MULTIPLEKS 2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 172
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: kris_s8 »

Po przełączeniu na DVBT-2 muxy zostają na tych samych częstotliwościach?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2869
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: Puma »

To zależy w którym regionie kraju.

piotrek93
Posty: 307
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51
Miejscowość: Katowice

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: piotrek93 »

Nie chce się czepiać nie wiem jak w innych lokalizacjach ale w Katowicach bardzo niestarannie są nadawane te kanały na MUX-2 w DVB-T2. Po wyłączeniu overscan-u praktycznie na każdym kanale jest od kilku do kilkunastu pasków czarnych pixeli, problem najbardziej widoczny na Polsat HD, ale również na TVN HD TVN 7 HD SUPERPOLSAT TV 4 TV 6.
Zastanawiam się czy winny jest Emitel czy nadawcy? Dodam że na kanałach TVP w jakości HD problem nie występuje i po wyłączeniu overscanu wszystkie wykorzystują 100% obszaru telewizora.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 2018
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: Poland »

Czy MUX2 i MUX3 nadawane są z pełną mocą na Chorągwicy? Zauważyłem że trudniej złapać na nich 100% siły o jakości już nie wspominając. Co innego MU1 i MUX6 gdzie taką siłę można trafić.

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: eter »

piotrek93 pisze: 23 maja 2022, o 11:59 Nie chce się czepiać nie wiem jak w innych lokalizacjach ale w Katowicach bardzo niestarannie są nadawane te kanały na MUX-2 w DVB-T2. Po wyłączeniu overscan-u praktycznie na każdym kanale jest od kilku do kilkunastu pasków czarnych pixeli, problem najbardziej widoczny na Polsat HD, ale również na TVN HD TVN 7 HD SUPERPOLSAT TV 4 TV 6.
Zastanawiam się czy winny jest Emitel czy nadawcy? Dodam że na kanałach TVP w jakości HD problem nie występuje i po wyłączeniu overscanu wszystkie wykorzystują 100% obszaru telewizora.
Też to zauważyłem - widocznie ten overscan ma jeszcze rację bytu i "maskuje" takie babole w nadawaniu.
Widocznie DVB-T2 HEVC ma jakieś niedociągnięcia pod tym względem i gubi jakąś ilość pikseli, którą widać kiedy nie ma overscanu, czyli kiedy ustawimy 1:1 piksela.
Ja oglądam TV poprzez dekoder podłączony do TV w trybie PC i wówczas mam możliwość korekcji obrazu we wszystkich stronach.
Podnosząc go lekko do góry mogę sobie ustawić tak, że wówczas nie widać już tych braków.
Możliwe, że nowe TV mają tę funkcje korekcji ustawienia obrazu również na normalnym trybie, więc mógłbyś to sobie wyrównać tak, że byłoby niezauważalne.
Jeśli nie masz, to pozostaje overscan lub tak jak jest...bo raczej trudno o to, żeby zmienili coś w nadawaniu DVB-T2.
Ten efekt zapewne zauważa jakiś nikły procent tych, którzy w ogóle mają wyłączony overscan a nawet jeśli mają, to raczej nie zauważają takich "niuansów" w obrazie jak cieniutka czarna linia.

pasjonat
Posty: 340
Rejestracja: 29 kwietnia 2021, o 12:52
Miejscowość: Powiat Lipsko
Odbiornik: Kruger&Matz KM0232. Rok produkcji- 2016.
Instalacja antenowa: Antena TV AX1000 + LTE combo, wzmacniacz W-20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Święty Krzyż, Radom/Wacyn

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: pasjonat »

Ja bardzo chciałem, żeby w końcu wyłączyli overscan i był pełny , cały ekran jak na YouTube materiały HD/4k. Brawo, brawo w końcu.

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: eter »

Overscan to funkcja w TV.
Jego wyłączenie powoduje odtwarzanie obrazu 1:1 piksela.
Jego włączenie powoduje lekkie powiększenie obrazu.
Więc to jak oglądasz, zależy jak masz ustawione w TV...a nie, że nadawca to zmienia.
Widocznie w HEVEC FHD twój TV z automatu wyłącza tę funkcję i masz piksel do piksela.
Pewnie na różnych TV ta funkcja działa też różnie w zależności od tego, czy odbierasz SD - czy FHD/HEVC lub FHD/ MPEG2/4.
Niektórzy producenci blokowali wyłączenie tej funkcji w zależności od odbieranego sygnału.
Tak więc może akurat miałeś włączoną tę funkcję z automatu i brak możliwości jego wyłączenia a na FHD HEVC twój TV wyłącza overscan i masz tak jak chciałeś, czyli obraz bez skalowania a więc 1:1 piksela.

pasjonat
Posty: 340
Rejestracja: 29 kwietnia 2021, o 12:52
Miejscowość: Powiat Lipsko
Odbiornik: Kruger&Matz KM0232. Rok produkcji- 2016.
Instalacja antenowa: Antena TV AX1000 + LTE combo, wzmacniacz W-20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Święty Krzyż, Radom/Wacyn

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: pasjonat »

Wydarzenia 24 grają znowu z overscanem i przybliżonym ekranem , ja nie chcę lupy , ja chcę widzieć pełny ekran, masakra gra kanał w rozdzielczości 1080i25, a wcześniej wczoraj i do południa dziś grał w 1080p50 to był pełny ekran. Jedna wielka masakra.

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: eter »

Czyli wychodzi na to, że twój TV ma włączoną na stałe funkcję overscanu przy emisji z przeplotem (1080i) a wyłączoną przy emisji progresywnej (1080p).
Polsat cały czas "cuduje" z tym swoim przekazem, pewnie dlatego że właściwie ten cały MUX4 jest martwy i nadawany w próżnię, ponieważ chyba nikt tego już nie rozkodowuje u siebie.

Zygzuś
Posty: 114
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: Zygzuś »

piotrek93 pisze: 23 maja 2022, o 11:59 Nie chce się czepiać nie wiem jak w innych lokalizacjach ale w Katowicach bardzo niestarannie są nadawane te kanały na MUX-2 w DVB-T2. Po wyłączeniu overscan-u praktycznie na każdym kanale jest od kilku do kilkunastu pasków czarnych pixeli, problem najbardziej widoczny na Polsat HD, ale również na TVN HD TVN 7 HD SUPERPOLSAT TV 4 TV 6.
Zastanawiam się czy winny jest Emitel czy nadawcy? Dodam że na kanałach TVP w jakości HD problem nie występuje i po wyłączeniu overscanu wszystkie wykorzystują 100% obszaru telewizora.
Faktycznie, zauważyłem te wycięcia pikseli przy emisji 1:1, raz linia grubsza, raz cienka na grubość piksela, raz szara u góry, dołu. Powiększenie niby załatwia sprawę, ale irytuje najbardziej tvn7 z bliska to dramat, kreska jest otoczona święcącymi liniami. Gdzie to zgłosić do emitela?

pasjonat
Posty: 340
Rejestracja: 29 kwietnia 2021, o 12:52
Miejscowość: Powiat Lipsko
Odbiornik: Kruger&Matz KM0232. Rok produkcji- 2016.
Instalacja antenowa: Antena TV AX1000 + LTE combo, wzmacniacz W-20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce/Święty Krzyż, Radom/Wacyn

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: pasjonat »

Do TVN , dobrze jest ustawione w pełnym ekranie ale trzeba poprawić obraz w reżyserce stacji żeby nie było pasków czarnych na ekranie.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: dvbtowiec »

Zygzuś pisze: 7 lipca 2022, o 12:06 Gdzie to zgłosić do emitela?
Chyba raczej do producenta telewizora. Ja opisywanych przez Was rzeczy nie obserwuję.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2655
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: hadam »

Podobnie ja. Też u mnie takich rzeczy nie zaobserwowałem, a po Waszych wpisach przyglądałem się dokładnie.

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: eter »

Na pewno masz wyłączony overscan?
Włączoną opcję 1:1 piksel lub inaczej w zależności jak to nazywa producent.
Czarne wielkości kilku rzędów pikseli paski pojawiają się raz większe, raz mniejsze w zależności od stacji i samego nadawanego programu.
Na mniejszych TV pewnie nie jest to w ogóle zauważalne, ale ja widzę to już na 42 calach (oczywiście z bliska), pewnie na 70 calach już jest to dobrze widoczne.
Niemniej możliwe, że to też zależy od danego producenta TV i tak dalej.
Jednak jest różnica pomiędzy emisjami w DVB-T2 HEVC a DVB-T H264 gdzie nie ma tego efektu w ogóle.
Oczywiście jest to efekt zupełnie marginalny prawie niezauważalny (najlepiej go widać przełączając się z programu w DVB-T na DVB-T2).
Więc tylko "perfekcjoniści" mogą w ogóle zauważać te cieniutkie czarne paseczki...jednak są.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: dvbtowiec »

Tak, osobiście mam wyłączone overscan. Obraz jest większy i wszystko poprawnie się wyświetla.
Ja mam 55 cali i niczego niewłaściwego w obrazie nie obserwuję, także gdy podejdę blisko.
Sugeruję skontaktować się z producentem telewizora.

Zróbcie zrzut tego efektu, będzie lepiej wiadomo o czym rozmawiamy.

Zygzuś
Posty: 114
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: Zygzuś »

dvbtowiec pisze: 8 lipca 2022, o 08:18
Zygzuś pisze: 7 lipca 2022, o 12:06 Gdzie to zgłosić do emitela?
Chyba raczej do producenta telewizora. Ja opisywanych przez Was rzeczy nie obserwuję.
To jest obecne na 3 różnych sprzętach, tv sony, samsung, na monitorze z tunerem, na monitorze podłączonym przez hdmi, dvi, vga. Właściwie to obraz ustawiony jest w opcji pikseli 1:1/overscan off/wszystkie piksele i wycięcia widoczne na jakimkolwiek ustawieniu AV. Ewidentnie wina po stronie źródła sygnału.
https://ibb.co/jMTMHBG
Ostatnio zmieniony 8 lipca 2022, o 18:01 przez Zygzuś, łącznie zmieniany 2 razy.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: dvbtowiec »

Ja odbieram w Sony na tunerze wbudowanym i nie ma opisywanych przez Ciebie efektów.
Mam do porównania także pod ręką TCL z wbudowanym tunerem i również jest OK.
Obydwa mają wyłączony overscan.
Zatem nie jest to ewidentna wina źródła sygnału.

Ok,
Chyba wiem o czym piszecie, na jasnym tle jest to widoczne. Górą czarna wąska linia.
Można to przegapić, bo zlewa się z ramką telewizora.
Obrazek

Zygzuś
Posty: 114
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: Zygzuś »

dvbtowiec pisze: 8 lipca 2022, o 17:55 Ja odbieram w Sony na tunerze wbudowanym i nie ma opisywanych przez Ciebie efektów.
Mam do porównania także pod ręką TCL z wbudowanym tunerem i również jest OK.
Obydwa mają wyłączony overscan.
Zatem nie jest to ewidentna wina źródła sygnału.

Ok,
Chyba wiem o czym piszecie
Obrazek
Może nie, sam nie wiem, bo weryfikowałem to na różnych tunerach, kablach, odbiornikach.
Możliwe, że soft fabrycznie wycina, bo u mnie wszystko wyłączone autoformatowanie, ustawienia ekranu oryginalne
Tak na Polsat hd jest ekstra gruba linia zlewa się z ramką.

DVB-T2
Posty: 171
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: DVB-T2 »

Połapałem klatki bezstratnie.

Metodologia: obserwować na jakimś programie, ale porównać później np. na autopromocji lub reklamach, bo czasami jakiś problem może wynikać też z przyczyny nadawanego materiału źródłowego. Na szczęście jest to super proste, bo na wszystkich kanałach nieustannie są nadawane reklamy :lol: Idealnie widać te problemy na jasnym tle, dlatego szukamy białych/jasnych klatek. Najczęściej jako że problem to jest coś czarnego - zlewa się z ramką i dlatego trudno to zauważyć, zwłaszcza, że te linie często są też dość cienkie. Poza wspomnianym Polsatem.

Moje wnioski są takie i proszę osoby widzące problem są proszone o odniesienie się, potwierdzenie lub zaprzeczenie.
  • Polsat - wielka czarna krecha od góry na dobre 10 linii, na to nawet overscan nie pomoże, ten sam problem jest na satelicie
  • Super Polsat - niewielka czerń od góry, 2 linie, trudna do zaobserwowania
  • TV Puls - nadawany prawidłowo
  • Puls 2 - nadawany prawidłowo
  • TV4 - niewielka czerń od góry, 2 linie, trudna do zaobserwowania, ale dodatkowo od dołu jakieś półprzeźroczyste przyciemnione pole na 14 linii, ten sam problem jest na satelicie
  • TV6 - nadawany prawidłowo
  • TVN - niewielka czerń od góry, 3 linie, trudna do zaobserwowania
  • TVN 7 - nietypowo dwie linie od góry są dobre i nagle trzecia jest wyczerniona, tylko jedna linia
Ponieważ na TV Puls, Puls 2 i TV6 obraz ładnie wypełnia ekran, zakładam, że metodologia jest dobra. Inaczej wszędzie miałbym coś źle.

TV4 dodatkowo wstawiam w post, bo to jest obok Polsatu drugi szczególnie rażący w oko przykład z paskiem na dole (u góry też ma, ale węższy):
Obrazek

Paczka ze zrzutami do pobrania, zostawiłem po jednym z autopromocji: POBIERZ

Zygzuś
Posty: 114
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: MULTIPLEKS 2

Post autor: Zygzuś »

DVB-T2 pisze: 8 lipca 2022, o 18:33 Połapałem klatki bezstratnie.

Metodologia: obserwować na jakimś programie, ale porównać później np. na autopromocji lub reklamach, bo czasami jakiś problem może wynikać też z przyczyny nadawanego materiału źródłowego. Na szczęście jest to super proste, bo na wszystkich kanałach nieustannie są nadawane reklamy :lol: Idealnie widać te problemy na jasnym tle, dlatego szukamy białych/jasnych klatek. Najczęściej jako że problem to jest coś czarnego - zlewa się z ramką i dlatego trudno to zauważyć, zwłaszcza, że te linie często są też dość cienkie. Poza wspomnianym Polsatem...
Wszystko złapałeś, mux2 nadaje tak jak widać z wycinaniem, ale poprawy nie rokuje, bo to nadawcy komercyjni, "chcesz jechać wygodnie to zapłać".
Ostatnio zmieniony 9 lipca 2022, o 19:19 przez Zygzuś, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ