Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: kasia » 11 października 2010, o 22:29

Po prostu realizowany jest cały czas plan o którym pisano jakiś czas we wproście (http://www.wprost.pl/ar/131783/Czy-groz ... stacji-tv/)
- osłabienie pozycji TVP,
- zamkniecie rynku telewizyjnego przed nowymi graczami.

Widać to doskonale na przykładzie MUX1 - stoją wolne częstotliwości którymi można by pokryć sporą cześć kraju i można by przeznaczyć mux na potrzeby TVP.
W TVP też nie wiele lepiej się dzieje - można było nadawać z Astry w spot beamie, żeby było więcej widzów, ale lepiej zakodować spot beam, a następnie całkowicie zrezygnować z transpondera i płacić za niego kary. I nie ma się co dziwić, że sprawa z mux3 tak wygląda.

Ale generalnie fajnie jest - mamy w końcu MUX2 z 4 kanałami w mpeg4 i uruchamiany w takim tempie, że szok - nie tak jak Czesi, Słowacy, czy nawet Białoruś.

_chris_

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: _chris_ » 11 października 2010, o 22:51

kasia pisze:można było nadawać z Astry w spot beamie...
nie, to było jakimś szaleństwem - zogniskowanie wiązki nie było wystarczające (zresztą - realnie nie da się zogniskować wiązki tylko na obszar Polski)- propozycja odszkodowania za naruszenie praw autorskich i pokrewnych była dziewięciocyfrowa, jak słyszałem... wolałem tego nie sprawdzać, żeby się nie denerwować zbytnio... ale może ktoś wie, co z tego, poza zakodowaniem emisji, wynikło?
...ale lepiej zakodować spot beam...
ale mieli pomysł na kodowanie dostępne dla każdego i nawet chcieli dołączyć komercyjnych do paczki... ale nie wyszło... znowu gadam głupoty....
Ale generalnie fajnie jest - mamy w końcu MUX2 z 4 kanałami w mpeg4 i uruchamiany w takim tempie, że szok - nie tak jak Czesi, Słowacy, czy nawet Białoruś.
może chociaż załapiemy się do Księgi Guinessa...

Awatar użytkownika
gorki
Posty: 234
Rejestracja: 6 marca 2009, o 13:26
Odbiornik: Samsung 40cali
Instalacja antenowa: Antena własnej konstrukcji.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN CHORAGWICA

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: gorki » 12 października 2010, o 10:28

Witam pani Kasiu ma pani racje ale nie byłbym aż tak skrajny jak ten artykul prasowy. Całosc rozegra sie dopiero po konsultacjach a przeciwnikow oligopolu jest sporo. No coz pożyjemy zobaczymy kto zamiesza bardziej i kto miał racje. Pozdrawiam i szybkiego wejscia na dvb-t zycze wszystkim. :D

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: piotr2802 » 16 października 2010, o 11:18

Mieszkam w zachodniej Małopolsce (okolice Tenczynka) i dzisiaj rano skanując nowy telewizor pojawiło się kilka programów nadawanych w DVB-T.

Kanał 42 ( 642,0 MHz)

Są to trzy kanały TVP:
System wyszukuje je jako:
- TV1 - 6420 Terres
- TV2- 6420 Terres
- Tv 3 - 6420 Terres

Z którego nadajnika są to testy?
Poziom sygnału : 80 %
Jakość : 42

Awatar użytkownika
Piotr.C
Posty: 40
Rejestracja: 23 maja 2009, o 10:57
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Piotr.C » 16 października 2010, o 11:28

Raczej nie Chorągiwica bo u mnie na 42 kanale cisza.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Tom345 » 16 października 2010, o 11:32

Zapewne Krosno *Sucha Góra*.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: piotr2802 » 16 października 2010, o 11:34

Piotr.C pisze:Raczej nie Chorągiwica bo u mnie na 42 kanale cisza.

To pewnie jakiś nadajnik ze strony Katowic. Nie obracałem anteny bo mam ustawioną na Chorągwice.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: piotr2802 » 16 października 2010, o 11:35

Tom345 pisze:Zapewne Krosno *Sucha Góra*.

Ja mieszkam na zachód od Krakowa 25 km i łapię na 42 kanale.

Chyba napewno jest to ten nadajnik:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokazdv_stacja.php?pid=64

Z całą pewnością to jakieś "tropo" z dobrą propagacją, bo niemożliwe aby odebrać sygnał z tak daleka.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Kafar » 17 października 2010, o 18:17

To Sucha Góra - wszystko się zgadza - kanał i zawartość programowa. Jesienna plucha sprzyja tropo. Dla potwierdzenia w okienku regionalnym TVP zobaczycie TVP Rzeszów.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: piotr2802 » 17 października 2010, o 18:45

Tak zgadza sie , to było super tropo, ale na tyle silne że zarówno telewizor jak i tuner sat combo z DVB-T wyłapały te trzy kanały.
Dzisiaj już jest normalnie, czyli zero sygnału :cry:

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1874
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Poland » 11 czerwca 2011, o 11:38

Mam nadzieje że wszystkie trzy MUXy ruszą z Krakowa w tym roku a zwłaszcza ten 1 ponieważ Chorągwica na to według mnie zasługuje.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: piotr2802 » 11 czerwca 2011, o 12:08

Poland pisze:Mam nadzieje że wszystkie trzy MUXy ruszą z Krakowa w tym roku a zwłaszcza ten 1 ponieważ Chorągwica na to według mnie zasługuje.
Na trzy MUX z Chorągwicy to bym nie liczył w tym roku :lol: .
Ale napewno MUX II już ruszy niebawem do 30 lipca br. i następnie MUX III w paździrniku, tak jak to jest napisane w harmonogramie wdrażania.

DVB-T

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: DVB-T » 11 czerwca 2011, o 13:57

dlaczego nie? obstawiam, że jest jakieś 50% szans aby MUX1 ruszył z Chorągwicy do końca tego roku.



APEL DO MODERATORÓW FORUM:
PRZYDAŁOBY SIĘ ZMIENIĆ TEMAT WĄTKU Z "KRAKÓW W 1 CZY W 3 ETAPIE?" NA PO PROSTU "DVB-T KRAKÓW", BO AKTUALNY TYTUŁ JEST DAWNO NIEAKTUALNY

Hamer
Posty: 111
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 08:59
Odbiornik: LCD LG 32LH2000
LCD LG 32LD350
Instalacja antenowa: Tri Digit+Symetryz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Hamer » 11 czerwca 2011, o 17:56

A może wystarczy pisać w już istniejącym temacie "dvb-t Kraków" a nie podnosić już nieaktualny temat hę?

jermaj
Posty: 25
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 20:04
Odbiornik: samsung
Instalacja antenowa: siatka ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: św krzyż

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: jermaj » 19 czerwca 2011, o 17:58

piotr2802 pisze:
Poland pisze:Mam nadzieje że wszystkie trzy MUXy ruszą z Krakowa w tym roku a zwłaszcza ten 1 ponieważ Chorągwica na to według mnie zasługuje.
Na trzy MUX z Chorągwicy to bym nie liczył w tym roku :lol: .
Ale napewno MUX II już ruszy niebawem do 30 lipca br. i następnie MUX III w paździrniku, tak jak to jest napisane w harmonogramie wdrażania.
A czy jest może mapa zasięgu muxa3 z chorągwicy??

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: kemi73 » 20 czerwca 2011, o 15:44


Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: piotr2802 » 21 czerwca 2011, o 16:16

To bardzo kipściutko z tym MUX3 dla Krakowa z Chorągwicy...tylko 2 kW mocy nadajnik.
Obawiam sie że w zachodniej Małopolsce moga byc problemy ze stabilnym odbiorem i chyba mocniejszy będzie sygnał z Katowic (Kosztowy) 2,5 kW. :(

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kraków w pierwszym czy trzecim etapie ??

Post autor: Jarosław Bałuka » 21 czerwca 2011, o 20:23

Proponuję kontynuację dyskusji o DVB-T w Krakowie w wątku temu poświęconym:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=180
a ten wątek zamykam (który etap tu już dawno wiemy :) )

Zablokowany