Po roku walki zasięg mniejszy niż w Dvbt
Harmonogram zmian - refarming częstotliwości i przejście na DVB-T2 / HEVC
-
- Miejscowość: Tuszyn
- Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
- Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
- Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)
Re: Harmonogram zmian - refarming częstotliwości i przejście na DVB-T2 / HEVC
Przecież to było wiadome.
Sygnał DVB-T2 jest bardziej wymagający co do instalacji antenowych.
Więc jakiś procent odbiorców utracił z tego powodu dostęp.
Inną sprawą jest na przykład to, że pomimo iż na przykład muxy DVB-T2 z nadajnika Śnieżne Kotły o takiej samej mocy 100 kW odbierane są z różnicami poziomów sygnału.
Niby wszystkie dmuchają tak samo, to jednak finalnie sygnał jaki dociera różni się dosyć mocno.
Pewnie samo umieszczenie anten i specyfikacja sygnału mają na to wpływ.
W mojej lokacji MUX6 jest słabszy od Muxu 1/2...chociaż wszystkie nadają z mocą 100 kW.
MUX4 to zupełne nieszczęście, jaki by nie był sygnał tak ma co chwilę czkawki i stop klatki.
Ale ten to akurat ewenement chyba na skalę europejską, skoro tylko w Polsce mają (miały) z nim kłopot nawet produkty topowych marek w Polsce.
Sygnał DVB-T2 jest bardziej wymagający co do instalacji antenowych.
Więc jakiś procent odbiorców utracił z tego powodu dostęp.
Inną sprawą jest na przykład to, że pomimo iż na przykład muxy DVB-T2 z nadajnika Śnieżne Kotły o takiej samej mocy 100 kW odbierane są z różnicami poziomów sygnału.
Niby wszystkie dmuchają tak samo, to jednak finalnie sygnał jaki dociera różni się dosyć mocno.
Pewnie samo umieszczenie anten i specyfikacja sygnału mają na to wpływ.
W mojej lokacji MUX6 jest słabszy od Muxu 1/2...chociaż wszystkie nadają z mocą 100 kW.
MUX4 to zupełne nieszczęście, jaki by nie był sygnał tak ma co chwilę czkawki i stop klatki.
Ale ten to akurat ewenement chyba na skalę europejską, skoro tylko w Polsce mają (miały) z nim kłopot nawet produkty topowych marek w Polsce.
Tu nie chodzi o instalacje. Powodem jest wciąż działający MUX3 w starym systemie. Z tych 7% 90% nie ruszy się po dekoder póki jeszcze coś świeci.
-
- Miejscowość: Goślina
- Odbiornik: Philips 55PUS9206 ,TvLG+decoder zew.AX T. (ODIN SMT-01 ).
- Instalacja antenowa: Maximum UHF14+Alcad CA-215/Filtr LTE-5G Terra TF005/10m.n.p.t./50/15km od RTCN.
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem, Poz-Piątkowo,Poz-AE.
Artykuł odnosi się do kwestii technicznej ale główny "wydźwięk" tutaj to przystosowanie odbiorników Tv /decoderów do nowego standardu NTC ...co nie zmienia faktu ,że DVB-T2 HEVC (plus zmiana pasma) w wielu przypadkach -zwłaszcza na skraju zasięgu- wymusi na Odbiorcach mniejszą lub większą modernizację systemu antenowego...
U mnie np... wymagało to dorzucenia wzmacniacza (Alcad CA-215) - wcześniej miałem instalacje pasywną...i było O.K i to na dwóch TV...
U mnie np... wymagało to dorzucenia wzmacniacza (Alcad CA-215) - wcześniej miałem instalacje pasywną...i było O.K i to na dwóch TV...
Artykuł odnosi się do zasięgu technicznego, co również oznacza brak technicznej możliwości odbioru po stronie odbiorcy np. z powodu braku odpowiedniego dekodera czy telewizora.
W skali kraju instalacja to problem dla promila odbiorców. Nie to jest powodem że aż 7% nie ma nowego dekodera.
Idę o zakład że gdy MUX3 w końcu przejdzie na nowy standard, w ciągu tygodnia czy dwóch ta liczba spadnie do 1 czy 2%.
Tak samo niektórzy mówili o MIX8 i co się okazuje nagle jego zasięg wzrósł, bo Ci którzy skanowali pasmo w starym dekoderze znaleźli dodatkowych kilka kanałów z MUX8.
Czary

-
- Miejscowość: Goślina
- Odbiornik: Philips 55PUS9206 ,TvLG+decoder zew.AX T. (ODIN SMT-01 ).
- Instalacja antenowa: Maximum UHF14+Alcad CA-215/Filtr LTE-5G Terra TF005/10m.n.p.t./50/15km od RTCN.
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem, Poz-Piątkowo,Poz-AE.
He he ...pozostanie jeszcze Mux 8 ...no ale Mux 3 to TVP...tutaj nie trza się zakładać ... po przełączeniu Mux3 na T2 -będzie moment i po sprawie...