DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
m.szklarski
Posty: 65
Rejestracja: 15 lutego 2017, o 18:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wro/Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: m.szklarski »

Maciejek pisze: 3 czerwca 2022, o 11:37 No powiem Wam, ze jestem w lekkim szoku. U nas tworzą na potęgę, a Czesi chca zamykać bo ceny energi i koszty są zbyt wielkie.
Jednocześnie w ogóle od porzucenia analogu nie mnożyli kanałów CT na potęgę. Racjonalnie też pozostali przy zdaje się jedynie 2 ośrodkach regionalnych poza centralą praską (Brno i Ostrava). Więc mają chyba tylko 3 wersje regionalne CT1 (pasmo rozłączne).
U nas oczywiście tyle, ile województw i w ogóle osobny kanał tv "regionalnej".

Powyższe oczywiście dotyczy tv publicznych.
Kolejna dziedzina, w której nasi sąsiedzi są bardziej racjonalni od nas :-)

nomadeus
Posty: 33
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: nomadeus »

Jestem w lekkim szoku. Kanał 26 (514 MHz) w jakości i sile 100/100 w Myszkowie (północ śląskiego) :)
Z jakiego miejsca w Czechach jest to nadawane?

m.szklarski
Posty: 65
Rejestracja: 15 lutego 2017, o 18:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wro/Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: m.szklarski »

Ostrava Hostalkowice mux 21? 100kW wg Paraboli.

irdeto
Posty: 224
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Miejscowość: Okolice Lublińca
Odbiornik: Cryptobox 752 Combo + Panasonic , LG UF7787
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit 44/21-69 + Dipol 7/5-12 - pion + ams AWS-121m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Klepaczka

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: irdeto »

nomadeus pisze: 7 lipca 2022, o 06:34 Kanał 26 (514 MHz) w jakości i sile 100/100 w Myszkowie (północ śląskiego) :)
Z jakiego miejsca w Czechach jest to nadawane?
Jeśli masz antena w kierunku
Katowic to z Łysej Góry 1311 m n.p.m , moc 25 kW
Opola to z Pradziada 1485 m n.p.m , moc 100 kW

Sprawdź jeszcze kanał 28 i 31 , mają te same moce.

Hostalkowice wydaje mi się że za nisko nadają, 287 m.

Awatar użytkownika
Neptun
Posty: 7
Rejestracja: 12 października 2011, o 12:45
Miejscowość: Olkusz
Odbiornik: TV Samsung z DVB-T2
Instalacja antenowa: Opticum DVB-T AX 1000 Combo UHF LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy, Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Neptun »

Przenosiłem antenę na dach bloku,ponieważ zaczyna się remont elewacji i balkonów.
I tak miałem problemy z sygnałem na parterze. :|
Samo wyjście na dach to była wyprawa na "ewerest" :shock: Brak miernika,sam jako instalator ;)
Antena ustawiona prawie na Kosztowy z Olkusza 8-) Wszystko odbiera 100/100 :)
Problem tylko z Czechami ;MUX22 k.28 :shock: czasem sygnał wskakuje w deszczowe chwile.
Mux21=K26 i Mux23-K31 mają po 100/100 :)
Kręcić jeszcze anteną na południe ?
Osłabia mnie wyprawa na dach :oops:
Instalator za ustawienie chyba z 60 zł zawoła... :?:

MUX 1000
Posty: 183
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: MUX 1000 »

Widzę że kolega jest z Olkusza
A jak u ciebie jest z odbiorem na tej antenie MUX24 - k.45 z Czech i MUX Lokalny TVT - k.47 próbowałeś coś złapać ?

Awatar użytkownika
Neptun
Posty: 7
Rejestracja: 12 października 2011, o 12:45
Miejscowość: Olkusz
Odbiornik: TV Samsung z DVB-T2
Instalacja antenowa: Opticum DVB-T AX 1000 Combo UHF LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy, Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Neptun »

K 47 udało się wyszukać ale nie zawsze odbiera . ;)
K 45 czeski nic :(
Jak sprawdzić jaki nadajnik łapie :?:
>>> https://www.parabola.cz/vysilace/cz/tx-209/
czy >>> https://www.parabola.cz/vysilace/cz/tx-176/

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1426
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

Możesz odbierać z Lysej Hory albo z Pradziada a może dociera do Ciebie sygnał z kilku nadajników. Jak ktoś ma czas to może śledzić wykaz przerw konserwacyjnych dla nadajników CRa i sprawdzać odbiór podczas przerwy konkretnego nadajnika.

https://www.digistranky.cz/problemy-s-p ... y-vysilacu

Awatar użytkownika
Neptun
Posty: 7
Rejestracja: 12 października 2011, o 12:45
Miejscowość: Olkusz
Odbiornik: TV Samsung z DVB-T2
Instalacja antenowa: Opticum DVB-T AX 1000 Combo UHF LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy, Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Neptun »

MUX 1000 pisze: 21 lipca 2022, o 13:37 Widzę że kolega jest z Olkusza
A jak u ciebie jest z odbiorem na tej antenie MUX24 - k.45 z Czech i MUX Lokalny TVT - k.47 próbowałeś coś złapać ?


Dziś udało się złapać MUX24 - k.45 z Czech https://www.parabola.cz/vysilace/cz/multiplex-24/ 8-)
sygnał 80/50 8-)

m.szklarski
Posty: 65
Rejestracja: 15 lutego 2017, o 18:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wro/Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: m.szklarski »

Coś się dzieje z Mux-23. Już drugi dzień są wielogodzinne przerwy w emisji, pojawiły się też 3 nowe pozycje w Muxie - Test-1, Test-2 i Test-3. (odbieram z Trutnova/Cernej Hory).
Ktoś coś wie na ten temat? Parabola.cz nic nie pisze w tej kwestii.

pgrzes
Posty: 150
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: pgrzes »

m.szklarski pisze: 26 sierpnia 2022, o 22:12 Coś się dzieje z Mux-23. (...) pojawiły się też 3 nowe pozycje w Muxie - Test-1, Test-2 i Test-3. (odbieram z Trutnova/Cernej Hory).
Ktoś coś wie na ten temat? Parabola.cz nic nie pisze w tej kwestii.
https://www.parabola.cz/zpravicky/36109 ... iplexu-23/

https://www.satelitnatv.sk/2022/08/tri- ... om-dvb-t2/

m.szklarski
Posty: 65
Rejestracja: 15 lutego 2017, o 18:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wro/Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: m.szklarski »

Dziękuję bardzo. Grzebałem w Paraboli wczoraj, nie znalazłem.
Ps. Znów dziś emisja tego Mux-a wariuje. Przynajmniej u mnie zasadniczo brak sygnału, z sekundowymi epizodami jego powrotu.

ODPOWIEDZ