będzie miał więcej zapytań, szybciej to zrobią.
Nie którzy piszą, że nie podoba im się kilolor fioletowy, może by go zmienili, tylko na jaki, ciemno-niebieski, pomarańcz?

ams8
Posty: 150
Rejestracja: 23 lutego 2010, o 09:39

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: ams8 »

Krosnoludek pisze: 5 lipca 2022, o 22:27 ...piszcie do Pana Zielińskiego...
Napisałem i szybko otrzymałem odpowiedź, z której wynika, że pozostaje do zrobienia cytuję: "jeszcze EPG i kilka innych rzeczy – to postaramy się zrobić, ale musimy „złapać” na to czas".

Ha, ciekawostka przyrodnicza związana z Lion'em" - znając jego zalety od jakiegoś czasu polowałem nań w supermarketach i wczoraj przypadkowo trafiłem w Leclerc'u na Ursynowie (Warszawa). Po uruchomieniu natychmiast stwierdziłem, że to lepiej zorganizowany produkt niż moja Wiwa Pro, więc dziś poleciałem kupić drugi tuner i z trudem znalazłem ostatni na półce, wczoraj było ich chyba z 10, widać chętnych było sporo.
Niestety pojawił się problem jeśli się chce korzystać z obu naraz: wystarczy jeden pilot, co jest kłopotliwe.
Pytanie: czy jest jakiś sposób na odseparowanie, spersonalizowanie, przypisanie pilota do jednego urządzenia?

ams8
Posty: 150
Rejestracja: 23 lutego 2010, o 09:39

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: ams8 »

[/quote]
poleciałem kupić drugi tuner i z trudem znalazłem ostatni na półce
[/quote]

Po uruchomieniu drugiego Lion'a odkryłem subtelną różnicę pomiędzy firmware 2022-04-29 a 2022-05-23 (Senior):
Ten z wcześniejszą datą po "zgaszeniu" tunera zapala na ekraniku czerwoną diodę w prawym górnym rogu.
Senior tego nie robi, w stanie wyłączenia pokazuje tylko zegar, zaś po załączeniu zapala diodę zieloną - to dla mnie jest logiczne.
Było by super, gdyby podczas nagrywania zmieniała kolor na czerwony.

zl2022
Posty: 12
Rejestracja: 27 maja 2022, o 16:32
Miejscowość: Ustroń
Odbiornik: DekoTV Pro

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: zl2022 »

Prośba o odpowiedź.

Co OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB) wysyła przez SCART?
Czy jest RGB?

W specyfikacji i instrukcji nic na ten temat nie znalazłem.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3036
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: Krosnoludek »

Czym różni się nowy Opticum Premium Box + od Opticum AX Lion NS z 2xUSB ?
https://youtu.be/O-MMOXFnRQc
Oba mają po dwa gniazda USB, grafika ta sama, pilot ten sam, inny jest tylko panel przedni.

ams8
Posty: 150
Rejestracja: 23 lutego 2010, o 09:39

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: ams8 »

Nie wiem czy coś źle mam ustawione, zaobserwowałem następującą "przykrość" - jeśli podczas nagrywania wcisnę klawisz Power OFF to po prostu tuner się wyłącza, nie widzę żadnego sygnału ostrzegającego, że to grozi przerwaniem nagrywania....
Sprawdziłem to na firmware oficjalnie dostępnym (AX LION NS V2_20220429.bin) oraz na SENIOR (AX Lion NS V2 SENIOR_20220523.bin) - w obu przypadkach jest tak samo. Tymczasem Wiwa H.265 Pro ostrzega...

Kolejna "przykrość": tuner zawiesza się przy słabym poziomie lub zanikającym sygnale - trzeba odłączyć zasilanie.

Sezon urlopowy, cisza.
Postanowiłem sprawdzić co jeszcze lepiej potrafi WIWA H.265 Pro w porównaniu z Lionem Seniorem.
Otóż Lion ma problemy z przewijaniem niektórych filmów DVBT-2 pochodzących z innych źródeł - nie można przewijać, tylko odtwarzać.
Te same filmy WIWA przewija bez problemów. Wiwat WIWA, głowy nie urywa, ale ma przewagi nad LION'em.
Lion co prawda zapisuje nazwy filmów, ale nie zawsze, pokazuje BER, ale właściwie na co mi to.

popej
Posty: 5
Rejestracja: 18 sierpnia 2022, o 19:50
Miejscowość: Gdańsk

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: popej »

Cześć,

kupiłem ten tuner. Podstawowa funkcjonalność wydaje się w porządku, ale zauważyłem dwa problemy:
- Nie ma dźwięku wielokanałowego na HDMI, zawsze wychodzi PCM stereo, mimo że na kablówce widzę, że można wybrać Dolby Digital.
- Po wetknięciu wtyczki do gniazdka, tuner załącza się, zamiast wejść w standby.

Czy gdzieś to można skonfigurować? Jeżeli nie, to jaki inny tuner nie ma takich problemów?

piotrk123
Posty: 26
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 15:36

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: piotrk123 »

Coś tam może słychać w kwestii softu z HDMI-CEC ?

ams8
Posty: 150
Rejestracja: 23 lutego 2010, o 09:39

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: ams8 »

popej pisze: 22 sierpnia 2022, o 17:02 - Po wetknięciu wtyczki do gniazdka, tuner załącza się, zamiast wejść w standby.
Przećwiczyłem parę tunerów, i starych i nowych, i żaden nie zaczyna pracy od standby po wetknięciu wtyczki do zasilania.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1170
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: DanielK »

Fte MAX T220 HD - po włączeniu do prądu na chwilę pojawia się logo a potem przełącza się do stanu czuwania. Oczywiście nie jest tak przy pierwszym uruchomieniu tylko później w dalszym użytkowaniu.

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: Zygzuś »

ams8 pisze: 28 sierpnia 2022, o 19:56
popej pisze: 22 sierpnia 2022, o 17:02 - Po wetknięciu wtyczki do gniazdka, tuner załącza się, zamiast wejść w standby.
Przećwiczyłem parę tunerów, i starych i nowych, i żaden nie zaczyna pracy od standby po wetknięciu wtyczki do zasilania.
Niektóre, jeśli mają ustawialny tryb czuwania 0,5W, inaczej głęboki w ustawieniach mogą po kilku sekundach wchodzić w czuwania, ale zapala się zielona dioda.

popej
Posty: 5
Rejestracja: 18 sierpnia 2022, o 19:50
Miejscowość: Gdańsk

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: popej »

Jak tuner nie ma CEC, to start po podłączeniu zasilania właściwie ogranicza się do samego urządzenia. Gdyby jednak przy okazji uruchomił cały system audio-video, to już nie byłoby fajnie. Mam taki TV box z Androidem, który potrafił włączyć wszystko w środku nocy, bo była chwilowa awaria dostawy prądu. Trzeba było wyłączyć CEC.

Jeżeli Lion ma dostać CEC, to miejmy nadzieję, że będzie użyteczne.

Dzięki za komentarze co do zasilania. A jak jest z Dolby Digital, inne modele to obsługują na HDMI?

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2731
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Monitor LG + AB TereBox 2T
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo / Telmor PAR-820 / rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: hadam »

DanielK pisze: 30 sierpnia 2022, o 16:42 Fte MAX T220 HD - po włączeniu do prądu na chwilę pojawia się logo a potem przełącza się do stanu czuwania. Oczywiście nie jest tak przy pierwszym uruchomieniu tylko później w dalszym użytkowaniu.
TechniSat Terrabox T3 też tak ma. Oczywiście tą funkcję trzeba wcześniej włączyć w ustawieniach i wtedy po zaniku napięcia, zachowuje się podobnie, czyli też na chwilę pojawia się logo TechniSat, a potem przełącza się do stanu czuwania.

macro
Posty: 24
Rejestracja: 18 maja 2014, o 19:50

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: macro »

Wiadomo coś o tym nowym sofcie co ma wyjść, śledze temat od wakacji i nic, bardzo proszę o konkrety, co prawda nie jestem seniorem ale mam mały, stary kineskopowy telewizor ( dodatkowo ) i potrzebuje takiego tunerka z solidnym softem do mojego 20" tv.

Dobrycel
Posty: 614
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: Dobrycel »

@macro Kup sobie jakis mały LCD 20 cali uzywany. Na OLX nie są drogie. Mysle ze warto. Mniej pradu bierze itp.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3036
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM AX Lion NS v.2 (z 2xUSB)

Post autor: Krosnoludek »

macro pisze: 25 września 2022, o 18:28 Wiadomo coś o tym nowym sofcie co ma wyjść, śledze temat od wakacji i nic, bardzo proszę o konkrety, co prawda nie jestem seniorem ale mam mały, stary kineskopowy telewizor ( dodatkowo ) i potrzebuje takiego tunerka z solidnym softem do mojego 20" tv.
Wgraj sobie wersję senior tą co zapodałem wyżej, na razie nie mam info kiedy docelowa wersja dla seniorów się pokaże.
Napisz do Pana Zielińskiego, będzie więcej zapytań, prędzej zrobią.

ODPOWIEDZ