STRONG SRT8105

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5486
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

STRONG SRT8105

Post autor: @GUTEK@ »

Strong SRT8105

Obrazek Obrazek

Link do strony producenta: http://www.strong.tv/en/products/receiv ... n/srt-8105

Instrukcja obsługi: http://www.strong.tv/downloads/manuals/ ... _UM_PL.pdf

Dane techniczne (z instrukcji obsługi):

Demodulator:
Demodulator: COFDM; 16 QAM/64 QAM, QPSK
Tryb transmisji: 2 K - 8 K
Dekoder video:
Poziom profilu: MPEG-2 MP@ML, AVC/H264HP@L4.1, MPEG4
ASP obsługiwane
Rozdzielczości wideo: 576i/576P/720P/1080i/1080P
Dekodowanie i wideo out: PAL
Wskaźnik proporcji obrazu: 4:3 Letterbox, 4:3 Pan & Scan, 16:9, Auto
Audio dekoder:
Wsparcie audio: AAC/DD+/AC3/PCM
MPEG MusiCam Layer 2
Szybkość transmisji: 32, 44.1, 48 KHz
Tryb audio: Stereo, Joint Stereo, Dual Mono, Mono
Tuner:
Front End: DVB-T, UHF i VHF Tuner TV
Zakres częstotliwości wejścia: 174 – 230 MHz (VHF) oraz 470 - 862 MHz (UHF)
Pętla poprzez zakres częstotliwości: 47 -862 MHz
Poziom sygnału wejścia: -82 ~-20 dBm
Pamięć i System:
Pamięć flash: 2 megabajty
SDRAM: 64 megabajtów
Multimedia:
Odtwarzanie wideo – MPEG-1 i MPEG-2, kodowane (mpg), VOB, AVI, MKV, TS, M2T, M2TS, MPEG-4
i MOV **
Odtwarzanie wideo– format MP3**
Podgląd obrazu – format JPEG **
Złącza:
ANT IN - IEC żeńskie TO TV - IEC męskie
TV SCART (RGB, CVBS, Audio L&R)*
HDMI 1.4
S/PDIF: koncentryczne wyjście Cinch
Cinch (L&R i CVBS) *
Port USB 2.0: 5 V/800 mA (maks.) obsługiwane
*Jedynie SRT 8105
**STRONG nie może zagwarantować odtwarzania plików wideo zgodnych z wymienionymi rozszerzeniami z uwagi na to, że zależy to od stosowanych
kodeków, prędkości bitowej danych i rozdzielczości .
Ogólne dane:
Napięcie zasilania: 220 - 240 V AC (SMPS), 50/60 Hz
Zużycie energii: SRT 8101: 4.95 W (typowe), 8.00 W (maks.)
SRT 8105: 6.98 W (typowe), 8.00 W (maks.)
Zużycie energii w trybie gotowości: SRT 8101: 0.67 W
SRT 8105: 1.03 W
Temperatura pracy: 0°~ 40°C
Temperatura przechowywania: 30°~ 80°C
Zakres wilgotności roboczej: 10~85%, RH, Wilgotność maksymalna
Wymiary (WxDxH) w mm: SRT 8101: 138 x 112 x 40
SRT 8105: 188 x 135 x 44
Ciężar netto: SRT 8101: 0,35 kg
SRT 8105: 0,505 kg


Test tunera w aktualnym numerze SatKuriera. Z tego co widzę po screenach tuner na chipsecie Ali, ale soft dość zmodyfikowany i wygląda na bardziej dopracowany.

dager1979
Posty: 13
Rejestracja: 20 października 2011, o 08:09
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin - Kołowo

Re: STRONG SRT8105

Post autor: dager1979 »

Zapowiada się dość interesująco.Ciekawe, czy ten model tunera jest już dostępny w sklepach w Polsce.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2399
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: STRONG SRT8105

Post autor: Krosnoludek »

Jeszcze tu jest o tym tunerze po Polsku: http://www.strong.tv/downloads/leaflets/8105_ll_pl.pdf

W najnowszym Sat Kurierze 1/2012(obecnie w sprzedaży), jest test tego tunera, i wystawili mu taką notę:
PLUSY:
-szybka i stabilna praca
-realizacja wszystkich wymogów Ministerstwa Infrastruktury (w tym dostęp do dźwięku E-AC3)
-dopracowane oprogramowanie
-możliwość nagrywania i odtwarzania multimediów
-poprawna numeracja kanałów UHF (częsty błąd w odbiornikach na proc. ALI, tu poprawiony)

MINUSY:
-pilot wymaga precyzyjnego celowania w stronę odbiornika


i odemnie taki minus, brak paska postępu obrazującego ile oglądanego programu już upłynęło, dostępnego na pasku informacyjnym podczas przełączania kanałów, mogło by to tak wyglądać:
Obrazek
i były to porządny odbiornik, gdyby te dwa minusy poprawili.

Chris
Posty: 30
Rejestracja: 23 listopada 2011, o 22:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: STRONG SRT8105

Post autor: Chris »

Krosnoludek pisze:MINUSY:
-pilot wymaga precyzyjnego celowania w stronę odbiornika


i odemnie taki minus, brak paska postępu obrazującego ile oglądanego programu już upłynęło
Ani z opisów, ani ze zdjęć nie wynika, żeby wyświetlał godzinę w stanie standby. Jeśli faktycznie tak jest, to następny minus.

takelick
Posty: 11
Rejestracja: 11 października 2011, o 19:21

Re: STRONG SRT8105

Post autor: takelick »

Zegar w standby to drobiazg. Znacznie większy minus to brak paska postępu w sumie jak dla mnie to nie do zaakceptowania.

gracian
Posty: 4
Rejestracja: 21 marca 2012, o 11:06
Odbiornik: STRONG SRT 8105 ECO
Instalacja antenowa: wieloelementowe (3szt.)kierunkowe ze wzmacniaczem 12v
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 i wieżowiec TV w Łódźi i Zygry

Re: STRONG SRT8105

Post autor: gracian »

Witam.Forum czytam od września u.r.Właśnie korzystając z uwag na forum,kupiłem Fergusona T65,z którego jestem zadowolony.Do drugiego telewizora CRT 29" dokupiłem Stronga SRT8105 i tutaj prośba.Czy któryś z panów wie jak zaprogramować nagrywanie z kilku godzinnym wyprzedzeniem? Będę wdzięczny za podpowiedź.Dodam że STRONG w moim odczuciu pracuje odrobinę szybciej od Fergusona z trochę lepszym obrazem.Oczywiście nie wiem na jakim procesorze.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2399
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: STRONG SRT8105

Post autor: Krosnoludek »

@gracian, powiedz mi czy wprowadzili pasek postępu na pasku informacyjnym?, jeśli byś mógł, to zrób zdjęcie paska info.
Procesor: ALI

gracian
Posty: 4
Rejestracja: 21 marca 2012, o 11:06
Odbiornik: STRONG SRT 8105 ECO
Instalacja antenowa: wieloelementowe (3szt.)kierunkowe ze wzmacniaczem 12v
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 i wieżowiec TV w Łódźi i Zygry

Re: STRONG SRT8105

Post autor: gracian »

Pod INFO niestety nie ma paska postępu.Są dwa paski-siły i jakości sygnału.

gracian
Posty: 4
Rejestracja: 21 marca 2012, o 11:06
Odbiornik: STRONG SRT 8105 ECO
Instalacja antenowa: wieloelementowe (3szt.)kierunkowe ze wzmacniaczem 12v
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 i wieżowiec TV w Łódźi i Zygry

Re: STRONG SRT8105

Post autor: gracian »

Witam ponownie.Kilka uwag na temat STRONG SRT-8105.Właśnie ostatnio ukazało się nowe oprogramowanie,w którym uwzględniono między innymi pasek postępu audycji.tuner ma wszystko to co mają chyba wszystkie tunery.Ja mogę porównać ARIWE t65 i STRONGA SRT-8105.W tym porównaniu wygrywa STRONG,pracuje bardziej stabilnie (nie traci sygnału),szybciej przerzuca kanały-góra/dół i ma ładniejszy obraz.Może mój opis przyda się niezdecydowanym-POZDRAWIAM. :!: I jeszcze jedno,odpowiedż na wcześniejsze pytanie-w stanie spoczynku wyświetla zegar.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2399
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: STRONG SRT8105

Post autor: Krosnoludek »

No popatrz, dołożyli jednak ten pasek postępu :D i przez to jest to drugi tuner, po Opticumie - HD T80 na proc. ALI, który taki pasek postępu posiada. Żadne Cabletechy czy Kruger & Matz go nie posiadają i nie planują go dołożyć!.

gracian - Mógłbyś zrobić fotkę jak to wygląda na pasku info, oraz jak działa pilot, czy z odbicia też jako tako działa?.

SRT 8105
Informacje o wersji
SW V1.3.4 od 06.03.2012

Dokonano następujących poprawek SW:

• Wielkość napisów .srt
Pasek postępu został dodany do banneru informacyjnego
• Domyślne ustawienia dla wyjścia HDMI ustawiono na 720P
• Regulacja głośności > funkcja skokowa została usunięta
• LCN zostało ustawione w pozycji WŁ .dla Polski.
• Poprawienie paska sygnału
• Poprawienie OSD -Polski, Niemiecki, Czeski.
• Dziwny efekt w menu sortowanie/edycja kanału został ustalony gdy PIN jest wymagany
• Wybór " Pierwsze Audio" i "Drugie Audio" jest dokonywany prawidłowo.
• Korekcja auto scan dla Polski
• Poprawiono strefy czasowe (kiedy język zostaje zmieniony, strefy czasowej również ulega zmianie)

Zamieszczona aktualizacja może być także wykorzystana w SRT 8105PT.
O widzę, że pojawiła się wersja ECO, tj. STRONG SRT 8105 ECO : http://www.strong.tv/pl/products/receiv ... rt-8105eco

Awatar użytkownika
irdeto
Posty: 128
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Instalacja antenowa: Okolice Lublińca
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Klepaczka,Jesenik-Pradziad

Re: STRONG SRT8105

Post autor: irdeto »

Witam.
Mam pytanie do posiadaczy tego modelu.
Czy da się odtwarzać pliki .avi divx xvid , filmy 700mB
i ewentualnie czy napisy idą.
Ja akurat posiadam Thomsona THT 501 i filmy lecą,napisów nie sprawdzałem,bo nie ściągam takich filmów.
A byłem dziś u kolegi z moim tunkiem i się napalił,teraz chce coś kupić pod stary CRT. A on czasem z napisami szarpie.
Tu że divix śmiga:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/583 ... e372a.html
Widać że sieć euro rtv go ma,ale czy na miejscu będą mieli aby to sprawdzić,więc dlatego pytam. A tunerek można już kupić gdzieś indziej taniej w razie czego.
Dzięki za ewentualną odpowiedź.

wiesiolek

Re: STRONG SRT8105

Post autor: wiesiolek »

Witam.
Jestem posiadaczem Tunera Strong 8105 od 2 tygodni.
Wcześniej przez krótki okres czasu miałem Wiwe-85.
Tuner przynajmniej odbiera AVI,MKV,TS-czyli DVD,M2TS
Nie odbiera dżwięku w DTS,ale to standard.
Napisy odbiera ale tylko SRT,które bardzo łatwo i szybko sie
przerabia z txt,programem ToSrtConverter 2.0.1 x64.
Kilkaset filmów w 1 minute.
Niestety napisy tylko maja kolor biały i są zbyt małe.
Dyski zewnętrzne sprawdzałem,że wykrywa do 2 TB(3,5 cala) z
zasilaniem zewnętrznym i 1 TB (2,5 cala
Wiwa tylko widziała 500 MB dysk 2,5 calowy.
Plusem Stronga jest to że widzi na dysku wszystkie pliki
z muzyka,filmami i zdjęciami.Nie trzeba wchodzić tak jak
w Wiwie do osobnych folderów.
Za to pilot w Wiwie zdecydowanie lepszy.
Strong ma za małego pilota,ze zbyt małymi przyciskami
Nie mówiąc o kiepskim rozstawieniu.Zasięg i kąty są podobne.
Tuner zachowuje się bardzo stabilnie.
Wiwa często się zawieszała,pomagało wyciągniecie wtyczki.
Co do obrazu to kolory są żywsze.
Szybciej też przełącza programy (ALI)
Dodaj że mam wgrany najnowszy fireware.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5486
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: STRONG SRT8105

Post autor: @GUTEK@ »

To w Wiwie nie odtwarza plików "AVI,MKV,TS-czyli DVD,M2TS" ?

Strong obsługuje napisy TXT w formacie MicroDVD, napisy SRT, oraz właśnie VOB-SUB. Jednak przerabianie każdych napisów to akurat nie dla mnie ;)

Pilot w Strongu jest taki sam jak przykładowo w Cabletechu, który też jest na ALI. Jednak duży plus pilota Stronga to taki że ma miękkie przyciski, nie tak jak w Cabletechu.

Czas przełączania kanałów i uruchamiania dla ALI i MStara jest praktycznie taki sam.

Awatar użytkownika
irdeto
Posty: 128
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Instalacja antenowa: Okolice Lublińca
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Klepaczka,Jesenik-Pradziad

Re: STRONG SRT8105

Post autor: irdeto »


Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5486
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: STRONG SRT8105

Post autor: @GUTEK@ »

Oprogramowanie według mnie w Strongu wiele lepsze niż w Cabletechach. Poprawki które w Strongu mamy na dzień dobry w Cabletechu trzeba było się prosić żeby łaskawie poprawili.

Jedno tylko ciekawe, na obrazkach tego Stronga wyświetlacz jest zielony, a tak na prawdę jest niebieski.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2399
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: STRONG SRT8105

Post autor: Krosnoludek »

No i Strong ma pasek postępu, którego jak dopytywałem się Cabletech nie zamierza wprowadzić, a Strong ładnie zareagował (pisałem do nich) i dołożyli go.

tomek9876
Posty: 39
Rejestracja: 18 czerwca 2010, o 12:28
Odbiornik: Technomate TM-7102 HD T2 Super
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit+MC-9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jesenik/Praded, Ślęza

Re: STRONG SRT8105

Post autor: tomek9876 »

Czy Strong SRT-8105 ma również demodulator ALI M3100 tak jak Cabletech URZ0083 czy jakiś inny ?

Miałem przez dzień Stronga Prima V, ale po dniu go na szczęście oddałem.
Trafiła mi się chyba uszkodzona Prima V, bo siła i jakość sygnału utrzymywały się przez kilka sekund, a później bardzo mocno falowały, aż w końcu spadały do zera i komunikat brak sygnału. Drugą ewentualność biorę taką, że tunerowi nie podpasował wzmacniacz.
Biorąc pod uwagę wielkość Primy to chyba ona nie ma zewnętrznego demodulatora tylko jest on wbudowany w głowicę. Także zraziłem się do Primy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5486
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: STRONG SRT8105

Post autor: @GUTEK@ »

SRT8105 (nie ECO) jest bez ALI M3100. Demodulator siedzi pod ekranem całej głowicy i niestety nie wiem jaki to model.
Nie wiem natomiast czym różni się SRT8105ECO, bo softy do nich są inne - inna numeracja i zamiennie nie działają.

Awatar użytkownika
irdeto
Posty: 128
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Instalacja antenowa: Okolice Lublińca
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Klepaczka,Jesenik-Pradziad

Re: STRONG SRT8105

Post autor: irdeto »

Prawdopodobnie ten eco to głównie o oszczędzanie energii chyba chodzi..
"Działa w najnowszej technologii oszczędzania energii wraz z
kontrolą zasilania USB"
Bynajmniej z kart tak wynika,ale jak jest na prawdę.
http://www.strong.tv/downloads/leaflets/8105_LL_PL.pdf
http://www.strong.tv/downloads/leaflets ... _LL_PL.pdf

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5486
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: STRONG SRT8105

Post autor: @GUTEK@ »

Według mnie zmiany są jakieś większe, bo softy zamiennie w ogóle nie odpalają.
To by trzeba dorwać zdjęcia płyt głównych i zobaczyć czym to się różni.

Po za tym ten Strong 'nie ECO' też nie ciągnie więcej niż te 8W, o których pisze w broszurce od ECO.

ODPOWIEDZ