Emisja TVN HD

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: Emisja TVN HD

Post autor: sdolas » 5 stycznia 2012, o 20:03

Czy DVB-T w Polsce będzie nadawać te same programy ze wszystkich nadajników ? Czy oferta programowa będzie różna ? Pytam bo piszecie że TVN HD nadaje i POLSAT HD, ze Śremu te programy nie nadają :(

Awatar użytkownika
Cietrzewiec Rusinowy
Posty: 121
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 14:04
Odbiornik: eldżi plazma
Instalacja antenowa: siatkowa/strych
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Wałcz - Rusinowo

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Cietrzewiec Rusinowy » 5 stycznia 2012, o 20:42

Polsat HD i TVN HD nadają testowo, tylko w Warszawie.

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ » 5 stycznia 2012, o 21:46

DamageMax pisze:Ja oba MUX-y odbieram poprawnie w domu wewnatrz pomieszczen.
przy dobrych warunkach, czemu nie. Ja też w zasadzie mam odbiór wewnętrzny... :D

Ale, ale, dlaczego dwa, a nie trzy? Powinieneś mieć przecież trzy mux-y + Polsat HD i TVN HD??

Pączek
Posty: 96
Rejestracja: 26 lutego 2009, o 22:35

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Pączek » 6 stycznia 2012, o 13:44

U mnie TVN HD zawsze odbiera tak samo IDEALNIE Nudne to bo sygnał jest zawsze poprawny Zauważyłem tylko że siła sygnału się zmienia w zależności od godziny
1.00-4.00 75%
4.00-6.00 72%
6.00-23.00 70%
23.00-1.00 72%

Dziwna ta propagacja....a jeszcze jedno sygnał był najsłabszy (60%) podczas ulewnego deszczu z silnym porwistym wiatrem. Oczywiście nie rzutowało to na obraz . Jakiekolwiek zakłócenia pojawiają się u mnie przy sygnale poniżej 25% siły sygnału (antena na ziemi)

Powiat nowodworski, Samsung LE37B650 ATX-91 bez wzmacniacza 6m nad ziemią kierunek PKiN 38km

Awatar użytkownika
Cietrzewiec Rusinowy
Posty: 121
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 14:04
Odbiornik: eldżi plazma
Instalacja antenowa: siatkowa/strych
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Wałcz - Rusinowo

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Cietrzewiec Rusinowy » 6 stycznia 2012, o 15:57

Oczywiście. Gdy tnie, to od razu robi się ciekawiej...

DamageMax
Posty: 5
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 23:34
Odbiornik: Asus My cinema u3100 mini plus v/remote
Instalacja antenowa: antenka bzdzidelko do asusa
Nadajnik - obiekt nadawczy: hah..lezy sobie kolo okna

Re: Emisja TVN HD

Post autor: DamageMax » 6 stycznia 2012, o 21:45

_chris_ pisze:przy dobrych warunkach, czemu nie. Ja też w zasadzie mam odbiór wewnętrzny... :D

Ale, ale, dlaczego dwa, a nie trzy? Powinieneś mieć przecież trzy mux-y + Polsat HD i TVN HD??
Odbieram 3 muxy + Polsat HD w super jakosci ale MUX3 zawiera tylko i wylacznie smieciowe TVP. Dlatego antenke ustawialem na komercyjne stacje - oraz wylaczylem wyswietlanie programow z MUX3- bo i tak dublowalo mi TVP1, TVP2 i TVP info z MUX1. Bardzo drazni tez TVP info ktore u mnie wystepowalo 3x - 2 x TVP info wawa i raz tvp info lodz.

Dzis po dlugich kombinacjach ZEWNETRZNYCH z antena kablami etc nadal mam sygnal TVN HD na minimim czyli 10% wedlug splash lite. Dioda na tunerze tylko czasami mrugnie.

Whoops
Posty: 37
Rejestracja: 8 lutego 2011, o 18:26
Odbiornik: SHD-85,OPTICUM 9600 PRIMA,ADB5800+zworka
OVERMAXOVTN06,LV5HD
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 (sym.)
15 m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Whoops » 6 stycznia 2012, o 22:49

Witam !!!
Bezpośrednia widoczność anteny nadawczej (PKiN) i anteny odbiorczej (Twojej) jest
warunkiem koniecznym (choć niewystarczającym) do poprawnego, bez zakłóceń ciągłego
odbioru programów DVB-T.

życzę udanych połowów fali elektromagnetycznej ;)

Jahrek
Posty: 22
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 12:07
Odbiornik: Ferguson Ariva T-65
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: zbiorowa (AIZ)
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN / Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Jahrek » 7 stycznia 2012, o 00:46

Czy na TVN HD nadawane są napisy? Na TVN SD są napisy w czasie piątkowych filmów, natomiast dla TVN HD jest opcja wyboru takich napisów, ale nic nie wyświetla. Przed napisami w TVN HD jest znak TTX. Czy jedyną opcją jest oglądanie filmu z włączoną telegazetą na stronie 777?

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: djtom » 7 stycznia 2012, o 09:27

o dokładnie to samo chciałem podpytać, próbowałem włączyć napisy z telegazety ale mój TV wyświetla je tylko obok obrazu ,nie ma obrazie

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ » 7 stycznia 2012, o 14:36

Whoops pisze:Bezpośrednia widoczność anteny nadawczej (PKiN) i anteny odbiorczej (Twojej) jest
warunkiem koniecznym (choć niewystarczającym) do poprawnego, bez zakłóceń ciągłego
odbioru programów DVB-T.
nie jest to w ogólności prawda. Stabilny i poprawny odbiór DVB-T może odbywać się (i w większości przypadków odbywa się) bez bezpośredniej widoczności nadajnik - antena. Oczywiście, widoczność anteny na nadajnik jest wskazana, gdyż zwykle znacznie ułatwia to uzyskanie stabilnego odbioru.

Whoops
Posty: 37
Rejestracja: 8 lutego 2011, o 18:26
Odbiornik: SHD-85,OPTICUM 9600 PRIMA,ADB5800+zworka
OVERMAXOVTN06,LV5HD
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 (sym.)
15 m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Whoops » 8 stycznia 2012, o 14:56

Witam !!!
_chris_
Czy ty napewno rozumiesz to co piszesz ? Najpierw negujesz mnie, a na końcu siebie samego opisując warunki z mojego postu innymi słowami. Proszę szanownego Pana,
o czytanie ze zrozumieniem zasad logiki matematycznej !!! Empiryczna wiedza nie wystarczy do zrozumienia zasad logiki !!! Mówimy o stabilnym, ciągłym pozbawionym zakłóceń czy też zaników odbiorze fali elektromagnetycznej. Z odbicia tejże fali nigdy nie uzyskamy stabilnego odbioru, gdyż zawsze (!!!) będzie to odbiór przypadkowy . Przecież sam udzielasz porad setkom ludzi, którzy płaczą "odbierałem na 100% jakości prze 10 dni, a dzisiaj jakość spadła do zera i skacze. Proszę o pomoc. Antenę mam w pokoju, wycelowaną na blok sąsiada etc."

życzę więcej owocnych porad ;)

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ » 8 stycznia 2012, o 15:16

Whoops pisze:Czy ty napewno rozumiesz to co piszesz ? Najpierw negujesz mnie, a na końcu siebie samego opisując warunki z mojego postu innymi słowami.
a konkretnie? Bo oczywiście każdemu może się zdarzyć pomyłka, ja tu nie jestem jakimś wyjątkiem.
Whoops pisze:! Mówimy o stabilnym, ciągłym pozbawionym zakłóceń czy też zaników odbiorze fali elektromagnetycznej. Z odbicia tejże fali nigdy nie uzyskamy stabilnego odbioru, gdyż zawsze (!!!) będzie to odbiór przypadkowy .
zarówno fala bezpośrednia, jak i odbita, mogą podlegać dużym wahaniom, jeśli idzie o amplitudę.

1. Oczywiście, fala odbita będzie w ogólności podlegać większym wahaniom, ale nie oznacza to, że w określonej lokalizacji zmiany amplitudy fali odbitej nie będą się mieścić w dynamice układu odbiorczego odbiornika. Wiec zarówno teoretycznie jak i praktycznie, w określonych warunkach terenowych i urbanistycznych możliwy jest jak najbardziej stabilny odbiór z odbić. I to zarówno z odbić kątowych z kierunku nadajnika, jak i odbić z tylnej półsfery. Dość typowe sytuacje w miastach lub warunkach górzystych.

2. w praktyce mamy zaś do czynienia zwykle z odbieraniem przez antenę sygnału kompozytowego składającego się z fali bezpośredniej oraz szeregu odbić. Ale standard OFDM wspomaga właśnie takie sytuacje - więcej w zasadach odbioru DVB-T. Nie mówiąc już o odbiorach SFN.
Whoops pisze:życzę więcej owocnych porad ;)
mam tą satysfakcję, że pomogłem już w uzyskaniu stabilnego odbioru wielu osobom, w tym i takim, które rzeczywiście znajdują się w tragicznych lokalizacjach. Ale do tego trzeba mieć zarówno wiedzę teoretyczną, jak i doświadczenie praktyczne.

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: djtom » 9 stycznia 2012, o 21:59

Na prośbę Pana Tomasza podsumowuję pytania do Niego dotyczące TVN HD w DVB-t w Warszawie od grudnia. Umyślnie pomijam jęki typu "dlaczego mi nie odbiera i kiedy będzie odbierać a jak nie można odbierać to czy można czegoś innego nadawać".

1. Różnica obrazu między Polsatem HD a TVN HD w dvb-t jest widoczna gołym okiem. Czy w ramach emisji "testowych" jest planowane dalsze polepszanie jakości?

2. Czy planowane jest w ramach emisji "testowych" włączenie funkcji "subtitles"? Brakuje tego szczególnie w piątkowych superkinach.

3. Pojawiło się podobne do powyższego pytanie dotyczące telegazety.

4. Czy programy Fakty, Sport i Pogoda są nadawane (nagrywane, nie znam fachowego słownictwa, chodzi mi o to że podczas tych programów mam wrażenie że jakość obrazu spada) w HD? Pojawiła się informacja że podobnie jak w Polsacie nie są. Prośba o dementi.

5. Najważniejsze pytanie nurtujące największą liczbę osób. Czy TVN HD w 2012 roku powiększy swój zasięg w dvb-t?

Ze swojej strony dziękuję za odpowiedzi. Uszanowanie za to że się Panu chce ;)

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja TVN HD

Post autor: voitek » 10 stycznia 2012, o 00:50

Pozwolę sobie wyręczyć Pana Tomasza w odpowiedzi na te pytania, bo uważam że chociaż na część z nich jest już gotowa odpowiedź.
djtom pisze:1. Różnica obrazu między Polsatem HD a TVN HD w dvb-t jest widoczna gołym okiem. Czy w ramach emisji "testowych" jest planowane dalsze polepszanie jakości?
Oba kanały prezentują bardzo dobrą jakość jak na HD. Co więcej, ilość kontentu w HD w TVN jest dużo większa. Polsat HD nie nadawał jeszcze żadnego filmu fabularnego w High Definition, w TVN takie filmy pojawiają się często.
djtom pisze:2. Czy planowane jest w ramach emisji "testowych" włączenie funkcji "subtitles"? Brakuje tego szczególnie w piątkowych superkinach.
Niestety nie wiem, czy w trakcie emisji filmów, które w SD są dostępne z napisami, czy takowe napisy się pojawiają, ale w kanale jest dostępna ta funkcja.
djtom pisze:3. Pojawiło się podobne do powyższego pytanie dotyczące telegazety.
Telegazeta w TVN HD jest dostępna.
djtom pisze:4. Czy programy Fakty, Sport i Pogoda są nadawane (nagrywane, nie znam fachowego słownictwa, chodzi mi o to że podczas tych programów mam wrażenie że jakość obrazu spada) w HD? Pojawiła się informacja że podobnie jak w Polsacie nie są. Prośba o dementi.
W TVN, jak również w Polsacie serwisy informacyjne, prognozy pogody oraz serwisy sportowe nie są prezentowane w HD. Wynika to zapewne z przystosowania kamer studia Faktów i Wydarzeń oraz ich systemów emisyjnych. O tym na pewno będzie mógł wypowiedzieć się Pan Tomasz, bo on na pewno orientuje się w tym jeszcze bardziej. Na pewno materiały dla Wydarzeń mogłyby być już prezentowane w HD, gdyż było to widać m.in. w spotach reklamujących Mikołajkowy Blok Reklamowy, że materiały reporterów Wydarzeń były w HD. Jedyną emisją Faktów w HD dotychczas było wydanie z 1 lipca 2011, gdyż było nadawane wyjątkowo ze studia wirtualnego, a normalne wydania są nadawane z rzeczywistego studia Faktów, nie przystosowanego (jeszcze) do emisji HD.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Tomasz Berezowski » 10 stycznia 2012, o 13:31

djtom pisze:Na prośbę Pana Tomasza podsumowuję pytania do Niego dotyczące TVN HD w DVB-t w Warszawie od grudnia. Umyślnie pomijam jęki typu "dlaczego mi nie odbiera i kiedy będzie odbierać a jak nie można odbierać to czy można czegoś innego nadawać".

1. Różnica obrazu między Polsatem HD a TVN HD w dvb-t jest widoczna gołym okiem. Czy w ramach emisji "testowych" jest planowane dalsze polepszanie jakości?

2. Czy planowane jest w ramach emisji "testowych" włączenie funkcji "subtitles"? Brakuje tego szczególnie w piątkowych superkinach.

3. Pojawiło się podobne do powyższego pytanie dotyczące telegazety.

4. Czy programy Fakty, Sport i Pogoda są nadawane (nagrywane, nie znam fachowego słownictwa, chodzi mi o to że podczas tych programów mam wrażenie że jakość obrazu spada) w HD? Pojawiła się informacja że podobnie jak w Polsacie nie są. Prośba o dementi.

5. Najważniejsze pytanie nurtujące największą liczbę osób. Czy TVN HD w 2012 roku powiększy swój zasięg w dvb-t?

Ze swojej strony dziękuję za odpowiedzi. Uszanowanie za to że się Panu chce ;)
1. Ja tam żadnej różnicy nie widzę. Oczywiście może się zdarzyć, że na jednym programie leci HD, a na drugim upscal, wtedy różnica będzie.
2. Napisy są nadawane.
3. Telegazeta jest nadawana.
4. Fakty, Sport i Pogoda nie są jeszcze nadawane w HD.
5. Nie sądzę. Może po wyłączeniu analogu, ale zależy to od decyzji regulatorów.

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: djtom » 10 stycznia 2012, o 13:50

Dziękuję Panie Tomaszu.
Tomasz Berezowski pisze:2. Napisy są nadawane.
Może ktoś z odbiorców potwierdzić? Pytam bo u mnie napisy mogę włączyć tylko na TVN SD, być może więc to wina telewizora - Panasonic 46G30, poza tym wcześniej już się przewinęła tutaj opinia że napisy w TVN HD DVB-T działają tylko w telegazecie. Panie Tomaszu, można to dokładnie sprawdzić od Waszej strony?

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Tomasz Berezowski » 10 stycznia 2012, o 13:55

Tak, napisy działają w telegazecie. Ale nadawane są w standardzie DVB-TXT, więc telewizor powinien je wywołać tak samo jak napisy DVB. Jeśli nie wywołuje, to jest problem telewizora.

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: djtom » 10 stycznia 2012, o 14:33

Żebyśmy się dobrze zrozumieli - w TVN HD DVB-T na stronie 777 teletekstu mam napisy. Mój telewizor nie obsługuje nakładania teletekstu na obraz, jedynie wyświetla go obok - to wada wielu Panasoniców a mój jest modelem "2011. Jednak chodzi mi o funkcję (nie wiem jak ją fachowo nazwać, może Pan użył właściwego określenia) podręczną wyświetlania napisów na obrazie bez użycia teletekstu. Działa mi ona perfekcyjnie na TVN SD DVB-T, ale na kanale w wersji HD nie działa już w ogóle (nic się nie pojawia mimo zachęty reklamowej "Obierasz TVN cyfrowo...?"). Pytanie retoryczne więc brzmi: czy ta funkcja działa ta tych samych zasadach w SD i HD, czy jednak jest to wina mojego telewizora.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Tomasz Berezowski » 10 stycznia 2012, o 14:56

W TVN SD są nadawane napisy DVB, w TVN HD napisy są nadawane w teletekscie. Obydwie wersje powinny być poprawnie wyświetlane przez telewizor. Proszę podac model telewizora, sprawdzę u producenta ten objaw. Bo napisy w TXT nadajemy w taki sposób, że telewizor powinien je wywoływać tak samo (tym samym guzikiem na pilocie) jak napisy DVB.

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: djtom » 10 stycznia 2012, o 15:01

Panasonic TX-P46G30

http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Prod ... index.html

wgrane najnowsze oprogramowanie EU 1.318
Tomasz Berezowski pisze:Bo napisy w TXT nadajemy w taki sposób, że telewizor powinien je wywoływać tak samo (tym samym guzikiem na pilocie) jak napisy DVB.
Być może jest to spowodowane właśnie tym że Panasonic nie potrafi nałożyć teletekstu na obraz więc niemożliwe jest zrealizowanie napisów z teletekstu NA obrazie. Teletekst może być wyświetlony OBOK lub wyłącznie on sam, nie NA obrazie.


Przy okazji skoro będzie Pan kontaktował się z Panasonic'kiem nadmienię że wciąż nie ma obiecywanego na bodaj wrześniowej konferencji ITI TVN Playera na platformie Viera Connect.

Dziękuję za zainteresowanie.

Odpowiedz