Kabel antenowy

lukasz536
Posty: 101
Rejestracja: 21 grudnia 2010, o 13:31
Odbiornik: Samsung LE32B450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza AZART (MUX 1 i 2) + pojedynczy dipol własnej roboty (MUX 3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra + Baranówka

Kabel antenowy

Post autor: lukasz536 » 27 stycznia 2011, o 22:54

Witam,
jest taki problem. Zabrakło mi trochę kabla i muszę go przedłużyć. Mam do dyspozycji dodatkowy kabel, 2 złącza F i tzw. "beczkę" połączeniową. Jakiego rzędu strata sygnału wiąże się z takim przedłużeniem kabla? Czy takie przedłużenie zwiększy liczbę błędów w odbieranym przez tuner sygnale czy niekoniecznie?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Przedłużanie kabla ant. a straty sygnału

Post autor: qwerty » 28 stycznia 2011, o 08:21

lukasz536 pisze:Witam,
jest taki problem. Zabrakło mi trochę kabla i muszę go przedłużyć. Mam do dyspozycji dodatkowy kabel, 2 złącza F i tzw. "beczkę" połączeniową. Jakiego rzędu strata sygnału wiąże się z takim przedłużeniem kabla? Czy takie przedłużenie zwiększy liczbę błędów w odbieranym przez tuner sygnale czy niekoniecznie?
Pozdrawiam.
Jeżeli przewód nie jest długi (~20 m) i nie jest kupiony na rynku to nie powinieneś zauważyć jakiś szczególnych strat.

lukasz536
Posty: 101
Rejestracja: 21 grudnia 2010, o 13:31
Odbiornik: Samsung LE32B450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza AZART (MUX 1 i 2) + pojedynczy dipol własnej roboty (MUX 3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra + Baranówka

Re: Przedłużanie kabla ant. a straty sygnału

Post autor: lukasz536 » 28 stycznia 2011, o 08:26

Dzięki za odpowiedź.
Przewód ma niecałe 25m, ale był to najdroższy dostępny w sklepie :D więc powinien być dobry (jest gruby, ekranowany).

Przemo
Posty: 512
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Przedłużanie kabla ant. a straty sygnału

Post autor: Przemo » 28 stycznia 2011, o 14:43

Cena nie jest wyznacznikiem jakości. U mnie w jednym ze sklepów elektronicznych można kupić przewód antenowy po 2zł/m, ale co z tego, że jest najdroższy w ofercie jak to zwykłe g... produkcji Conotech z żyłą pomiedziowaną i lichym ekranem. O wiele taniej można kupić Triset'a, niestety tylko zamawiając internetowo. Powiem więcej, kiedyś kupiłem ok 20m Conotecha bo był gruby i najdroższy :D do tego aby podłączyć telewizor w sypialni do tunera SAT i móc oglądać TVN24. Z uwagi na emisje w kanałach 21-60 ustawiłem jako kanał w modulatorze kanał 61. Już na 20m widać było "kaszkę" i bez wzmacniacza się nie obyło. Po wymianie na Triset mogę ustawić nawet kanał 69 bez wzmacniacza i obraz jest żyleta.

Taaz

Dobór kabla antenowego do instalacji

Post autor: Taaz » 7 lipca 2011, o 12:49

Witam,
nie wiem czy wybrałem dobry dział, ale wydaje mi się że jest ok.

Generalnie mam problem z kablami antenowymi ;) Mam TV Samsunga D5500 i jak podłączę do niego zwykły kabel antenowy (5m, bez dodatkowego ekranowania, bez filtrów ferrytowych) to wyszukują mi się kanały cyfrowe (antena zbiorcza na dachu bloku). Ale że kabel jest słaby to inne kable czy np. konsola powodują co chwilę zakłócenia w obrazie (albo jak dotknę kabla). No więc postanowiłem kupić lepszy kabel - kupiłem już dwa firmy hama, 3m, jeden 90dB, drugi 100dB, jeden z filtrami ferrytowymi, drugi bez i - niespodzianka - kanały cyfrowe w ogóle się nie wyszukują :shock: Jakby ich nigdy nie było... (z kolei analogowe kanały są na wszytskich wypróbowanych kablach, z tym że strasznej jakości na tym tanim kablu i w super jakości na tych droższych kablach). Nie znam się na tych sprawach, ale to nawet dla laika wydaje się absurdalne ;) Czy ktoś z Was ma pomysł jak temu zaradzić??? Jeśli chodzi o sygnał to mieszkam w Poznaniu, blisko nadajnika, powinno śmigać...

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: ANDPOL » 7 lipca 2011, o 12:59

Pewnie instalacja nie jest przystosowana do dvb-t, a sygnały cyfrowe odbierasz pradopodobnie na samych kablach.

Taaz

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: Taaz » 7 lipca 2011, o 13:20

Dzięki za odpowiedź, przeszło mi to przez myśl, ale myślałem że to niemożliwe żeby odbierać cyrowe kanały na samym kablu... Czy w takiej sytuacji jest jakaś możliwość żeby jakoś odebrać te kanały cyfrowe (aż żal tracić taką jakosć i oglądać analogi teraz)?

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: ANDPOL » 7 lipca 2011, o 13:58

Po pierwsze dowiedzieć się u administratora budynku, co idzie z tych anten i czy są planowane jakieś modernizacje. Jeżeli nie to pozostaje jakaś własna antena.

Taaz

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: Taaz » 7 lipca 2011, o 16:35

Ok, dzięki, postaram się dowiedzieć (chociaż pewni prędzej kupię własną antenę :lol: ).

JKE
Posty: 13
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 18:40

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: JKE » 7 lipca 2011, o 16:37

Prawdopodobnie układ antenowy zawiera filtry pasmowe na poszczególne dotychczas dostępne kanały. Jeśli jest niewykorzystany filtr to trzeba go dostroić do kanału DVB-T.

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 300
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T a kable antenowe

Post autor: ANDPOL » 7 lipca 2011, o 17:27

Pewnie raczej wzmacniacze kanałowe.

michael_1234
Posty: 28
Rejestracja: 7 lipca 2011, o 23:10
Odbiornik: TV Samsung, TV Sharp, TV Philips, Signal HD 507
Instalacja antenowa: UHF Dipol 17/21-60 Tri-Digit MINI, LNA-177 + zasilacz, na poddaszu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Dobór przewodu do instalacji

Post autor: michael_1234 » 6 sierpnia 2011, o 12:21

Witam,
Muszę powymieniać wszystkie stare przewody na nowe, lepsze.
Zastanawiam się nad Triset 113 czarny. I chciałbym się dowiedzieć czy mogę go użyć wewnątrz pomieszczeń?

Dzięki
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dobór przewodu do instalacji

Post autor: qwerty » 6 sierpnia 2011, o 14:20

Można, ale jeżeli chcesz je zatynkować to lepiej użyj przewodu, a nie kablu.

michael_1234
Posty: 28
Rejestracja: 7 lipca 2011, o 23:10
Odbiornik: TV Samsung, TV Sharp, TV Philips, Signal HD 507
Instalacja antenowa: UHF Dipol 17/21-60 Tri-Digit MINI, LNA-177 + zasilacz, na poddaszu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dobór przewodu do instalacji

Post autor: michael_1234 » 6 sierpnia 2011, o 15:27

Nie będzie tynkowany. Większość będzie na poddaszu, które jest nieocieplone.

brencik
Posty: 31
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, o 22:29

Re: Dobór przewodu do instalacji

Post autor: brencik » 6 sierpnia 2011, o 22:13

qwerty pisze:Można, ale jeżeli chcesz je zatynkować to lepiej użyj przewodu, a nie kablu.
Możesz rozjaśnić swoją wypowiedz, bo raczej jest bez sensu...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dobór przewodu do instalacji

Post autor: qwerty » 6 sierpnia 2011, o 22:23

Białe łatwiej ukryć, a i cena mniejsza. :)

michael_1234
Posty: 28
Rejestracja: 7 lipca 2011, o 23:10
Odbiornik: TV Samsung, TV Sharp, TV Philips, Signal HD 507
Instalacja antenowa: UHF Dipol 17/21-60 Tri-Digit MINI, LNA-177 + zasilacz, na poddaszu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dobór przewodu do instalacji

Post autor: michael_1234 » 6 sierpnia 2011, o 22:34

Chodzi głównie o jakość i wytrzymałość, więc wybieram czarny.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2462
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Kabel antenowy

Post autor: DVB-T/S » 12 listopada 2011, o 19:50

Tak sobie pomyślałem czy da się jakoś sensownie zabezpieczyć kawałek kabla co jest na zewnątrz - może 1m. Coś czytałem że po kilku latach jest do wymiany jednak jak by go włożyć w jakąś rurkę czy coś zda to egzamin?
Ani deszcz ani słońce go nie sięgnie.
Co o tym sądzicie?

_chris_

Re: Kabel wewnętrzny na zewnątrz

Post autor: _chris_ » 12 listopada 2011, o 20:01

możesz go wsadzić w kawałek peszla, ale jeśli nie ma bezpośredniej operacji słońca i deszczu, to niech sobie wisi. Zrobi się problem - to wymienisz.

Dobrze zabezpiecz złącze F przy antenie, bo to jest najczulszy punkt instalacji.

Po włożeniu wzmacniacza, ustaw jeszcze raz antenę.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Kabel wewnętrzny na zewnątrz

Post autor: qwerty » 12 listopada 2011, o 20:27

Też pomyślałem o peszlu, ale jeżeli napada do środka to może tylko pogorszyć.

Odpowiedz