TV Arena - wystartuje w Mux 23
Dokładna data nie jest znana.
DVB-T CZECHY
-
- Miejscowość: Hawierzów
- Odbiornik: Zircon Fire DVB-T2 HEVC
- Instalacja antenowa: Anteny zbiorcze STA
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava,Pradziad,Wisla/Skryzcyne
Re: DVB-T CZECHY
Nie TV Arena ale A11 Sport,start v sierpniu.I będe nowa teleshopingowa stacja v Muxie 23 na pozycji Test 4, a niejest koniec s nowyma stacjama.
-
- Miejscowość: Sosnowiec
- Odbiornik: Sony,
Samsung,
AMIKA A5 T2/CABLE 4k ULTRA HD - Instalacja antenowa: zbiorcza
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy
Planowane wstępnie uruchomienie w przyszłym roku.
https://www.parabola.cz/clanky/7485/pre ... -tv-arena/
https://www.parabola.cz/clanky/7485/pre ... -tv-arena/
-
Tutaj jsą nowsze informacje: https://www.parabola.cz/clanky/7501/poz ... i-stanice/
Ta teleshopingowa stacja ma nazwe TopMerch i wystartuje już zaniedlugo,umowa na dystribucje s operatorem jest podpisana.
Ta teleshopingowa stacja ma nazwe TopMerch i wystartuje już zaniedlugo,umowa na dystribucje s operatorem jest podpisana.
-
- Miejscowość: Sosnowiec
- Odbiornik: Sony,
Samsung,
AMIKA A5 T2/CABLE 4k ULTRA HD - Instalacja antenowa: zbiorcza
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy
poczekamy zobaczymy?
Co się stało z kanałem Sport 5 ? Przestali nadawać ? Od kilku dni nie ma tego kanału.
- neo69
- Miejscowość: Stolica Górnego Śląska
- Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Mar. 29, 2022
Ver. 3.741 - Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice
Też chciałbym to wiedzieć, mam komunikat "brak video". Dodatkowo wyparował cały multipleks 23 (Nova i inne kanały) i to zarówno z Pradziada, jak i z Ostravy (oba na kanale 31).
Uzupełnienie: czeski MUX 23 wrócił.
Uzupełnienie: czeski MUX 23 wrócił.
-
Stacja Sport5 niedziala na żadnej platformie. Problem w dosylu sygnalu jest na stronie nadawcy na ich urządzeniu nadawczym.
-
- Miejscowość: Żary
- Odbiornik: T2: FTE T220 Max, Samsung UE40K5672 | DAB: Technisat Viola 2
- Instalacja antenowa: FTE Diamond (pasywnie) - ok. 17 m.n.p.t.
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły / Wichów / Liberec / Lobau
Po wielu latach chęci dołączyłem do grona odbierających czeską telewizję w Polsce - w tym przypadku w Żarach (woj. lubuskie) 
Pod koniec czerwca zmodernizowałem swoją instalację na dachu, dorzucając antenę FTE Diamond, a kilkuelementowa antena radiowa poszła około metr do góry. Wymieniłem okablowanie z białego na czarne - FTE K290 Black, a sygnały z anten są zsumowane za pomocą zwrotnicy antenowej ZA-106AMs
Odbieram dwa multipleksy czeskiej telewizji na kanałach 28 i 31 z nadajnika Liberec/Jested - ok. 102 km odległości. Uzyskane poziomy nie są zbyt wysokie, pasywnie jest ok. 39 dBuV siły, MER w okolicach 25-26 dB i LKM na poziomie około 5 dB. Odbiór jest jednak stabilny i bez zakłóceń
Kanał 28 odbiera całodobowo, kanał 31 w zasadzie też - nie licząc sytuacji, gdy jest tropo z Berlina, bowiem ze stolicy Niemiec jest multipleks również na kanale 31. Jeżeli chodzi o multipleks telewizji publicznej na k. 26 - odbiera on wyłącznie podczas konserwacji nadajnika Zielona Góra/Jemiołów (79 km odległości, idealnie tyłem anteny) - Jemiołów nadaje MUX-4 na tej samej częstotliwości.
W przypadku multipleksu lokalnego (MUX-24) na k. 43 - miernik wykazuje ślady życia, ale to za mało do stabilnego odbioru. Być może przy mocniejszym tropo się pojawi
Miejsce do odbioru nie jest pod tym względem zbyt wybitne. Zajmuje się również serwisem i budową instalacji antenowych w okolicy i spotkałem już instalacje, gdzie Czechy odbierają pasywnie bez zarzutu na antenach typu Dipol 19-el, Telmor Digit czy nawet siatce (najbliżej to 400 metrów ode mnie, ale z totalnie odsłoniętym południem), a u mnie na takiej 'armacie' sygnał jest nieco powyżej granicy odbioru
Pod koniec trasy profilu terenu (załączony na obrazku) widać, że sygnał jest nieco przysłonięty Wzniesieniami Żarskimi (popularnie nazywanym Zielonym Lasem) - dodam, że te wzniesienia były widoczne z dachu. I rzeczywiście, tam gdzie Czechy odbierają sporo lepiej niż u mnie, to ten profil jest zdecydowanie korzystniejszy pod względem odbioru czeskich programów.

Dodatkowo odbieram pełen pakiet z Wichowa (27 km) i Śnieżnych Kotłów (101 km) z poziomami sygnału w przedziale 55-60 dBuV, a także niemieckie Lausitzwelle na k. 27 (dość niestabilny, często zakłócany przez Berlin) i Lobau / Calau (lepiej wieczorami).
Oferta czeskich programów dość ciekawa - zwłaszcza kanały z grupy Prima i Retro Music TV. Tutaj nieco im zazdroszczę, że u nich Simpsonowie i Top Gear są w telewizji naziemnej

Pod koniec czerwca zmodernizowałem swoją instalację na dachu, dorzucając antenę FTE Diamond, a kilkuelementowa antena radiowa poszła około metr do góry. Wymieniłem okablowanie z białego na czarne - FTE K290 Black, a sygnały z anten są zsumowane za pomocą zwrotnicy antenowej ZA-106AMs

Odbieram dwa multipleksy czeskiej telewizji na kanałach 28 i 31 z nadajnika Liberec/Jested - ok. 102 km odległości. Uzyskane poziomy nie są zbyt wysokie, pasywnie jest ok. 39 dBuV siły, MER w okolicach 25-26 dB i LKM na poziomie około 5 dB. Odbiór jest jednak stabilny i bez zakłóceń

Kanał 28 odbiera całodobowo, kanał 31 w zasadzie też - nie licząc sytuacji, gdy jest tropo z Berlina, bowiem ze stolicy Niemiec jest multipleks również na kanale 31. Jeżeli chodzi o multipleks telewizji publicznej na k. 26 - odbiera on wyłącznie podczas konserwacji nadajnika Zielona Góra/Jemiołów (79 km odległości, idealnie tyłem anteny) - Jemiołów nadaje MUX-4 na tej samej częstotliwości.
W przypadku multipleksu lokalnego (MUX-24) na k. 43 - miernik wykazuje ślady życia, ale to za mało do stabilnego odbioru. Być może przy mocniejszym tropo się pojawi

Miejsce do odbioru nie jest pod tym względem zbyt wybitne. Zajmuje się również serwisem i budową instalacji antenowych w okolicy i spotkałem już instalacje, gdzie Czechy odbierają pasywnie bez zarzutu na antenach typu Dipol 19-el, Telmor Digit czy nawet siatce (najbliżej to 400 metrów ode mnie, ale z totalnie odsłoniętym południem), a u mnie na takiej 'armacie' sygnał jest nieco powyżej granicy odbioru

Pod koniec trasy profilu terenu (załączony na obrazku) widać, że sygnał jest nieco przysłonięty Wzniesieniami Żarskimi (popularnie nazywanym Zielonym Lasem) - dodam, że te wzniesienia były widoczne z dachu. I rzeczywiście, tam gdzie Czechy odbierają sporo lepiej niż u mnie, to ten profil jest zdecydowanie korzystniejszy pod względem odbioru czeskich programów.

Dodatkowo odbieram pełen pakiet z Wichowa (27 km) i Śnieżnych Kotłów (101 km) z poziomami sygnału w przedziale 55-60 dBuV, a także niemieckie Lausitzwelle na k. 27 (dość niestabilny, często zakłócany przez Berlin) i Lobau / Calau (lepiej wieczorami).
Oferta czeskich programów dość ciekawa - zwłaszcza kanały z grupy Prima i Retro Music TV. Tutaj nieco im zazdroszczę, że u nich Simpsonowie i Top Gear są w telewizji naziemnej

-
Operator muxu 24 wylączyl pozycje po stacji Sport 5, która juź dluźej niź miesąc niedziala z powódow tecnicznych.
-
- Miejscowość: Okolice Lublińca
- Odbiornik: Cryptobox 752 + Panas ,
LG UF7787 - Instalacja antenowa: Dipol 19/21-48 + Dipol 7/5-12 + ams AWS-121m
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Klepaczka + G.Św.Anny-Wysoka
Takie info:
Kanał sportowy Sport 5 utracił swój slot w telewizji naziemnej.
Digital Broadcasting usunęło swoją pozycję programową z multipleksu 24.
Sport 5 nie nadawał żadnego programu telewizyjnego od ponad miesiąca.
Multipleks 24 wcześniej zawierał pozycję programową TV Sport 5 bez bitrate wideo i audio.
Teraz pozycja nie jest w ogóle nadawana.
Sport 5 nie nadaje od ponad 30 dni, w związku z czym istnieje ryzyko,
że regulator mediów może wszcząć postępowanie administracyjne z operatorem stacji
w sprawie ewentualnego cofnięcia koncesji na nadawanie.
Jednakże ograniczenia techniczne po stronie nadawczej nie muszą oznaczać utraty koncesji przez stację.
Operatorem stacji Sport 5 był/jest Sport 5 a.s.
Jedynym udziałowcem spółki akcyjnej jest Bohemian Marketing & Promotion a.s. w likwidacji.