Lepsza jakość kodeka HEVC

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
eter

Lepsza jakość kodeka HEVC

Post autor: eter »

Przy przejściu emisji DVB-T na kodek HEVC zauważam u siebie, że zmienia się nieznacznie tonacja kolorów.
Porównując emisję tego samego programu nadającego w DVB-T i DVB-T2 jaką prowadzi TVP widać różnicę na korzyść DVB-2 pod względem lepszej szczegółowości obrazu, jednak porównując na przykład odcień koloru twarzy (właśnie na twarzach jest widoczna ta różnica) emisja DVB-T2 wprowadza większą ilość czerwieni.
Stąd ogólny odbiór jest mniej naturalny i w tego wyniku gorszy.
Mam TV taki, który nie ma możliwości dowolnej regulacji poziomu RGB dla poszczególnych partii obrazu jakie mają nowoczesne odbiorniki i dzięki czemu można korygować na przykład odcień samych twarzy.
Mój TV ma jedynie ogólną regulację RGB dla obrazu i żadne ustawienia nie eliminują tego efektu zbyt czerwonych twarzy.
Oczywiście nie we wszystkich materiałach nadawanych jest kiepsko, jednak ogólnie dominacja czerwonego koloru w emisji DVB-T2 jest widoczna.
Czy zauważacie u siebie, że emisja DVB-T2 lekko różni się w odcieniu samych twarzy od tej w DVB-T?
Czy po prostu to mój sprzęt tak odbiera obydwie transmisje.

pasjonat
Miejscowość: Powiat Lipsko
Odbiornik: Kruger&Matz KM0232. Rok produkcji- 2016.
Instalacja antenowa: Antena TV AX1000 + LTE combo, wzmacniacz W-20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Święty Krzyż, Radom/Wacyn

Re: Lepsza jakość kodeka HEVC

Post autor: pasjonat »

U mnie telewizor odbiera prawidłowo.

Awatar użytkownika
Puma
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Post autor: Puma »

Z tymi twarzami było przy kombinowaniu na Polsat i Super Polsat, nadawali w HDR. Wtedy faktycznie twarze były u mnie czerwone, na szczęście wycofali się z tego po kilku dniach. Obecnie nie widzę różnicy między DVB-T a DVB-T2.

pasjonat
Miejscowość: Powiat Lipsko
Odbiornik: Kruger&Matz KM0232. Rok produkcji- 2016.
Instalacja antenowa: Antena TV AX1000 + LTE combo, wzmacniacz W-20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Święty Krzyż, Radom/Wacyn

Post autor: pasjonat »

Różnica jest w lepszej płynności, jakości obrazu i dźwięku.

eter

Pytałem o spektrum kolorów a nie o to, że jest lepsza płynność i tak dalej...
Skoro nie widzicie różnic to wygląda na to, że to mój sprzęt po prostu nie radzi sobie z kodekiem HEVC i w odróżnieniu od starszego zmienia odwzorowanie barw z tendencją do bardziej czerwonego.
Jutro będę miał okazję sprawdzić różnicę odbioru na obecnie kupionym dobrym TV i porównam obydwie emisje a również dodatkowo SAT i sprawdzę, czy rzeczywiście HEVC dając bardziej intensywny kolor nie przesuwa spektrum bardziej ku czerwieni.
Pewnie jednak to wina mojego TV lub dekodera, ponieważ najlepsze barwy mam na emisji jeszcze w SD, czyli Historii i TVP3, gdzie obraz jest wiadomo gorszej jakości, ale za to mam na nich o wiele lepsze naturalne kolory.

Kamil Inspektor
Miejscowość: Zamość

Post autor: Kamil Inspektor »

Zastanawiam się, czy nadawcy dosyłają sygnał 50p, czy Emitel we własnym zakresie dokonuje konwersji z i na p?

j@n
Miejscowość: Warszawa

Post autor: j@n »

Pytanie bardzo zasadne i również jestem bardzo ciekaw.

Moje obserwacje kanałów dokumentalnych na MUX6 wskazują raczej na to, że nadawca dostarcza sygnał 50i - nawet w przypadku najnowszych kanałów jak TVP Nauka. Multipleks należy cały do TVP, nie wiem kto to kompresuje i multipleksuje (TVP czy Emitel), ale czasami są drobne artefakty na obrazie.

Treści nagrane w 1080i50 wyglądają doskonale. Żadnych artefaktów. Usuwanie przeplotu 1080i50 -> 1080p50 działa bez zarzutu.

Problem jest z treściami starszymi, zarejestrowanymi w 576i50. Usuwanie przeplotu działa słabo. Są pionowe drgania na krawędziach obiektów. Co każdą klatkę obraz też przesuwa się jeden piksel w dół, potem jeden piksel w górę. Przy emisji starszych dokumentów na TVP Info w DVB-T w 1080i50 też był ten problem.

Idealnie powinno być tak: ze studia wychodzi 1080p50, więc emisja materiału 576i50 wymaga kolejno: usunięcia przeplotu (uzyskamy 576p50), następnie upscalingu do 1080p50. Żadnych zakłóceń od przeplotu nie powinno tutaj być.

A jest prawdopodobnie tak: ze studia wychodzi 1080i50, więc emisja materiału 576i50 wymaga upscalingu z zachowaniem przeplotu. Skalowanie przeplotu na przeplot to jest zawsze słaby pomysł.

Dodam tylko, że w niektórych wypadkach artefakty są bardzo duże. Przy szybko zmieniającym się obrazie (migających światłach) na ekranie można ujrzeć na przemian poziome linie (linie przeplotu) w dwóch kolorach, zupełnie jakby do jednej klatki w 1080p50 trafiało więcej niż jedno pole 576i50. Albo sprzęt się gubi, albo gdzieś jest błąd w konfiguracji. Bo jest to raczej niemożliwe, żeby telewizyjny sprzęt nie umiał radzić sobie z przeplotem, kiedy od kilkunastu lat wszystkie GPU w naszych komputerach świetnie usuwają przeplot w real-time, tworząc 50p z 50i. Do tego bez żadnych zakłóceń.

giaur500

Post autor: giaur500 »

A to ciekawe, bo skoro oni tam sami usuwają przeplot po stronie nadawczej, to powinni postarać się lepiej i to powinno być zroione lepiej, niż robi to np odbiornik tv niższej klasy. Jeżeli są artefakty, to wygląda to tak, jakby w ogóle nie był usuwany przeplot.

j@n

Przecież napisałem, że jest usuwany i to skutecznie. Jakość 1080p50 jest bardzo dobra. Nic nie drga, nie widać linii przeplotu, krawędzie są idealne. Ale dotyczy to tylko materiałów źródłowych 1080i50.

Materiały 576i50 powodują artefakty. Dlatego przypuszczam, że ma to związek ze skalowaniem ich do 1080i50 u TVP.

Akurat wczoraj na audycji "Jak to działa?" w pewnym momencie były artefakty na pół ekranu - naprzemienne linie. Szkoda, że nie nagrałem. Jak zobaczę podobne zakłócenia - może uda się wrzucić tutaj obrazek.

j@n

No i TVP GO na coś się przydało. Sprawdziłem wczorajszą audycję. To nic, że tam mamy tylko 1080p25. Artefakty też są!

"Jak to działa" - odc. 96 Digitalizacja
moment skanowania książki - szybko zmieniające się światło

Obrazek

Obrazek

To ja już nie mam wątpliwości, że to TVP odpowiada za te zakłócenia. To również nie wina samej audycji - na różnych audycjach, z różnych lat obserwuję te same artefakty - jedyny warunek to rozdzielczość oryginalna SD 576i50 i szybko zmieniający się obraz, migające światła.

TVP ma problemy z upscalingiem. Wygląda na to, że do jednej klatki/pola obrazu trafia kilka pól oryginału.

Dorot62
Miejscowość: BIERUN NOWY
Odbiornik: Dekoder DVB-T T2/ARIVA T760i
H.265 HEVC TELEWIZJI NAZIEMNEJ
Instalacja antenowa: ANTENA POKOJOWA VHF/ UHF dpm
Dipol na fanpage DVB-T T2
z zasilaczem

Post autor: Dorot62 »

HEVC to kodek z satelity

eter

Chyba coś przespałeś.

Awatar użytkownika
hadam
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Monitor LG + AB TereBox 2T
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo / Rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Post autor: hadam »

Przespałaś, @Dorot62 to kobieta.
Dorot62 pisze: 19 lutego 2023, o 17:21 HEVC to kodek z satelity
Może też być stosowany na satelicie i nie tylko. Co innego kodek a co innego standard czy sposób nadawania.
My jednak dyskutujemy o naziemnej. W poprzednim standardzie DVB-T w którym jeszcze nadają MUX-3 i MUX-8 i niektóre lokalne, jest stosowany kodek AVC H.264.
Natomiast dla nowego standardu TVB-T2 jako obligatoryjny przyjęto kodek HEVC, H.256 i zgodnie z nim nadają pozostałe multipleksy, które już przeszły na DVB-T2, co nie oznacza, że w ten sposób nie można nadawać z kodekiem AVC/MPEG-4 a nawet MPEG-2. Chodzi jednak o lepsze wykorzystanie pasma.

Dorot62
Miejscowość: BIERUN NOWY
Odbiornik: Dekoder DVB-T T2/ARIVA T760i
H.265 HEVC TELEWIZJI NAZIEMNEJ
Instalacja antenowa: ANTENA POKOJOWA VHF/ UHF dpm
Dipol na fanpage DVB-T T2
z zasilaczem

Post autor: Dorot62 »

Witam wiesz co ja z dekodera odbieram naziemną to pewnie inaczej jest

eter

Co inaczej.
Naziemna nadaje w HEVC cztery Muxy, a w MPEG 4 dwa.
Na satelicie HEVC dopiero co "raczkuje".

j@n

Wracając jeszcze do tych artefaktów u TVP w materiałach 576i50, przeprowadziłem kolejne obserwacje w nagraniach z różnych stacji klatka po klatce.

Wychodzi na to, że tylko TVP ma problemy: delikatne drgania (jedna linia w górę, jedna linia w dół co klatkę) + naprzemienne linie w bardzo szybkich scenach.

Inne stacje jak TV4, TV6, Puls czy nawet TV Trwam nadają bardzo dobrej jakości 1080p50, bez żadnych zakłóceń od przeplotu. W zasadzie to z bliska stare materiały 576i50 wyglądają znacznie lepiej niż w DVB-T - ale to nic dziwnego, mniejsza kompresja. Przeplot jest usunięty bezbłędnie!

Piszę to w celach informacyjnych. Kodek HEVC nie ma tu nic do rzeczy. Problem jest najwyraźniej w TVP. Czekam aż MUX3 przejdzie na DVB-T2 i jeśli problem nadal będzie występował, to chyba do nich wyślę mocno techniczne zgłoszenie.

j@n

Pozwolę sobie dodać porównanie uzupełniające moje poprzednie posty. Pisałem o zakłóceniach spowodowanych problemami z konwersją 576i50 -> 1080i50 w TVP. Problemy występują ze wszystkimi poziomymi liniami.

Tutaj jedna sekunda nagrania z TVP Kultura sprzed 5 lat, jeszcze gdy nadawała w SD. Przeplot usunięty ffmpeg (yadif=1), potem powiększone do HD, wycięty fragment i spowolniony 5 razy.

https://imgur.com/OzsvSg2

Tutaj nagranie tej samej audycji, ale już nadawanej w HD. Tylko wycięty fragment i spowolniony 5 razy.

https://imgur.com/uZhaw73

To pierwsze jest bardzo stabilnie. To drugie - ciągle drga w górę i w dół.

Wniosek jest taki, że w TVP cały playout pracuje z przeplotem. Skalowanie przeplotu na przeplot działa źle i powoduje artefakty. Inaczej tego wytłumaczyć nie można, skoro bezpłatne oprogramowanie usuwa przeplot bezbłędnie. Szkoda, że taki stan będzie się utrzymywał teraz długi czas.

Nawet planowałem pisać do TVP, ale odpowiedź będzie chyba oczywista: "tak, nasz playout pracuje z przeplotem, modernizacji nie będzie i co nam pan zrobi"...

ODPOWIEDZ