MULTIPLEKS 2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: drugi multipleks

Post autor: Bartt »

Faktycznie, przeoczyłem to :oops:. Czyżby był jednak problem z tym 32 kanałem :?:. Lub brak umowy z właścicielem obiektu na Górze Jawor :?:. Chociaż z drugiej strony właściciel obiektu EC-4 w Łodzi jest ten sam.

A tak na marginesie to w tej Łodzi niezły power mają na tym kominie EC-4 :D. Tak w środku osiedla: http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokal ... hp?pid=252 :o.
Ponad 300 kW mocy wypromieniowywanej, a teraz jescze dojdzie 100. Czy to nie wpływa na ludzi :?:. Nawet kablówki nie będą musieli dostosowywać bo pewnie sygnał przejdzie przez ekran kabla :).
Dziwne to nasze DVB-T :|.

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: drugi multipleks

Post autor: micial »

Bartt pisze:Faktycznie, przeoczyłem to :oops:. Czyżby był jednak problem z tym 32 kanałem :?:. Lub brak umowy z właścicielem obiektu na Górze Jawor :?:. Chociaż z drugiej strony właściciel obiektu EC-4 w Łodzi jest ten sam.

A tak na marginesie to w tej Łodzi niezły power mają na tym kominie EC-4 :D. Tak w środku osiedla: http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokal ... hp?pid=252 :o.
Ponad 300 kW mocy wypromieniowywanej, a teraz jescze dojdzie 100. Czy to nie wpływa na ludzi :?:. Nawet kablówki nie będą musieli dostosowywać bo pewnie sygnał przejdzie przez ekran kabla :).
Dziwne to nasze DVB-T :|.
Nie do końca, góra jawor wg. ww strony to obiekt emitela. A EC-4 to RS TV i PSN.
Sygnał przez sprawny ekran kabla nie przechodzi :) choć jak nie ma żadnej anteny to kilka stacji łapie. :)
A na niektórych sprzętach audio da się cicho usłyszeć rmf z detekcji :)

an10ka-dx
Posty: 296
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Miejscowość: opolskie
Odbiornik: LG, PHILIPS oraz inne urządzenia do testów :)
Instalacja antenowa: yagi-19elem+LNA-101
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.93km do nad. Skrzyczne

Re: drugi multipleks

Post autor: an10ka-dx »

No i poprzestawiali nam kanały w MUX2. Jak mówili tak zrobili. Dobranoc :lol:

pablo82
Posty: 312
Rejestracja: 29 grudnia 2008, o 11:24
Odbiornik: Tv Samsung UE32F5000 Tv Samsung LE26D450
Radio Dual DAB+14
Instalacja antenowa: Ant. EMME ESSE UNI LINE LOG 5-60 VHF UHF + rozgał. Signal R2 + 30 m kabla RG6Cu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/Kozłowiec/Radom Wacyn

Re: drugi multipleks

Post autor: pablo82 »

Dokładnie poprzestawiały się kanały. Mój Soniak zrobił to automatycznie ale nie było z tym problemu by je ponownie posortować ręcznie wg uznania ;)

an10ka-dx
Posty: 296
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Miejscowość: opolskie
Odbiornik: LG, PHILIPS oraz inne urządzenia do testów :)
Instalacja antenowa: yagi-19elem+LNA-101
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.93km do nad. Skrzyczne

Re: drugi multipleks

Post autor: an10ka-dx »

I teraz będzie trzeba (znowu) starszym ludziom pomóc programy ponastawiać ;)

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 198
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Miejscowość: Stolica Górnego Śląska
Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Mar. 29, 2022
Ver. 3.741
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice

Re: drugi multipleks

Post autor: neo69 »

Jak znam życie, będą dziś do mnie dzwonić ciotka i przyszli teściowie, że im telewizory zrobiły kaszankę kanałową ;-) i żebym jak najszybciej się tym zajął.
Kanały MUX2 i MUX3 pomieszane, poprzedzielane kanałami MUXów czeskich. Dziś wieczorem (a raczej już w nocy) robię reset i wyszukuję od zera.
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 08:33 przez neo69, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3222
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LXDVB101
32LM6300
2x FTE T220 MAX
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: drugi multipleks

Post autor: qwerty »

U mnie na B530 kanały się nie zmieniły, tylko zawartość była inna (na TVP1 była chyba kultura, tvp2 była historia itp). Musiałem ponownie skanować (nie posortowało po LCN), ale signal nawet nie odczuł (nie pomieszało listy).

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1175
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: drugi multipleks

Post autor: DanielK »

Specjalnie na dzisiejszą noc podłączyłem 6 różnych tunerów DVB-T, i ogólnie na listach kanałów albo nie zmieniło się nic, albo zrobił się bałagan. W kilku sztukach EPG było wyświetlane inaczej, tj. na Puls EPG od TVN, itd. Część z odbiorników dodała sobie zmienione kanały jeszcze raz do listy, ale zwykle było tak, że brakowało jakiegoś kanału przeważnie Polsatu.
Podsumowując najlepiej usunąć całą listę kanałów i wyszukać je na nowo.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 873
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Miejscowość: S-ów
Odbiornik: Philips 7334, Sony A90K
Instalacja antenowa: YAGI-UDA Hirshmann, LOG_PER Emme Esse, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: drugi multipleks

Post autor: Maciejek »

Niestety zmiana parametrów spowodowały totalny b...ałagan na liście. Pojawiły się duble. Mam naraz dwa Polsaty z czego jeden odbiera, a drugi nie. Na skanowanej czestotliwosci mux2 wyszukuje mi 12 usług (?) kilka kanałów podwójnie, nie wiem o co w tym chodzi itd. Programy ułożyły sie wg ""przypadkowej" kolejności wymieszany Mux2 z mux3. Po południu się tym zajmę, ale mam wrażenie, że przed tą zmianą było łatwiej.

blackpawel
Posty: 30
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 17:10
Odbiornik: LG 42LW5500-ZE
Cabletech URZ0089
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: drugi multipleks

Post autor: blackpawel »

Usuń całą listę kanałów i wyszukaj ponownie :), powinno pomóc. Ewentualnie ustawienia fabryczne.
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 08:33 przez blackpawel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Peter Parker
Posty: 151
Rejestracja: 18 czerwca 2009, o 23:16
Odbiornik: LV5T Deluxe USB
Samsung UE46EH5300 (TV)
Instalacja antenowa: Yagi 21
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań/Wichów

Re: drugi multipleks

Post autor: Peter Parker »

Pace PVR od Cyfry dał ciała... Po przeprogramowaniu mam tylko 4 kanały - Polsat, TVN, TV4 i TV Puls. I nie mogę jak na razie nic z tym zrobić, bo tuner nie ma opcji powrotu do ustawień fabrycznych czy też opcji usuwania kanałów z listy... ;)

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2908
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: drugi multipleks

Post autor: Puma »

W moim LG lista się przemieszała, miałem dwa Polsaty, uaktualniłem i jest dobrze.
Na Samsungu przeważnie nie było sygnału tzn. był komunikat co zrobić (OK/anuluj), zaprogramowałem od nowa.

Sądziłem że będzie teraz podawany nadajnik z którego odbieram ale nadal jest TP Emitel zamiast np. TCN Trzeciewiec.

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: drugi multipleks

Post autor: yougo »

Wejdź w edycje kanału to się dowiesz więcej ...

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: drugi multipleks

Post autor: Jarosław Bałuka »

Peter Parker pisze:Pace PVR od Cyfry dał ciała... Po przeprogramowaniu mam tylko 4 kanały - Polsat, TVN, TV4 i TV Puls. I nie mogę jak na razie nic z tym zrobić, bo tuner nie ma opcji powrotu do ustawień fabrycznych czy też opcji usuwania kanałów z listy... ;)
Parametry zostały wysłane do Cyfry, pewnie niebawem zdalnie zaktualizują odbiorniki.

Puma pisze: Sądziłem że będzie teraz podawany nadajnik z którego odbieram ale nadal jest TP Emitel zamiast np. TCN Trzeciewiec.
Skąd taki pomysł. Absolutnie nie ma takiej możliwości.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2908
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: drugi multipleks

Post autor: Puma »

yougo pisze:Wejdź w edycje kanału to się dowiesz więcej ...
Niczego więcej się nie dowiem... pewnie u Ciebie jest tam coś więcej.

odziom91
Posty: 418
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: Samsung UE32H5500 + Octagon SF8008 Combo
Samsung UE32N5372
Instalacja antenowa: Zbiorcza DVB-T/T2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: drugi multipleks

Post autor: odziom91 »

Czy ktoś z obszaru bydgoskiego Trzeciewca może mi potwierdzić błędne EPG w MUX#2 na kilku programach?

Resetowałem tuner do ustawień fabrycznych bez rezultatu.

:: EDYCJA ::
Polsat - EPG z TV4
TVN - EPG z TV Puls
TV4 - EPG z TVN7

Reszta bez zmian.

Gumiś
Posty: 21
Rejestracja: 12 lipca 2011, o 12:29

Re: drugi multipleks

Post autor: Gumiś »

Z Trzeciewca nie mogę, ale ze Ślęży - i owszem. Ten sam problem.

odziom91
Posty: 418
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: Samsung UE32H5500 + Octagon SF8008 Combo
Samsung UE32N5372
Instalacja antenowa: Zbiorcza DVB-T/T2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: drugi multipleks

Post autor: odziom91 »

Skoro problem nie pojawia się tylko u mnie to... Emitelku do pracy! ^^

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: drugi multipleks

Post autor: Drekan »

I ze Skrzycznego, więc problem jest ogólnokrajowy. :evil:

blackpawel
Posty: 30
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 17:10
Odbiornik: LG 42LW5500-ZE
Cabletech URZ0089
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: drugi multipleks

Post autor: blackpawel »

odziom91 pisze:Czy ktoś z obszaru bydgoskiego Trzeciewca może mi potwierdzić błędne EPG w MUX#2 na kilku programach?

Resetowałem tuner do ustawień fabrycznych bez rezultatu.

:: EDYCJA ::
Polsat - EPG z TV4
TVN - EPG z TV Puls
TV4 - EPG z TVN7

Reszta bez zmian.
Potwierdzam z nadajnika Warszawa/Raszyn te same błędy z EPG.

ODPOWIEDZ