AB Terebox 2T

Artur912
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwietnia 2016, o 13:19
Odbiornik: Cabletech
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na zewnątrz z lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Jesenik Ostawa Opawa Klimkovice

AB Terebox 2T

Post autor: Artur912 »


Kpc21
Posty: 417
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: AB Terebox 2T

Post autor: Kpc21 »

Kupiłem ten dekoder.

Pierwsze wrażenia...
– interfejs układem menu podobny do starych tunerów na MStarze (ale wiele tunerów DVB-T2 na rynku ma ten interfejs niemal identyczny, zoptymalizowany pod TV kineskopowe – tutaj tak nie jest, znacznie więcej informacji mieści się na ekranie),
– brak paska postępu aktualnie nadawanej audycji (dla mnie bez znaczenia, ale dla niektórych to ważne),
– bursztynowy i przyciemniony w trybie czuwania wyświetlacz z godziną; chyba nie da się wyłączyć wyświetlania godziny,
– koło ww. wyświetlacza zbędna wg mnie dioda LED, świecąca na czerwono w standby, na zielono w trakcie pracy tunera – problem w tym, że świeci ona dużo jaśniej, niż wyświetlacz,
– jedna z głównych przyczyn, dlaczego zdecydowałem się na ten tuner (w moim przypadku – konieczność) – opis bieżącej audycji dostępny bezpośrednio z pilota (guzik "info") i wyświetlany na dużym obszarze ekranu,
– niestety przy wyświetlaniu opisów jest problem tego rodzaju, że informacje typu klucz-wartość (np. rok produkcji, reżyser itp.) pozbawione są znaków nowej linii, a nawet spacji, pomiędzy poszczególnymi informacjami, wygląda to mniej więcej tak: "Rok produkcji: 2020Reżyser: Zenon AbackiKraj: Polska" – ale ten problem występuje w bardzo wielu tunerach z tym softem i w sumie nie wiem, czemu to jest tak powszechne i czemu nie da się z tym nic zrobić,
– samo urządzenie jest bardzo małe, wyraźnie mniejsze od Wiwy HD-90; zasilacz jest zewnętrzny, taki we wtyczce,
– świetny pilot z dobrym zasięgiem – bez porównania z Wiwą HD-90, gdzie zawsze trzeba było się namęczyć z celowaniem pilotem w tuner, a przyciski były duże i z dużym skokiem, ale działały twardo, i nigdy nie miało się pewności, czy przycisk zareagował, czy nie,
– w pilocie nie ma funkcji memo, ale jest HDMI-CEC... jednak co do tego HDMI, uwaga poniżej.

Urządzenie generalnie wydaje się być fajne, ale ma tych kilka mankamentów. Problem w tym, że nie wiem, czy jest na rynku cokolwiek bardziej sensownego.

Kupiłem go przede wszystkim ze względu na obsługę HDMI-CEC – niestety mam z nią problem, ale nie wiem, czy z winy tunera, czy telewizora. Funkcja działa – włączenie tunera włącza też telewizor, wyłączenie tunera wyłącza telewizor – ale telewizor nie zmienia automatycznie źródła na HDMI.

zyggi
Posty: 81
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: AB Terebox 2T

Post autor: zyggi »

ten tuner to klon Ariva T75 i pewnie jeszcze paru innych, mialem go u siebie na testach razem z Ariva - wersja softu chyba byla nawet ta sama, roznice tylko w tlumaczeniu na korzysc Arivy za to pilot bardziej przypadl mi do gustu w AB...generalnie nic ciekawego..a i CEC dzialal lepiej w Arivie ale szczegolow juz nie pamietam

dr146
Posty: 138
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: AB Terebox 2T

Post autor: dr146 »

To nie jest klon arivy - ariva ma dwa gniazda usb oraz pilota na BT, terebox ma pilota IR i jedno USB. Za to terebox ma moduł dostępu CA oraz głowice DVB-T2/DVB-C. FW nie będą zamienne ale jak ktoś chce uwalić tuner to oczywiście może próbować. Tylko po co? Terebox choć na tym samym procu nie posiada największej wady arivy czyli skokowe wyświetlanie obrazu kilka sek po zmianie kanału - jak dla mnie totalnie to dyskwalifikuje T75 tym bardziej że aktualizacje softu nie naprawiły tego efektu. Miałem arive a teraz mam 2T który bije ją na głowę. No i pilot jeden z najlepszych jaki miałem w ręce w ostatnim czasie , na przyciskach membranowych a nie na gumkach jak 99% pilotów, jak dla mnie to mega zaleta

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2810
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Monitor LG + AB TereBox 2T
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo / Rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: AB Terebox 2T

Post autor: hadam »

Kupiłem tuner AB Terebox 2T, mam wersję oprogramowania 1.6.1.1754, z paskiem postępu.
Okazało się, że ma problem z poprawnym ułożeniem listy kanałów po LCN, wszystkie pozostałe układa prawidłowo, natomiast MUX-1 zapisuje na końcu listy powyżej 2000.
Przyjrzałem się recenzji w filmie na YouTube, Smart-Test i tam na starszej wersji oprogramowania, problem jest ten sam, chociaż recenzent o tym nie wspomina, może nie zauważył.
Nie wiem, czym różni się MUX-1 od pozostałych pod tym względem, ale widać jest w nim coś z czym ten tuner sobie nie radzi.
Oglądałem też test Arivy T75 na tym samym oprogramowaniu i wydaje się, że tam tego problemu nie ma. Jednak test Arivy T75 był robiony gdy MUX-1 był jeszcze w DVB-T, natomiast test AB Terebox 2T jest już w DVB-T2.
Próbowałem zmienić kraj z Polska na Europa i też nie pomogło.
Owszem, można ułożyć kanały po swojemu, lecz przy włączonym LCN zmienia się pozycja kanałów, ale numery pozostają.
Można też wyłączyć LCN, ale wtedy nie da się ułożyć z przerwami tylko kolejno na liście, a ja jestem przyzwyczajony do LCN, tak też mam na telewizorze LG.

Ktoś ma jakiś pomysł, jak rozwiązać ten problem?
Może jakieś zewnętrzne oprogramowanie do edycji listy kanałów, można zgrać listę na pendrive, jest w nim taka funkcja.
A może jakieś inne rozwiązanie.

orin
Posty: 620
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: KDL50W809C,UE40H6700,UE48J6200
Instalacja antenowa: Antena Fracarro LP345F LTE ~20 m n.p.z. / kabel Triset 113 PE 10 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: AB Terebox 2T

Post autor: orin »

Zostaw włączone LCN. Usuń wszystkie kanały (Menu / Lista kanałów).
Przeskanuj ręcznie poszczególne multipleksy zaczynając od MUX1 (Menu / Wyszukiwanie kanału / Naziemna).
Wyszukiwanie wykonaj kolejno dla wszystkich multipleksów na kanałach nadawania z najsilniejszych nadajników dla miejsca odbioru sygnału. https://emimaps.emitel.pl

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2810
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Monitor LG + AB TereBox 2T
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo / Rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: AB Terebox 2T

Post autor: hadam »

Pomogło. @orin, jesteś wielki.
Dziękuję Ci jak nie wiem co. :D
A tak się z tym męczyłem.
Nie pomyślałem o tym. Albo wyszukiwałem automatycznie, ale wtedy zapisywał mnóstwo niepotrzebnych kanałów dubli.
Albo ręcznie, ale zaznaczałem mu wszystkie potrzebne kanały i wyszukiwałem hurtem. MUX-1 mam na najwyższym 43 kanale, więc wyszukiwał się na końcu, czy to automatycznie, czy ręcznie moim sposobem. I pewnie to była przyczyna.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 931
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: AB Terebox 2T

Post autor: TLW/SZA »

@hadam miałem Ci odpisać ale @orin mnie uprzedził, zawsze wyszukuj programy ręcznie, bo z automatu zazwyczaj głupstwa się zapisują.
Co do softu i grafiki to jest identyko taka sama jak w Opticumie NytroBox Plus, z perspektywy czasu i możliwości testowania różnych tunerów zostawiłem sobie właśnie NytroBoxa Plus i Optiboxa nGEn, z racji tego że obydwa z automatu przestawiają czas z letniego na zimowy a w Optiboxie także z automatu aktualizuje się lista kanałów, piloty są takie same, a guziki praktycznie w takim samym układzie i w końcu do tego drugiego jest nowy soft.
W rezerwie w razie "W" mam NytroBoxa NS, reszty się pozbyłem przy okazji wymiany tunerów u klientów na nowe podczas refarmingu.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1208
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: AB Terebox 2T

Post autor: DanielK »

Co do grafiki ekranowej wydaje mi się, że Nytro Box Plus miał inną.
Możecie zobaczyć różne grafiki na tej stronie:
:arrow: https://dvbt2wpolsce.pl/porady/jaki-tun ... wyglad-epg

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2810
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Monitor LG + AB TereBox 2T
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo / Rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: AB Terebox 2T

Post autor: hadam »

Mają podobne. Mogą się różnić nieznacznie, np. dostępnością aplikacji internetowych, czy jak w przypadku TereBox obsługą karty dostpu warunkowego.
W oprogramowaniu jest jeszcze różnica w zależności od wersji i daty aktualizacji. Aktualizacja dodała pasek postępu, tak też było w przypadku AB TereBox 2T czy w Arivie T75. Dlatego różnica może się wydawać po przełączeniu na któryś kanał w głównej belce. Wystarczy zaktualizować.
Ja znam przynajmniej 4 z takim menu.
Można je podejrzeć w testach:
AB TereBox 2T :arrow: https://www.youtube.com/watch?v=PSWJmg8kLsQ&t=1392s
OPTICUM Nytro Box Plus :arrow: https://www.youtube.com/watch?v=tmrDlHBUBRQ&t=140s
Ferguson Ariva T75 :arrow: https://www.youtube.com/watch?v=ZAfe_cE7zsA&t=402s
Fuba ODE6800 :arrow: https://www.youtube.com/watch?v=yemuiyAuJl8&t=34s
Wybrałem TereBox 2T głównie ze względu na pilota, ale też na grafikę, EPG i szybkość zmiany kanałów.
Jak dotąd znalazłem w nim jeden problem. Oczywiście poza tym, który koledzy pomogli mi rozwiązać.
Po rozwinięciu opisu, data produkcji, reżyser i aktor, jest jakoś dziwnie w środku opisu, ale jest to do przeżycia, w niektórych tunerach w ogóle takich informacji nie ma.
Ostatnio zmieniony 27 grudnia 2022, o 17:15 przez hadam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2810
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Monitor LG + AB TereBox 2T
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo / Rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: AB Terebox 2T

Post autor: hadam »

Znalazłem taki sam, tylko z dwoma portami USB podobnie jak Ariva T75.
Widać wszystkie są robione w jednej fabryce w Chinach.
http://www.yoostargroup.com/?p=357
Jest na tym samym układzie i w opisie jest że ma 512MB SDRAM'u. Może to jakiś błąd, ale z drugiej strony to by się nawet zgadzało, sądząc po tym jak działa ten tuner i po tym jak wczytuje EPG.
Miałem już do czynienia z takim który ma 64MB, to wiem jaka jest różnica. Jak przełączyłem na kanał z innego multipleksu, to zapominał EPG z poprzedniego, w ogóle miał problemy z EPG.
A kanały przełączał z efektem stopklatki, albo spowolnienia. W TereBox 2T, takich problemów nie ma, przełącza szybko i płynnie.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1208
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: AB Terebox 2T

Post autor: DanielK »

Otóż to. Dla mnie "zapominanie" EPG z poprzedniego multipleksu jest mocno irytujące.
Dlatego AB TereBox 2T pomimo swoich pewnych wad jest jednym z lepszych odbiorników. Duży plus za wyjście audio S/PDIF.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2810
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Monitor LG + AB TereBox 2T
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo / Rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: AB Terebox 2T

Post autor: hadam »

Kpc21 pisze: 10 marca 2022, o 19:58 – brak paska postępu aktualnie nadawanej audycji (dla mnie bez znaczenia, ale dla niektórych to ważne),
– bursztynowy i przyciemniony w trybie czuwania wyświetlacz z godziną; chyba nie da się wyłączyć wyświetlania godziny,
– koło ww. wyświetlacza zbędna wg mnie dioda LED, świecąca na czerwono w standby, na zielono w trakcie pracy tunera – problem w tym, że świeci ona dużo jaśniej, niż wyświetlacz,
Da się wyłączyć w trybie czuwania, wtedy nie świeci nic nawet dioda, a wyświetlacz jeśli włączony to świeci słabo, co nie przeszkadza w nocy. Dioda LED też świeci bardzo słabo, ledwie zauważalnie, być może z którąś kolejną aktualizacją to poprawili, pasek postępu też już jest.
Kpc21 pisze: 10 marca 2022, o 19:58 – jedna z głównych przyczyn, dlaczego zdecydowałem się na ten tuner (w moim przypadku – konieczność) – opis bieżącej audycji dostępny bezpośrednio z pilota (guzik "info") i wyświetlany na dużym obszarze ekranu,
– niestety przy wyświetlaniu opisów jest problem tego rodzaju, że informacje typu klucz-wartość (np. rok produkcji, reżyser itp.) pozbawione są znaków nowej linii, a nawet spacji, pomiędzy poszczególnymi informacjami, wygląda to mniej więcej tak: "Rok produkcji: 2020Reżyser: Zenon AbackiKraj: Polska" – ale ten problem występuje w bardzo wielu tunerach z tym softem i w sumie nie wiem, czemu to jest tak powszechne i czemu nie da się z tym nic zrobić,

To też poprawili.
Wczoraj zaktualizowałem oprogramowanie na AB TereBox 2T i teraz prawidłowo wyświetla opis po rozwinięciu info. Wrzuciłem fotki, można sobie podejrzeć.
Okazuje się, że tuner może mieć dwa różne oprogramowania o takim samym oznaczeniu.
Miał: 1.6.1.1754, data wydania: 2022/01/06. Taki kupiłem, miało być najnowsze, z paskiem postępu.
Wgrałem mu ze strony producenta, co jest dziwne o takim samym oznaczeniu, tylko inna data:
1.6.1.1754, data wydania: 2022/06/02.
Strona producenta: https://www.abcomeu.com/ab-terebox-2t, Najnowsza aktualizacja, plik o nazwie: AB_TereBox_2T_5370_webtv_20220602.rar

Przed aktualizacją:
Obrazek

Po aktualizacji:
Obrazek

Tak wygląda opis audycji po aktualizacji.
Przy okazji mam pytanie: zaznaczyłem na zdjęciu cyferki, po ukośniku, co one kolejno oznaczają?
Obrazek

Kamilx
Posty: 1027
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: AB Terebox 2T

Post autor: Kamilx »

PID Video / PID Audio / PCR / SID

zyggi
Posty: 81
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: AB Terebox 2T

Post autor: zyggi »

gdy mialem ten tuner na testach przez nieuwage wgralem oprogramowanie od drugiego modelu, wiem ze cos nie dzialalo ale nie pamietam co - mozliwe ze juz jest takie samo dla obu wersji...jedna to Terebox a druga Cryptobox

Dobrycel
Posty: 621
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: AB Terebox 2T

Post autor: Dobrycel »

@hadam czy epg poprawnie wskakuje na kazdej stacji? Mam na mysli info co leci w danym momencie
Na magicznym Deko TV sa z tym ogromne problemy.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2810
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Monitor LG + AB TereBox 2T
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo / Rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: AB Terebox 2T

Post autor: hadam »

EPG działa poprawnie, tuner nie ma problemów z wczytywaniem i pamięta wszystkie, także po przełączeniu na inny multipleks.
Jest do wyboru, tygodniowe na 7 dni, czyli po lewej wybór kanału a po prawej wyświetla się co będzie o danej godzinie przez kolejne dni, dzień i godzinę można zmienić.
Albo jednodniowe podobnie do tego, jak jest w telewizorach np. LG, tzn. wszystkie kanały z pozycjami i linia postępu. Po najechaniu na program i wciśnięciu "Ok" pojawia się szczegółowy opis, podobnie jak po rozwinięciu przyciskiem "Info" bezpośrednio podczas oglądania kanału.
Jedyny problem, że jeśli zmieniam kanał w EPG, to zmienia się też w realu, czyli tło za EPG, ale to chyba wszystkie tunery tak mają, tylko telewizory nie zmieniają, mnie to szczególnie nie przeszkadza.

Miałem przez kilka dni, zanim zwróciłem, TechniSat Terrabox T3, zdaje się, że na tym samym sofcie co Deko TV, większość Opticum'ów i wiele innych, tylko Deko po aktualizacji ma lepszą grafikę.
Rzeczywiście jeśli chodzi o EPG to było fatalnie, chciał to wczytał, nie to nie, a gdy przełączyłem na inny MUX to zapominał z poprzedniego. Miał też inne wady, ale nie będę tu teraz opisywał.

dr146
Posty: 138
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: AB Terebox 2T

Post autor: dr146 »

hadam pisze: 29 grudnia 2022, o 10:25
Tak wygląda opis audycji po aktualizacji.
Przy okazji mam pytanie: zaznaczyłem na zdjęciu cyferki, po ukośniku, co one kolejno oznaczają?
Obrazek
Troche ich męczyłem mailowo latem i o dziwo nawet dość szybko to poprawili bo wczesniej opis epg był totalnie pomieszany. Niestety bugów jest więcej pierwszy z listy widać zresztą na powyższym zdjęciu które zamieściłeś

1. Opis EPG linijka AKTOR obcięta do 45 znaków (w/w foto)
2. Okienko po zatrzymaniu timeshift ma wyrwę w ramce (poniżej foto-tego nie było mna poprzednim sofcie wiec jak to zwykle bywa
jedno naprawią to kolejne co było dobre zepsują
Obrazek
3. Funkcja HDMI CEC działa średnio i chyba z każdym TV inaczej, z Philipsem włącza sie ok ale już się nie wyłączy, przy Samsungu
jest odwrotnie więc nie da się pilotem od Tereboxa zarazem włączac i wyłączac TV wraz z tunerem
4. Wada - Timeshift jest ograniczony do ok 2,5h-niezaleznie czy używamy nosnika 32 czy 128GB. Używałem od lat wiele różnych
tunerów z TMS i zawsze przy większej pamięci pojemnosc buforowania timeshift wzrastała przy wiekszych nośnikach .

Odnosnie pkt 1 i 2 pisałem już kilka mieś. temu ale zostało to zlane- pewnie dlatego że nikt więcej im tego nie zgłaszał lub było tych zgłoszeń zbyt mało by się tym zajeli . Piszcie do nich ( bezpośredni mail do człowieka który zajmuje się FW tego modelu pvalo@abcom.sk ) im więcej osób tym większa szansa że będą poprawiać bo w dwóch poprzednich kwestiach które im zgłaszałem reagowali błyskawicznie .

Dobrycel
Posty: 621
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: AB Terebox 2T

Post autor: Dobrycel »

Jak wyglada wyłacznik czasowy w Terebox? Jest cos na pilocie ze klikam raz jest 30 min, dwa razy godzina itp?
Przykład. Uruchamiam dekoder. Kilkam dwa razy na pilocie wylacznik czasowy i po godzinie jest off itp
Ewentualnie w menu. Wylącz po godzinie.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2810
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Monitor LG + AB TereBox 2T
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo / Rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: AB Terebox 2T

Post autor: hadam »

Niestety nie ma takiej funkcji, ale można ustawić czas po którym wyłączy się bez aktywności, czyli przełączania pilotem.
Funkcja nazywa się "Automatyczne czuwanie" ja mam ustawione na godzinę, można ustawić jedną, dwie lub trzy godziny.

ODPOWIEDZ