DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Bartello
Posty: 7
Rejestracja: 26 maja 2022, o 16:12
Miejscowość: Ropczyce
Odbiornik: Wiwa Mini H265
Instalacja antenowa: Antena Pasywna Televes V MIX, rozgałęźnik na 2 TV Televes Picokom.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów/Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Bartello »

Krosnoludek pisze: 1 czerwca 2022, o 21:37 Były może dzisiaj jakiś problemy ze sygnałem, bo ciotka do mnie dzwoniła z pytaniem czy też obraz klatkował? Nie wiem na jakim programie i o której godzinie.
U mnie mniej więcej od 20:00 do nie wiem której nie było mux 5. Reszta normalnie, oprócz tego, że w mojej okolicy dalej nie mogę odebrać mux 1, reszta full, nawet mux 8 bo odnoszę wrażenie, że coś w nim od włączenia dvbt2 coś się pogorszyło, ale już jest dobrze.

Awatar użytkownika
Rzeszowiak
Posty: 286
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 19:28
Miejscowość: Rzeszów
Instalacja antenowa: Antena UHF/VHF T-urbo-T COMBO Telmor.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Rzeszowiak »

Czy moc Muxu Test DVB-T2 TVP zostanie zwiększona?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2923
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Krosnoludek »

Rozmawiałem dzisiaj w jednym ze sklepów w Krośnie co sprzedają tunery DVB-T2 i mówią ze jest problem ze sygnałem w Krośnie i okolicach, ze sąsiedzi nas zagłuszają (Słowacja), i co chwilę ktoś przychodzi do sklepu ze telewizja na nowym tunerze nie działa (byłem akurat świadkiem takiej rozmowy). Radzą pokręcić anteną, przenieść w inne miejsce.

Bartello
Posty: 7
Rejestracja: 26 maja 2022, o 16:12
Miejscowość: Ropczyce
Odbiornik: Wiwa Mini H265
Instalacja antenowa: Antena Pasywna Televes V MIX, rozgałęźnik na 2 TV Televes Picokom.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów/Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Bartello »

Rzeszowiak pisze: 2 czerwca 2022, o 14:42 Czy moc Muxu Test DVB-T2 TVP zostanie zwiększona?
Prawdopodobnie przez najbliższy rok nie, po tym czasie mogą być na niego przerzucone kanały z mux 8.

Awatar użytkownika
Rzeszowiak
Posty: 286
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 19:28
Miejscowość: Rzeszów
Instalacja antenowa: Antena UHF/VHF T-urbo-T COMBO Telmor.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Rzeszowiak »

To do d@py jak mocy nie zwiększą dla tego muxu. 40kW to za mało dla terenu przez to wszyscy nie odbiorą go teraz.

teleMAN
Posty: 49
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 20:29
Miejscowość: Lutcza / Rzeszów
Odbiornik: Funai-Toschiba-Samsung- Skymaster-Philips-Thomson
Instalacja antenowa: Ant19/21-69SA IV-V
ant4/5-12SA I-III
antFM-1RUZ PMBzwrot2xUHF/VHF/FM
ant sat
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: teleMAN »

Ostatnio byłem przez dwa dni na wsi w Lutczy i w dwu lokalizacjach Mux 1 i 2 kiepsko się sprawują bo albo jak jest jeden to drugi
"szaleje" i na odwrót lub brak któregoś .Przed ostatnimi zmianami wszystko śmigało pięknie obecnie nic nie było z antenami
kombinowane telewizory "głupieją", odbiorniki są wyposażone w odpowiednie tunery DVB-T2 HEVC i jakoś nie widać zbytniej
poprawy .Coś ten sygnał jest w jakiś sposób "podrasowany" skoro z tego co tutaj i na innych forach obserwuję nie za bardzo to
wszystko działa. Byle drzewa w dużej odległości potrafią sprawiać spore kłopoty w odbiorze w wielu lokalizacjach czego poprzednio
nie było . :shock:

USER12
Posty: 8
Rejestracja: 1 września 2021, o 23:30
Miejscowość: Krosno
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: USER12 »

No więc u mnie pod Krosnem od 26.05 do wczoraj (2.06) wszystkie MUXy były po 95-100%. Od dzisiaj (3.06) znowu powtórka z rozrywki z dni 23-25 maja. MUX 1 i MUX 5 ok. 35% i co chwilę zacina. MUXy 2, 3, i 4 w normie (95-100%) I nie tylko jest tak u mnie u wielu znajomych tak samo do wczoraj było git, a od dzisiaj porażka. Do tego w środę (1.06) co chwilę wyłączali MUX 1 i MUX 5 (chwile były, chwilę nie). Pozostałe MUXy działały chyba cały czas.

Jeżeli zakłócają Słowacy lub SFN-y to nie mogli po prostu tylko zmienić standardu na DVB-T2 HEVC, a częstotliwości zostawić takie jakie były? Przecież kanał 48 mieścił się w zakresie częstotliwości po refarmingu. Już przenoszono go z 52 właśnie na 48 z rok-dwa lata temu. I w tedy to był refarming. Po za tym po zmianie częstotliwości wielu odbiorcą dekodery/telewizory przystosowane już do DVB-T2 pokazały brak sygnału na MUX1, MUX4 i MUX5. Młodzi będą zorientowani o co chodzi, ale co ze starszymi oni nie będą wiedzieli, że należy ponownie włączyć wyszukiwanie, pomyślą sobie, że jednak pewnie ich dekodery/telewizory nie są przystosowane. Gdyby częstotliwości nie zmienili dekoder/TV sam bym podmienił kanały na HD bez żadnego wyszukiwania (Tak jak to zrobił np. przy MUX 2)

Kamilx
Posty: 1007
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Kamilx »

Kanał 48 po refarmingu jest przeznaczony dla MUX5. MUX testowy TVP nadaje w ramach częstotliwości przeznaczonej dla MUX6.

Bartello
Posty: 7
Rejestracja: 26 maja 2022, o 16:12
Miejscowość: Ropczyce
Odbiornik: Wiwa Mini H265
Instalacja antenowa: Antena Pasywna Televes V MIX, rozgałęźnik na 2 TV Televes Picokom.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów/Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Bartello »

Jeśli w dalszym ciągu macie problem z odbiorem któregoś muxa np. 1, to z nadajnika już nic się nie zmieni, trzeba się bawić w swoim zakresie, wiem to po korespondencji z emitelem, nie wiem czy mają tyle zgłoszeń, ale proponują zgłaszać to do Urzędu Komunikacji Elektronicznej :lol: Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje, to oni podobno ustalają częstotliwości. Twierdzą też, że na moim przykładzie nie powinny występować te SFN, ale kto ich tam wie.

teleMAN
Posty: 49
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 20:29
Miejscowość: Lutcza / Rzeszów
Odbiornik: Funai-Toschiba-Samsung- Skymaster-Philips-Thomson
Instalacja antenowa: Ant19/21-69SA IV-V
ant4/5-12SA I-III
antFM-1RUZ PMBzwrot2xUHF/VHF/FM
ant sat
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: teleMAN »

Te opowiadania o kombinowaniu w swoim zakresie to lepiej niech miedzy bajki sobie wsadzą , nie jestem w tym temacie nowicjuszem
i cokolwiek wiem .Miało być tak pięknie cacy ,a tu g..... skoro na starym ustawieniu wszystko nawet w wersji testowej śmigało w
odległości 8-10 km od Suchej Góry. 2metrowy kabel za antenę "robił" i było OK to cóż takiego Ci mądralińscy nakombinowali z
tymi nadajnikami ,teraz kombinacje z różnorakimi antenami nic nie polepszają sytuacji bo jak jest jedno to drugiego brak lub
"brak sygnału" .Ale ten "kochany" Mux-3 jest do przesady wszędzie i na byle kiju od szczotki. Czemu tak bogaty Emitel
monopolista nie doświetli Muxu 1 i Muxu 2 go przecież bierze nie małą kasę od nadawców których ma na swoich antenach.

Awatar użytkownika
Rzeszowiak
Posty: 286
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 19:28
Miejscowość: Rzeszów
Instalacja antenowa: Antena UHF/VHF T-urbo-T COMBO Telmor.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Rzeszowiak »

teleMAN pisze: 7 czerwca 2022, o 16:00 Czemu tak bogaty Emitel
monopolista nie doświetli Muxu 1 i Muxu 2 go przecież bierze nie małą kasę od nadawców których ma na swoich antenach.
Nie ma obowiązku. Nikt mu nie zleci i dodatkowo za to zapłaci. Pokrycie muxem 1 i 2 jest mniejsze procentowo, natomiast mux 3 TVP ma tych doświetleń dużo w terenie niekorzystnym terenowo i większy zasięg w terenie. Rozległe są te SFN i mogą robić a kuku w terenie.

Pauli
Posty: 4
Rejestracja: 11 czerwca 2022, o 17:42
Miejscowość: Brzeziny
Odbiornik: Technisat
Instalacja antenowa: Telemor asr IQ Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, Rzeszów

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Pauli »

U mnie przed zmianą standardu wszystko hulało jak trzeba wszystkie Muxy nawet ten testowy Mux5 (TVP ).Teraz po zmianie na DVBT2 nie mam dostępu do Mux2 ,antena w tej samej pozyci Telemor asr IQ ,tuner Technisat odpowiedni ,nie ogarniam. Czy przestawili swoje anteny nadawcze ,czy zmniejszyli sIłe sygnału?
Mieszkam miejscowość Brzeziny proszę o pomoc .

MaxEvans
Posty: 752
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: MaxEvans »


Awatar użytkownika
K63
Posty: 3517
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: K63 »

Pauli pisze: 12 czerwca 2022, o 16:49 Mieszkam miejscowość Brzeziny proszę o pomoc
Które Brzeziny? Bo po wpisaniu w wyszukiwarkę, w woj. podkarpackim wyświetla się 5 takich miejscowości > https://emimaps.emitel.pl/

Pauli
Posty: 4
Rejestracja: 11 czerwca 2022, o 17:42
Miejscowość: Brzeziny
Odbiornik: Technisat
Instalacja antenowa: Telemor asr IQ Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, Rzeszów

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Pauli »

K63 pisze: 12 czerwca 2022, o 17:36
Pauli pisze: 12 czerwca 2022, o 16:49 Mieszkam miejscowość Brzeziny proszę o pomoc
Które Brzeziny? Bo po wpisaniu w wyszukiwarkę, w woj. podkarpackim wyświetla się 5 takich miejscowości > https://emimaps.emitel.pl/
Dzięki za ten wykaz .Ale moje pytanie brzmiało dlaczego Muxa 2 nie wyszukuje, tu mam problem ,bo na jakich kanały nadają to ja wiem .
Brzeziny gmina Wielopole Skrz.,Podkarpaćie

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3517
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: K63 »

Pauli pisze: 12 czerwca 2022, o 17:41 Brzeziny gmina Wielopole Skrz.,Podkarpaćie
A jakie parametry sygnału masz na k. 29, 31, 32, 35 i 43?
Pauli pisze: 12 czerwca 2022, o 16:49 antena w tej samej pozyci Telemor asr IQ ,tuner Technisat
Może trzeba skorygować trochę ustawienie anteny lub jej lokalizację. :?: Antenę zasilasz z dekodera czy z zasilacza?

Pauli
Posty: 4
Rejestracja: 11 czerwca 2022, o 17:42
Miejscowość: Brzeziny
Odbiornik: Technisat
Instalacja antenowa: Telemor asr IQ Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, Rzeszów

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Pauli »

Antena z zasilaczem

USER12
Posty: 8
Rejestracja: 1 września 2021, o 23:30
Miejscowość: Krosno
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: USER12 »

Pauli pisze: 12 czerwca 2022, o 16:49 U mnie przed zmianą standardu wszystko hulało jak trzeba wszystkie Muxy nawet ten testowy Mux5 (TVP ).Teraz po zmianie na DVBT2 nie mam dostępu do Mux2 ,antena w tej samej pozyci Telemor asr IQ ,tuner Technisat odpowiedni ,nie ogarniam. Czy przestawili swoje anteny nadawcze ,czy zmniejszyli sIłe sygnału?
Mieszkam miejscowość Brzeziny proszę o pomoc .
Być może dekoder ma czulszą głowicę i masz przester sygnału (sygnał zbyt mocny), antenę masz bardzo mocną. Można by spróbować odłączyć zasilacz, a wzmacniacz zastąpić symetryzatorem. Ale tak jak pisano we wcześniejszych komentarzach najpierw spróbował bym nieco zmienić ustawienie anteny, pomóc w tym może aplikacja DVB-T Finder. Jeżeli w kierunku Suchej Góry są jakieś przeszkody, można spróbować starą antenę siatkową, gdyż te bardzo dobrze radzą sobie z takimi warunkami i odbierają z odbić. Ewentualnie gdyby nic nie pomogło można by też spróbować przestawić antenę w kierunku Tarnowa/G. Św. Marcina (Tam MUX2 nadaje na kanałach 23 i 36 (naraz na obydwu), a pozostałe MUXy: 7, 21, 22, 29, 43, 45), jednak w Twojej lokalizacji Sucha Góra powinna odbierać lepiej niż Tarnów.

Pauli
Posty: 4
Rejestracja: 11 czerwca 2022, o 17:42
Miejscowość: Brzeziny
Odbiornik: Technisat
Instalacja antenowa: Telemor asr IQ Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, Rzeszów

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Pauli »

Dzięki, spróbuje

Pozdrawiam

Crazydrake
Posty: 1
Rejestracja: 7 czerwca 2022, o 10:21
Miejscowość: Czudec
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SUCHA GÓRA

Re: DVB-T / DVB-T2 z RTCN RZESZÓW (Krosno) / SUCHA GÓRA

Post autor: Crazydrake »

Czy była może ostatnio jakaś zmiana parametrów nadawania MUX8 ? W Jedliczu koło Krosna z dnia na dzień na pokojowej siatce zaczął odbierać bez większego problemu. W wiosce niedaleko gdzie jest bezpośredni widok na nadajnik tuner USB wpięty do telefonu beż żadnej anteny też łapie choć już sygnał słaby.

ODPOWIEDZ