TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: TVP w MUX1

Post autor: naziemna-ntrc » 14 sierpnia 2013, o 22:32

Post o bardzo ciekawej treści. ;)
Ostatnio zmieniony 13 lipca 2014, o 17:33 przez naziemna-ntrc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1874
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: TVP w MUX1

Post autor: Poland » 15 sierpnia 2013, o 10:27

belzebiusz pisze:
Poland pisze:Ja bym zrobił na miejscu TVP zdecydowanie inaczej a mianowicie cofnąć TVP1 do opcji SD a następnie udostępnić na MUX1 kanały: TVP1, TVP2, TVP Regionalna (w wersji dodatkowej) oraz TVP Polonia która to weszłaby na zwolniony przez Jedynkę slot. Wówczas TVP Info zostałaby tam gdzie jest a TVP Regionalna weszłaby za TVP Polonię. Dodatkowo TVP skoro tak lubi wsadzać MUX3 nowe kanały to dzięki takiej zmianie zyskałby do tego odpowiednią okazję bo do 27 kwietnia stacja mogłaby w miejscu TVP1 SD i TVP2 HD wsadzić trzy nowe kanały telewizyjne.
Dzięki temu ustawowy wilk byłby syty i owca (czyli Telewizja Polska) cała :-)
Ile razy trzeba ci tłumaczyć, że TVP Polonia nie miała, nie ma i nie będzie miała prawa obecności w MUX-1 :?:
No póki jest kanał TVP1 HD to TVP Polonia nie ma prawa obecności w MUX-1 ale gdyby ten kanał został cofnięty do wersji SD to pojawiłaby się szansa na jego emisje w tymże multipleksie. Wówczas w miejsce wolnego slotu weszłaby TVP Polonia (podstawowe 3 sloty (Jedynka, Dwójka i Regionalna) zostałyby zachowane więc od strony prawnej problemów by nie było) natomiast za niego w MUX-3 weszłaby TVP Regionalna zaś TVP Info zostałoby tam gdzie nadaje obecnie.
Tak przy okazji gdyby cofnięto TVP1 HD do wersji SD to w zasadzie TVP Info tymczasowo mogłoby być w MUX-1 - wówczas na MUX-3 można by zdjąć na chwilę TVP1 SD, TVP2 HD i dodatkowy slot na którym nadaje ten ostatni kanał a w ich miejsce nadawać chociażby testowo TVP Seriale i TVP Sport oraz kanał TVP Dokument który docelowo zastąpiłby TVP Historię.
Nie wiem jak będzie z MUX-3 ale moim zdaniem Telewizja Polska chce na pierwszym multipleksie chce zrobić tak jak wspomniałem wcześniej w przypadku pierwszego multipleksu czyli zdjąć TVP1 HD a zamiast niego dać TVP1 SD i TVP Info. Dzięki temu byłyby szanse na zachowanie alternatywnej stacji regionalnej TVP w pierwszym multipleksie.

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: TVP w MUX1

Post autor: naziemna-ntrc » 15 sierpnia 2013, o 10:48

Post o bardzo ciekawej treści. ;)
Ostatnio zmieniony 13 lipca 2014, o 17:34 przez naziemna-ntrc, łącznie zmieniany 1 raz.

rotalplus
Posty: 1145
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: TVP w MUX1

Post autor: rotalplus » 16 sierpnia 2013, o 20:13

Kolaga Poland musi sobie przemyć oczy, spojrzeć w lustro, później w prawo i w lewo, siądzie do komputera, przeczyta,to co inni napisali i mam nadzieję,że zrozumie.A jak nie rozumie po polsku co się do niego pisze to niech sobie TRANSLATOR włączy.

Jeśli to nie pomoże to wizyta u specjalisty.

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVP w MUX1

Post autor: pikaczu » 16 sierpnia 2013, o 20:28

przestańcie pisać cały czas o tvp sport. nigdy nie będzie w bezpłatnym muxie.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 16 sierpnia 2013, o 20:35

Kiedyś był, więc jest 0,01% szans zamiast całkowitego zera. ;)

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma » 17 sierpnia 2013, o 09:12

- Jest decyzja KRRiT o przyznaniu Fundacji Lux Veritatis koncesji na nadawanie na multipleksie 1, ale praktycznie tego miejsca Telewizja Trwam nie ma - powiedział w wywiadzie dla "Naszego Dziennika" o. dr Tadeusz Rydzyk CSsR, dyrektor Radia Maryja.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt

Wyjątkowo się z tym zgodzę.
Jak jak gdzieś już pisałem na tym forum, poszczególne stacje powinni nadawać gdy tylko będą gotowe ale nie później niż ...

TVP powinno już opuszczać MUX 1.

pikaczu
Posty: 1284
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVP w MUX1

Post autor: pikaczu » 17 sierpnia 2013, o 09:21

zgadzam się, że tvp powinno już zwolnić mux 1, i nie marnować kasy.

a w mux 3 tak:

1. tvp 1 576 4 mbit/s
2. tvp 2 576 4 mbit/s
3. tvp info 576 3 mbit/s
4. tvp regionalna 576 3 mbit/s
5. tvp kultura 576 2 mbit/s
6. tvp historia 576 2 mb/s
7. tvp dokument 576 2 mbit/s - tu plansza
8. tvp rozrywka 576 2 mbit/s

tylko stereo, 5.1 i dzwiek oryginalny, i napisy, oraz mniejsze loga.

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: TVP w MUX1

Post autor: naziemna-ntrc » 17 sierpnia 2013, o 11:16

Puma pisze:Jak jak gdzieś już pisałem na tym forum, poszczególne stacje powinni nadawać gdy tylko będą gotowe ale nie później niż ...
Post o bardzo ciekawej treści. ;)
Ostatnio zmieniony 13 lipca 2014, o 17:35 przez naziemna-ntrc, łącznie zmieniany 1 raz.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: TVP w MUX1

Post autor: grzegorz0plonka » 21 sierpnia 2013, o 22:41

Już jest informacji o TVP HD. http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl/201 ... tipleksow/
Obecnie, ale nie dłużej niż do końca kwietnia 2014 r., Telewizja Polska będzie nadawać w HD program TVP1 i TVP2. Sytuacja ta zmieni się po zwolnieniu przez nadawcę publicznego połowy MUX 1. Wszystkie programy TVP będę musiały zostać umieszczone w MUX 3, nie będzie więc miejsca na programy wysokiej rozdzielności. Tak więc polskojęzyczne programy w standardzie HD będą dostępne wyłącznie w ofercie płatnej.
Tak właśnie wcześniej widziałem, ze tak będzie. Naprawdę nie ma już miejsca dla HD.
Jedyny to, ze szkoda tvp nie walczyło kolejny mux dla pod HD. Już mamy wszystko jasne.

DVBManiak

Re: Odp: TVP w MUX1

Post autor: DVBManiak » 21 sierpnia 2013, o 22:55

Wiadomo o tym od tygodnia.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: TVP w MUX1

Post autor: AdamP » 22 sierpnia 2013, o 06:59

Po prostu dla TVP ludzie płacący abonament to "bydło" dla którego wystarczy SD a HD to tylko dla "wybrańców" płacących dodatkowo. Gdyby swego czasu Tusk nie zapowiedział, że piłkarskie Euro będzie w HD to w NTC nigdy nie pojawiłby się sygnał HD. To była "odgórna" decyzja polityczna, a nie decyzja TVP.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: TVP w MUX1

Post autor: adac » 22 sierpnia 2013, o 07:27

@ grzegorz 0plonka:

Przecież pisałeś w tym wątku: http://www.forum.emitel.pl/viewtopic.ph ... &start=700 więc powinieneś wiedzieć dlaczego nie będzie kanału hd od TvP.
Może po prostu nie czytasz innych postów.
Jeszcze raz Ci napiszę, że przyczyną nie jest brak miejsca tylko taka polityka nadawcy. Gdyby nawet dostali cały kolejny multipleks to też znajdą powody żeby nie umieszczać tam swoich 'lepszych' programów. Zresztą tak robi każdy komercyjny nadawca.

Polecam lekturę wyników konsultacji II dywidendy na stronie UKE: <konsultacje> ,
dowiesz się wiele bardzo ciekawych rzeczy n/t perspektyw dvb-t w Polsce. Są tam również oceny jak polska dvb-t wygląda na dzisiaj.
Gdyby swego czasu Tusk nie zapowiedział, że piłkarskie Euro będzie w HD to w NTC nigdy nie pojawiłby się sygnał HD.
Oczywista oczywistość, ale Euro się skończyło i wracamy do rzeczywistości. Zostały długi.

Pavl6
Posty: 188
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: TVP w MUX1

Post autor: Pavl6 » 22 sierpnia 2013, o 08:10

Poland pisze:
belzebiusz pisze:
Poland pisze:Ja bym zrobił na miejscu TVP zdecydowanie inaczej a mianowicie cofnąć TVP1 do opcji SD a następnie udostępnić na MUX1 kanały: TVP1, TVP2, TVP Regionalna (w wersji dodatkowej) oraz TVP Polonia która to weszłaby na zwolniony przez Jedynkę slot. Wówczas TVP Info zostałaby tam gdzie jest a TVP Regionalna weszłaby za TVP Polonię. Dodatkowo TVP skoro tak lubi wsadzać MUX3 nowe kanały to dzięki takiej zmianie zyskałby do tego odpowiednią okazję bo do 27 kwietnia stacja mogłaby w miejscu TVP1 SD i TVP2 HD wsadzić trzy nowe kanały telewizyjne.
Dzięki temu ustawowy wilk byłby syty i owca (czyli Telewizja Polska) cała :-)
Ile razy trzeba ci tłumaczyć, że TVP Polonia nie miała, nie ma i nie będzie miała prawa obecności w MUX-1 :?:
No póki jest kanał TVP1 HD to TVP Polonia nie ma prawa obecności w MUX-1 ale gdyby ten kanał został cofnięty do wersji SD to pojawiłaby się szansa na jego emisje w tymże multipleksie. Wówczas w miejsce wolnego slotu weszłaby TVP Polonia (podstawowe 3 sloty (Jedynka, Dwójka i Regionalna) zostałyby zachowane więc od strony prawnej problemów by nie było) natomiast za niego w MUX-3 weszłaby TVP Regionalna zaś TVP Info zostałoby tam gdzie nadaje obecnie.
Tak przy okazji gdyby cofnięto TVP1 HD do wersji SD to w zasadzie TVP Info tymczasowo mogłoby być w MUX-1 - wówczas na MUX-3 można by zdjąć na chwilę TVP1 SD, TVP2 HD i dodatkowy slot na którym nadaje ten ostatni kanał a w ich miejsce nadawać chociażby testowo TVP Seriale i TVP Sport oraz kanał TVP Dokument który docelowo zastąpiłby TVP Historię.
Nie wiem jak będzie z MUX-3 ale moim zdaniem Telewizja Polska chce na pierwszym multipleksie chce zrobić tak jak wspomniałem wcześniej w przypadku pierwszego multipleksu czyli zdjąć TVP1 HD a zamiast niego dać TVP1 SD i TVP Info. Dzięki temu byłyby szanse na zachowanie alternatywnej stacji regionalnej TVP w pierwszym multipleksie.
Zacytuj mi ustawę na mocy której TVP Polonia miałaby prawo nadawać w MUX-1. Gdybym nie wiedział kim jesteś podejrzewałbym, że jesteś prezesem TVP, bo oni tak samo obojętnie traktują prawo jak ty ;).

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1683
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: TVP w MUX1

Post autor: Krosnoludek » 26 sierpnia 2013, o 11:39

TVP ABC: Programy z archiwum, ale będą też nowe
http://www.satkurier.pl/news/89346/tvp- ... -nowe.html

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: TVP w MUX1

Post autor: AdamP » 26 sierpnia 2013, o 12:04

"Zasoby archiwum" to już standard, chyba nie wrócą do czasów "Jacka i Agatki" ;)

Kamilx
Posty: 826
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TVP w MUX1

Post autor: Kamilx » 30 sierpnia 2013, o 11:30

Trwają przymiarki do uruchomienia TVP Info w MUX1. Dziś rano, gdy skanowałem pasmo znalazł mi się kanał TVP Info na nr 20. Było tylko EPG. Później znikło EPG. Jak teraz skanuję to nie znajduje.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP w MUX1

Post autor: Puma » 30 sierpnia 2013, o 11:38

Przecież TVP Info jest w MUX 1 ;)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 30 sierpnia 2013, o 11:49

Kamilx pisze:Trwają przymiarki do uruchomienia TVP Info w MUX1. Dziś rano, gdy skanowałem pasmo znalazł mi się kanał TVP Info na nr 20. Było tylko EPG. Później znikło EPG. Jak teraz skanuję to nie znajduje.
Miałem podobnie:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=177007#p177007

wielkopolan44
Posty: 111
Rejestracja: 24 maja 2012, o 19:19
Odbiornik: CABLETECH oraz w telewizorze
Instalacja antenowa: Antena zbiorcza na dachu bloku, kierunkowa.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: wielkopolan44 » 30 sierpnia 2013, o 21:37

Ciekawe jak to będzie tego 1 wrzesnia po uruchomienia nareszcie tvp regionalna:)

Odpowiedz