Antena 30km od nadajnika

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2650
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: hadam »

Ja też z Kosztowych na takiej samej antenie pasywnej bez wzmacniacza odbieram bardzo dobrze. Odległość prawie 60 km w linii prostej, teren górzysty, antena zawieszona na kominie budynku, sygnał rozdzielony na dwa odbiorniki.
Tak więc myślę że to nie w antenie leży problem, a raczej w miejscu jej montażu o czym wspomniał już kolega powyżej, lub też w samej instalacji.

Avernusik
Posty: 16
Rejestracja: 17 sierpnia 2016, o 17:51
Miejscowość: Gliwice
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Avernusik »

Więcej szczegółów:
1. Antena pasywna czy ze wzmacniaczem?
2. Jak ma się kierunek na Kosztowy do ściany bloku, czyli, jak ustawiona jest antena?
2. Jaki kabel antenowy / jak stary?
3. Ile odbiorników?
4. Dokładniejsza lokalizacja, to istotne bywa?

Pasywna bez wzmacniacza bo ze wzmacniaczem jest gorzej na wszystkich kanałach i poszedł do zwrotu.
2. W prawo jest skierowana a na wprost jest kilka drzew.
3. Nowy kabel
4. 1 TV
5.
Tutaj dokładna lokalizacja.
https://prnt.sc/1cvEuPAmoPn5
https://prnt.sc/F6n1pTg_IR-H

Ogólnie antenę skierowaną mam w takim kierunku jak mają sąsiedzi i pokazuje apka. Też ustawiałem na "oko" czyli kręciłem na wszystkie możliwe strony. I za dnia jest tragedia z odbiorem mux-1, mux-8 nie ma wcale.
Jeśli chodzi o kanały polsat, tvn to cały mux na którym one się znajdują grają na 100% igła.

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

Avernusik pisze: 16 czerwca 2022, o 08:40 I za dnia jest tragedia z odbiorem mux-1, mux-8 nie ma wcale.
Dla mux-1 wygląda, jak zakłócenia od SFN-u (Skrzyczne) albo wygaszenie sygnałów mux-1 przez miasto.
Możesz pokazać wskazania poziomu i jakości w momencie, kiedy pojawia się odbiór?

Dla mux-8 / k6 - albo też nie ma sygnału albo problem SFN-u z Chrzelicami. Albo jedno i drugie. Sprawę pogarsza fakt, że twoja antena nie jest przewidziana do pracy na paśmie VHF, a zwłaszcza na skrajnym niskim 6-mym kanale. Próbowałeś robić próby odbioru na jakiejś antenie dedykowanej do VHF, a jeszcze lepiej dla jego najniższych kanałów?
Avernusik pisze: 16 czerwca 2022, o 08:40 Ogólnie antenę skierowaną mam w takim kierunku jak mają sąsiedzi i pokazuje apka. Też ustawiałem na "oko" czyli kręciłem na wszystkie możliwe strony.
Jeśli chodzi o balkon to czasami trzeba powędrować z anteną po całym balkonie szukając optymalnej lokalizacji. Albowiem prawda jest taka, że to sama antena pokazuje, gdzie chce być.

Apka to tylko pomoc we wstępnym ustaleniu kierunku, antenę zaś zawsze ustawia się na max jakości odbieranych mux-ów - jeśli jest trudno na max jakości najsłabszego mux-a.

Wiedz, że w trudnych warunkach, zarówno lokalizacja, jak i kierunek ustawienia, mogą być różne dla poszczególnych mux-ów. I wtedy trzeba iść na kompromis.

I jeszcze jedno - przy zakłóceniach od SFN częstą sprawą jest to, że antena ustawia się znacznie od kierunku na nadajnik, nawet do kilkudziesięciu stopni, i dopiero wtedy czasami udaje się stłumić niepożądane sygnały.
hadam pisze: 15 czerwca 2022, o 21:17 Ja też z Kosztowych na takiej samej antenie pasywnej bez wzmacniacza odbieram bardzo dobrze. Odległość prawie 60 km w linii prostej, teren górzysty, antena zawieszona na kominie budynku, sygnał rozdzielony na dwa odbiorniki.
Ale zdajesz sobie sprawę, że fakt, iż odbierasz wszystko OK, nie ma żadnego związku z sytuacją @Avernusik...

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2650
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: hadam »

Zdaję sobie sprawę że nie ma anteny idealnej i trzeba ją dobrać w zależności od lokalizacji. Jednak podobnie jak Ty uważam że balkon to nie jest najlepsze rozwiązanie.
Na balkonie może być trochę ciężko zamontować osobny zestaw antenowy pod VHF i UHF. To jest antena combo więc jest to pewnego rodzaju kompromis.
Dlatego aby nie wpędzać kolegi w dodatkowe koszty, proponują zacząć od zamontowania tej anteny w innym, najlepiej wyższym miejscu.
Natomiast na swoim przykładzie podałem, że ta antena wcale nie jest taka najgorsza i w optymalnych dla niej warunkach może całkiem dobrze działać, też odbieram MUX-8, na kanale 6.
W kiepskim miejscu nawet najlepsza antena nie zadziała.
Taki może głupi przykład, antena o bardzo dużym zysku, zamknięta w piwnicy, do nadajnika 5 km nie będzie działać dobrze.

Avernusik
Posty: 16
Rejestracja: 17 sierpnia 2016, o 17:51
Miejscowość: Gliwice
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Avernusik »

Jutro przychodzi do mnie fachowiec i niech ogarnie mi (czyli mamusi ) te telewizje bo dla mnie to jest chore.
Jak nie ustawi jej na balkonie to niech wypieprza ją na dach i ustawia....
Antena moim zdaniem nie byle jaka bo pełno ludzi ją kupiło i jeśli chodzi o odbiór polsat, tvn to igła tylko problem z pozostałymi muxami a najbardziej gdzie jest eska,polo tv, ttv, stopklatka a problem zrobiłem się po zmianie i przejścia na dekoder dvbt-2, żeby odbierać tv

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

Avernusik pisze: 19 czerwca 2022, o 20:43 Antena moim zdaniem nie byle jaka bo pełno ludzi ją kupiło i jeśli chodzi o odbiór polsat, tvn to igła tylko problem z pozostałymi muxami a najbardziej gdzie jest eska,polo tv, ttv, stopklatka a problem zrobiłem się po zmianie i przejścia na dekoder dvbt-2, żeby odbierać tv
Powtórzę - balkon to jedno z gorszych miejsc na antenę TV, jeden mux "igła", a pozostałe do niczego, to dość typowe. Mnie to w ogóle nie dziwi co się tam u was dzieje.
Avernusik pisze: 19 czerwca 2022, o 20:43 Jutro przychodzi do mnie fachowiec i niech ogarnie mi (czyli mamusi ) te telewizje bo dla mnie to jest chore.
Jak nie ustawi jej na balkonie to niech wypieprza ją na dach i ustawia....
I to jest rozwiązanie, zobaczymy, czy skończy się dachem.

Avernusik
Posty: 16
Rejestracja: 17 sierpnia 2016, o 17:51
Miejscowość: Gliwice
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Avernusik »

Więc tak:

Był u mnie wczoraj fachowiec z profesjonalnym miernikiem Amiko, podłączał go do samej anteny, podłączał go przy podłączeniu do dekodera i wszystkie muxy i kanały grały mu przez ten miernik na 90% i bez żadnych zakłóceń i parametry miał wszystko na zielono. Eska, stopklatka, wydarzenia24, tvp1, tvp 2 normalnie mu grało na podglądzie na mierniku. Stwierdził że wina leży po stronie dekodera a nie anteny i jej ustawienia. Bo Antena jest dobra. I nie ma co jej ruszać.
Dzisiaj zakupiłem nowy dekoder DEKO TV PRO Dvb-t2 hevc i problem jest identyczny jak w przypadku obecnego dekodera firmy BLOW4625 FULL HD. Również ścina mocno eska, stopklatka i mux tvp.
Pytanie co robić jeżeli problem jest ten sam, a gościowi normalnie na mierniku na tym moim kablu, na tej antenie odbierało bez zakłóceń te kanały, a ja już nie wiem co robić, żeby to grało.
W dodatku jeżeli faktycznie kabel antenowy podczepię wprost do tv, gdzie gra jeszcze TVP 1 i TVP 2 na starym odbiorze bo nie usunęli to one nie ścinają a w momencie podpięcia do obu dwóch dekoderów one ścinają.

Co jest nie tak. Tak jakby te dekodery były wszystkie na śmietnik i jedno gówno od chińczyka tylko zmieniają nazwę firmy....

Jeśli chodzi o dekoder deko to kupiłem na szczęście przez neta i mam opcję go zwrócić.

monter1981
Posty: 311
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: monter1981 »

Nie wiem co to był za miernik, ale żaden profesjonalny sprzęt do pomiaru natężenia sygnału i innych parametrów (m.in. MER) nie posługuje się skalą wyrażoną w procentach...

Avernusik
Posty: 16
Rejestracja: 17 sierpnia 2016, o 17:51
Miejscowość: Gliwice
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Avernusik »

ehhhh ludzie....
Ja tutaj napisałem że 90% czyli chodziło mi o to że bardzo dobry miał odbiór wg. wskazań miernika... i na poglądzie kanałów jak grają obraz mu się nie ścinał oraz dźwięk. Ja widzę że tu trzeba uważać na każde słowo na tym forum.

Teraz będziemy licytować się jaki chłop miał miernik ? Albo za ile ?
Stary ja się na tym nie znam, ja już do głowy dostaję z tą telewizją naziemną, najchętniej to bym wyrąbał to wszystko na śmietnik.
Chłop mnie się pytał jaki jest problem, z jakimi kanałami i po prostu to sprawdzał w czym jest problem.
I dwa myślę że jakby coś było nie tak to by to robił a nie przyjechał tylko po 50zł bo co ma regulować jeżeli parametry na mierniku ma dobre a podłączył kabel do dekodera i automatycznie kanały zaczęły ścinać i stwierdził wadę dekodera.

Liczyłem na odpowiedź wprawdzie czy faktycznie może być problem z dekoderem i jakiej firmy jest najlepszy, żeby nie było z nim takich problemów. I co może być nie tak jeżeli na obu dekoderach jest ten sam problem z odbiorem.
Tak jak wspomniałem wcześniej problem jest tylko z mux na którym jest eska, stopklatka i tvp1, tvp2
Polsat, tvn, tvn7, puls gra wzorcowo.

Pisząc tutaj liczę na poradę, a nie że mi się nudzi.

irdeto
Posty: 223
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Miejscowość: Okolice Lublińca
Odbiornik: Cryptobox 752 Combo + Panasonic , LG UF7787
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit 44/21-69 + Dipol 7/5-12 - pion + ams AWS-121m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Klepaczka

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: irdeto »

Blok co ma 4 pietra, to tam rozumiem nie ma zbiorczej i każdy ma indywidualną antenę..?
To jest zakaz montowania na kominach.?
Bo na próbę jeśli by ilość kabla pozwoliła, wywalić ją na dach i wtedy sprawdzić.
Wiadomo, sąsiedzi powyżej nie pozwolą zamontować cudzej anteny.
To jak sprawdzasz wszystkie muxy dla Twojej lokalizacji na
https://emimaps.emitel.pl/
to jesteś normalnie w pełnym zasięgu.?
@VAHANARA
Czy nie uważasz że ta BX1000+ Olympia, zresztą i pochodne tego typu też mają podobnie tak rozwiązane.
Znaczy chodzi mi dipol na VHF . Czy nie lepiej jakby on był ustawiony prostopadle a nie w płaszczyźnie poziomej..?
Przecież ta fale się ślizga po nim. Od lat pamiętam,że w Yagach zawsze tak były mocowane dipole.
No chyba że to był dipol bocznikowy, no to tu co innego.
Ja to na pewno bym zaś kombinował jak to na próbę przerobić i sprawdzić czy ew. jest lepiej.

Avernusik
Posty: 16
Rejestracja: 17 sierpnia 2016, o 17:51
Miejscowość: Gliwice
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Avernusik »

Nie ma zbiorczej anteny.
Nie możemy montować na elewacji budynku, kabel nie może iść po elewacji.
Sąsiedzi mają Multimedię ( kablówkę ) ze skrzynki która jest na klatce schodowej.
Mogę ją na dach dać, ale sam jej nie zamontuje nawet na próbę i bym potrzebował mieć sporo kabla żeby z 2 piętra na dach ją dać ;/
Na innych klatkach też mają kierunkowe na balkonie zaczepione jak moja i skierowane wszystkie w tym samym kierunku.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3518
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: K63 »

Avernusik pisze: 22 czerwca 2022, o 21:46 Ja tutaj napisałem że 90% czyli chodziło mi o to że bardzo dobry miał odbiór wg. wskazań miernika... i na poglądzie kanałów jak grają obraz mu się nie ścinał oraz dźwięk.
Dekoder może być sprawny i ten miernik także mógł pokazywać dobre parametry. Pytanie tylko czy wiarygodne. :?: A jeżeli nawet, to nie muszą one być dobre dla dekodera. Np. mocny sygnał może nie przesterować głowicy miernika, ale dekodera już tak. Zatem wskazania miernika trzeba umieć jeszcze interpretować.
Przed kilkoma dniami miałem przypadek, gdzie parametry jakościowe sygnału (MER, BER) na mierniku były dobre, ale odbiorniki nie radziły sobie z odbiorem. Przyczyną był niestety zbyt mocny sygnał, który dochodził do 90 dBµV. Mój miernik na szczęście nie posiada pasków procentowych, bo zapewne pokazałby 100, które tak na prawdę nic nie mówą.
Mój drugi miernik (DVB-S) pokazuje "procenty", ale używam ich tylko do namierzenia satelity. Antenę precyzyjnie ustawiam już na parametrach wymiernych. Np. wskazanie 100% jakości wcale nie oznacza że sygnał jest już maksymalnie dobry. Po prostu to wskazanie odpowiada określonym wartościom minimalnym, które powinien mieć sygnał. Pomimo że wartości MER czy BER są powyżej tego minimum, miernik nadal pokazuje 100%, a nie np. 130 czy 150%. :!:

monter1981
Posty: 311
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: monter1981 »

@Avernusik 'od fachowca' powinieneś wymagać wykonania instalacji zapewniającej prawidłowy odbiór NTC na posiadanym przez Ciebie sprzęcie, który jak rozumiem spełnia wymogi rozporządzenia. Jeśli 'fachowiec' stwierdził wadliwość sprzętu, a na kolejnym jest tak samo powinieneś wezwać go ponownie w ramach reklamacji wykonanej usługi. Tyle w temacie.

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

Avernusik pisze: 22 czerwca 2022, o 21:46 Ja tutaj napisałem że 90% czyli chodziło mi o to że bardzo dobry miał odbiór wg. wskazań miernika... i na poglądzie kanałów jak grają obraz mu się nie ścinał oraz dźwięk. Ja widzę że tu trzeba uważać na każde słowo na tym forum.
To prawda, każde słowo i przecinek mogą mieć znaczenie. Pamiętaj, że my jesteśmy po drugiej stronie ekranu i możemy bazować tylko na tym, co nam napiszesz. Czym bardziej ogólnie i czym mniej szczegółów, tym mniejsze mamy szanse na zrozumienie, co się u Ciebie wyrabia. I mniejsza szansa żeby jakoś Ci pomóc.
Avernusik pisze: 22 czerwca 2022, o 21:46 I dwa myślę że jakby coś było nie tak to by to robił a nie przyjechał tylko po 50zł bo co ma regulować jeżeli parametry na mierniku ma dobre a podłączył kabel do dekodera i automatycznie kanały zaczęły ścinać i stwierdził wadę dekodera.
Jeśli uznał, że parametry sygnału mux-1 pokazywane przez miernik są w widełkach poprawnego odbioru, a do tego na podglądzie miał OK, mógł uznać, że jest OK i sam więcej nie zrobi. Diagnoza słabego dekodera jest taka sobie, mógłby mieć ze sobą jakiś swój sprawdzony dekoder potwierdzający jego słowa opinię. A tak sprawa wydaje się otwarta., bo nie dał ci na piśmie, jakie parametry sygnałów namierzył dla poszczególnych mux-ów, więc tak naprawdę wiemy mniej więcej tyle, co i przed jego wizytą.

Jak już koledzy pisali - może być tak, że miernik pokazuje parametry OK, ale odbiornik ma problemy. To kwestia czułości, układów korekcyjnych w odbiornikach czy rekcji na sygnały SFN.

Poziomy i jakości sygnałów dla wszystkich mux-ów możesz pokazać, żeby nie bić piany bez sensu? Z obu dekoderów, jeśli jeszcze je masz.
Avernusik pisze: 22 czerwca 2022, o 22:36 Na innych klatkach też mają kierunkowe na balkonie zaczepione jak moja i skierowane wszystkie w tym samym kierunku.
To nie do końca musi cokolwiek dla Ciebie oznaczać. Chyba, że znasz kogoś, kto ma podobnie ustawioną antenę na twoim bloku i ma dobry ten mux-1.

Avernusik
Posty: 16
Rejestracja: 17 sierpnia 2016, o 17:51
Miejscowość: Gliwice
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Avernusik »

Tutaj nagrałem jak to u mnie wyglada w ciągu dnia.
W nocy np 3 czy 5 rano obraz jest igła i ber 0.

https://youtu.be/q0gaN5yYucE

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

Mnie to dalej wygląda na zakłócenia od SFN. JAk sygnały zakłócające sa na granicy zakłócania to właśnie tak bywa - w zależności od warunków propagacji raz są, a raz ich nie ma.

Może być też tak, że jedne odbiorniki czy mierniki (zrobione na jakimś tam chipsecie) potrafią sobie lepiej radzić akurat z takimi zakłóceniami, jak u ciebie, a inne, na innym chipsecie, mają już problemy.

Pytanie czy instalator miał miernik z pomiarem echa, bo wtedy wszystko byłoby wiadome - czy SFN czy jakaś inna cholera.

Avernusik
Posty: 16
Rejestracja: 17 sierpnia 2016, o 17:51
Miejscowość: Gliwice
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Avernusik »

Tutaj drugi filmik. Tvp kobieta

https://youtu.be/KdcgIQvMaUs

Avernusik
Posty: 16
Rejestracja: 17 sierpnia 2016, o 17:51
Miejscowość: Gliwice
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Avernusik »

Ewentualnie jaką antenę byście polecali zamiast tej bx1000 olympia to kupię na próbę a jak nie zda egazminu to zwrócę przez allegro. Tylko co proponujecie

Avernusik
Posty: 16
Rejestracja: 17 sierpnia 2016, o 17:51
Miejscowość: Gliwice
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Avernusik »

Dobra fachowcy poradziłem sobie jak zwykle sam :roll:

Kupiłem na próbę antenę televesa yagi combo mix, zamontowałem ją na miejscu tej bx1000 olympi i co sie okazało?
Bez kręcenia wyszukała mi 29 kanałów i żaden z tych kanałów nie ścina ! Eska, stopklatka, wydarzenia24, kanały tvp, kanały hevc tvp, chodzą wzorcowo bez żadnych ścięć !
Ber wszedzie na poziomie 00.00E-07 a na tvp -04

Dzisiaj sie "pobawie" może znajdzie mux8 ale i tak jest dużo lepiej niż na tej olympii

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: VAHANARA »

Avernusik pisze: 29 czerwca 2022, o 09:18 Dobra fachowcy poradziłem sobie jak zwykle sam
I o to właśnie chodzi... ;)

ODPOWIEDZ