Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Zygzuś »

Potwierdzam, wgrałem w maxx NEW i działa bez czyszczenia do fabrycznych z zostawionymi listami kanałów, choć po standby zawiesił się i musiałem raz wtyczkę wyciągać.
Na świeżo, cec na bravia sync działa jako hdmi MSTAR, z pilota tunera power on/off, z pilota tv power off, działa też wejście w menu, info, oraz strzałki do vol,channel. Numeryczne i vol,channel osobne nie działają z pilota tv.
Co rzuca się w oczy, osd można przejrzystość ustawić, siłę wyświetlacza, cec, hotelowy i coś tam z kanałami kodowanymi. Kanały szybko wchodzą, ale stopklatka ustawiona zamiast czarnej planszy. Odbiór identyczny, ale sygnał mierzy wyraźnie inaczej, siła jest ustawiona niżej.

gocom
Posty: 94
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: gocom »

@2Tom
Tak, pamiętam twój eksperyment z Maxx(LAN). Być może w tym przypadku (Wiwa PRO + SW Dipol) są zakładki sprzętowe, które nie dają w pełni korzystać z oprogramowania SIGNAL T2 na starej Wiwa(LAN).
W twoim przypadku musisz poszukać oprogramowania z innych dekoderów i poprosić ukaszu o przystosowanie pilota Wiwa do tego oprogramowania.
Niestety nie ma dużego wyboru takich konsol. Spośród tych, które powinny normalnie działać na twoim PRO, jest to chiński Vmade (projekt został porzucony, najnowsze oprogramowanie z dnia 27 marca 2020 r.) i irański Maxeeder.

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: 2Tom »

Wiwa w Polsce od 2019 roku sprzedawała te tunery ze złączami lan , dopiero od roku sprzedają te nowsze. Wysłałem ukaszu firmware o które prosił, to może coś tam porówna i zobaczy dlaczego te nowe firmware nie działają..

Jaro
Posty: 10
Rejestracja: 26 września 2022, o 21:01
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: WIWA H265 MINI

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Jaro »

Dzien dobry.
Posiadam wiwe mini h265 hevc i prosze o firmware zmodifikowane o funkcje zapisu i odczytu sortowanych kanałów z pendrive przy pomocy przycisków 1 i 2

HW wersja:2.1.RC20.4.4UU

Pozdrawiam i dziękuje.

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

Jaro pisze: 29 września 2022, o 16:16HW wersja:2.1.RC20.4.4UU
Podlinkowałem w pierwszym poście firmware dla tej rewizji sprzętu. Ogólnie to zapis/odczyt kanałów powinien chyba działać też na oryginalnym firmware, ja po prostu wydłużyłem czas potrzebny do aktywacji "resetu" ale i odczytu/zapisu (bo to ten sam fragment kodu).

Jaro
Posty: 10
Rejestracja: 26 września 2022, o 21:01
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: WIWA H265 MINI

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Jaro »

Przetestowałem.
Oprogramowanie stricte z wiwy z wyswietlaczem. Brak funkcji akualizacji i aplikacji przez internet. Funkcja zapisu kanałow nie działa.
Inne tło na włączeniu. Przycisk wył. tunera wyłącza też telewizor sygnałem z hdmi. Przy przełaczaniu kanałów mocne kilku sekundowe spowolnienie obrazu.

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

2Tom pisze: 29 września 2022, o 12:30Wysłałem ukaszu firmware o które prosił, to może coś tam porówna i zobaczy dlaczego te nowe firmware nie działają..
Tak, na pierwszy rzut oka nie widzę niczego oczywistego, prościej byłoby gdybym miał jakiś sprzęt starego typu bo pewnie w konsoli mówi co go boli.
Jaro pisze: 29 września 2022, o 21:25 Przetestowałem.
Oprogramowanie stricte z wiwy z wyswietlaczem. Brak funkcji akualizacji i aplikacji przez internet. Funkcja zapisu kanałow nie działa.
Inne tło na włączeniu. Przycisk wył. tunera wyłącza też telewizor sygnałem z hdmi. Przy przełaczaniu kanałów mocne kilku sekundowe spowolnienie obrazu.
Tak, przy przełączaniu widać spowolnienie, nie pamiętam już jak to było w firmware od Wiwy. Zamówiłem sobie do testów jeszcze jedną sztukę, jak przyjdzie to zobaczę jakie są różnice i czy zapis kanałów działa (dalej mam pendrive z zapisanymi kanałami ale teraz już nie jestem pewien z której dokładnie wersji moich prób).

Jaro
Posty: 10
Rejestracja: 26 września 2022, o 21:01
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: WIWA H265 MINI

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Jaro »

Jak przyjdzie do testów to można ściągnąć z niej oprogramowanie jeśli jest z roku 2021 z końca to ma ta funkcjr zapis/odczyt. Po aktualizacji przez wifi i ściągnięciu nowego softu niestety tej funkcji już brak. Poprawiono napis "przewodnik po programach" bo był ucięty napis.

Maniek99
Posty: 618
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Miejscowość: ---
Odbiornik: WIWA Mini/Maxx

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Maniek99 »

@ukaszu
Może warto za bazę wziąć soft z Fergusona T30, też ma CEC, przełącza szybciej niż Signal i niema tego spowolnienia?
Minus, że sortowanie mi co jakiś czas potrafi się wywalić (Polsat ląduje na ch1), ale to może kwestia ustawień u mnie.
https://ferguson-digital.eu/download/?d ... 0/firmware

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Zygzuś »

To klatkowanie jest szybsze od czarnej planszy w przełączaniu kanału i na innych tunerach można to wybierać w menu. Z tym softem z arivy t30 dobry pomysł w sumie, bo mają aktualizacje na stronie.
PS.
Ten soft od signala działający po hdmi-cec ma stan z końca lipca i przyciski zmieniające rozdzielczości, format te górne i kolorowe przestały działać na pilocie tunera, a aktywne są na pilocie tv. Dla seniora to dobre.
Ostatnio zmieniony 30 września 2022, o 13:42 przez Zygzuś, łącznie zmieniany 1 raz.

Jaro
Posty: 10
Rejestracja: 26 września 2022, o 21:01
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: WIWA H265 MINI

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Jaro »

Jeśli ten soft co dodałeś jest z ferguson t30 mini to jak najbardziej jest bliźniaczy i ma dołożona funkcje HDMI. Reszta widzę bez zmian nawet szata graficzna jest ta sama.

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

Maniek99 pisze: 30 września 2022, o 12:31 @ukaszu
Może warto za bazę wziąć soft z Fergusona T30, też ma CEC, przełącza szybciej niż Signal i niema tego spowolnienia?
Minus, że sortowanie mi co jakiś czas potrafi się wywalić (Polsat ląduje na ch1), ale to może kwestia ustawień u mnie.
https://ferguson-digital.eu/download/?d ... 0/firmware
Pomysł ciekawy, widzę że kod urządzenia dla pilota jest taki sam co w Signalu, tylko przyciski są inaczej zmapowane. Czym się różnią firmware PL od EU (oprócz daty)?

secam7
Posty: 59
Rejestracja: 5 września 2011, o 19:21

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: secam7 »

ukaszu pisze: 28 września 2022, o 09:56 @secam7 wrzuciłem link do pierwszego postu. Czy mógłbyś dla dokumentacji wrzucić też tu na forum zdjęcie ekranu z nazwą modelu i wersją SW/HW?
Wgrałem, działa, ale ...
Nie działa klawisz "USB" na pilocie (tym chudym, nie wiem jaki to MC- ).
Nie odtwarza filmów mp4 (h264), pisze: "format nie obsłgiwany" .
To drugie niestety skreśla ten firmware. :(

Jaro
Posty: 10
Rejestracja: 26 września 2022, o 21:01
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: WIWA H265 MINI

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Jaro »

Jeśli masz atenke wifi spróbuj ściągnąć najnowszy firmware bo na stronie katalog z oprogramowaniem jest pusty.

MaxEvans
Posty: 838
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: MaxEvans »

Posiadam Wiwa lite eth. Wersja dla Signal u mnie nie działa wgrywa się i sie restartuje.

Obrazek

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

Ok, czyli wygląda na to, że wszystkie stare Wiwy są niekompatybilne, dzięki za test, dopisuję to do głównego wątku.

MaxEvans
Posty: 838
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: MaxEvans »

Da się coś z tym zrobić ?

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: 2Tom »

Jaka to jest wersja tej Wiwy ? Wiwa H265 LITE - HW wersja 2.1.RC20.4.2 ?

Zmień nazwę oryginalnego firmware na ForceUpgradeApp z rozszerzeniem .bin ( ForceUpgradeApp.bin ) wgraj na pendrive.
Odłącz wiwe od prądu, podepnij do tunera pendrive , włącz wiwe do prądu firmware samo się wgra..

MaxEvans
Posty: 838
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: MaxEvans »

To mam już zrobiine bo juz bawilem sie od Lite2 z pol roku temu. Bardziej chodzi mi o to od Signala. Czy można coś zrobić aby go wgrać.

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Zygzuś »

secam7 pisze: 30 września 2022, o 15:52
ukaszu pisze: 28 września 2022, o 09:56 @secam7 wrzuciłem link do pierwszego postu. Czy mógłbyś dla dokumentacji wrzucić też tu na forum zdjęcie ekranu z nazwą modelu i wersją SW/HW?
Wgrałem, działa, ale ...
Nie działa klawisz "USB" na pilocie (tym chudym, nie wiem jaki to MC- ).
Nie odtwarza filmów mp4 (h264), pisze: "format nie obsłgiwany" .
To drugie niestety skreśla ten firmware. :(
Pilot signala chyba go nie ma(klawisz usb) i trzeba przez menu wchodzić albo kolorowe mają jakiś skrót.
Z odtwarzaniem plików u signala bywa widocznie problem, być może kodek.

ODPOWIEDZ