DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

grotandy
Posty: 13
Rejestracja: 21 maja 2012, o 08:12

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: grotandy » 19 września 2013, o 17:36

Dziękuję za odpowiedź :)
Rzeczywiście mogłem najpierw poszukać zanim zadałem pytanie.
Przepraszam za pomyłkę chodziło mi o MUX-2 którego nie odbieram od kilku miesięcy.
Wszystkie MUX 1,2,3 nadają z mocą 100 [kW] i tutaj nie rozumiem, dlaczego przy mocy MUX-2 = 100 [kW] od kilku miesięcy nie odbieram z niego żadnych kanałów. Wcześniej miałem bardzo ładny odbiór z MUX-2. Dodam że jak MUX-3 miał moc 20 [kW] to odbiór z MUX-2 miałem a teraz nie ma.
MUX-1 odbieram z siłą 92 (jakość 100) MUX-3 z siłą 85 (jakość 90) a MUX-2 w ogóle nie odbieram od kilku miesięcy dodam że obracanie anteną nic nie daje :(
Czy można coś na to poradzić?

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ » 19 września 2013, o 19:49

@ grotandy:
Przyczyn może być wiele, trzeba eliminować kolejne:
  • Uszkodzenie instalacji antenowej - od symetryzatora w antenie, poprzez złącza i wtyki, kabel antenowy, kończąc na odbiorniku.
    • Trzeba by zacząć od sprawdzenie czy odbiornik jest sprawny - wypróbować go na innej, sprawnej instalacji lub na twojej instalacji wypróbować inny sprawny odbiornik.
    • Podcinać wszystkie złącza i wtyki, pozakładać je ponownie.
    • Przeczytać poradnik ustawiania anten http://www.elmier.pl/pdf/white_papers/U ... 5.2013.pdf - ustawić antenę, ewentualnie zmienić jej lokalizację i położenie.
    • Jeśli kabel antenowy jest biały, wypadałoby go na wszelki wypadek podmienić na inny i sprawdzić.
  • Problem z odbiorem SFN-u na mux-2 z Ciechanowa. Tu tylko zmiana lokalizacji i ustawienia anteny
  • Zakłócenie zewnętrzne na k57.
Możliwy jest mix dwu lub więcej przyczyn, ale zacząłbym od dokładnej weryfikacji instalacji odbiorczej, bo k57 to już bardzo wysoko, a wudać, że sygnał już słabnie na k39.

Próbowałeś odbioru z Ciechanowa lub z Sierpca z anteną wyposażoną we wzmacniacz?

Bohun1953
Posty: 1
Rejestracja: 29 września 2013, o 12:52
Odbiornik: Dekoder Strong
Instalacja antenowa: Tridigit z przedwzmacniaczem antenowym + wzmacniacz antenowy firmy AMS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płack/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Bohun1953 » 29 września 2013, o 13:12

@ grotandy:
powód może być prozaiczny, w trakcie przechodzenia z tv analogowej na cyfrową czasami zmieniano kanał emisji. Nie pamiętam czy w Rachocinie też, ale proszę sprawdzić, sam miałem podobną przygodę.
Ale ja tu w innej sprawie. Cały czas odbieram sygnał z Rachocina, jestem dość daleko, ale dokąd nadajniki nadawały z ograniczoną mocą odbiór był super, teraz gdy wszystkie pracują z mocą 100 kW, na MUX-ie 3 (trzecim) czasami mam takie zakłócenia (spadek mocy sygnału), że prawie nie da się oglądać. Dlaczego? pozostałe MUX-y są OK (1 trochę mocniejsza od 2). W dzień jest gorzej niż wieczorem (to akurat jest zrozumiałe), może są prowadzone jakieś prace?

przemo_one
Posty: 15
Rejestracja: 10 listopada 2013, o 12:03

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: przemo_one » 10 listopada 2013, o 12:14

Niestety ja także nie mogę odebrać MUX-2 (kanał 57) z tego nadajnika. Sprawdzane na dwóch urządzeniach i dwóch antenach. MUX-1 i MUX-3 mają sygnał po 100%. Udaje się jednak na jednej antenie odebrać MUX-2 na kanale 45. z RTCN Żółwieniec.
:edit
Teraz jest dobrze.

6taurus@wp.pl
Posty: 1
Rejestracja: 26 grudnia 2013, o 11:07
Odbiornik: DVBT
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: 6taurus@wp.pl » 26 grudnia 2013, o 11:16

nadajnik z Sierpca odległość 30 km kanał 57 od 2 miesięcy pojawia się sporadycznie
kanał 39 znikł 25 grudnia ten nadajnik jest porażka totalną za co płacę abonament

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: belzebiusz » 26 grudnia 2013, o 13:05

Zero informacji o instalacji antenowej i odbiorniku = zero pomocy.

luukaaszq
Posty: 6
Rejestracja: 6 stycznia 2013, o 10:35
Odbiornik: LG M2250D
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: luukaaszq » 29 grudnia 2013, o 12:18

Nadal mam problem z kanałem 57. Nie mogę nawet go ustawić bo jakość cały czas skacze od 0 do jakiś 5%. Któregoś dnia się poprawiło i jakość była nawet 90% ale skakała co sekundę 0 , 90 ,0 ,90 ale to jeden dzień tak było. Ktoś wcześniej pisał ze to może być wina kabla ale coś mi się zdaje że jest jakaś inna przyczyna. Jeśli kabel byłby zły to kanał 25 i 39 nie powinny odbierać a działają idealnie.

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: expert33 » 29 grudnia 2013, o 18:08

Kanał 57 - brak błędów. U ciebie musi coś zakłócać.
Tym bardziej, że masz siatkę a ona zbiera praktycznie wszystko.

przemo_one
Posty: 15
Rejestracja: 10 listopada 2013, o 12:03

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: przemo_one » 24 stycznia 2014, o 18:17

Problem znów występuje. Trzeba poczekać dość długo zanim załapie.

robi
Posty: 10
Rejestracja: 23 października 2011, o 17:40
Odbiornik: TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: robi » 19 lutego 2014, o 14:32

Także niestety mam problem z MUX2. MUX 1 i 3 prawie pełny(95%-99%), a przy MUX2 sygnał na poziomie 25% - pikseloza. Kiedyś ten problem dotyczył MUX3, ale wtedy moc tego wynosiła 20 kW. Antena dvb-t typu lambada, tuner wiwa hd90.

Awatar użytkownika
Makler1983
Posty: 11
Rejestracja: 23 maja 2012, o 22:08
Odbiornik: TUNER WIWA HD90
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Symetryzator antenowy SA IV-V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PŁOCK RACHOCIN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Makler1983 » 4 kwietnia 2014, o 11:22

robi pisze:edit/ Nie cytuj posta pod postem. Patrz Regulamin forum.
Mux2 szwankuje odkąd przestali nadawać w technologii analogowej. Może gdzieś trzeba się z tym zwrócić. Na Mux3 mam mniejszą siłę niż na Mux3 i nie występuje pikseloza - nie wiem co jest grane.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: belzebiusz » 4 kwietnia 2014, o 11:54

Yyy, to MUX-2 nadawał kiedyś w technologii analogowej? :P

Awatar użytkownika
Makler1983
Posty: 11
Rejestracja: 23 maja 2012, o 22:08
Odbiornik: TUNER WIWA HD90
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Symetryzator antenowy SA IV-V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PŁOCK RACHOCIN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Makler1983 » 8 kwietnia 2014, o 12:47

belzebiusz pisze:edit/ Nie cytuj posta pod postem. Patrz Regulamin forum.
Od zawsze nadawał w technologi cyfrowej :)

Chodzi mi o to, że do czasu wyłączenia technologi analogowej nie było problemu z żadnym Muxem,( dokładnie problem zaczął się gdy zmieniono nadawanie MUX3 z kanału 35 na 39) :)

Tam była pomyłaka - chodziło o MUX3 :)

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Makler1983
Posty: 11
Rejestracja: 23 maja 2012, o 22:08
Odbiornik: TUNER WIWA HD90
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Symetryzator antenowy SA IV-V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PŁOCK RACHOCIN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Makler1983 » 9 kwietnia 2014, o 13:29

W chwili obecnej:
MUX1 (Moc 100kW) k.25 - 506 MHz - Jakość 100% Siła - 96%
MUX2 (Moc 100kW) k.57 - 762 MHz - Jakość 100% Siła - 84%
MUX3 (Moc 100kW) k.39 - 618 MHz - Jakość 50-100% Siła - 90%


Czy jest Ktoś w stanie wyjaśnić, dlaczego jakość na Mux3 skacze od 50 do 100%?
Na Mux2 pomimo mniejszej siły jakość 100% :)

davis
Posty: 12
Rejestracja: 20 października 2012, o 20:02
Odbiornik: HD 128/ NotOnlyTV
Instalacja antenowa: Opticum AX-1000+WK-1/ Anprel Atriaa-MC-9102 Ceramic
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: davis » 21 kwietnia 2014, o 10:18

Panowie mam problem od jakiś 2 dni z odbiorem dvb-t z Rachocina.
Zawsze miałem na wszystkich 3 muxach zasieg ok 100%.

A teraz jedynie jakos w miare moge odbierac mux-1...
Reszta to zasieg ok 20% zacinki obrazu,itp

Instalacja antenowa ciagnieta ok 2 miesięcy temu.Odległość od nadajnika 46km.
Antena Atriaa + wzmacniacz mc-9102 z regulacja.

Na probe zalożylem SWA-7LUX i nic nie odbierało.
Wyciągnąłem wzmacniacz i podlączylem kabel na krótko i z ledwością odbierał mux-1


O co tu może chodzić....?bo mam już dosc wchodzenia na dach i kombinowania....

edit/ Pisownia PL

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 kwietnia 2014, o 13:55

A sprawdziłeś zasilacz wzmacniacza czy nie jest "walnięty" ?

davis
Posty: 12
Rejestracja: 20 października 2012, o 20:02
Odbiornik: HD 128/ NotOnlyTV
Instalacja antenowa: Opticum AX-1000+WK-1/ Anprel Atriaa-MC-9102 Ceramic
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: davis » 23 kwietnia 2014, o 19:46

Tak, w pierwszej kolejności sprawdziłem zasilacz podmieniając go na inny.

Aczkolwiek teraz zaczeło działac wszystko ok...chociaz takie sytuacje z zanikiem sa dosyc czeste.

edit/ Pisownia PL

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Jarosław Bałuka » 24 kwietnia 2014, o 10:06

Po stronie nadawczej emisje pracują bez zmian.

Awatar użytkownika
gorki
Posty: 234
Rejestracja: 6 marca 2009, o 13:26
Odbiornik: Samsung 40cali
Instalacja antenowa: Antena własnej konstrukcji.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN CHORAGWICA

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: gorki » 24 kwietnia 2014, o 10:27

davis pisze:Tak, w pierwszej kolejności sprawdziłem zasilacz podmieniając go na inny.

Aczkolwiek teraz zaczeło działac wszystko ok...chociaz takie sytuacje z zanikiem sa dosyc czeste.

edit/ Pisownia PL
Po pierwsze czy wziołeś pod uwagę zakłócenia.Po drugie czy nie sypie ci sie wzmacniacz. ;)

davis
Posty: 12
Rejestracja: 20 października 2012, o 20:02
Odbiornik: HD 128/ NotOnlyTV
Instalacja antenowa: Opticum AX-1000+WK-1/ Anprel Atriaa-MC-9102 Ceramic
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: davis » 24 kwietnia 2014, o 11:31

Skoro wymieniałem na SWA-7 i też nic sie nie poprawiło. A nawet było gorzej, to opcje wzmacniacza wykluczyłem.

Odpowiedz