HbbTV w NTC

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec »

Nikt na te filmy nie zerknie :) Napisz im tylko że konkurencja wczytuje szybko, na TCL mogę potwierdzić, trwa to na mrugnięcie oka, a teraz także jest dźwięk i nic nie tnie, tylko dźwięk rozjechał się z obrazem.
Na Sony także czekam długo na wczytywanie i nikt z tym nic nie zrobił, mimo że zgłaszałem.
Dlatego ja osobiście kanałów wirtualnych praktycznie nie oglądam, irytuje mnie to czekanie.

Trzeba się z tym pogodzić że dopiero przy następnej zmianie standardu w NTC być może w końcu będzie także jednolity standard dla HbbTV. W przeciwnym razie ta usługa będzie cały czas kulała.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2928
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek »

Właśnie technicy Philipsa dziś poprosili mnie bym im nagrał filmik że faktycznie tak długo u mnie wskakuje obraz, bo u nich po poprawce jest podobno 2-3 sekundy. Od wciśnięcia przycisku na pilocie obraz jest po ok 10 sekundach a powinien być po 2-3 sekundach od wciśnięcia przycisku na pilocie, i plansza informacyjna w ogóle się nie powinna pojawić.
Pytają się mnie jaki mam szybki internet.
To nie dobrze że niektórzy mają dźwięk, a nie którzy nie na tych dwóch kanałach.
Jak by Ci się chciało, ngraj jak szybko wraz z stoperem wskakują kanały w TCL, a kto ma nowy LG to na nim też.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1426
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: HbbTV w NTC

Post autor: blockbuster »

Krosnoludek pisze: 9 maja 2022, o 13:41 Na kanałach wirtualnych HbbTV TVP Kultura 2 i TVP Historia 2 brak głosu.
Na LG z HbbTV w wersji 2.0.1 jest obecnie jeszcze gorzej, bo na tych dwóch kanałach panuje kompletna ciemność. Do tej pory te kanały (tak jak inne wirtualne) wskakiwały u mnie po ok 2s od przełączenia.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2928
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek »

blockbuster - Z którego roku telewizor LG, 2020 ?
Rozchodzi mi się by osoby mające telewizory z roku 2021 LG i TCL nagrały filmik z przdłączanjem kanałów wirtualnych najlepiej że stoperem.
Jedno trzeba przyznać, że Philips się stara by wyeliminować błędy, proszą o logi, dopytują, a nie zgania mnie na drzewo.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2022, o 22:25 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MarioPL
Posty: 288
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Miejscowość: Luboń k.Poznania
Odbiornik: LG 43UP78003LB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: HbbTV w NTC

Post autor: MarioPL »

Hbbtv 2.0.2 Na wspomnianych dwóch kanałach występuje stopklatka bez dźwięku. TV LG z 2021.
Po przełączeniu na inny kanał i ustawieniu ponownie np. Kultura 2, nadal stopklatka z tym, że już inna.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1426
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: HbbTV w NTC

Post autor: blockbuster »

Krosnoludek pisze: 9 maja 2022, o 19:38 blockbuster - Z którego roku telewizor LG, 2020 ?
Starszy. Seria UK czyli model z 2018.

A co do samego HbbTV to nie tylko u nas co chwila coś "usprawniają". W czeskim MUX-22 na kanałach Prima obecnie baner HbbTV, który powinien znikać po kilku sekundach, świeci się cały czas i za żadne skarby nie da się tego wyłączyć.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2655
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: HbbTV w NTC

Post autor: hadam »

Wirtualne kanały HbbTV, TVP Historia 2 i TVP Kultura 2 dziś już u mnie z powrotem działają prawidłowo.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2928
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek »

U mnie również głos na TVP Kultura 2 i Historia 2 powrócił, może technicy TVP przeglądają to forum.

Teraz tylko żeby Philips przyśpieszył działanie kanałów wirtualnych do 2-3 sekund od wciśnięcia na pilocie przycisku, by działały tak samo szybko jak zwykłe kanały DVB-T i by plansza informacyjna się nie pojawiła, a nie jak teraz po 10 czy 13 sekundach dopiero obraz się pojawią w 43PUS8506/12 i odechciewa się tych kanałów oglądać.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec »

To i tak masz szybko. Na Sony potrafią się wczytywać do 70s :D
Dlatego ja tych kanałów nie włączam, bo mnie .... zalewa zanim się uruchomią :)

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: wiertolot »

@hadam,
u mnie nic nie działa poprawnie na TV smart Panasonic, TVP GO odpala na MUX-5 test, ale żaden kanał tv tam nie działa nie da oglądać, klikam na TVP INFO i plansza z pasek pojawia, twa wczytywanie, wczytuje i wczytać nie może i czarny obraz i tak ze wszyskimi tam kanałami........więc co oni zrobili, do czego to komu jak wcale nie działa!
na oddzielnej aplikacji tej w tym TV w menu aplikacje, chodzi o TVP VOD, uruchamiają tam kanały ale nie ma czemuś głosu na połowie kanałów wcale, obraz jest, a głosu nie ma i cisza........
w tym na TVP3 Regionalne wszystkie, TVP Kultura 2, Jasna Góra i.t.p
Więc co to jest też i co oni ludziom porobili?
Nawet TVP1, TVP2 nie obejrzysz z net jak nie masz antena naziemna..........

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2928
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek »

@dvbtowiec - Ale masz za to mega szybkiego TCL :)
Jak by Ci się chciało nagraj jak szybko wskakują na nim kanały, wysłałby do Philipsa.

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: wiertolot »

podam co u mnie pisze w te TVP GO, przy uruchamianie w rogu v. 2-564-1,
w ustawienia, dalej pomoc na dole:
Wersja HbbTV: 1.5(ETSI 1.2.1), User-Agent:HbbTV/1.2.1(;Panasonic;VIERA 2017;3.239;2501-0003 0080-0000;)(1.5)(2.564.1)
Testy diagnostyczne 3 mi nie działają, reszta działa.
To nie działa trwa wczytywanie i ciemność: LIVE MPEG-DASH 1, LIVE HLS 1, LIVE HLS 2.
Działa tylko: LIVE MPEG-DASH 2, leci tam TVP INFO, oraz VOD MPEG-DASH, VOD MP4 3, VOD MP4 6, VOD MP4 9.
Z kanaów tv na żywo czemuś nie chce wczytać i uruchomić żadnego trwa wczytywanie i ciemność............

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: wiertolot »

odnośnie aplikacji oddzielnej TVP VOD, z Apps Market uruchamianej oddzielnie na tym tv panasonic z poziomu HOME i aplikacje:
wersja ta TVP VOD 1.9.2, stara jakaś z dnia 2019-05-08.
i tak wchodzę tam na kanały na żywo i brakuje wiele kanały TVP1, TVP2, TVP SPORT, TVP DOKUMENT, TVP KOBIETA, TVP ABC, TVP HISTORIA, TVP KULTURA, TVP ROZRYWKA, w porównaniu z TVP GO.
Są tylko: TVP INFO, UA PIERWSZYJ, TVP WORLD, TVP KULTURA 2, TVP ABC 2, TVP HISTORIA 2, JASNA GÓRA, TVP3 REGIONALNE,
wszystko tu uruchamia, ale nie ma głosu czemuś jak pisałem wcześniej, obraz jest,głos brak i cisza czemuś bez dźwięku na:
TVP3 Regionalne wszystkie, TVP Kultura 2, Jasna Góra .
Na reszcie kanały jest głos obecnie tylko na tych wymienionych nie ma.
Jaja ktoś sobie z tym robi, czy jak, że to cały czas wcale nie działa lub jest bez głosu............
Co to jest i jaka to jest wersja tego HbbTV, że nigdzie ani w TVP GO, ani TVP VOD na jednym ani na drugim nie działa poprawnie.......... :roll:

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: wiertolot »

jakość kanału TVP WORLD pogorszyła w TVP VOD , jakby śnieżył teraz w stosunku do tego co kiedyś było, ale pojawił głos, bo kiedyś głosu na nim nie miałem wcale, sam obraz był kiedyś i cisza jak obecnie mam na tych wymienionych powyżej.........:(
a TVP GO nic nie działa, żaden kanał , twa wczytywanie i ciemność.............
Więc cuda nadal , nic tu widzę nie zmieniło w tym i w te HbbTV.

Adis
Posty: 104
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Miejscowość: Rybnik
Odbiornik: tv philips dekoder Viva
Instalacja antenowa: telmor 850 i Sparta lambda
10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis »

Wszystko działa bardzo dobrze

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: wiertolot »

bo mi na żadnym telewizorze nie chce jak pisałem i na tunerze, dekoderze też, nie znalazłem żadnego na którym by było to poprawnie,
działa tylko same TVP VOD ok na komputerze, laptopie na TVP Stream, ale tam nie ma podstawowe kanały wcale TVP1, TVP, TVP SPORT, TVP DOKUMENT i.t.p
bo TVP GO czemuś tam nie ma wcale w necie............tyko na smartfony dali i na ten MUX-5 test, ale tam to nie działa wcale jak pisałem i wczytuje tylko i ciemność.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2928
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek »

Adis pisze: 10 maja 2022, o 13:46 Wszystko działa bardzo dobrze
Ty masz chyba starszego rocznikowo Philipsa, jak szybko na nim wskakują kanały wirtualne TVP Kultura 2, Historia 2, ABC 2, od momentu wciśnięcia przycisku na pilocie do pojawienia się obrazu?

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: wiertolot »

U mnie uruchamia te TVP GO, daje do dołu tam w te TVP GO na kanały na żywo, wybieram kanał dajmy TVP INFO, klikam ok, żeby włączyć, zaczyna wczytywać pojawia ekran z tym kanałem TVP INFO dajmy, na dole pasek informacje o tym kanale, czekałem godzinę, a nie wczytuje wcale tego.................i ciemność, daje wstecz wracam do głównego menu i żaden kanał tam nie działa w te TVP GO na MUX-5 test,
bo nie chce czemuś wcale wczytywać te kanały......tv panas.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2655
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: HbbTV w NTC

Post autor: hadam »

@wiertolot.
Na tym kanale TVP GO, przewiń na sam dół, tam masz ikonkę "ustawienia", wejdź w nią wybierz zakładkę "testy diagnostyczne", tam będziesz miał do wyboru testy video VOD i LIVE:
VOD MPEG-DASH
VOD MP4 3
VOD MP4 6
VOD MP4 9
LIVE MPEG-DASH 1
LIVE HLS 1
LIVE MPEG-DASH 2
LIVE HLS 2
Cztery pierwsze od góry są z oznaczeniem VOD, czyli video na żądanie, pozostałe cztery pod spodem z oznaczeniem LIVE to testy kanałów na żywo.
W HbbTV kanały na żywo są nadawane w formacie MPEG-DASH albo starszym HLS, innej możliwości nie ma.
Jeśli Twój telewizor nie przejdzie tych testów, to znaczy, że nie odtworzy kanałów na żywo w HbbTV.
Przy czym dla wersji HbbTV 2.0.1 i wyższej, zalecanym jest format MPEG-DASH.

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Cyfryzacji, odbiornik powinien mieć właśnie 2.0.1 lub wyższą.
Cytat:
Jeżeli odbiornik cyfrowy posiada możliwość podłączenia do Internetu, to umożliwia wykorzystywanie HbbTV co
najmniej w wersji 2.0.1 zgodnie ze specyfikacją techniczną ETSI TS 102 796 [18]. HbbTV jest aktywna domyślnie
w momencie zakupu odbiornika cyfrowego. Wymagane jest, aby użytkownik mógł łatwo włączać i wyłączać HbbTV. Odbiornik cyfrowy umożliwiający wykorzystanie HbbTV poprawnie odbiera i wykonuje aplikacje programowe (w ramach API)
zgodne z HbbTV według specyfikacji technicznej ETSI TS 102 796 [18].
Tu masz obowiązujące rozporządzenie :arrow: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 210515.pdf

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: wiertolot »

@hadam,
Czytałeś wcześniej? Że robiłem te testy i opisywałem:
********podam co u mnie pisze w te TVP GO, przy uruchamianie w rogu v. 2-564-1,
w ustawienia, dalej pomoc na dole:
Wersja HbbTV: 1.5(ETSI 1.2.1), User-Agent:HbbTV/1.2.1(;Panasonic;VIERA 2017;3.239;2501-0003 0080-0000;)(1.5)(2.564.1)
Testy diagnostyczne 3 mi nie działają, reszta działa.
To nie działa trwa wczytywanie i ciemność: LIVE MPEG-DASH 1, LIVE HLS 1, LIVE HLS 2.
Działa tylko: LIVE MPEG-DASH 2, leci tam TVP INFO, oraz VOD MPEG-DASH, VOD MP4 3, VOD MP4 6, VOD MP4 9.
Z kanaów tv na żywo czemuś nie chce wczytać i uruchomić żadnego trwa wczytywanie i ciemność............**********

Rozporządzenia twoje takie, że nigdzie to nie działa, w Sejmie im chyba to tylko działa, bo tak porobili
i na ich sejmowych telewizorach..........
Bo tak nie powinno robić i przed wprowadzeniem tego rozporządzenia, smart tv powinny być do tego wszystkie zaktualizowane, żeby to obsługiwało. Podobnie z tunerami i dekoderami cyfrowymi. Nikt nie będzie przecież wymieniał telewizora co pół roku, bo oni nowe rozporządzenia wprowadzą, zrobią i ludziom przez to nie będzie działać i przestanie.
No tak ich tam w Sejmie stać na te wymiany i wprowadzanie rozporządzeń, mają za co, gdzie nigdzie to nie działa jak należy.

ODPOWIEDZ