WIWA H.265 MAXX

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Zygzuś »

BeiZik pisze: 30 sierpnia 2022, o 12:27 Czy ktoś używa listy ulubionych programów? Przypisałem sobie 3 stacje i kiedy wybiorę jedną z nich przyciskiem FAV na pilocie to przyciski CH+ i CH- zaczynają przełączać kanały tylko w obrębie listy programów ulubionych - do innej stacji można przejść wciskając jej numer na klawiaturze numerycznej - wtedy następuje przełączenie do wybranego programu spoza listy ulubionych ale przyciski CH+ i CH- przestają działać - po ich naciśnięciu zawsze pojawia się oglądana obecnie stacja. Powrót do normalności następuje po wyłączeniu i włączeniu urządzenia z prądu - i trwa tylko do pierwszego użycia przycisku FAV. Czy to błąd oprogramowania czy może jego zaplanowana funkcjonalność?
Musisz wybrać przyciskiem ok listę główną, aby poszło po sznurku. Anuluje to fav, dla pewności kanał wybrać spoza fav.
Wojak pisze: 30 sierpnia 2022, o 15:10 U mnie jest tak samo... Nie wiem czemu od razu nie oddałem tego tunera, bo błąd goni błąd. Zobacz mój wpis powyżej. Na plus, szybka zmiana kanałów i prawidłowe skalowanie. Z tym ostatnim różnie bywa w innych tunerach. Ostatnio zaś zauważyłem, że jak się używa Time Shift i po "odmrożeniu" oglądam program, to za nic nie da się wyłączyć "exit" - paska postępu. Trzeba wejść w "info" i dopiero nacisnąć "exit". Wtedy zadziała. Natomiast restart tunera po naciśnięciu "PVR" to norma. Jakbym dorwał tego programistę, który tak zepsuł ten soft to (...). Czy jest gdzieś może jakaś nieoficjalna wersja softu, napisana przez kogoś kto zna się na rzeczy?
Sam wysłałem mailem parę zgłoszeń, ale ogólnie nic nie wskórałem, bo jak to mówią obraz działa, dźwięk stereo też, a reszta funkcji to jest jak u chińczyka, za dużo wymagamy ;)

Wojak
Posty: 5
Rejestracja: 25 sierpnia 2022, o 22:18
Miejscowość: Częstochowa
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa / Wręczyca / 180 m (n.p.t.)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Wojak »

"Musisz wybrać przyciskiem ok listę główną, aby poszło po sznurku. Anuluje to fav, dla pewności kanał wybrać spoza fav."

Sposób podobny do tego, który omija przycisk PVR, który regularnie restartuje tuner, a można tam dostać się przez Menu albo USB. W tym sofcie wszystko jest od d...y strony... Niestety. Dobrze, że Polak potrafi i każdy jakąś cegiełkę tu położy. Ale należałoby wspólnie napisać list otwarty do dystrybutora tego badziewia, opisujący te rewelacje. Dziś odkryłem np., że efekt resetu nie występuje z włożonym pendrive (FAT32) a po wsadzeniu dysku 500 GB SSD już się wiesza... A jeszcze weselej jest z przeglądaniem zdjęć. Tesla automatycznie pozycjonowała zdjęcia zrobione horyzontalnie i pionowo. WiWa tego nie robi trzeba kombinować i zgadywać którym przyciskiem można odwrócić zdjęcie. Po czym klikając next >> wraca to zdjęcie przekrzywione i dopiero wchodzi następne. Mam takich "kwiatuszków" jeszcze wiele, ale szkoda pisać. Trzymam ten tuner ze względu na hardware. Trzeba przyznać, że tak jak szybko pozwoli się zawiesić, zmieniają się również kanały i jakość obrazu satysfakcjonująca :)))

BeiZik
Posty: 9
Rejestracja: 18 lutego 2020, o 16:20
Miejscowość: Stolica
Odbiornik: WIWA HD-95 MEMO
WIWA H.265 MAXX NEW

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: BeiZik »

Zygzuś pisze: 30 sierpnia 2022, o 22:14 Musisz wybrać przyciskiem ok listę główną, aby poszło po sznurku. Anuluje to fav, dla pewności kanał wybrać spoza fav.
Czyli jednak nie błąd w oprogramowaniu a zamierzona funkcjonalność ;) - dzięki! A jest może gdzieś pełna instrukcja obsługi z powyższą informacją bo w tej dostarczonej ze sprzętem nie ma takich informacji.
Wojak pisze: 30 sierpnia 2022, o 15:10 Ostatnio zaś zauważyłem, że jak się używa Time Shift i po "odmrożeniu" oglądam program, to za nic nie da się wyłączyć "exit" - paska postępu. Trzeba wejść w "info" i dopiero nacisnąć "exit". Wtedy zadziała.
U mnie pierwsze zapauzowanie i odpauzowanie powoduje znikanie paska postępu, dopiero kolejne zapauzowanie powoduje wyświetlanie na stałe paska postępu.
Wojak pisze: 30 sierpnia 2022, o 15:10 Natomiast restart tunera po naciśnięciu "PVR" to norma.
U mnie nic takiego się nie dzieje - normalnie można wejść do PVR - ja mam podłączony HDD 500GB sformatowany na NTFS (jak zaleca instrukcja Wiwy) - tyle że firmware mam 'fabryczny' chyba z poprzedniego roku.
Wojak pisze: 30 sierpnia 2022, o 22:34 Mam takich "kwiatuszków" jeszcze wiele, ale szkoda pisać. Trzymam ten tuner ze względu na hardware. Trzeba przyznać, że tak jak szybko pozwoli się zawiesić, zmieniają się również kanały i jakość obrazu satysfakcjonująca :)))
Ja świadomie kupiłem Wiwę Maxx bo do tej pory używałem HD95 i nie chciało mi się poznawać niedogodności innych producentów bo do niedogodności Wiwy się już chyba przyzwyczaiłem i mogłem z tymi 'kwiatkami' żyć :) . Dodatkowo chciałem taki tuner do którego mógłbym estetycznie podłączyć dysk z tyłu a nie przodu urządzenia. Nawet przebolałem fakt, że po przełączeniu dysku z HD95 do Maxx okazało się, ze Maxx nie widzi na nim żadnych plików\nagrań. Z funkcjonalności zaś to EPG jest trochę słabsze niż w poprzednim posiadanym modelu (gdzie też idealne nie było) - mało informacji na liście (większość miejsca zajmuje data i godzina) no i po wybraniu audycji do nagrania menu EPG się chyba przeładowuje bo wracam na początek i znów muszę przewijać kilka dni aby wrócić do miejsca w którym przed chwilą byłem.

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Zygzuś »

Nie ma instrukcji, po prostu takie funkcje jak trzymane przyciski 1-zapis listy, 2-odczyt listy czy info-przywracanie ustawień fabrycznych. Na przycisku ok ma ok/list, kiedy chcemy szybko przerzucić kanał numerycznie to potwierdzenie ok robi to natychmiast.
Odtwarzacz multimedialny też ma funkcyjne przyciski, polecam poćwiczyć wciskanie fav czy innych koło multimedialnych, wyskakują tajemnicze ikonki odtwarzania losowe, po kolei, powtórne plików.

Kazimierz72
Posty: 7
Rejestracja: 20 lipca 2022, o 17:48
Miejscowość: Lublin

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kazimierz72 »

Jeszcze od jakiegoś czasu mam problemy z pilotem. Po zaprogramowaniu przycisków z pilota TV po jakimś czasie przestają działać. I tak w kółko, teraz programując wg instrukcji od razu nie działa.
Ma ktoś na to jakiś patent?

MaxEvans
Posty: 836
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: MaxEvans »

Wymienilbym baterie. Ewntualnie pilot uniwersalny.Ja używam takiego, który obsługuje mi 4 urządzenia

kefipit
Posty: 3
Rejestracja: 14 września 2022, o 22:11
Miejscowość: Konstantynów Łódzki
Odbiornik: WIWA MAXX
Instalacja antenowa: Galaxy Combo Premium
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź Dąbrowa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: kefipit »

Witajcie, a ja mam następujący problem/pytanko ale bardziej hardware'owe niż software'owe.

Najpierw kontekst/zarys historii: którejś pięknej nocy w pokoju pojawił się swąd spalenizny, okazało się ze kabel antenowy wchodzący do dekodera (WIWA MAXX NEW) tuż przy wtyczce się sfajczył/stopił.
No nic, pomyśłem, moze moja wina przy skręcaniu, niedopatrzenie i gdzieś jakieś mini zwarcie między kabelkiem ekranowym a tym wewn. sygnawłowym.
Odciąłem 10 cm, zakręciłem F'kę, jeszcze omomierzem sprawdziłem czy nie ma połączenia między sygnałowym a zewn. F'ki/ekranem. Nie bylo więc git, podpiąłem, wszystko śmigało aż miło.
Po 2-3 tyg. to samo.

I pryz okazji odpinania kabla antenowego od wiwy, prąd kopnął mnie w momencie dotknięcia do gniazda antenowego na WIWIie

No to pierwsze co, kabel znowu ciach o 10cm, zarobienie końcówki, etc... ale mówię sprawdzę to napięcie na tym gnieździe no i voltomierz pokazał 3,5V pomięzy wewn. za zewn. elementem tego gniazda.
3,5v to chyba nie napiięcie które by tak kopnęło .... za dzieciaka się językiem do 9voltowych bateryjek dotykało :D
Sprawdzam w Ustawieniach WIWY czy jest włączone zasilanie anteny i okazuje się ze NIE. Czyli teoretycznie spoko, zasilanie wyłączone.

No to dodatkowe sprawdzenie: mam w tym samym domu drugą WIWĘ MAXX ale nie model NEW, tylko tą starszą jeszcze z LANem, i tam napięcie jakie jest na złączu antenowym to ~0,3V.
No to myślę sobie, OK, to może być przyczna, że coś nie tak z tą pierwszą WIWĄ.
Ale w innym domu, też mam identyczną WIWĘ MAXX NEW, i tam też jest wyłączone zasilacznie anteny w samym dekoderze (bo w obu lokalizacjach są osobne zasilacze w instalacji) ... i co, na tej trzeciej napięcie 4,7V ... zgłupiałem.

I teraz tak, wiadomo że nikt tu nie jest wróżbitą, i co się u mnie konkretnie zadziało to pewnie nie zgadniecie, bo może coś w instalacji gdzieś, może zasilacze, może splittery ... pewnie sporo jeszcze do sprawdzenia (za wszelkie sugestie z góry dziękuję) ... ale skupiając się na samej WIWIE ... czy te napięcia na gnieździe antenowym to normalka ? (na jednej 0,3 V ... a na tych nowych na jednej 3,5V, na drugiej ponad 4,5V) ... mimo iż w ustawieniach mam wszędzie wyłączone zasilanie anetny.
Czy to normalne , czy może jest się czym przejmować i reklamować sprzęty ?
I czy to w ogóle mogło być przyczyną takiej sytuacji ?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Maniek99
Posty: 618
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Miejscowość: ---
Odbiornik: WIWA Mini/Maxx

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Maniek99 »

U mnie w wersji NEW jest 0,33V DC, a 5V DC w czasie bootowania lub kiedy włączę zasilanie anteny.

A to co kopie to pewnie potencjał między anteną i przetwornicą tunera.
Odepnij antenę i zmierz napięcie zmienne miedzy wtyczką anteny i gniazdem.

VAHANARA
Posty: 558
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: VAHANARA »

@kefipit:

to co opisałeś jako "kopnięcie", to zwykle jest różnica potencjałów pomiędzy uziemioną instalacją antenową a masą urządzenia, do której dołączone jest gniazdo antenowe dekodera. Ta różnica bierze się zwykle z układu filtracyjnego po stronie zasilania ~230VAC zakłócenia przetwornicy dekodera lub z uwagi na uszkodzenie zasilacza dekodera.

Ogólnie, takie różnice potencjałów występują dość często, ale nie mają prawa dawać efektów spalenia się czegokolwiek. W twoim przypadku jest niedobrze i możliwie, że i niebezpiecznie. Należałoby zweryfikować sprawność dekodera i instalacji antenowej oraz elektrycznej w domu. Czyli robota dla elektryka.

Problem iskrzenia nie powinien w ogóle występować, ale czasami już tak jest. Można się tego pozbyć poprzez zastosowanie dwubiegunowego (galwanicznego) separatora napięcia, jeśli instalacja nie ma zasilania instalacji antenowej z dekodera.

Tym niemniej, wizyta elektryka powinna być.


Niezależnie, jak masz zbudowaną instalację antenową - w szczegółach? Masz / antena/ kabel są gdzieś uziemione lub podłączone pod odgromówkę?


Co do napięć na gnieździe antenowym dekodera - to oczywiście powinno być 5V DC przy załączeniu zasilania anteny w dekoderze i 0V DC przy wyłączeniu zasilania. Ale, układy elektroniczne kontrolujące to napięcie są jakie są, więc jakieś ułamki Volta pewnie mogą być przy wyłączeniu zasilania anteny i może to być normalne. W końcu to sprzęt za kilka zł, więc za dużo wymagać nie ma co.

Ale, jeśli przy wyłączeniu zasilania anteny masz prawie 5V DC, to oznacza dla mnie uszkodzenie dekodera. I może to jest też przyczyną palenia się kabla. Zakładamy, że Ci woda z anteny nie spłynęła kablem do gniazda dekodera. Tak, tak - zdarzają się takie historie.

kefipit
Posty: 3
Rejestracja: 14 września 2022, o 22:11
Miejscowość: Konstantynów Łódzki
Odbiornik: WIWA MAXX
Instalacja antenowa: Galaxy Combo Premium
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź Dąbrowa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: kefipit »

ok, dzięki za odpowiedzi ... no to rzeczywiście coś jest nie tak z tymi dwoma MAXX NEW ... bo na jednej cały czas 3V , na drugiej 5V .. i co najgorsze, niezależnie czy mam w menu włączone czy wyłączone zasilanie antetny. Jutro podjadę i jeszcze sprawdzę tą starą MAXX z LANem ... ale coś podejrzewam, że tam będzie elegancko się zmieniać pomiędzy 5V a 0,2-0,3V w zalężności od włączenia/wyłączenia zasilania anteny ... jedynie te nowe trafiły mi się jakieś felerne.

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Tak z ciekawości zobaczyłem jak to wygląda na starej Wiwie Maxx, zasilanie anteny wyłączone ..

Obrazek

Ale zaobserwowałem coś ciekawego , jak odłączę Wiwe od prądu i włączę ponownie do gniazdka , to przez parę sekund po włączeniu napięcie wynosi 5.22V .
Po kilku sekundach spada do 0.31~0.33V i zostaje na tym poziomie..

VAHANARA
Posty: 558
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: VAHANARA »

kefipit pisze: 15 września 2022, o 21:00 i jeszcze sprawdzę tą starą MAXX z LANem ... ale coś podejrzewam, że tam będzie elegancko się zmieniać pomiędzy 5V a 0,2-0,3V w zalężności od włączenia/wyłączenia zasilania anteny ... jedynie te nowe trafiły mi się jakieś felerne.
Heh, ale temat wywołałeś... ;)

Wyciągnąłem jedną ze swoich MAXX LAN (old), wziąłem multimetr do ręki i... zdziwienie.

Napięcia się zgadzają - na włączonym zasilaniu anteny jest +5V, na wyłączonym zasilaniu anteny ~+0.3V. Ale, faktycznie po wyłączeniu zasilania anteny jest zwykle dalej +5V. Wyłączenie do stand-by nic nie daje - jest stałe +5V po włączeniu powrotnym do odbioru. Mało tego, te +5v potrafi być czasami i na stand-by i nie wiem od czego to dokładnie zależy, a nie miałem czasu, żeby się z tym bawić dokładnie, albowiem... rozwiązaniem jest twardy reset dekodera po dokonaniu wyłączenia zasilania w menu. Inaczej mówiąc, dopiero całkowite wyłączenia zasilania, czyli "z prądu', jak to się mówi, przynosi pożądany sukces - napięcie +5v już nie pojawia się przy wyłączonej opcji zasilania anteny.

Taki widać ma soft. jak to trzeba być czujnym... ;)
2Tom pisze: 15 września 2022, o 21:44 Ale zaobserwowałem coś ciekawego , jak odłączę Wiwe od prądu i włączę ponownie do gniazdka , to przez parę sekund po włączeniu napięcie wynosi 5.22V .
Po kilku sekundach spada do 0.31~0.33V i zostaje na tym poziomie..
To już jest bardziej zrozumiałe - widocznie układ kontrolujący wystawianie napięcia na gniazdo antenowe uaktywnia się na końcu bootowania dekodera. A podczas butowania na gniazdo idzie pełne napięcie zasilania (+5V). Zresztą, w Wiwie którą mierzyłem podobnie jest przy normalnym wstawaniu ze "stand-by".

To wszystko może być jeszcze zależne od wersji softu, żeby było ciekawiej...


I jeszcze jedno - prąd zwarciowy w mojej Wiwie jest na poziomie ~150mA. To daje ~0.7W, jeśli instalacja antenowa jest zwarciem dla DC. Niby nie dużo, ale zawsze jest. Zwłaszcza, jeśli jest to w "stand-by".

kefipit
Posty: 3
Rejestracja: 14 września 2022, o 22:11
Miejscowość: Konstantynów Łódzki
Odbiornik: WIWA MAXX
Instalacja antenowa: Galaxy Combo Premium
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź Dąbrowa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: kefipit »

haha, no dokładnie, cuda jak berety ...
pewnie gdyby ten kabelek sie nie upalił to w życiu nie pomyślałbym żeby to mierzyć...

Dziś tak jak pisałem podejchałem do rodziców, spawdzić tą starszą MAXX z LANem ... i w ogóle jeszcze inne jaja.
Odpiąłęm antenę, włączyłem dekoder, przykładam multimetr i ~1,3-1,5V ... poprzednio któryś z kolegów pisał że w trakcie bootowania ma 5v, a potem 0,3v ... a tu u mnie już normalnie po zbootowaniu, w menu takie wartości ....załamany, że znowu coś nie tak odszedłem do drugiego pokoju przy okazji sprawdzić wyjście innego dekodera (CANAL+ box z DVBT2) ... tam prawilne zero, ew. jakieś wartości na 3 miejscu po przecinku (~0,002)... wracam do WIWY , i było 0,3v... ale to minęło nie wiem, 2-3 miniuty... więc trochę mnie to uspokoiło.

tyle że to nie koniec jaj - w menu WIWY przechodzę do pozycji zasilanie anteny, strzałka w prawo, z wyłączony zmienia się na włączone ... klikam OK ... przykładam multimetr a tam wciąż 0,3 ... no co jest ... patrzę na TV, strzałka w lewo, prawo, jeszcze raz ustawiam opcję WŁĄCZONE, klikam OK, potem Exit i co ... samo się przestawia na WYŁĄCZONE ... no co jest grane...

Albo mam jakąś wersję która tego zasilanie nie potrafi załączyć , albo może nie załącza, jak ma odpiętą antenę (jakieś zabezpiecznie) ... spieszyłem się wiec przyznam że więcej nie testowałem. Musżę na spokojnie w weekend się temu przyjżeć.

Konkluzja.... w tych moich dwóch nowych MAXX napięcie mam zawsze ( w jednej 3 w drugiej ~5v) nie ważne czy zasilanie anteny jest włączone czy nie. ... a w tej starej na szczęście jest 0,3v (po kilku minutach od włączenia) ... ale znowu nie reaguje na włącznie zasilania :)

Fakt, że nie sprawdzałem tego w taki sposób, że przestawiam opcję, i odłączam całkowicie urządzenie od prądu żeby się zbootowało od nowa.

Jeszcze takie myśli mi do głowy przychodzą:
1. myślę żeby wpiąć tuż za dekoderem taki osobny separator DV (blocker DC) ... jeśli to napięcie robi psikusa, to może taki patent pomoże.
2. ogólnie zadowolny byłem/jestem? ... z tych WIW ale widzę że różne kwiatki się dzieją więc to pewnie loteria na co się trafi
3. ciekawe czy inne tego typu tanie produkty z przedziału 80-130zł (opticumy, deko, wiwy , arivy, i inne no name'y ) mają podobne jaja z tym napięciem na gnieździe antenowym. Poza WIWAmi sprawdziłem jeszcze 3 inne urządzenia do jakich mam dostęp .. ten CANAL+ BOX, tam piękne zero ... Meecool KT1, też zero, i jeszcze jakiś stary meecol KMIII PRO ... tam znowu zawsze 5v (jakby non stop włączone zasilanie anteny było ... ale te wszystkie to hybrydowe android boxy z wbudowanymi tunerami DVBT, wiec trochę inna pułka cenowa, mam nadzieję że i jakość komponentów też)

VAHANARA
Posty: 558
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: VAHANARA »

kefipit pisze: 16 września 2022, o 13:45 1. myślę żeby wpiąć tuż za dekoderem taki osobny separator DV (blocker DC) ... jeśli to napięcie robi psikusa, to może taki patent pomoże.
Tak.
kefipit pisze: 16 września 2022, o 13:45 2. ogólnie zadowolny byłem/jestem? ... z tych WIW ale widzę że różne kwiatki się dzieją więc to pewnie loteria na co się trafi
Wydaje mi się, że pierwsze Wiwy (do DVB-T) były jednak lepsze jakościowo, choć też siadały po paru latach. Ale, w końcu, czego chcieć za dekoder za przysłowiowe grosze...
kefipit pisze: 16 września 2022, o 13:45 3. ciekawe czy inne tego typu tanie produkty z przedziału 80-130zł (opticumy, deko, wiwy , arivy, i inne no name'y ) mają podobne jaja z tym napięciem na gnieździe antenowym.
Pewnie bardzo różnie to bywa...
kefipit pisze: 16 września 2022, o 13:45 Odpiąłęm antenę, włączyłem dekoder, przykładam multimetr i ~1,3-1,5V ...
Dekoder low-cost, to i bebechy w nim też low-cost... jakoś to mnie nie dziwi...

Jak będę miał chwilę czasu w niedziele, to może się przyjrzę dokładniej zachowaniu tej mojej Wiwy LAN.

Druciarz
Posty: 2
Rejestracja: 16 września 2022, o 12:58
Miejscowość: Mazowsze

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Druciarz »

Naprawiałem ostatnio taki tuner. Jest zrobiony tak żeby nie był trwały. Gniazdo anteny mocowane w ekranie blaszką o grubości ułamka milimetra i blaszka łącząca środkowy bolec gniazda z płytką też ułamek milimetra. Lekkie skręcenie wtyczki w gniazdku robi się pstryk i tuner odbiera wyłącznie bardzo silny sygnał. Co ciekawe klient prawdopodobnie kupił już uszkodzony. Kropla dobrego kleju lub 1 lut gniazda do ekranu wyeliminował by problem.

notsure
Posty: 9
Rejestracja: 15 września 2022, o 20:41
Miejscowość: ...

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: notsure »

Druciarz pisze: 19 września 2022, o 22:54 Naprawiałem ostatnio taki tuner. Jest zrobiony tak żeby nie był trwały. Gniazdo anteny mocowane w ekranie blaszką o grubości ułamka milimetra i blaszka łącząca środkowy bolec gniazda z płytką też ułamek milimetra. Lekkie skręcenie wtyczki w gniazdku robi się pstryk i tuner odbiera wyłącznie bardzo silny sygnał. Co ciekawe klient prawdopodobnie kupił już uszkodzony. Kropla dobrego kleju lub 1 lut gniazda do ekranu wyeliminował by problem.
Też poprawiałem, u mnie np. jedna nóżka kondensatora wyglądała na kiepsko przylutowaną, otwór w płytce jakby w ogóle cyny nie widział. Do puszki nie zaglądałem, ale chyba będę musiał w końcu, bo czasem sygnał łapie dopiero po ruszeniu wtyczką w gnieździe (jest to dziwnie losowe zjawisko).

@kefipit, dzięki za info o zasilaniu na gnieździe, też sprawdzę (wiwa maxx z zielonym wyświetlaczem).

//

Ok, sprawdziłem, u mnie to samo. W dekoderze opcja "zasilanie anteny" wyłączona na stałe, podczas bootowania jest powyżej 5V, po załadowaniu kanałów 0.3V, po wyłączeniu dekodera (tryb standby) 0.3V. Ponowne włączenie - już cały czas powyżej 5V, pomaga dopiero wyłączenie listwy, żeby wróciło do 0.3V podczas normalnego działania. Firmware ostatnie dostępne. Coś ewidentnie jest skopane w całej serii.
Ostatnio zmieniony 25 września 2022, o 15:44 przez notsure, łącznie zmieniany 1 raz.

VAHANARA
Posty: 558
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: VAHANARA »

Ech, nie miałem czasu ani ochoty, prawdę mówiąc, zająć się Wiwą, ale po przemyśleniach doświadczeń moich i innych użytkowników dochodzę do wniosku, że one tak działają bo ktoś wymyślił, że ustawienie napięcia zasilania powinno być przy pierwszej instalacji dekodera albo po zmianie ustawienia napięcia powinno się robić twardy reset dekodera, czyli wtyczka z prądu. Co nimi kierowało, trudno powiedzieć, ale może są jakieś uwarunkowania w hardwarze albo po prostu śniady programista tak to widział.

Przy okazji, o czym wcześniej nie napisałem, te Wiwy w ogóle potrafią zachowywać się dziwnie przy pracy na scart. Otóż bootują wtedy ze stand-by na dwa sposoby - albo z ekranem z logo Wiwy, albo z ekranem w pionowe, kolorowe pasy kontrolne. Skutek jest taki, że w pierwszym przypadku jest pełna kontrola nad proporcjami obrazu, a w drugim tylko różne wariacje LB. Śmieszne. Jak ktoś nie chce mieć LB na kinolu, to musi zrobić twardy reset z prądu albo wyłączać do skutku na stand-by pilotem, aż zaskoczy pełny ekran - zwykle dwa, trzy razy.

Druciarz
Posty: 2
Rejestracja: 16 września 2022, o 12:58
Miejscowość: Mazowsze

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Druciarz »

To niepewne łączenie anteny to już taka "uroda" Wiwy. W pierwszej dvbt-1 też tak miałem i sąsiadom jak robię dokładnie to samo. Kiedyś bym polecił ale już za dużo wad widziałem. Wada produkcyjna przetrwała 10 lat i ma się dobrze :) . Teraz wszystko się musi samo lutować na fali nie ważne czy potem trzyma się kupy, czy nie. Otwór w płytce taki duży, że skrętkę ciężko włożyć tylko srebrzanką improwizuję.

browareczek
Posty: 9
Rejestracja: 26 listopada 2011, o 15:06
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków / Chorągwica

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: browareczek »

Mam ten dekoder podpięty do instalacji zbiorczej w bloku i odbiór kanałów mam nienajlepszy. Czasami to loteria jednego dnia odbiera lepiej innego gorzej, nie ma reguły. Najmniej problemów mam z MUX-2, trochę z MUX-3, ale największe z MUX-1 i 8.

Po kablu w instalacji zbiorczej idzie jeszcze sygnał z satelity, czy ten dekoder może robić problemy jak dostaje taki sygnał, czy filtruje sobie tylko DVB-T i sygnał satelitarny nie powinien stanowić dla niego problemu? Do nadajnika Kraków-Chorągwica mamy 7,5 km.

I jeszcze jedno pytanie, wg miernika w dekoderze na każdym muxie mam siłę sygnału na 100% i ona nie skacze, inaczej jest z jakością sygnału tutaj są dosyć duże rozbieżności. Na jednym, muxie potrafi być pod 100% podczas gdy na innym skacze dosyć mocno np. w okolicach 30-50% a nawet zanika całkiem a siła dalej 100%. Czy to normalne czy może to o czymś świadczyć?

Obstawiam trochę instalację, ale nie chcę kręcić poważnych afer w spółdzielni, nie wykluczając wcześniej, że to dekoder nie radzi sobie za dobrze dostając jeszcze po kablu sygnał z satelity. Mam takie same dwa dekodery w innych lokalizacjach i tam odbiór jest powiedzmy że ok, jakość też czasami skacze, ale odbiera wszystko, tyle że tam są indywidualne anteny i nie za bardzo mogę to odnieść do instalacji zbiorczej u mnie.

VAHANARA
Posty: 558
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: VAHANARA »

browareczek pisze: 28 września 2022, o 17:38 Czasami to loteria jednego dnia odbiera lepiej innego gorzej, nie ma reguły. Najmniej problemów mam z MUX-2, trochę z MUX-3, ale największe z MUX-1 i 8.
Takie zachowanie wskazuje najbardziej na wadliwą instalację AIZ.
browareczek pisze: 28 września 2022, o 17:38 Po kablu w instalacji zbiorczej idzie jeszcze sygnał z satelity, czy ten dekoder może robić problemy jak dostaje taki sygnał, czy filtruje sobie tylko DVB-T i sygnał satelitarny nie powinien stanowić dla niego problemu?
Dekoder niczego de facto nie filtruje, on oczekuje podania mu na gniazdo antenowe TYLKO sygnału DVB-T/2 o określonym poziomie i jakości z pasm VHF/UHF.

Rozdział sygnałów SAT i DVB-T/2 z instalacji AIZ dokonywany powinien być na gnieździe antenowym RTV/SAT, do którego gniazda 'TV' podłączasz dekoder. Niestety, instalacje antenowe czasami są wykonywane niezgodnie ze sztuką i zdarzają się problemy z zakłócaniem wewnątrz instalacji sygnałów DVB-T/2 przez sygnały SAT.
browareczek pisze: 28 września 2022, o 17:38 I jeszcze jedno pytanie, wg miernika w dekoderze na każdym muxie mam siłę sygnału na 100% i ona nie skacze, inaczej jest z jakością sygnału tutaj są dosyć duże rozbieżności. Na jednym, muxie potrafi być pod 100% podczas gdy na innym skacze dosyć mocno np. w okolicach 30-50% a nawet zanika całkiem a siła dalej 100%. Czy to normalne czy może to o czymś świadczyć?
Nie, to nie jest normalne zachowanie się sygnałów w instalacji antenowej. Stabilne wskazania 100% siły sygnału i wahające się wskazania jakości sygnałów (zwłaszcza w dużych zakresach) zwykle świadczą o wadliwej instalacji antenowej - typowo przesterowaniu wzmacniaczy na instalacji albo podaniu za dużego poziomu sygnału na dekoder.

Sytuacja poprawna to wskazania poziomu sygnału lekko poniżej 100% (mogą być lekko zmienne w czasie) lub max na 100% i STABILNE wskazania 100% jakości sygnału.
browareczek pisze: 28 września 2022, o 17:38 Obstawiam trochę instalację, ale nie chcę kręcić poważnych afer w spółdzielni, nie wykluczając wcześniej, że to dekoder nie radzi sobie za dobrze dostając jeszcze po kablu sygnał z satelity.
Jak napisałem - dla mnie wszystko wskazuje na wadliwą instalacje antenową. Oczywiście, jest nikły cień szansy, że uszkodzony jest dekoder, w końcu to też może się zdarzyć, więc możesz to spróbować zweryfikować podłączając w miejsce tego dekodera jakiś inny lub przenosząc ten na inną instalacje, na której inny sprzęt daje poprawny odbiór. Oczywiście taki test nie jest 100% pewny, ale powiedzmy na dziewięćdziesiąt kilka procent.

ODPOWIEDZ