Antena 60km od nadajnika

ba312
Posty: 7
Rejestracja: 28 września 2020, o 11:21
Miejscowość: Annopol

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: ba312 »

Zrobiłem nową instalację lecz nadal obraz nie jest zadowalający. Problem musi być w starej antenie. Jaką antenę polecicie?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3518
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: K63 »

ba312 pisze: 7 października 2020, o 09:31 nadal obraz nie jest zadowalający
Obraz czy sygnał?
ba312 pisze: 28 września 2020, o 14:39 siła w zależności od pogody również kształtowała się w granicach 70-40, a jakość max 60 często 40 i zrywa do 0
Czy po wymianie przewodu parametry sygnału są lepsze czy takie same?

ba312
Posty: 7
Rejestracja: 28 września 2020, o 11:21
Miejscowość: Annopol

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: ba312 »

Oczywiście miałem na myśli sygnał. Co do parametrów sygnału są minimalnie lepsze tzn. sygnał jest stabilniejszy( nie zrywa ale się kostkuje), chodź może to tylko dzięki ładnej pogodzie.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3518
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: K63 »

Na którym mux jest najgorzej? Jakie parametry na poszczególnych mux-ach?
ba312 pisze: 28 września 2020, o 12:32 wszystko było oki gdy korzystała ze starego telewizora kineskopowego. Po zmianie na nowy (jakiś no name z marketu) często gubi się sygnał, obraz klatkuje itd.
Może ten "no name" ma gorszej jakości głowicę, niż dekoder? Jeżeli nie jest to problem, to możesz podłączyć dekoder zewnętrzny, a z doborem nowej anteny poczekać do 2022 r., kiedy to nastąpią zmiany kanałowe i zmiana standardu nadawania. Nie ma gwarancji, że antena którą teraz założysz będzie dobrze odbierać po tych zmianach. Są na forum przykłady, że po czerwcowych zmianach kanałowych, w niektórych regionach Polski pojawiły się problemy z odbiorem niektórych mux-ów.

ba312
Posty: 7
Rejestracja: 28 września 2020, o 11:21
Miejscowość: Annopol

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: ba312 »

Spróbuje jeszcze raz na dekokterze jednej strony lepiej zaczekać z drugiej czekać dwa lata, może być ciężko. Jakbym miał wskazać na którym mux jest najgorzej to na mux3, chodź na pozostałych dużo lepiej nie jest.

EDIT
Jednak jestem zmuszony kupić nową antenę, zarówno na TV jak i na dekokterze, tak czy siak sie klatkuje, jeżeli będzie potrzeba to w 2022 znów zmienię antenę.

niejakijaki
Posty: 14
Rejestracja: 6 sierpnia 2020, o 11:21
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: TV Sony i TV LG
Instalacja antenowa: antena siatkowa i antena logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: niejakijaki »

Dzień dobry.Potrzebuję pomocy jakiś czas temu ustawiłem anteny , a teraz przyjechałem do domu po roku i mama narzeka że kanały nie działają.Praktycznie wszystko tnie mux1,2,3 i 8 a odbierało dobrze.Nie wiem co może być przyczyną.Posprawdzałem łącza i kable i wszystko git.Na zewnątrz mam logarytmiczno-periodyczną a na strychu siatki o ile rozumiem że siatki moga różnie odbierać to dlaczego antena na zewnątrz też słabo działa.Chciałem zaznaczyć że 2 lata temu wszystko działało nawet na siatkach!Rok temu poustawiałem i też chodziło a teraz klops.Odbieram z Katowic Kosztów.Pomózcie mi może inna antena bo mi ręce opadują a mecze lecą.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3518
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: K63 »

Masz w tych antenach jakieś wzmacniacze? Jeżeli tak, to są i zasilacze. A najczęściej to one ulegają uszkodzeniu.

niejakijaki
Posty: 14
Rejestracja: 6 sierpnia 2020, o 11:21
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: TV Sony i TV LG
Instalacja antenowa: antena siatkowa i antena logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: niejakijaki »

Tak mam działają bo sprawdzałem.Wzmacniacz w logarytmicznej zwykły a w siatkach są lna 177.Zasilacze sprawne.Mam troche też teren niski bo koło rzeki jak wziąłem antenę siatkową do kumpla to działa wszystko ale on mieszka wyżej.Kable triset 113 czarny i biały.Może doradź jakąś antenę?Zamontowane jakieś 5-6 metrów na ziemią na maszcie wyżej nie dam rady.Dziękuję.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2866
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: Puma »

Kabel mógł się uszkodzić.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3518
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: K63 »

niejakijaki pisze: 16 czerwca 2021, o 11:31 Zasilacze sprawne.
Jak sprawdzałeś? Świecąca dioda nie świadczy o sprawności zasilacza.

niejakijaki
Posty: 14
Rejestracja: 6 sierpnia 2020, o 11:21
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: TV Sony i TV LG
Instalacja antenowa: antena siatkowa i antena logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: niejakijaki »

Kabel nowiutki w zeszłym roku założony sprawdzony a zasilacz u kumpla razem z anteną sprawdzałem i działało.Nie wiem czy coś na rzeczy ale sąsiad zeszłego roku się wybudował i coś tak od tego czasu zakłóca,może przypadek.Sprawdziłem też na tunerze DVBT 2 i TVN idą dobrze o dziwo a na mapie pokazuje że raczej nie dojdzie sygnał a TVP paczka próbna tnie a powinien być dobry odbiór.Nie wiem może jestem w takim miejscu że następuje nakładanie się nadajników?Bo na zewnętrznej tylko mux 8 działa dobrze i ten mux TVN a wszystkie inne nie da się oglądać.Na siatkowych wszystko tnie a nic nie zmieniane było.Próbowałem bez zasilacza i wzmacniaczy na symetryzatorze i też zero.To mam tak że na jeden telewizor mam ten zewnętrzny log a na drugi dwoma kablami osobnymi dwie siatkowe jedna na Katowice druga na Wisłę i wszystko tnie a działało super,nawet Czechy i Słowacja nieraz odbierało.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3518
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: K63 »

niejakijaki pisze: 16 czerwca 2021, o 14:47 Nie wiem czy coś na rzeczy ale sąsiad zeszłego roku się wybudował i coś tak od tego czasu zakłóca,może przypadek.
Może przypadek, może nie. :?:
Zakłócenia mogą być np. od wi-fi, monitoringu lub instalacji fotowoltaicznej. Wzmacniacze w twoich antenach w takiej sytuacji na pewno nie pomagają.

niejakijaki
Posty: 14
Rejestracja: 6 sierpnia 2020, o 11:21
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: TV Sony i TV LG
Instalacja antenowa: antena siatkowa i antena logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: niejakijaki »

Kurcze sąsiad ma fotowoltaikę i antenę od neta komórkowego.Więc jeśli bez wzmacniaczy to jakie anteny?Jaka zwrotnica by spiąć dwie anteny jedna na mux 8 a druga na pozostałe i jakie złączki i wtyczki bo na tych antenach co mam bez wzmacniaczy nie pójdzie.Dziękuje koledzy za pomoc!Nie wiedziałem że fotowoltaika może taki problem stwarzać.Jakie wtyczki do tego Triseta najlepiej zastosować?A jeszcze sąsiad ma lampę ledową zaraz przy ścianie gdzie są moje anteny na strychu.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2866
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: Puma »

Lampa led, może jak jest blisko anten. U mnie taka lampa jest na garażu, kilka metrów od anteny i nic nie zakłóca.
Antena lte...no nie wiem... może. Brat kiedyś miał na tym samym maszcie i nic nie zakłócało a do nadajnika jest daleko i według mapy sygnał jest na granicy odbioru.

niejakijaki
Posty: 14
Rejestracja: 6 sierpnia 2020, o 11:21
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: TV Sony i TV LG
Instalacja antenowa: antena siatkowa i antena logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: niejakijaki »

No to co teraz zrobić?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3518
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: K63 »

niejakijaki pisze: 16 czerwca 2021, o 17:56 Nie wiedziałem że fotowoltaika może taki problem stwarzać.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3678044.html
https://satkurier.pl/news/189880/jakie- ... jnych.html
niejakijaki pisze: 16 czerwca 2021, o 20:28 No to co teraz zrobić?
U siebie to możesz sprawdzić odłączając i podłączając podejrzane urządzenia. A u sąsiada ... :?:
Pozostają jeszcze filtry i wzmacniacze kanałowe. Ale najpierw dobrze byłoby pomierzyć jak mocny i na jakiej częstotliwości jest sygnał zakłócający.

niejakijaki
Posty: 14
Rejestracja: 6 sierpnia 2020, o 11:21
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: TV Sony i TV LG
Instalacja antenowa: antena siatkowa i antena logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: niejakijaki »

Ok,dzięki a coś z anten polecasz?i jaka zwrotnica?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2866
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: Puma »

Na uhf to antena od dipol, takiej jak moja już nie robią ale podobne na pewno są.
62km do nadajnika a odbieram siła/jakość 93/100 mux 1,2,3 i te testowe.

niejakijaki
Posty: 14
Rejestracja: 6 sierpnia 2020, o 11:21
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: TV Sony i TV LG
Instalacja antenowa: antena siatkowa i antena logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: niejakijaki »

Czyli ta antena i mogę tego loga zostawić na mux 8 bo ten mux dobrze na niej odbiera tylko czym spiąć te dwie anteny?Czy orientujecie się czy po zmianach mux 8 zostanie na tym paśmie vhf w starym systemie?Jakie złącza polecacie,samozaciskowe?I jakie wtyki antenowe jaka średnica na ten triset 113 bo może mam niedopasowane.Dzięki za pomoc! :)

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2866
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: Puma »

Wydaje mi się że MUX 8 przejdzie na UHF bo w moim regionie są już pozwolenia na trzy MUX i kolejne trzy prawdopodobne i wszystkie na UHF.
Co do złącz, to ja kupowałem kabel już ze złączami, biały bo jest bardziej miękki, na zewnątrz ma niby być czarny. Bez uszczelek, czytałem że pod uszczelki wchodzi woda i jest gorzej niż bez uszczelek.
https://dvbsklep.pl/kabel-antenowy-ze-zlaczami-2-x-f

Jak kupujesz antenę to lepiej taką gdzie kanały wzwyż 48 nie będą wzmacniane bo wyższe pasma poszły pod LTE i możesz mieć zakłócenia w przeszłości. Ewentualnie dołożysz filtr LTE na kabel i też powinno być dobrze.

Na zwrotnicach, rozgałęźnikach się nie znam, mam tylko jedną antenę na UHF.
Ostatnio zmieniony 17 czerwca 2021, o 12:46 przez Puma, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ