MULTIPLEKS 2
Re: MULTIPLEKS 2
Mała prośba, nie cytuj całych wypowiedzi poprzedników post pod postem, bo i tak wiadomo do czego się odnosisz, a zaciemnia to niepotrzebnie dyskusję 

-
- Miejscowość: Powiat Lipsko
- Odbiornik: Kruger&Matz KM0232. Rok produkcji- 2016.
- Instalacja antenowa: Antena TV AX1000 + LTE combo, wzmacniacz W-20
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Święty Krzyż, Radom/Wacyn
Te paski na górze lub na dole to wina nadawcy , a nie wina parametru 1080p50.
Obraz jest większy?dvbtowiec pisze: ↑8 lipca 2022, o 12:37 Tak, osobiście mam wyłączone overscan. Obraz jest większy i wszystko poprawnie się wyświetla.
Ja mam 55 cali i niczego niewłaściwego w obrazie nie obserwuję, także gdy podejdę blisko.
Sugeruję skontaktować się z producentem telewizora.
Zróbcie zrzut tego efektu, będzie lepiej wiadomo o czym rozmawiamy.
Jeśli wyłączysz overscan to obraz jest mniejszy, to overscan go właśnie trochę powiększa, żeby ukryć wszelkie babole, które mogą występować na surowym 1:1 piksela, czyli wyłączonym overscanie.
Albo się pomyliłeś, albo nie wiesz jak działa overscan.
Kolego, użyłem skrótu myślowego. Większy = widać więcej.
Nie tłumacz jak dziecku, jeśli czytasz regularnie forum, powinieneś wyczuć że amatorem techniki nie jestem
Nie tłumacz jak dziecku, jeśli czytasz regularnie forum, powinieneś wyczuć że amatorem techniki nie jestem

-
- Miejscowość: Powiat Lipsko
- Odbiornik: Kruger&Matz KM0232. Rok produkcji- 2016.
- Instalacja antenowa: Antena TV AX1000 + LTE combo, wzmacniacz W-20
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Święty Krzyż, Radom/Wacyn
Dużo lepszy pełny ekran niż lupa powiększona 1x.
-
- Miejscowość: Tarnów
- Odbiornik: Wiwa Maxx
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina
Overscan używa się jak widać nadal, chyba zauważyłem jakieś przesunięcia na innych kanałach, muxach, pierwotnie było to potrzebne do analogu, ale żyje i irytuje na dobre.
Moim zdaniem to są błędy nadawania po stronie nadawców, zwłaszcza jak kolega stronę wcześniej informuje że ten sam problem jest na satelicie.
Zatem to nie dotyczy emisji naziemnych. Trzeba by się kontaktować w tej sprawie z każdym z nadawców (Polsat, TVN) oddzielnie.
O ile błędy nie są w samym materiale źródłowym.
Ja jednak stawiam ze są w systemie emisyjnym.
Zatem to nie dotyczy emisji naziemnych. Trzeba by się kontaktować w tej sprawie z każdym z nadawców (Polsat, TVN) oddzielnie.
O ile błędy nie są w samym materiale źródłowym.
Ja jednak stawiam ze są w systemie emisyjnym.
-
- Odbiornik: MT4161
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN
Oczywiście, że w dobie cyfrowego przesyłu nie ma potrzeby na dodawanie bezpiecznych stref. I jest to błąd nadawcy kanału. Jednocześnie standard definiuje flagę czy overscan powinien być użyty dla danego streamu h264/hevc. Natomiast problem jak to często bywa jest ze wsteczną kompatybilnością. Po pierwsze większość odbiorników ma włączony overscan domyślnie, więc nadawca musi to brać pod uwagę, dodatkowo też trzeba pamiętać o lokalnych kablówkach, które mogą retransmitować taki kanał w przeróżny sposób i może być potrzebna ta bezpieczna strefa. Więc jak widzimy, świadomie lub z zastałego stanu mamy różne czarne pasy. I pewnie jest to mniej zauważalne dla odbiorcy, niż jakby overscan obciął jakieś napisy na ekranie, co od razu widać. W skrócie nie jest idealnie, może kiedyś będzie lepiej.
-
- Miejscowość: Zamość
Pytanie zadaję tutaj, ale tyczy się ono wszystkich MUX-ów w HEVC. Mianowicie, chciałbym dowiedzieć się, czy Emitel dostaje od nadawców sygnał już w 50p, czy jest to zwykła konwersja z trybu 50i, który jest dystrybuowany w kablu i na satelicie? Inna sprawa, jak przedstawia się się tor emisji u poszczególnych nadawców i przede wszystkim materiały źródłowe...
- qwerty
- Miejscowość: Białystok
- Odbiornik: LXDVB101
32LM6300
2x FTE T220 MAX - Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice
Kanały nadają w 50 klatkach czy w 60? Nie wiem jaki tryb ustawić w odbiorniku
-
- Miejscowość: Warszawa
- Odbiornik: KDL50W809C,UE40H6700,UE48J6200
- Instalacja antenowa: Antena Fracarro LP345F LTE ~20 m n.p.z. / kabel Triset 113 PE 10 m
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN
W HEVC wszystkie nadają 1080p 50 Hz.
Przy *1080p 60 Hz widać "szarpanie" na paskach przesuwających się na programach informacyjnych...(TVP Info), więc łatwo zdiagnozować, czy sygnał jest 50 fps, czy 60 fps.
* Oczywiście mowa o odbiorniku z wyłączonymi "upłynniaczami" obrazu (nie wiem jak to wygląda, kiedy są włączone - możliwe, że maskują tę efekt).
* Oczywiście mowa o odbiorniku z wyłączonymi "upłynniaczami" obrazu (nie wiem jak to wygląda, kiedy są włączone - możliwe, że maskują tę efekt).
- blockbuster
- Miejscowość: okolice Radomska
- Odbiornik: LG UK6300
- Instalacja antenowa: ATX-91
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora
Wygląda na to, że siatka nadajników obsługująca MUX-2 oraz MUX-1 zostanie powiększona. W najnowszym wykazie pozwoleń radiowych UKE pojawiło się kilkanaście nowych pozwoleń dla takich obiektów jak Częstochowa/Błeszno, Kalisz/Chełmce itp.
https://bip.uke.gov.pl/pozwolenia-radio ... jne,5.html
https://bip.uke.gov.pl/pozwolenia-radio ... jne,5.html
Prawdopodobnie to są także pozwolenia na emisje tymczasowe, zastępcze. Choć kto wie.