DAB+ Olsztyn
- Poland
- Miejscowość: Trzciana k. Bochni
- Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
- Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"
DAB+ Olsztyn
Emisja DAB+ dla Olsztyna odbywać się będzie od 1 kwietnia z następującej lokalizacji oraz przypisanych do niej parametrów:
RTCN Olsztyn / Pieczewo
Kanał: 10C (213.360 MHz); Moc: 5,5 kW; Polaryzacja: V (pionowa)
W moim odczuciu moc można było jeszcze trochę zwiększyć ponieważ 5,5 kW to zbyt mało jak nadajnik dla miasta wojewódzkiego - standardem powinno być w tym przypadku nadawanie z mocą 10 lub nawet 20kW a nie mocą o połowę niższą. Zapraszam serdecznie do rozmowy na temat olsztyńskiego nadajnika radia cyfrowego.
RTCN Olsztyn / Pieczewo
Kanał: 10C (213.360 MHz); Moc: 5,5 kW; Polaryzacja: V (pionowa)
W moim odczuciu moc można było jeszcze trochę zwiększyć ponieważ 5,5 kW to zbyt mało jak nadajnik dla miasta wojewódzkiego - standardem powinno być w tym przypadku nadawanie z mocą 10 lub nawet 20kW a nie mocą o połowę niższą. Zapraszam serdecznie do rozmowy na temat olsztyńskiego nadajnika radia cyfrowego.
-
Re: DAB+ Olsztyn
Jeżeli powinno być 10 czy nawet 20 kW to dlaczego tak nie zrobili od razu? Jak sądzisz? Możesz decydują o tym ludzie, którzy na tym się nie znają i w związku z tym powinni zatrudnić jakiegoś fachowca, np. ciebie?Poland pisze:W moim odczuciu moc można było jeszcze trochę zwiększyć ponieważ 5,5 kW to zbyt mało jak nadajnik dla miasta wojewódzkiego - standardem powinno być w tym przypadku nadawanie z mocą 10 lub nawet 20kW a nie mocą o połowę niższą.
- Poland
- Miejscowość: Trzciana k. Bochni
- Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
- Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"
Bez przesady ja aż takim fachowcem nie jestem ale swoją opinię wywnioskowałem porównując moc nadajnika dla Olsztyna z innymi lokalizacjami posiadającymi nieco silniejsze przekazy radia cyfrowego.
-
- Miejscowość: 23.62E 52.62N
- Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2 - Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże
Podobno z tego obiektu uruchomiono wczoraj DAB+.
-
- Odbiornik: Dual DAB4
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno
Południowe krańce Gdańska - odbieram stabilnie u mnie na strychu tylko przy oknie m.in. Radio Olsztyn na 10C na DUALu - sygnał dwie kreski ponad minimum - ok. 140 km od Pieczewa 

-
- Odbiornik: Denver DAB-43 Plus
- Instalacja antenowa: Teleskopowa wbudowana w odbiornik
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn/Pieczewo
Jestem tu nowy i witam wszystkich.
W Nidzicy odbieram DAB+ z niedrogiego radyjka Denver DAB-43 Plus, ale tylko z jednego miejsca w moim mieszkaniu (na szczęście jest to przy moim łóżku
Drobne przerwania co kilkanaście minut. Jak się słucha na słuchawkach jak dla mnie jest całkiem nieźle. Nidzica jest od nadajnika niecałe 60 km (Olsztyn-Pieczewo). Jeśli nie zmniejszą mocy co (jak czytałem na tym forum) zdarzyło się w Katowicach to będzie ok i odważe się kupić droższy odbiornik.
Pozdrawiam Was
Marcin
W Nidzicy odbieram DAB+ z niedrogiego radyjka Denver DAB-43 Plus, ale tylko z jednego miejsca w moim mieszkaniu (na szczęście jest to przy moim łóżku

Pozdrawiam Was
Marcin
-
- Odbiornik: DUAL DAB 10S
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn (Pieczewo)
Od dzisiaj DAB+ z Olsztyna już na nowej częstotliwości. Zmiana nastąpiła zgodnie z harmonogramem, pomiędzy 15:00 a 16:00
- antypyra
- Miejscowość: Pipidówa
- Odbiornik: Sony ST-SB920
Onkyo 4030 DAB/FM
Tecsun PL 390
Dual DAB 14 - Instalacja antenowa: UKF: antena 1 el., dipol pętlowy f-my Dipol,
TV i DAB: antena LP 6-69 f-my Dipol - Nadajnik - obiekt nadawczy: komin Ciepł. Starosielce, RTCN Krynice
Czy zmieniło się coś w odbiorze?
-
- Miejscowość: Gdańsk
- Odbiornik: Silvercrest. JVC .POP
DELUX.Technisat.Ferguson - Instalacja antenowa: DACH fm/dab+
Samochodowa - Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/Zieleniak
Jadąc od Gdańska S7 sygnał już pojawia się przed Nowym Dworem Gdańskim. Więc nie jest źle z zasięgiem 

-
- Odbiornik: WIWA 120, proto. DAB, RTL2832, USRP B200, X310, USRP1, PLUTO
- Instalacja antenowa: antena zbiorcza
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica
Po czym poznajesz z jaką mocą nadaje nadajnik? Masz tam podgląd na panel jakiś?
Dzięki!

-
- Miejscowość: Sosnowiec
- Odbiornik: Philips 32PFS5823
- Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia
@Jaszek - w październiku 2019r.
Zmiana mocy nadawczej dla emisji MUX R3 w obiekcie Olsztyn/Pieczewo nastąpiła w październiku 2019 r. w ramach realizacji przez operatora umowy zawartej w 2019 r. z PR na emisję DAB+ na okres 12 miesięcy. Zmieniona została wtedy także konfiguracja systemu antenowego.
Pozwolenie radiowe na emisję DAB+ z ww. obiektu z ERP 7,6 kW ważne jest od 4 października 2019 r.
-
- Odbiornik: Silvercrest. JVC .POP
DELUX.Technisat.Ferguson - Instalacja antenowa: DACH fm/dab+
Samochodowa - Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/Zieleniak
Wcześniej sygnał dolatywał do Gdańska( od strony obwodnicy południowej) teraz już nie .Dopiero w okolicy Elbląga się pojawia po tych ich ulepszeniach haha (odbiór w aucie)
-
- Miejscowość: Miłomłyn
- Odbiornik: DUAL DAB 10S
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn (Pieczewo), Iława (Kisielice)
Witam,
czy na tym obiekcie (Olsztyn/Pieczewo) w ostatnim czasie zmieniło się cokolwiek w kwestii charakterystyki nadawania (moc, wysokość zawieszenia, kierunkowość, itp.)? Znacznie pogorszył mi się odbiór DAB+, dotyczy 3 różnych odbiorników w różnych częściach domu.
czy na tym obiekcie (Olsztyn/Pieczewo) w ostatnim czasie zmieniło się cokolwiek w kwestii charakterystyki nadawania (moc, wysokość zawieszenia, kierunkowość, itp.)? Znacznie pogorszył mi się odbiór DAB+, dotyczy 3 różnych odbiorników w różnych częściach domu.
-
- Odbiornik: FTE MAX T220 HD
Technisat DIGITRADIO 143
Kenwood-6040 - Instalacja antenowa: DAB + TV - Televes V + Mix , Televes Dinova Boss.
Fm - Dipol w V. - Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno,Jaśkowa,Oliwa,ElblągJagodnik
Według strony FB - Naziemne Radio Cyfrowe od 11ego do 29ego września trwać będzie wymiana systemu antenowego i przez ten czas emisja będzie lecieć z anten rezerwowych. U mnie aktualnie ciekawa sytuacja z odbiorem...Często podczas propo działa u mnie w Gdańsku MUX R3 z Olsztyna,ale teraz antena którą mam na balkonie w V - Televes Dinova Boss jakby nie radziła z odbiorem z rezerwowego systemu, bo nawet wczoraj na przenośnym Dual Dab 4 na balkonie(w miejscu gdzie zamontowany Televes) odbiór praktycznie nadal bez zmian - bywa że nawet bez błędów w sygnale, a w tym czasie z Televesa podłączonego do odbiornika Technisat ledwo odbiera albo wcale.Wcześniej na podobnym poziomie miałem odbiór z przenośnego Duala i stacjonarnego Technisat,a nawet nieco lepiej na Technisat.
-
- Miejscowość: Tarnogród
- Odbiornik: Signal t2 box
- Instalacja antenowa: Opticum Iskra
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Leżajsk Giedlarowa
Takie dane jak wymiana anten powinno być podane w formie oficjalnej na stronie internetowej EmiTela czy kogoś kto wydał takie polecenia a nie prywatnym niszowym portalu z ograniczonym zasięgiem jakim jest Facebook.
Coś podobnego jak Emitel z wyprzedzeniem zgłasza konserwację nadajników.
Coś podobnego jak Emitel z wyprzedzeniem zgłasza konserwację nadajników.
- JaroslawMroczkowski
- Administrator
Plan wszystkich zaplanowanych przerw i ograniczeń mocy jest dostępny na stronie www w "strefie klienta".
Bezpośredni link do planu:
https://emi.emitel.pl/plan_www/
Bezpośredni link do planu:
https://emi.emitel.pl/plan_www/
-
- Odbiornik: FTE MAX T220 HD
Technisat DIGITRADIO 143
Kenwood-6040 - Instalacja antenowa: DAB + TV - Televes V + Mix , Televes Dinova Boss.
Fm - Dipol w V. - Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno,Jaśkowa,Oliwa,ElblągJagodnik
Po przerwie oraz zwiększeniu mocy wszystko wróciło do normy, a nawet jest lepiej , bo bywa że czasem nawet bez propo odbieram Olsztyn.Czekam jednak na odpalenie Jagodnika aby mieć pewnie już stały odbiór.