WIWA H.265 MAXX

notsure
Posty: 9
Rejestracja: 15 września 2022, o 20:41
Miejscowość: ...

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: notsure »

kefipit pisze: 16 września 2022, o 13:45 myślę żeby wpiąć tuż za dekoderem taki osobny separator DV (blocker DC) ... jeśli to napięcie robi psikusa, to może taki patent pomoże.
U mnie działa już taki bloker ("Axing SZU 14" za 5,50 zł), wycina napięcie na wejściu antenowym wiwy do około 0,5 mV (tak wskazuje multimetr). Omomierz i "pipczyk" pokazują brak przejścia na blokerze. W porównaniu do wcześniejszych 0.3V i ponad 5V - napięcie zmniejszyło się około 1000-krotnie. Spadku siły sygnału nie zauważyłem.

BeiZik
Posty: 9
Rejestracja: 18 lutego 2020, o 16:20
Miejscowość: Stolica
Odbiornik: WIWA HD-95 MEMO
WIWA H.265 MAXX NEW

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: BeiZik »

Zauważyłem, że mój tuner nie nagrywa programów które ma zaplanowane do nagrania - czy ktoś się spotkał z tym problemem? Uaktualniłem oprogramowanie ale to nie pomogło.
Dodatkowo - czy gdzieś jest dostępna pełna instrukcja obsługi?
Chciałbym się dowiedzieć, ile pozycji można ustawić do nagrywania - u mnie przy dodawaniu pozycji nr 22 tuner się restartuje i nie dodaje tej pozycji do nagrania - czy to normalne?
Chciałbym też wiedzieć, czy można wylistować plan nagrywanych programów po dacie - teraz lista zaplanowanych nagrań jest sortowana wg kolejności dodawania programów do listy - więc ciężko jest znaleźć prostą informację co jest zaplanowane do nagrania np. jutro.
Jak też ustawić aby nagrywanie odbywało się tylko w dni robocze (pn-pt) bez weekendów (bo tak często jest ustawiona ramówka, że np. serial leci o danej godzinie tylko od poniedziałku do piątku).
Przy planowaniu nagrania jest opcja nazwana Tryb z możliwością wyboru: Nagrywanie albo Widok - co to jest ten Widok?
Pytam bo nie znalazłem pełnej instrukcji. Najgorzej jednak, że tuner nie nagrywa ustawionych programów do nagrywania.

2Tom
Posty: 189
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

BeiZik pisze: 13 października 2022, o 00:12 Zauważyłem, że mój tuner nie nagrywa programów które ma zaplanowane do nagrania - czy ktoś się spotkał z tym problemem? Uaktualniłem oprogramowanie ale to nie pomogło.
Dodatkowo - czy gdzieś jest dostępna pełna instrukcja obsługi?
Chciałbym się dowiedzieć, ile pozycji można ustawić do nagrywania - u mnie przy dodawaniu pozycji nr 22 tuner się restartuje i nie dodaje tej pozycji do nagrania - czy to normalne?
Chciałbym też wiedzieć, czy można wylistować plan nagrywanych programów po dacie - teraz lista zaplanowanych nagrań jest sortowana wg kolejności dodawania programów do listy - więc ciężko jest znaleźć prostą informację co jest zaplanowane do nagrania np. jutro.
Jak też ustawić aby nagrywanie odbywało się tylko w dni robocze (pn-pt) bez weekendów (bo tak często jest ustawiona ramówka, że np. serial leci o danej godzinie tylko od poniedziałku do piątku).
Przy planowaniu nagrania jest opcja nazwana Tryb z możliwością wyboru: Nagrywanie albo Widok - co to jest ten Widok?
Pytam bo nie znalazłem pełnej instrukcji. Najgorzej jednak, że tuner nie nagrywa ustawionych programów do nagrywania.
Widok oznacza że tuner włączy się o ustalonej czasie i przełączy na dany kanał. Dobre dla kogoś kto zapomina przełączyć np na dany serial ( np osoby starsze ). Ustawiasz i samo im przełączy..

Nagrywania w dni robocze (pn-pt) nie da rady ustawić . Jedyna rada to włączenie codziennego nagrywania i co piątkowa modyfikacja planu nagrywania ( w piątek po nagraniach wchodzisz do harmonogramu nagrań i przestawiasz zaplonowany timer o 3 dni do przodu) ..

Wiwy Maxx stare modele ze złączami lan , miały ten problem z włączaniem zaplonowanych nagrań. Jedynym sposobem aby mieć pewność nagrania było pozostawienie włączonego tunera z wyłączoną opcją auto czuwanie w menu.. Widać nowe modele MAXX NEW mają ten sam problem. Tuner ma problem z pobraniem czasu rozpoczęcia nagrania z epg w trybie czuwania. Gdy nie nagra po włączeniu tunera i sprawdzenia godziny klawiszem info , często masz tam godzinę ustawianą na 02:00..

Na stronie WIWY powinna być instrukcja w pdf, ale z tego co widziałem jest tak samo przydatna jak te ksero co dostałeś z tunerem..

2Tom
Posty: 189
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Jak wiadomo dla starszych modeli WIWY MAXX LAN ( HW3.1.RC20.4.1) nie będzie już aktualizacji oprogramowania..

Wielkie dziękuję dla kolegi @gocom który przystosował jednak oprogramowanie z nowszej rewizji tego tunera do pracy ze starą Wiwą MAXX.
Jak ktoś chcę przetestować to oprogramowanie ( V5.2.1.47 ) to proszę - https://www59.zippyshare.com/v/KIpsgBP1/file.html

Plik spakowany - hasło do archiwum 123 . Wgrywamy na pendrive po rozpakowaniu plik upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin i aktualizujemy oprogramowanie.

* Po aktualizacji gniazdo Lan będzie nie aktywne ( Nowsze modele nie mają złączy LAN )
* Stare bugi w oprogramowaniu dalej są , jak ktoś liczy na poprawę w tym zakresie to może darować sobie wgrywania nowszego firmware..
* Oprogramowanie bez żadnej gwarancji działania, instalacja odbywa się na własne ryzyko.

notsure
Posty: 9
Rejestracja: 15 września 2022, o 20:41
Miejscowość: ...

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: notsure »

@2Tom, a co właściwie usprawnia to zmodyfikowane oprogramowanie?

Czy da się później wrócić bezproblemowo do poprzedniego firmware metodą "ForceUpgradeApp.bin"?

2Tom
Posty: 189
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

notsure pisze: 14 października 2022, o 08:36 @2Tom, a co właściwie usprawnia to zmodyfikowane oprogramowanie?

Czy da się później wrócić bezproblemowo do poprzedniego firmware metodą "ForceUpgradeApp.bin"?
To jest najnowsze dostępne firmware które WIWA wgrywa do nowszej rewizji modelu WIWY MAXX, modyfikacja zrobiona przez @gocom umożliwia po prostu wgranie jego do starszego modelu WIWY MAXX LAN ( HW3.1.RC20.4.1). Przed wgraniem upewnij się że posiadasz ten model.
Żadnych informacji co usprawnia nie ma..
Nie powinno być problemu z powrotem do starszej wersji metodą "ForceUpgradeApp.bin"

notsure
Posty: 9
Rejestracja: 15 września 2022, o 20:41
Miejscowość: ...

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: notsure »

2Tom pisze: 14 października 2022, o 11:04 Żadnych informacji co usprawnia nie ma..
Rozumiem. Z ciekawości spytałem, ponieważ błędów nie naprawia, lan zabiera, więc pomyślałem, że daje coś w zamian. :) Pozostanę więc przy v5.1.0.52 - działa ok po dodaniu filtra lte i blokera dc. Przedtem za sypiący się sygnał obwiniałem także firmware, ale wypróbowałem wszystkie dostępne i było to samo.

zyggi
Posty: 82
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zyggi »

w moim odczuciu sygnal jest lepszy/stabilniejszy a co za tym idzie nagrania tez wygladaja lepiej

jednakze sa tez minusy - bardzo czesto nie idzie zmienic kanalu wybierajac numer - komunikat ze trwa nagrywanie - zmiana strzalkami bez problemu, dodatkowo mialem kilka razy taka sytuacje ze przy szybkiej zmianie kanalow za pomoca strzalek sprzet resetowal sie

Wojak
Posty: 16
Rejestracja: 25 sierpnia 2022, o 22:18
Miejscowość: Częstochowa
Odbiornik: Panasonic Viera + Wiwa Maxx / AB TereBox
Instalacja antenowa: Antena aktywna DVB-T TELMOR DIGIT ACTIVA MUX HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa / Wręczyca / 180 m (n.p.t.)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Wojak »

Witam, chciałbym wrócić z oprogramowania 5.2.1.47 do 5.1.0.52 czy wiecie jak to zrobić? Za każdym razem mam komunikat: "Invalid software". Czy jest jakiś myk?

2Tom
Posty: 189
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Wojak pisze: 13 listopada 2022, o 19:05 Witam, chciałbym wrócić z oprogramowania 5.2.1.47 do 5.1.0.52 czy wiecie jak to zrobić? Za każdym razem mam komunikat: "Invalid software". Czy jest jakiś myk?
Jak wgrywasz te starsze firmware?

MaxEvans
Posty: 947
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: MaxEvans »

// Pendrive format 32

Plik upgrade_7T10E_WIWA_V5.1.0.52.bin zmień nazwę na ForceUpgradeApp.bin

Skopiuj plik ForceUpgradeApp.bin na usb

Podłącz usb do wiwy wyciągnij wtyczkę z sieci następnie podłącz.

Wojak
Posty: 16
Rejestracja: 25 sierpnia 2022, o 22:18
Miejscowość: Częstochowa
Odbiornik: Panasonic Viera + Wiwa Maxx / AB TereBox
Instalacja antenowa: Antena aktywna DVB-T TELMOR DIGIT ACTIVA MUX HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa / Wręczyca / 180 m (n.p.t.)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Wojak »

Dzięki MaxEvans. O to chodziło :) Obrazek

MaxEvans
Posty: 947
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: MaxEvans »

O to dzis zaszumi w lepetynie. :D Nie ma problemu.

KOMP-BOX
Posty: 1
Rejestracja: 25 listopada 2022, o 12:36
Miejscowość: Wejherowo

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: KOMP-BOX »

W wątku jest sporo plików z aktualizacją, jednak nie znalazłem wsadu pamięci. Prosiłbym o takowy, aby móc wgrać przez programator, ponieważ dekoder jest martwy, zawiesił się podczas aktualizacji.

2Tom
Posty: 189
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

gocom pisze: 12 kwietnia 2022, o 06:49
KOMP-BOX pisze: 25 listopada 2022, o 13:01 W wątku jest sporo plików z aktualizacją, jednak nie znalazłem wsadu pamięci. Prosiłbym o takowy, aby móc wgrać przez programator, ponieważ dekoder jest martwy, zawiesił się podczas aktualizacji.
Możesz go samodzielnie złożyć za pomocą edytora hex. Pobierz archiwum z plikiem aktualizacji WIWA H.265 MAXX_software_V5.1.0.52_(10.11.2020).zip. https://drive.google.com/drive/folders/ ... 94yyIALWTs
Rozpakować. Otwórz za pomocą edytora szesnastkowego. Odetnij pierwsze 4000h (16384) bajtów z pliku binarnego.
Dodaj tak wiele FF na końcu pliku binarnego, że jego rozmiar wynosi 800000h(8388608) bajtów.
Plik do przywrócenia dekodera za pomocą programatora jest gotowy.
Możesz samodzielnie przygotować ten wsad. Dla starszej WIWY H265 MAXX z Lan. Kolega gocom swego czasu napisał jak to zrobić..

EEQ
Posty: 186
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA H.265 MAXX New
WIWA HD-90 NEW!
Instalacja antenowa: Antena "Televes Mix Combo" na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: EEQ »

Nagrywałem wczoraj mecz. Zapisał się i odtwarza ok. Natomiast codziennie, przy zwykłym oglądaniu, mam problem z przesunięciem obrazu względem dźwięku. Nagrania odtwarzają się nienagannie... Natomiast po każdym meczu muszę wyłączyć i włączyć tuner, bo podczas wywiadów jest brak synchronizacji i dziwnie to wygląda. Też tak macie czy to tylko u mnie?

zyggi
Posty: 82
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zyggi »

tez tak mialem na oryginalnym sofcie, czasem po kilku zmianach kanalow bylo ok, czasem trzeba bylo wylaczyc i wlaczyc
po zainstalowaniu zmodowanego softu z forum nie widze tego problemu aczkolwiek ten soft nie z kazdym egzemplarzem dziala

EEQ
Posty: 186
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA H.265 MAXX New
WIWA HD-90 NEW!
Instalacja antenowa: Antena "Televes Mix Combo" na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: EEQ »

Zainstalowałem soft z maja (v5.2.1.47) dla "WIWA H.265 MAXX New" i jak na razie (od kilku godzin) działa dobrze.

EEQ
Posty: 186
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA H.265 MAXX New
WIWA HD-90 NEW!
Instalacja antenowa: Antena "Televes Mix Combo" na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: EEQ »

Ciekawostka... Tak można połączyć pliki wygenerowane przez WIWĘ za pomocą Wiersza Polecenia (DOS):
copy /B 00.mts+01.mts+02.mts out.mts

zyggi
Posty: 82
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zyggi »

mozna tez polaczyc programem co jest prostsze a jesli chcemy dodatkowo plik obrabiac czy wyciac reklamy to wogole nie ma tematu...a jesli chcemy tylko obejrzec to wystarczy uruchomic pierwszy plik w odtwarzaczu vlc i mamy cale nagranie odtwarzane 8-)

ODPOWIEDZ