Odbiór DVB-T w okolicach Włocławka

Marcinelli
Posty: 26
Rejestracja: 15 października 2010, o 22:57

Włocławek - jest DVB-T?

Post autor: Marcinelli » 24 maja 2011, o 14:44

Jak jest z odbiorem MUX2/MUX3 na Zawiślu we Włocławku, da się coś odebrać? Jeśli ktoś odbiera - z jakiego nadajnika?

BiTCity
Posty: 400
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Włocławek - jest DVB-T?

Post autor: BiTCity » 24 maja 2011, o 17:35

Marcinelli pisze:Jak jest z odbiorem MUX2/MUX3 na Zawiślu we Włocławku, da się coś odebrać? Jeśli ktoś odbiera - z jakiego nadajnika?
Aktualnie na 100% odbierzesz MUX2 i MUX3 z Sierpca więcej informacji uzyskasz na regionalnym forum DX Antena http://www.dxantena.fora.pl/ polecam :)

Marcinelli
Posty: 26
Rejestracja: 15 października 2010, o 22:57

Re: Włocławek - jest DVB-T?

Post autor: Marcinelli » 24 maja 2011, o 23:54

Dzięki za info. Jak następnym razem będę we Włocławku postaram się coś złapać ;)

BiTCity
Posty: 400
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Włocławek - jest DVB-T?

Post autor: BiTCity » 25 maja 2011, o 17:20

Nie ma za co :) Pamiętaj tylko o jednym mit odbioru DVB-T na byle czym prysnął przynajmniej na nizinach bez anteny kierunkowej ani rusz. Może to kiedyś się zmieni skoro cały czas Emitel wdraża DVB-T to ma się rozumieć, że jakość odbioru (możliwość odbioru z dalszej odległości na gorszej antenie) powinna być lepsza z każdym kolejnym etapem wdrażania na terenie kraju przynajmniej ja to tak rozumiem.

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Włocławek - jest DVB-T?

Post autor: krystianb » 3 czerwca 2011, o 10:53

A co maja do tego niziny? Odpowiedni blisko nadajnika spokojnie można odebrać na kawałku drutu, byle całość miała impedancję 75 ohm.

A wracając do tematu, jeśli chodzi o włocławek to będzie duży problem, bo względem nadajnika Płock (dokładnie to okolice Sierpca) całe centrum i okolice są w cieniu skarpy wiślanej, w planach jest SFN ale kiedy ruszy, pewnie na samym końcu.

BiTCity
Posty: 400
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Włocławek - jest DVB-T?

Post autor: BiTCity » 4 czerwca 2011, o 17:38

Wysokość nad poziomem morza i nad poziomem terenu mogą odgrywać znaczącą rolę w odbiorze DVB-T. Przetestowałem to będąc na Śląsku i tam odbiór DVB-T z czeskiego Jesenika (132 km od nadajnika) był rewelacyjny na dołączonej antence do tunera DVB-T a na tej samej antence w Bydgoszczy prawie nic nie znajduję czasem przy tropo Iławę ale to wieczorem,w nocy i rano.

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE ???

Post autor: tomek1106 » 4 czerwca 2011, o 19:27

Chciałbym się dowiedzieć czy da radę poprawić odbiór DVB-T, mam zwykłą antenkę siatkową z zmienionym wzmacniaczem antenowym na LNA-17 http://xxxxxx.pl/wzmacniacz-antenowy-ln ... 92318.html. Sygnał jest praktycznie tylko nocą, rano nie ma wogole, i tylko programy znajduje na kanale 39 i 43 bodajże ale nie da się ich oglądać bo tylko mogę dane oglądać tzn tylko EPG. A o to mapka gdzię się znajduje !! PLS proszę o pomoc
http://imageshack.us/photo/my-images/696/25456228.jpg/( duza mapka !!!!)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

DVBManiak

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: DVBManiak » 4 czerwca 2011, o 19:38

Z jakiego nadajnika odbierasz? Sprawdź jaka odległość i profil terenu http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html.

BiTCity
Posty: 400
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: BiTCity » 4 czerwca 2011, o 19:45

Zapewne z Sierpca/Rachocina kolega odbiera choć kanały wskazują o dziwo na Śrem i Piłę no niestety siatki do DVB-T nie nadają się (w odl. powyżej 30 km od nadajnika) - szczególnie te ze wzmacniaczami. Testowałem u siebie taki wariant i coś na ten temat wiem.

DVBManiak

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: DVBManiak » 4 czerwca 2011, o 19:54

Dokładnie. Też o Śremie pomyślałem. Tu bym polecał jakąś antenę kierunkową. Jednak te kanały 39 i 43 nic za bardzo nie mówią. Z Rachocina leci kanał 35 i 57. Kanał 43 to jest mux-2 Piła/Rusinowo.

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: tomek1106 » 4 czerwca 2011, o 19:55

Cos ta strona z google maps nie wysiwetla mi dostepnych transponderow . Zdjecie z orientacyjnie zwrocona antenką Obrazek




DUZY ROZMIAR
http://imageshack.us/photo/my-images/15/25456228.jpg/

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: tomek1106 » 4 czerwca 2011, o 19:56

Tam byly kanaly jak polsat, tv4,tv6, tvn, polsat sport news ... Ogolnie bylo ich az 8

Predzej chyba z Pily odbieram. a nie da saiw jakos przestwic antenke tylko nie wiem w ktora strone aby sygnal byl znośny !!!

DVBManiak

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: DVBManiak » 4 czerwca 2011, o 20:04

Z moich obliczeń to wyszło jakieś 200 km do Piły, ale profil terenu sprzyja http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.ht ... 7211016508. Do Śremu 152 km http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.ht ... 7211083232. Do Rachocina tylko 50 km więc najlepiej tam skieruj antenę http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.ht ... 7211121089. A tam masz jeszcze mux-3 na kanale 35. k57 - mux2. Myślę, że tak to powinno wyglądać u Ciebie.
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2011, o 14:17 przez DVBManiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: tomek1106 » 4 czerwca 2011, o 22:30

Teraz włąsnie znów przeskanowałem i wyszukało ale znow brak sygnalu, albo tylko dane. Ale jak na tą odleglosc i na tą antene to tak dobrze ze cos znalazło, własnie kanał 39 i 44. Mialo tez chęć na 28 i 24 kanale cos znalezc ale nie znalazlo. Jutro przestawie na oko w stronę Rachocina, zobaczy się czy coś znajdzie. ALe jak przestawie to już nie będę miał analogowej, ale jak coś wróći się do poprzedniego stanu. Mam telewizor LG 42LF2510, wiec chyba dobrze sciaga te DVB-T.
Nawet teraz przy wszkazaniu na kanale 44 najakość sygnału jest na poziomie:
zla..()....dobra........znakomita. i działa nawet ale klatkuje czasami a nawet na dlugo wulacza się. Na kanale 39 jest caly czas na dobra ale i tak nie działa. więc musi być dalej od nadajnika!!!

BiTCity
Posty: 400
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: BiTCity » 5 czerwca 2011, o 00:14

Jeśli chodzi o kanał 28 może być ciężko bo na tym samym kanale nadaje analogowa TVP INFO Bydgoszcz a MUX ze Śremu "sieje" z mocą tylko 20 kW

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: tomek1106 » 5 czerwca 2011, o 08:53

Z kanału 28 wczoraj oglądałem nawet TVP1,2 Historia, Poznań i Kultuta. Ale był słaby sygnał dziś nie ma go wogóle, Jak pozostałych. Zaraz screeny bedą.

1. DUZY ROZMIAR http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 052hm.jpg/
Obrazek


2. DUZY ROZMIAR http://imageshack.us/photo/my-images/18/dsc00054xc.jpg/
Obrazek


b]3.[/b] DUZY ROZMIAR http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... 053by.jpg/
Obrazek

DA SIE Z TEGO ODCZYTAĆ SKĄD ODBIERAM TE KANAŁY DVB-T???

DVBManiak

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: DVBManiak » 5 czerwca 2011, o 09:17

k39 - mux-2 100kW ze Śremu, k44 - mux-2 100kW z Mikstata. A k28 to mux-3 ze Śremu nadawany z mocą tylko 20kW, więc nie ma się co dziwić, że tylko czasem jest obraz. Skieruj antenę zupełnie w drugą stronę na Rachocin tu masz mapkę http://www.emitel.pl/strona-glowna/mapa-obiektow. To co teraz odbierasz jest takie słabe, bo odległość to ponad 150 km do Śremu i 140 km do Mikstata. Rachocin to 50 km, więc kieruj tam antenę i powinno śmigać.

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: tomek1106 » 5 czerwca 2011, o 09:38

Zaraz to uczynie tylko nie wiem czy ustawie tak na oko, ale jak na antenke a tych parametrach to mysle ze daje rade az się zdziwiłem. Taki sprzęt no name ale działa nieźle. Trzeba poczekać bedzie jak bedzie gdzies jakis nadajnik we Wloclawku albo gdzies tez blisko to pewnie nawet nie bede musial zmieniac antenki !!

DVBManiak

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: DVBManiak » 5 czerwca 2011, o 09:56

Też mam siatkę bardzo starą z chińskim kablem, do tego wzmacniacz no name i nawet nieźle sobie radzi. Ściągam Czechy ze 130 km. Ale jednak antena kierunkowa z symetryzatorem dużo lepiej odbiera. Polecam ci zajrzeć na http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html są tu dokładne kąty ustawiania anteny względem nadajników. Jak znajdziesz swoją miejscowość na mapie to wybierz satelita. Kliknij dwukrotnie na swój dom i wybierz z listy nadajnik Płock/Rachocin. Pojawi ci się dokładny azymut i profil terenu oraz odległość. Bardzo pomocna stronka. Jak ustawisz to napisz jak odbiór. Powodzenia

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: ODBIÓR Z TEJ LOKALIZACJI NA MAPIE W PUNKCIE "A" DA RADE

Post autor: tomek1106 » 5 czerwca 2011, o 10:47

Elegancko działa kanał 35 lepszy sygnał i 57 trochę słabszy. Ale działają normalnie jak narazie. UStawiałem antenke na oko przy użyciu Xperii X8 i nawigacji i skierowałem wg mapy. I działa.

Masz u mnie wielkie wirtualne piwko :D :P

Odpowiedz