WIWA H.265 PRO

MaxEvans
Posty: 764
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: MaxEvans »

Nie ma sprawy daj znać jak poszło.

langolier
Posty: 8
Rejestracja: 14 listopada 2021, o 12:30
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: Wiwa H.265 PRO
Instalacja antenowa: Bi-Quad
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-Dąbrowa/Kalonka

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: langolier »

Wszystko w najlepszym porządku ! 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)
Tak się rozochociłem, że próbowałem tą metodą wgrać także ten najnowszy soft, ale wywaliło mi ponownie błąd

"Software error, please upgrade correct software ! QUIT:[EXIT]" :oops:

i oczywiście wróciłem do poprzedniego software 8-)

Jeszcze raz wielkie dzięki !

MaxEvans
Posty: 764
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: MaxEvans »

Nie ma problemu.Fajnie,że się udało.

A jakie masz wersje oprogramowania Wiwa Pro New.

Ja korzystam z oprogramowania z Wiwa Lite 2 i chodzi

phasedArrayAnt
Posty: 7
Rejestracja: 3 sierpnia 2022, o 00:10
Miejscowość: Rypin
Instalacja antenowa: phased array ant

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: phasedArrayAnt »

Wszystko fajnie :) zmieniłem oprogramowanie. Podziękowania dla kolegów.

Jednak chciałbym ostrzec kupujących ten dekoder. Obejrzałem recenzje modelu PRO, obejrzałem w miarę współczesne dokumentacje i wszędzie model PRO mial ethernet. W domyśle posiadać powinien HbbTv jako urządzenie legalnie w obrocie dla nowego standardu DVB-T2. Jednak co zrobił producent? Model roku 2022, juz nie ma gniazda ethernet. Oglądając w sklepie, nie sprawdzałem czy ten ma bo widziałem ze model 2021 mial :) Sprawdzałem inne. Dokupiłem antenkę z karta wifi by mieć internet. Jednak to umożliwia jedynie oglądanie streamingów czy YT. HbbTV tam nie ma.

Jedyny plus to nagrania na USB nie są kodowane. Tylko to sprzęt powiedzmy "na dzialke", kto wtedy o tym mysli.

I mam pytanie po długim wstępie, czy model 2021 posiada funkcje HbbTv?

langolier
Posty: 8
Rejestracja: 14 listopada 2021, o 12:30
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: Wiwa H.265 PRO
Instalacja antenowa: Bi-Quad
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-Dąbrowa/Kalonka

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: langolier »

Nie

phasedArrayAnt
Posty: 7
Rejestracja: 3 sierpnia 2022, o 00:10
Miejscowość: Rypin
Instalacja antenowa: phased array ant

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: phasedArrayAnt »

langolier pisze: 24 sierpnia 2022, o 20:14Nie
Dzięki!


Rewelacja! Nigdy więcej tej firmy! Model nieodpowiadający regulacjom w obrocie (: i na dokładkę specjalnie okroili wersję o ethernet by nie było to tak oczywiste.

ps Pójdę z tym w reklamację albo opchnę na jakimś portalu z interfejsem.

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: dr146 »

phasedArrayAnt pisze:Wszystko fajnie :) zmieniłem oprogramowanie. Podziękowania dla kolegów.

Jednak chciałbym ostrzec kupujących ten dekoder. Obejrzałem recenzje modelu PRO, obejrzałem w miarę współczesne dokumentacje i wszędzie model PRO mial ethernet. W domyśle posiadać powinien HbbTv jako urządzenie legalnie w obrocie dla nowego standardu DVB-T2. Jednak co zrobił producent? Model roku 2022, juz nie ma gniazda ethernet. Oglądając w sklepie, nie sprawdzałem czy ten ma bo widziałem ze model 2021 mial :) Sprawdzałem inne. Dokupiłem antenkę z karta wifi by mieć internet. Jednak to umożliwia jedynie oglądanie streamingów czy YT. HbbTV tam nie ma.

Jedyny plus to nagrania na USB nie są kodowane. Tylko to sprzęt powiedzmy "na dzialke", kto wtedy o tym mysli.

I mam pytanie po długim wstępie, czy model 2021 posiada funkcje HbbTv?
Chyba akurat było odwrotnie niż piszesz Obrazek. Właśnie dlatego zlikwidowano Ethernet żeby spełniał regulacje, a ponieważ nie spełnia z braku HbbTV więc zlikwidowano lan bo inaczej nie mogli by tego modelu sprzedawać. Ja kupiłem będąc świadom że model został wykastrowany z gniazda sieciowego i raczej większość sprzedawców wystawiło aktualne zdjęcie. Ale mam inne pytanie, czy dostęp do neta umożliwia chociaż aktualizacje? Bo zastanawiałem się nad zakupem adaptera WiFi ale jeśli nie ma aktualizacji z neta tu bez sensu ten internet w tym

MaxEvans
Posty: 764
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: MaxEvans »

Tak ale tylko z New bez eth

phasedArrayAnt
Posty: 7
Rejestracja: 3 sierpnia 2022, o 00:10
Miejscowość: Rypin
Instalacja antenowa: phased array ant

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: phasedArrayAnt »

@dr146 kolega serio? kogo kolega chce taki przekret bronic? wifi nie jest z ali a brandowany WIWA .. zaden argument, byle nie oparty na bledzie logicznym nie obroni tego wyjatku :)

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: dr146 »

MaxEvans pisze:Tak ale tylko z New bez eth
Próbuję odpalić WiFi na tej wiwce i lipa. Adapter wykrywa, łączę się z siecią WiFi po wprowadzeniu hasła, wyskakuje komunikat że połączony ale nic nie działa, aplikacje sieciowe wrzeszczą że brak sieci, jak wchodzę ponownie w moją sieć wifi to za każdym razem chce żebym wpisywał hasło, i tak w kółko. Na liście sieci przy mojej domowej nie ma żadnej ikony ze jest połączone, ikona kłódki taka sama jak przy pozostałych. O co qrka chodzi, co robię źle? ObrazekObrazek

notsure
Posty: 6
Rejestracja: 15 września 2022, o 20:41
Miejscowość: ...

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: notsure »

dr146 pisze: 20 września 2022, o 20:08Próbuję odpalić WiFi na tej wiwce i lipa.
Próbowałeś na sieci bez szyfrowania?

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: dr146 »

No nie próbowałem, znaczy się że co, że to ma działać tylko z otwartymi sieciami?

notsure
Posty: 6
Rejestracja: 15 września 2022, o 20:41
Miejscowość: ...

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: notsure »

Powinno działać normalnie, ale czasem bywa problem z uwierzytelnianiem. Spróbuj, wykluczysz taką opcję.
U mnie na starszej wiwie maxx (zielony wyświetlacz; moduł wifi dedykowany od wiwy) i "aktualnym" oprogramowaniu śmiga wpa2. Hotspota tworzę np. z telefonu - tego też możesz spróbować, sprawdzisz, czy nie jest to zależne od sprzętu.

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: VAHANARA »

dr146 pisze: 20 września 2022, o 20:08 Próbuję odpalić WiFi na tej wiwce i lipa. Adapter wykrywa, łączę się z siecią WiFi po wprowadzeniu hasła, wyskakuje komunikat że połączony ale nic nie działa, aplikacje sieciowe wrzeszczą że brak sieci, jak wchodzę ponownie w moją sieć wifi to za każdym razem chce żebym wpisywał hasło, i tak w kółko.
DHCP z rutera nie przydzieliło Ci adresu, jak widać z obrazków. Spróbuj na początek, jak sugeruje @notsure, spróbować się połączyć testowo na sieci bez zabezpieczeń, bo może problem jest zabezpieczeniach.

dobell1000
Posty: 6
Rejestracja: 31 maja 2022, o 09:31
Miejscowość: Żyrardów
Odbiornik: wiwa max, sf8008
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa Raszyn

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: dobell1000 »

A nie masz czasem w routerze włączonej funkcji filtracji po mak-u?

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: dr146 »

Niee, wszystkie inne nowe urządzenia z automatu łącza się bez problemu z dhcp. Sprawdzę na sieci bez szyfrowania

Zygzuś
Posty: 114
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: Zygzuś »

Zawsze można wpiąć w komputer i przypisać na routerze ręcznie ustawienia ip dla mac. Po tym zabiegu nie musi pobierać dhcp.

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: dr146 »

Rzeczywiście na sieci bez szyfrowania połączyło bez problemu i sprawdziło po sieci aktualizacje FW . Przypuszczalem ze problem z łączeniem może być winą samego adaptera (jakiś z Ali - koszt 11 PLN) ale najwidoczniej to była kwestia ustawień routera. Dzięki za podpowiedź

ODPOWIEDZ