Antena logarytmiczna

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1214
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: DanielK »

Emme Esse 560 HVD jest ze złączem typu F. Pełna kultura i prostota montażu. Bez zbędnych kombinacji...


Obrazek

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1365
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Miejscowość: Nowa Dęba
Odbiornik: WIWA H.265 Maxx
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN/TON Tarnobrzeg-Machów

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: bogdanzieba »

@DanielK a widziałeś z przodu anteny jak ten przewód jest zamocowany w antenie ?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3590
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: K63 »

Na zdjęciach pod tym linkiem, masz to pokazane.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1365
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Miejscowość: Nowa Dęba
Odbiornik: WIWA H.265 Maxx
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN/TON Tarnobrzeg-Machów

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: bogdanzieba »

@KJ63 miałem na myśli antenę DVB-T UNI LINE LOG 548UC EMME ESSE, gdzie tak to zrobili ...
Obrazek

XmuX
Posty: 156
Rejestracja: 19 sierpnia 2021, o 14:49
Miejscowość: Blansko
Odbiornik: LG OLED, RTL-SDR, Technisat Digitradio
Instalacja antenowa: FM XmuX 23Y CCIR 7,4m , DAB+ 2x XmuX 23Y DAB+SuprA 3,5m , UHF 4x XmuX 20Y 2148

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: XmuX »

Wszystko zależy od ceny. Wszyscy chcą, żeby było naprawdę tanio, więc gdzieś musi być spieprzone.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1365
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Miejscowość: Nowa Dęba
Odbiornik: WIWA H.265 Maxx
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN/TON Tarnobrzeg-Machów

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: bogdanzieba »

@XmuX a nie mogli zrobić tak ?

Obrazek Obrazek

VAHANARA
Posty: 593
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: VAHANARA »

@bogdanzieba - pamiętaj, że rozwiązania najprostsze bywają zwykle najskuteczniejsze i najbardziej niezawodne, a ot to tak naprawdę chodzi w zabawie w instalacje antenowe. Jak pisałem, Fracarro takie proste mocowania miały i okazało się to być dobre - montowałem ja jakieś 10...15 lat temu i żadna nie wróciła na reklamację ani do poprawki. Kontrolna wisi już u mnie w biurze od nie pamiętnych czasów na kracie okna i nawet W24 idzie bezproblemowo ;)

Wszystko zależy od dopracowania takiego mocowania. Ma być tak zrobione, aby było trwałe i niezawodne. Pomijając Fracarro (w którym w ogóle nie przewidywano pewnie ingerencji w nie użytkownika anteny), najbardziej pewne będzie jak dla mnie to z Barczaka. Co do EmmeEssi - też dobre, ale każde złącze F to potencjalne źródło problemów na instalacji...

A może to podłączenie z twojego zdjęcia to w ogóle jakaś samoróbka w podłączeniu w ogóle jest - możesz podać źródło, tak z ciekawości?

XmuX
Posty: 156
Rejestracja: 19 sierpnia 2021, o 14:49
Miejscowość: Blansko
Odbiornik: LG OLED, RTL-SDR, Technisat Digitradio
Instalacja antenowa: FM XmuX 23Y CCIR 7,4m , DAB+ 2x XmuX 23Y DAB+SuprA 3,5m , UHF 4x XmuX 20Y 2148

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: XmuX »

bogdanzieba pisze: 11 listopada 2022, o 15:25 @XmuX a nie mogli zrobić tak ?

Obrazek Obrazek
Mogliby tak zrobić i robili to kiedyś, ale taniej jest wcisnąć drut "naparstkiem" :-)
Każda złotówka zaoszczędzona na produkcji wpływa na cenę, a tym samym na wysokość zysku z ceny sprzedaży :-)
Dlatego przestaliśmy instalować takie logarytmy, za dużo było skarg.
Np. VATEN czy nawet FTE stosuje "system" podobny do BARCZAKA dla logarytmów, więc jest większa wiarygodność.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3590
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: K63 »

VAHANARA pisze: 11 listopada 2022, o 16:17 A może to podłączenie z twojego zdjęcia to w ogóle jakaś samoróbka w podłączeniu w ogóle jest - możesz podać źródło, tak z ciekawości?
https://youtu.be/S6wVTYmWLn4?t=1139

VAHANARA
Posty: 593
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: VAHANARA »

@bogdanzieba:
No tak, cały sekret we wsuwce unieruchamiającej i dociskającej oplot i żyłę kabla. Jeśli wykonana z głową (a podejrzewam, że tak jest) powinna to być dobra rzeźba od strony elektrycznej i mechanicznej], podobnie jak we Fracarro.

Ogólnie, ja zawsze odradzam amatorom lukanie na wnętrzności wszelakiego sprzętu. Czasami jest tak, że coś wygląda świetnie i ma świetne parametry, a czasami może to wyglądać dla amatora tak, że włosy stają na głowie, a rzecz jest absolutnie cool. A innym razem coś może wyglądać super, a być całkowicie do dupy.

Ważne jest to, jak sprzęt działa i jak jest niezawodny. Amen.

I mówi Ci to osoba produkująca swego czasu wzmacniacze dla kablówek, na których pracowała duża część polskich kablówek - a które wyglądały tak, że amator zaglądający im do bebechów wyrzuciłby je od razu. A taka była wtedy nasza technologia i tak musiały wtedy wyglądać... ale działały jak powinny... ;)

Wracając do EmmEEssi - wygląda to rzeczywiście mało poważnie, ale myślę, że anteny te przeżyją wiele innych... ;)
I żeby nie było - ja logów EmmeEssi nie używałem, swego czasu trochę ich krokodyli używałem...

Dkl
Posty: 11
Rejestracja: 9 listopada 2022, o 22:49
Miejscowość: Kłodzko

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: Dkl »

Witam serdecznie potrzebuje kupić antenę Barczak pod 2 polaryzacje żeby miała wzmacniacz wbudowany już do anteny potrzebuje pomocy w tej sprawie

XmuX
Posty: 156
Rejestracja: 19 sierpnia 2021, o 14:49
Miejscowość: Blansko
Odbiornik: LG OLED, RTL-SDR, Technisat Digitradio
Instalacja antenowa: FM XmuX 23Y CCIR 7,4m , DAB+ 2x XmuX 23Y DAB+SuprA 3,5m , UHF 4x XmuX 20Y 2148

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: XmuX »

Kupowanie anteny ze wzmacniaczem szerokopasmowym bezpośrednio w puszce antenowej jest w dzisiejszych czasach sporym nonsensem. Zwłaszcza z bezpośrednim widokiem na nadajnik, jeśli chcesz go bezpośrednio do Kłodzka.

Dkl
Posty: 11
Rejestracja: 9 listopada 2022, o 22:49
Miejscowość: Kłodzko

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: Dkl »

Niestety muszę mieć takie rozwiązanie kolego bo mieszkam w terenie górzystym

VAHANARA
Posty: 593
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: VAHANARA »

Dkl pisze: 12 listopada 2022, o 19:00 Witam serdecznie potrzebuje kupić antenę Barczak pod 2 polaryzacje żeby miała wzmacniacz wbudowany już do anteny potrzebuje pomocy w tej sprawie (...) Niestety muszę mieć takie rozwiązanie kolego bo mieszkam w terenie górzystym
  1. Rodzaj terenu nie ma znaczenia - to, czy wzmacniacz jest potrzebny wynika z niemożliwości uzyskania stabilnego odbioru na antenie pasywnej, a nie z tego, że jesteś w górach...
  2. Można użyć antenę ze wzmacniaczem dopuszkowym / integrowanym, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, zwłaszca przy antenach combo i trudnych warunkach odbiorczych, bywa wzmacniacz masztowy lub domowy z dzielonym pasmem (VHF/UHF)
  3. Przy wzmacniaczu dopuszkowym zdany jesteś na brak filtra LTE lub filtr zabudowany we wzmacniaczu. A filtry w typowych, tanich wzmacniaczach dopuszkowych bywają nie za rewelacyjne. Mając wzmacniacz liniowy lub domowy możesz stosować znacznie bardziej skuteczne filtry LTE, zwłaszcza w niedalekiej przyszłości przy LTE700.
Robiłeś już jakieś testy z odbiorem czy też może masz już tam jakąś instalację antenową?

I podaj może kod pocztowy albo GPS, aby uściślić, gdzie ta antena ma być.

Dkl
Posty: 11
Rejestracja: 9 listopada 2022, o 22:49
Miejscowość: Kłodzko

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: Dkl »

O to kod pocztowy 57-300

VAHANARA
Posty: 593
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: VAHANARA »

Dkl pisze: 12 listopada 2022, o 21:49 kod pocztowy 57-300
Mało ciekawie to wygląda - wszystko w SFN-ach, do tego przeciwległe nadajniki.

Odległość nie jest za duża od Czarnej Góry (tu powinno być teoretycznie bezproblemowo z odbiorem na pasywnej), ale i ze Ślęży powinno dolatywać z możliwością odbioru (tu pewnie ze wzmacniaczem).

Tyle mapy. A jak jest w rzeczywistości?
  • jaka jest widoczność na kierunek Czarnej Góry i Ślęży? Jakieś przeszkody terenowe czy inne? Dokładne kierunki możesz sobie zobaczyć na mapach --> https://emimaps.emitel.pl/
  • gdzie planujesz zainstalować antenę - komin, dach, ściana, strych...?
  • ile odbiorników?

Dkl
Posty: 11
Rejestracja: 9 listopada 2022, o 22:49
Miejscowość: Kłodzko

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: Dkl »

Antena jest na dachu a odbieram na 1 odbiorniku antena to Asr Telmor ekran jest ze starej anteny a bebechy sa z digit activa a chciał bym ją z modyfikować żeby mux8 na 1 antenie odbierać żeby ne dawac 2 anteny i nie łączyć tej ze zwrotnicą

VAHANARA
Posty: 593
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: VAHANARA »

Dkl pisze: 13 listopada 2022, o 00:15 antena to Asr Telmor ekran jest ze starej anteny a bebechy sa z digit activa
No to zniszczyłeś dobrą antenę, jaką była ASR, robiąc w zamian jakieś DIY. Dla mnie dodawanie ekranu do loga (a takim jest Activia) to nieporozumienie, delikatnie rzecz ujmując.

Dkl pisze: 13 listopada 2022, o 00:15 a chciał bym ją z modyfikować żeby mux8 na 1 antenie odbierać żeby ne dawac 2 anteny i nie łączyć tej ze zwrotnicą
Jak dla mnie to pomysł równie dziwny i niedorzeczny, co rozwalenie ASR-ki. I powiedziałbym, że dodatkowo niewykonalny.

Jeśli to była stara ASR, czyli dwupasmowa, to można było próbować zwichrować dużego "motylka" (czyli dipol na VHF) ustawiając go pod kątem ~45°. Wtedy, w sprzyjających warunkach odbiór mux-8 w pol. V dawało się czasami uzyskać.

Jak nie chcesz mieć zwrotnicy to log dwupasmowy albo combo w klimacie V-MIX Televesa, gdzie jest tylko dipol na VHF w postaci prętów mocowanych do głównego dipola na UHF. Do pol. V wygina się je w pionie. Ewentualnie "siatka" z dodanym "na żywca" dipolem na VHF - tyż taakie rzeźby potrafią działać....

Z tym, że w trudnych warunkach odbiorczych takie rozwiązania nie zawsze będą się sprawdzać. W trudnych warunkach dwie anteny plus dobra zwrotnica daje zawsze największą gwarancję powodzenia.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3590
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: K63 »

VAHANARA pisze: 13 listopada 2022, o 11:13 Jeśli to była stara ASR, czyli dwupasmowa, to można było próbować zwichrować dużego "motylka" (czyli dipol na VHF) ustawiając go pod kątem ~45°. Wtedy, w sprzyjających warunkach odbiór mux-8 w pol. V dawało się czasami uzyskać.
Zwichrować lub wykonać nowy do odbioru polaryzacji pionowej. Efekt takiej przeróbki - niewiadomy. :?:
forum elektroda.pl/Jerzy Cieślański pisze:Obrazek

VAHANARA
Posty: 593
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena logarytmiczna

Post autor: VAHANARA »

K63 pisze: 13 listopada 2022, o 13:45
VAHANARA pisze: 13 listopada 2022, o 11:13 Jeśli to była stara ASR, czyli dwupasmowa, to można było próbować zwichrować dużego "motylka" (czyli dipol na VHF) ustawiając go pod kątem ~45°. Wtedy, w sprzyjających warunkach odbiór mux-8 w pol. V dawało się czasami uzyskać.
Zwichrować lub wykonać nowy do odbioru polaryzacji pionowej. Efekt takiej przeróbki - niewiadomy. :?:
Ja osobiście nie miałem okazji, żeby coś takiego sprawdzić, ale stawiam, że przy zwichrowaniu oryginalnego "motylka" odbiór na VHF przy sensownych warunkach mógłby być. Ekran mógłby trochę wadzić na górze u dole, ale ustawiając ten motylek dodatkowo w "V" powinno to działać, jak w podlinkowanym temacie. A w "V" i tak trzeba go było ustawiać przy normalnej pozycji, żeby zmniejszyć dziurę w zysku na wysokich kanałach, spowodowaną właśnie przez "motylek" z VHF-u.

ODPOWIEDZ