Antena 20km od nadajnika

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

Marcian pisze: 2 sierpnia 2022, o 10:14 Jaką antenę wybrać (najlepiej wewnętrzna)
Z wewnętrznymi to jest tak, że są nie do przewidzenia, która w którym miejscu może się sprawdzić. Najlepiej kupić coś z możliwością zwrotu i próbować. Przy tak bliskiej odległości od nadajnika możliwe, że dała by radę nawet jakaś antena wewnętrzna pasywna. Ale tu trzeba próbować.

Tu masz link o topiku dla anten wewnętrznych --> viewtopic.php?t=845

Dobrze jest mieć też parę metrów kabla antenowego - przedłużacza, bo te anteny miewają czasami krótkie kable, a zwykle bywa tak, że antena chce być zupełnie gdzie indziej niż telewizor ;) Lokalizacja anteny wewnętrznej w pomieszczeniu to podstawa sukcesu, o ile oczywiście odbiór będzie w ogóle możliwy.

A już tak na luzie, w korzystnej sytuacji to i już na samym tym przedłużaczu odbiór mógłby być... ;)
Marcian pisze: 2 sierpnia 2022, o 10:14 Jeżeli musi być zewnętrzna, jaka, jaki symetryzator ?
Znowu, wszystko zależy od warunków odbiorczych. Ogólnie, przy takiej bliskości nadajnika, jeśli nie ma jakichś wybitnych przeszkód na kierunku nadajnika (budynek przesłaniający, górka, domek w jakimś wielkim dołku, gęsty las dookoła...) odbiór powinna dać dowolna antena pasywna, włączanie z panelowymi.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2652
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: DVB-T/S »

Wewnętrzna na strychu?

Marcian
Posty: 12
Rejestracja: 4 lipca 2022, o 10:08
Miejscowość: Białystok

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: Marcian »

DVB-T/S pisze: 2 sierpnia 2022, o 11:44 Wewnętrzna na strychu?
Tak

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

Marcian pisze: 2 sierpnia 2022, o 12:06
DVB-T/S pisze: 2 sierpnia 2022, o 11:44 Wewnętrzna na strychu?
Tak
Przy takiej odległości powinna sobie dać radę praktycznie każda antena. Na strychach dobrze spisują się zwykłe siatki, zarówno jeśli chodzi o odbiór, montaż, jak i zajmowane miejsce. Możesz spróbować z czymkolwiek, co miałbyś pod ręką.

Aczkolwiek, wiele zależy od rodzaju strychu (szczyt) i dachu oraz obecności okienek, czasami potrzebny jest wzmacniacz. Ale zacząłbym od anteny pasywnej. Podobnie, jak z anteną pokojową, czasami trzeba się nachodzić, szukając najlepszej lokalizacji dla anteny.

Artur
Posty: 6
Rejestracja: 16 lutego 2013, o 21:26
Miejscowość: Michrów
Odbiornik: kilka Samsungów z dekoderami, jeden bez
Instalacja antenowa: Antena DIPOL Tri-Digit MINI+LNA-101 na ok. 10m, wzm. Terra HS-013
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn 17km, PKiN 36km

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: Artur »

Mam 17km do nadajnika w Raszynie i 36km do PKiN (MUX-8), ten sam azymut.

Mam antenę DIPOL Tri-Digit MINI (https://www.dipol.com.pl/antena_telewiz ... _A2550.htm ) z zamontowanym wzmacniaczem 15 dB (https://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ant ... _B4007.htm ) , dalej mam wzmacniacz budynkowy Terra HS-013 (https://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_hs- ... R82010.htm ) oraz rozgałęźnik na 8 TV (https://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv ... R60108.htm ). Zasilanie do anteny na wzmacniaczu Terra jest wyłączone, potencjometry regulacyjne chyba są uszkodzone, bo kręcą się w kółko.

Do starszych TV mam podłączone zewnętrzne dekodery i mam wszystkie MUX-y, łącznie z testowym TVP (ale poza 8). Na nowym TV Samsung jest tylko MUX-2 i 3.
Włączenie zasilania anteny na wzmacniaczu budynkowym powoduje, że znikają wszystkie MUX-y oprócz MUX-3 na zewnętrznych dekoderach a na nowym TV nic się nie zmienia.

Co zrobić, aby na nowym TV działały poprawnie wszystkie kanały?

Druga sprawa to co zrobić aby odbierać MUX-8. Wymienić antenę na https://www.dipol.com.pl/profesjonalny_ ... _A2810.htm czy dokupić https://www.dipol.com.pl/antena_telewiz ... _A1116.htm i sumator https://www.dipol.com.pl/sumator_telwiz ... _C0910.htm ? Drugie rozwiązanie trochę droższe. Jaki wzmacniacz antenowy będę potrzebował do VHF przy tej odległości od PKiN?

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

Artur pisze: 7 września 2022, o 19:54 Włączenie zasilania anteny na wzmacniaczu budynkowym powoduje, że znikają wszystkie MUX-y oprócz MUX-3 na zewnętrznych dekoderach a na nowym TV nic się nie zmienia.
Taka sytuacja zwykle niestety świadczy, że instalacja antenowa ma niską jakość. A to oznacza zwykle dużą przebudowę instalacji.
Artur pisze: 7 września 2022, o 19:54 Mam antenę DIPOL Tri-Digit MINI (https://www.dipol.com.pl/antena_telewiz ... _A2550.htm ) z zamontowanym wzmacniaczem 15 dB (https://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ant ... _B4007.htm ) , dalej mam wzmacniacz budynkowy Terra HS-013 (
I tu już jest nieprawidłowo, bo powinna być w takim przypadku antena o maksymalnych zyskach, a nie takie maleństwo jak masz.
Artur pisze: 7 września 2022, o 19:54 Co zrobić, aby na nowym TV działały poprawnie wszystkie kanały?
Na początek potrzebne byłyby poziomy sygnału i jakości dla wszystkich odbieranych mux-ów. Miernika pewnie ma masz, więc trzeba by podłączyć do anteny któryś z dekoderów i podać wskzazania poziomów i jakości sygnałów, które będzie pokazywał.
Artur pisze: 7 września 2022, o 19:54 Zasilanie do anteny na wzmacniaczu Terra jest wyłączone,
Czym zasilasz wzmacniacz w antenie?

Antena gdzie jest zamontowana?

Jaki masz typ kabla antenowego ?
Artur pisze: 7 września 2022, o 19:54 Drugie rozwiązanie trochę droższe. Jaki wzmacniacz antenowy będę potrzebował do VHF przy tej odległości od PKiN?
Najlepsze są zawsze rozwiązania z dwu anten - UHF + VHF, ale comba też potrafią dawać radę. Tyle, że nikt Ci zdalnie na pytanie co powiesić, aby było OK, nie odpowie. To trzeba zawsze próbować.

Do sumowania anten z obu pasm to stosuje się tylko i wyłacznie ekranowaną zwrotnicę antenową, jak już lubisz Dipol to np. taką --> https://www.dipol.com.pl/zwrotnica_ante ... _C0325.htm albo taką --> https://www.dipol.com.pl/zwrotnica_ante ... _C0345.htm .

Co do wzmacniacza, to nie wiadomo, czy byłby u Ciebie w ogóle potrzebny wzmacniacz na VHF.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2652
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: DVB-T/S »

Widać brak podstawowej wiedzy i naładowanie niepotrzebnych komponentów.
Teraz będzie kupowanie niepotrzebnych rzeczy a można zapłacić za profesjonalną usługę.

Artur
Posty: 6
Rejestracja: 16 lutego 2013, o 21:26
Miejscowość: Michrów
Odbiornik: kilka Samsungów z dekoderami, jeden bez
Instalacja antenowa: Antena DIPOL Tri-Digit MINI+LNA-101 na ok. 10m, wzm. Terra HS-013
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn 17km, PKiN 36km

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: Artur »

VAHANARA pisze: 7 września 2022, o 21:20
Artur pisze: 7 września 2022, o 19:54 Mam antenę DIPOL Tri-Digit MINI (https://www.dipol.com.pl/antena_telewiz ... _A2550.htm ) z zamontowanym wzmacniaczem 15 dB (https://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ant ... _B4007.htm ) , dalej mam wzmacniacz budynkowy Terra HS-013 (
I tu już jest nieprawidłowo, bo powinna być w takim przypadku antena o maksymalnych zyskach, a nie takie maleństwo jak masz.
To jaką antenę polecasz? Może jakaś z dobrym zyskiem i nie potrzebująca wzmacniacza?
Tę antenę kupiłem parę lat temu bo miała duży zysk katalogowy i była mała.
VAHANARA pisze: 7 września 2022, o 21:20
Artur pisze: 7 września 2022, o 19:54 Co zrobić, aby na nowym TV działały poprawnie wszystkie kanały?
Na początek potrzebne byłyby poziomy sygnału i jakości dla wszystkich odbieranych mux-ów. Miernika pewnie ma masz, więc trzeba by podłączyć do anteny któryś z dekoderów i podać wskzazania poziomów i jakości sygnałów, które będzie pokazywał.
Spróbuję w wolnej chwili podłączyć dekoder.
VAHANARA pisze: 7 września 2022, o 21:20
Artur pisze: 7 września 2022, o 19:54 Zasilanie do anteny na wzmacniaczu Terra jest wyłączone,
Czym zasilasz wzmacniacz w antenie?

Antena gdzie jest zamontowana?

Jaki masz typ kabla antenowego ?
Teoretycznie zasilanie jest ze wzmacniacza budynkowego Terra, ale lepiej działa jak to zasilanie jest wyłączone. Do tej pory wszystko działało, dopiero zakupienie nowego TV spowodowało pojawienie się problemu.
Antena jest na maszcie na dachu domu, na wysokości ok. 10m (ok. 1,7m nad dachem).
Instalacja była rozbudowywana latami, więc każdy kabel jest inny, ten do nowego TV jest najnowszy i najgrubszy, ale nie pamiętam co to za model i gdzie kupowałem.
VAHANARA pisze: 7 września 2022, o 21:20
Artur pisze: 7 września 2022, o 19:54 Drugie rozwiązanie trochę droższe. Jaki wzmacniacz antenowy będę potrzebował do VHF przy tej odległości od PKiN?
Najlepsze są zawsze rozwiązania z dwu anten - UHF + VHF, ale comba też potrafią dawać radę. Tyle, że nikt Ci zdalnie na pytanie co powiesić, aby było OK, nie odpowie. To trzeba zawsze próbować.
To jaką antenę VHF kupić?

Sam rozgałęźnik ma tłumienie 10,5dB, może są jakieś z mniejszymi stratami?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3559
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: K63 »

Artur pisze: 7 września 2022, o 22:51 Teoretycznie zasilanie jest ze wzmacniacza budynkowego Terra, ale lepiej działa jak to zasilanie jest wyłączone
Czyli w puszce antenowej masz niezasilony przedwzmacniacz LNA, który w takim przypadku działa jak mocny tłumik. Zatem wzmacniaczem Teraa wzmacniasz stłumiony wcześniej sygnał z anteny. Bez sensu. :!:
17 km od Raszyna sygnał powinien być bardzo mocny. Więc po włączeniu zasilania anteny w TERRA pogarsza ci się sygnał, bo najprawdopodobniej jest on przesterowany przez dwa wzmacniacze! Wywal ten LNA i zastąp go symetryzatorem na k. 21-60.
Artur pisze: 7 września 2022, o 19:54 potencjometry regulacyjne chyba są uszkodzone, bo kręcą się w kółko
Czy aby na pewno uszkodzone? Zwróć uwagę, czy po kilku obrotach we wzmacniaczu nie jest słyszalne ciche "pstykniecie".

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

Artur pisze: 7 września 2022, o 22:51 Teoretycznie zasilanie jest ze wzmacniacza budynkowego Terra, ale lepiej działa jak to zasilanie jest wyłączone. Do tej pory wszystko działało, dopiero zakupienie nowego TV spowodowało pojawienie się problemu.
Antena jest na maszcie na dachu domu, na wysokości ok. 10m (ok. 1,7m nad dachem).
Instalacja była rozbudowywana latami, więc każdy kabel jest inny, ten do nowego TV jest najnowszy i najgrubszy, ale nie pamiętam co to za model i gdzie kupowałem.
W takiej sytuacji mówię tak - wszystko od anteny do rozdziału na odbiorniki do wmiany. Plus wtyczki antenowe przy odbiornikach.[ Okablowanie wewnętrzne od rozdziału do odbiorników w zależności od jego stanu.

Ale, to są spore koszty, choć są to dobrze wydawane pieniądze.

Tym niemniej, na początek, jak napisał @K63, wymieniasz LNA w puszce antenowej anteny na symetryzator pracujący w paśmie III/V, czyli np. taki --> https://www.dipol.com.pl/symetryzator_a ... _C0005.htm albo taki --> https://www.dipol.com.pl/symetryzator_a ... _C0003.htm
Ten pierwszy jest lepszy, bo jest na złączu F, ale pewnie ma trochę większe tłumienie na wysokich kanałach w UHF (co jednakże nie sprawia zwykle większych problemów) i robisz pomiary. Użycie takiego symetryzatora da też jakieś pojęcie co tam u Ciebie dolatuje z mux-8.

Taka zmiana doprowadza instalację do jakiegoś ładu i będzie dobrym odniesieniem do jej upgradu.
Artur pisze: 7 września 2022, o 22:51 To jaką antenę polecasz? Może jakaś z dobrym zyskiem i nie potrzebująca wzmacniacza?
Spokojnie, zobaczy się pomiary i wtedy będzie można myśleć, co dalej.
Artur pisze: 7 września 2022, o 22:51 To jaką antenę VHF kupić?
Poczekaj spokojnie na wyniki pomiarów.
Artur pisze: 7 września 2022, o 22:51 Sam rozgałęźnik ma tłumienie 10,5dB, może są jakieś z mniejszymi stratami?
Nie ma.

W realu lepiej przyjąć stratę na spliterze w okolicach 12dB na wysokich kanałach, bo nie dość, że sam rozgałęźnik tłumi te 10...11dB, to jeszcze są dwa złącza F, każde też dające z pół decybela w dobrym układzie, a więcej w złym... ;)

______________________________
EDIT:

Mały upgrade:
  • Jak już byś robił pomiary to dobrze by było po zrobieniu pomiarów bezpośrednio z anteny (antena --> kabel antenowy --> dekoder) powtórzyć je z włączonym rozgałęźnikiem, czyli (antena --> kabel antenowy --> rozgałęźnik --> dekoder).
  • Jeśli ściągałbyś antenę do założenia symetryzatora, a kabel antenowy masz biały, to ja od razu wymieniłbym kabel antenowy na taki do zastosowań zewnętrznych (czarny, jeśli z Al to żelowany) i o wysikim ekranowaniu (>90dB). Przykładowo Triset--113PE z Dipola.
    Plus dedykowane do kabla złącza F - najlepiej kompresyjne (ale wymagają zaciskarki), prawie tak samo dobre samokompresyjne (np. Cabelcon), w ostateczności nakręcane.

sisco
Posty: 2
Rejestracja: 26 października 2022, o 12:25
Miejscowość: Czudec
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: sisco »

Cześć,

Przy okazji budowy domu przygotowałem sobie od razu uchwyt na antenę przykręcony do krokwi pod szczytem dachu, mam na strychu zostawiony czarny kabel żelowany do podpięcia anteny, który schodzi ze strychu do skrzynki multimedialnej w kotłowni, tam mam zostawione kable do 4 gniazdek RTV w domu. Teoretycznie miał mi to dokończyć elektryk, który robi też pomiary TV ale na razie wyjechał do końca roku do Niemiec. Mam 2 pytania:

1) Myślałem o antenie Televes EDGE MIX Combo - do nadajnika mam około 21 km (Rzeszów - Sucha Góra) ale jestem w dolince (Czudec), w kierunku nadajnika znajdują się przedemną wzgórza. Myślicie, że taka antena combo powinna dać radę, ewentualnie jeśli coś będzie nie tak dorzucić do niej wzmacniacz?

Obrazek

1) Gniazdka RTV i przewody rozprowadziłem sobie raczej na wszelkie wypadek, gdyby kiedyś była potrzeba. Na 99% przez najbliższe lata będę korzystał z jednego odbiornika w salonie. Mam teraz w skrzynce spięte to prostym rozdzielaczem antenowym TECHNISAT CE 4 S/T HD - w związku z tym, czy sam rozdzielacz generuje już starty sygnału czy dopiero aktywność jakiegoś urządzenia podłączonego do gniazdka końcowego? Pytam pod kątem tego czy jest sens obecnie montować rozdzielacz jeśli przez następne X lat nie będzie innych TV w domu.

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

sisco pisze: 29 października 2022, o 00:21 Przy okazji budowy domu przygotowałem sobie od razu uchwyt na antenę przykręcony do krokwi pod szczytem dachu,
A sprawdzałeś w ogóle, czy masz w miejscu uchwytu poprawny odbiór? To istotne bywa w trudnych warunkach odbioru, a u Ciebie, jak się patrzy na mapy i Twój opis to może być nieciekawie.
sisco pisze: 29 października 2022, o 00:21 1) Myślałem o antenie Televes EDGE MIX Combo - do nadajnika mam około 21 km (Rzeszów - Sucha Góra) ale jestem w dolince (Czudec), w kierunku nadajnika znajdują się przedemną wzgórza. Myślicie, że taka antena combo powinna dać radę, ewentualnie jeśli coś będzie nie tak dorzucić do niej wzmacniacz?
Antena, jak antena, dobry producent. Dla mux-8 trzeba jej wygiąć pręty (dipol VHF) na pionowo. Natomiast. co do odbioru - nikt Ci tego zdalnie nie powie, bo wystarczy, że górka wytłumia porządnie sygnały i może być kłopot. Trzeba zrobić próbę odbioru na czymkolwiek.

Odpowiednio dobrany wzmacniacz, w razie takiej konieczności, to dobrodziejstwo mogące wyratować z opresji i dające dające stabilny odbiór
sisco pisze: 29 października 2022, o 00:21 Mam teraz w skrzynce spięte to prostym rozdzielaczem antenowym TECHNISAT CE 4 S/T HD - w związku z tym, czy sam rozdzielacz generuje już starty sygnału czy dopiero aktywność jakiegoś urządzenia podłączonego do gniazdka końcowego?
Ja bym tego rozgałęźnika w ogólności nie stosował.

Straty na rozgałęźniku są dwoistej natury:
  • Stray wynikłe z faktu podziału - dzielisz sygnał na cztery, czyli na każdym wyjściu masz 1/4 sygnału z wejścia rozgałęźnika. Czyli sygnał zmniejszony jest o 6dB na każdym wyjściu.
  • Straty wynikające z niedoskonałości konstrukcji rozgałęźnika. Przy typowym, sensownym rozgałęźniku te straty liczone na wyjście bywają niewielkie, ale zależne są od częstotliwości. Zwykle, dla rozgałęźników TV to jest w okolicach 1...1,5dB, dla rozgałęźników SAT, z przeniesieniem napięcia, jak ten Technisat, mogą sięgać nawet 3dB{!).
Jeszcze można dodać straty na złączach F - powiedzmy do 0,5dB na każde złącze.

Sumując wszystkie tłumienia ma się wypadkowe tłumienie (zwane często "przelotowe") na wyjściach rozgałęźnika.

Więcej o Technisacie ("Tłumienie przelotowe 5 - 852MHz") --> https://www.technisat.com/pl_PL/DIGISPL ... 0000/7914
Jak widać specyfikują mu nawet do 9,5dB na 860MHz - to bardzo dużo...

Wracając do meritum - jak widzisz, już sam włączenie rozgałęźnika w tor sygnałowy powoduje straty sygnału. Odbiorniki nic do tego nie mają.
sisco pisze: 29 października 2022, o 00:21 Pytam pod kątem tego czy jest sens obecnie montować rozdzielacz jeśli przez następne X lat nie będzie innych TV w domu.
Kwestia filozofii. Albo robisz instalację od razu na 100% i wtedy jest tak, że dbasz o poprawne sygnały we wszystkich gniazdach. Albo krosujesz antenę do tego jednego gniazda i rozbudowujesz w przyszłości, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Koszt rozgałęźnika jest niewielki, to drobiazg w skali instalacji. Ja bym zaczął od sprawdzenia, jak jest faktycznie z odbiorem. I wtedy podjął decyzję, czy zostawić, czy nie.

sisco pisze: 29 października 2022, o 00:21 który schodzi ze strychu do skrzynki multimedialnej w kotłowni, tam mam zostawione kable do 4 gniazdek RTV w domu
A tak, przy okazji, skrętki do LAN też ci rozciągnął?

sisco
Posty: 2
Rejestracja: 26 października 2022, o 12:25
Miejscowość: Czudec
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: sisco »

sisco pisze: 29 października 2022, o 00:21 Przy okazji budowy domu przygotowałem sobie od razu uchwyt na antenę przykręcony do krokwi pod szczytem dachu,
VAHANARA pisze:A sprawdzałeś w ogóle, czy masz w miejscu uchwytu poprawny odbiór? To istotne bywa w trudnych warunkach odbioru, a u Ciebie, jak się patrzy na mapy i Twój opis to może być nieciekawie.
Jeśli będzie potrzeba to przeniosę uchwyt np. na komin - raczej przy okazji elewacji jak miałem rozstawione rusztowanie to na spokojnie sobie go przykręciłem, w kilku okolicznych domach ludzie mają anteny w takich lokalizacjach, część odbiera poprawnie, część faktycznie musiała kombinować z uchwytem na kominie. Słuszna uwaga, mogłem to sprawdzić przed tym jak wpakowałem tam X wkrętów.
sisco pisze: 29 października 2022, o 00:21 1) Myślałem o antenie Televes EDGE MIX Combo - do nadajnika mam około 21 km (Rzeszów - Sucha Góra) ale jestem w dolince (Czudec), w kierunku nadajnika znajdują się przedemną wzgórza. Myślicie, że taka antena combo powinna dać radę, ewentualnie jeśli coś będzie nie tak dorzucić do niej wzmacniacz?
VAHANARA pisze:Antena, jak antena, dobry producent. Dla mux-8 trzeba jej wygiąć pręty (dipol VHF) na pionowo. Natomiast. co do odbioru - nikt Ci tego zdalnie nie powie, bo wystarczy, że górka wytłumia porządnie sygnały i może być kłopot. Trzeba zrobić próbę odbioru na czymkolwiek.

Odpowiednio dobrany wzmacniacz, w razie takiej konieczności, to dobrodziejstwo mogące wyratować z opresji i dające dające stabilny odbiór
Faktycznie tak zrobię, pożyczę antenę od teścia i z lokalnego sklepu RTV i sprawdzę jak to wygląda.
VAHANARA pisze:
sisco pisze: 29 października 2022, o 00:21 Mam teraz w skrzynce spięte to prostym rozdzielaczem antenowym TECHNISAT CE 4 S/T HD - w związku z tym, czy sam rozdzielacz generuje już starty sygnału czy dopiero aktywność jakiegoś urządzenia podłączonego do gniazdka końcowego?
Ja bym tego rozgałęźnika w ogólności nie stosował.

Straty na rozgałęźniku są dwoistej natury:
  • Stray wynikłe z faktu podziału - dzielisz sygnał na cztery, czyli na każdym wyjściu masz 1/4 sygnału z wejścia rozgałęźnika. Czyli sygnał zmniejszony jest o 6dB na każdym wyjściu.
  • Straty wynikające z niedoskonałości konstrukcji rozgałęźnika. Przy typowym, sensownym rozgałęźniku te straty liczone na wyjście bywają niewielkie, ale zależne są od częstotliwości. Zwykle, dla rozgałęźników TV to jest w okolicach 1...1,5dB, dla rozgałęźników SAT, z przeniesieniem napięcia, jak ten Technisat, mogą sięgać nawet 3dB{!).
Jeszcze można dodać straty na złączach F - powiedzmy do 0,5dB na każde złącze.

Sumując wszystkie tłumienia ma się wypadkowe tłumienie (zwane często "przelotowe") na wyjściach rozgałęźnika.

Więcej o Technisacie ("Tłumienie przelotowe 5 - 852MHz") --> https://www.technisat.com/pl_PL/DIGISPL ... 0000/7914
Jak widać specyfikują mu nawet do 9,5dB na 860MHz - to bardzo dużo...

Wracając do meritum - jak widzisz, już sam włączenie rozgałęźnika w tor sygnałowy powoduje straty sygnału. Odbiorniki nic do tego nie mają.
sisco pisze: 29 października 2022, o 00:21 Pytam pod kątem tego czy jest sens obecnie montować rozdzielacz jeśli przez następne X lat nie będzie innych TV w domu.
VAHANARA pisze:Kwestia filozofii. Albo robisz instalację od razu na 100% i wtedy jest tak, że dbasz o poprawne sygnały we wszystkich gniazdach. Albo krosujesz antenę do tego jednego gniazda i rozbudowujesz w przyszłości, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Koszt rozgałęźnika jest niewielki, to drobiazg w skali instalacji. Ja bym zaczął od sprawdzenia, jak jest faktycznie z odbiorem. I wtedy podjął decyzję, czy zostawić, czy nie.
Myślę, że w pierwszej kolejności załatwię antenę, sprawdzę odbiór bez żadnych rozdzielaczy. Przewody mam rozprowadzone do skrzynki, nie będę ich łączył przez rozdzielacz - jeśli za X lat będzie taka potrzeba to wtedy się tym zainteresuje. A za te X lat być może będę oglądał wszystko on-line albo oferta telewizji światłowodowej spadnie w okolicy do rozsądnych cen, obecnie jest realizowany jakiś program polska cyfrowa, rozciągają światłowody i oprócz lokalnego operatora mają ten światłowód udostępnić innym operatorom, ale jaka będzie oferta tego jeszcze nikt nie wie.

sisco pisze: 29 października 2022, o 00:21 który schodzi ze strychu do skrzynki multimedialnej w kotłowni, tam mam zostawione kable do 4 gniazdek RTV w domu
VAHANARA pisze:A tak, przy okazji, skrętki do LAN też ci rozciągnął?
Tak, akurat sieć rozciągałem sobie sam. Mam światłowód wprowadzony peszlem do terminala abonamenckiego Echolife, z terminala skrętką wpinam się w rozdzielnicy do switcha niezarządzalnego Linksys i rozprowadzam sygnał do poszczególnych gniazdek. W związku z tym, że w projekcie domu miałem chyba więcej stali i betonu niż w niejednej szeregówce (robiłem lane betonowe skosy) wifi nie do końca łapie mi w jednej części salonu i kuchni, docelowo:
  • albo dorzucę access point na parterze wpięty do któregoś gniazdka, z tym, że nawet jak dam 2 x takie samo SSID i różne kanały nadawania to przełączanie między sieciami może być uciążliwe
  • poeksperymentuje z której lokalizacji jednym access pointem ogarnę cały dom bo gniazdko ethernet mam w każdym pokoju, wtedy wyłączę wifi na terminalu abonenckim i zostanie sam AP
  • zrobię sobie sieć kratową albo routing

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 20km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

sisco pisze: 29 października 2022, o 09:28 Słuszna uwaga, mogłem to sprawdzić przed tym jak wpakowałem tam X wkrętów.
Może nie tyle wkrętów, co kwestia przygotowania sobie drogi przejścia kabla do anteny z komina. Zawszeć to przy remoncie łatwiej.
sisco pisze: 29 października 2022, o 09:28 Faktycznie tak zrobię, pożyczę antenę od teścia i z lokalnego sklepu RTV i sprawdzę jak to wygląda.
Optymalnie ;)
sisco pisze: 29 października 2022, o 09:28 Myślę, że w pierwszej kolejności załatwię antenę, sprawdzę odbiór bez żadnych rozdzielaczy.
Jak najbardziej. A potem zobaczysz, co się będzie działo. Bo może i tak wzmacniacz może być potrzebny, a wtedy kwestia rozdziału zwykle robi się często wtórna, bo sygnału po wzmacniaczu bywa "górką" i czy jest rozgałęźnik czy nie - bywa bez znaczenia.

A, przy okazji - jeśli długości kabli ze skrzynki do poszczególnych gniazd są zbliżone, to wtedy taki rozgałęźnik symetryczny, ale jeśli długości kabli są znacząco różne - np. 5 i 20 metrów, wtedy czasami optymalniej jest zrobić rozdział niesymetryczny. Wszystko wychodzi w praniu... ;)
sisco pisze: 29 października 2022, o 09:28 albo dorzucę access point na parterze wpięty do któregoś gniazdka, z tym, że nawet jak dam 2 x takie samo SSID i różne kanały nadawania to przełączanie między sieciami może być uciążliwe
Tak by było. Przy ruterze i AP różnych producentów (a czasami nawet różnych modelach tego samego producenta) fast roamingu nie ma. Musi być komplet router wifi + AP albo same AP mające opcję fast roamingu, czyli realizujących standardy 802.11 k,v,r

I jeszcze taka uwaga - aby był fast roamingu, czyli płynne przełączanie, klient wifi też MUSI te protokoły poprawnie obsługiwać. Na szczęście jest to coraz bardziej powszechne w nowoczesnych mobilkach.

Chyba, że do Echolife są dedykowane AP z fast roamingiem, choć ja takich nie kojarzę.
sisco pisze: 29 października 2022, o 09:28 poeksperymentuje z której lokalizacji jednym access pointem ogarnę cały dom bo gniazdko ethernet mam w każdym pokoju, wtedy wyłączę wifi na terminalu abonenckim i zostanie sam AP
Przy takim domu to bym sobie dał spokój. Wifi bywa kapryśne i zmienne. To, że dziś zrobiłbyś dobre pokrycie w całym domu, nie znaczy, że jutro nie pojawią się gdzieś "dziury", a pojutrze powędrują sobie w inne miejsce domu... ;) Wystarczy, że ktoś gdzieś drzwi zostawi otwarte, przesuniesz mebel, zwiesisz makatkę, obraz czy arras na ścianie albo włączy xi się coś zakłócającego... ;)

Chyba, że nie masz dużych wymagań na prędkości i stabilności, wtedy można tak kombinować.

I pamiętaj, w danym miejscu każdy ruter wifi / AP będzie siał z inną mocą, inaczej mówiąc - prędkości mogą się znacznie różnić...
sisco pisze: 29 października 2022, o 09:28 zrobię sobie sieć kratową albo routing
Jak MESH to z backbonem na LAN, bo i tak masz skrętki. Wtedy masz nic innego jak systemowe AP. I tu uwaga - baza MESH jest routerem, więc Echolife powinien przejść w tryb mastka (o ile może), żeby niepotrzebnie nie robić podwójnego NAT-u.
sisco pisze: 29 października 2022, o 09:28 A za te X lat być może będę oglądał wszystko on-line albo oferta telewizji światłowodowej spadnie w okolicy do rozsądnych cen,
I tu uwaga - TV po LAN to często VLAN, inaczej mówiąc od rutera idzie osobnym kablem LAN do dekodera, albo trzeba bawić się w zarządzalne switche, jak się ma tylko jedną skrętkę, albo rzeźbić z dzieleniem skrętki...

ODPOWIEDZ