STOPKLATKA TV w MUX1

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
BiTCity
Posty: 532
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: BiTCity »

Witam
Mam pytanie czy przez ostatnie kilka dni były ruszane parametry MUX-1 ? Bo telewizory z serii Manta LED 3201 resetują się w kółko na tym MUX-ie a na forum producenta cisza nie mają gotowca tak jak to było z MUX-3 jakiś czas temu.

tranzystor
Posty: 254
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Miejscowość: Bielsko i Żywiec
Odbiornik: Amiko mini 4K UHD Combo oraz Technisat Viola 2 DAB+
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa + dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Wisła Skrzyczne

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: tranzystor »

BiTCity pisze:... z serii Manta LED 3201 resetują się w kółko na tym MUX-ie
reset, reset, skąd ja to znam ... aha manta, ten mój dekoder już przestał istnieć, tak więc ... tylko wspomnienia ... niemiłe :mrgreen:

BiTCity
Posty: 532
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: BiTCity »

To nie wina dekodera czy TV tylko zabawy techników z Emitela. Wiadomo elektronicy lubią grzebać, a że sprzęt tańszy nie jest do końca zgodny z wymogami na teren Polski a był podobno zatwierdzony to inna sprawa. Aktualnie już jest wszystko ok. Oczywiście do następnego razu. Mnie razi brak reakcji serwisu czy forum Manty chociaż z drugiej strony się nie dziwię okres gwarancyjny minął to olali sprawę.

pikaczu
Posty: 1606
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: pikaczu »

czemu nie mam hybrydy, na stopklatce tv?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3517
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: K63 »

W 2016 r. - po dwóch latach nadawania - Stopklatka osiągnęła rentowność.
http://businessinsider.com.pl/media/spo ... ku/et7t9pt

eter
Posty: 1118
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: eter »

Pytanie do widzów tego programu.
Dziwi mnie emisja na tym kanale programu w południe o katastrofach lotniczych.
Mają go w jakimś trudnym do emisji formacie...bo zawsze na nim nie ma płynności obrazu (efekt gubienia klatek) "jak leci samolot i jest ujęcie z oddali, to tak jakby skokowo a nie płynnie się poruszał - ten sam efekt kiedy porusza się kamera".
Nie wiem, może mój sprzęt nie wyrabia?
Zauważył ktoś taki efekt?
Może TV 100Hz ma jakiś problem z obróbką tego materiału.
Wygląda to jakby ktoś renderował materiał na inny format z nie zachowaniem oryginalnej ilości klatek w materiale (fps).
Tyle, że to się dzieje w profesjonalnej stacji?

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Kolor »

Nie ma nic do rzeczy profesjonalność stacji. Materiały do emisji dostają gotowe i takie emitują. Program znam, składa się w przynajmniej w połowie ze zdjęć i ujęć filmowych dość archiwalnych. Także amatorskich, gdzie prędkość naświetlania klatek była 16kl/s. Często wykonanych w trudnych warunkach. Krótko mówiąc, nie możesz się spodziewać jakości filmu realizowanego w studio, lub w terenie w systemie Panavision. Program jest z gatunku reportażu, nie musi być perfekcyjny.

eter
Posty: 1118
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: eter »

E- to nie to, ponieważ ten efekt występuje w całym materiale, również w ujęciach współcześnie inscenizowanych.
We wszystkich ujęciach, gdzie jest tylko ruch kamery to widać, wszędzie występuje taki sam.
Po prostu cały materiał jest źle emitowany.
Mnie jednak dziwi takie podejście stacji.....emitować materiał z taką wadą techniczna.

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Kolor »

Jeśli stacja nie jest producentem materiału... to jakość jest taka, jaka jest. Dotyczy wielu programów. Ten serial leci w wielu stacjach na kablówce i jego jakość jest identyczna.

eter
Posty: 1118
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: eter »

Tym bardziej jestem ciekaw, co jest przyczyną, że w dobie ultra nowoczesnej techniki, jakiś producent produkuje materiał z taką wadą.
Oczywiście na to pytanie to tylko sam producent mógłby udzielić odpowiedzi, a więc jakaś spółka z Kanady.
Serial z 2010 roku, więc dziwi takie niedopasowanie fps do dzisiejszych standardów emisyjnych.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2650
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: hadam »

W piątek 14 kwietnia zmieni się logo i oprawa graficzna Stopklatki TV.
https://satkurier.pl/news/158556/stopkl ... wideo.html
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/zm ... i-tv-wideo

Obrazek

panaho
Posty: 196
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: panaho »

Pod koniec marca takie coś można było zobaczyć.

Obrazek

Martens
Posty: 461
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Martens »

Czy u Was również na ścieżce oryginalnej na Stopklatce nadawanej w DVB-T jest cisza?

biopar
Posty: 284
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: biopar »

Potwierdzam. Sprawdzalem na kilku filmach w tym tygodniu. Za kazdym rrazem cisza.

Martens
Posty: 461
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Martens »

Dzięki, chciałem się upewnić czy to przypadkiem nie wina dekodera DVB-T. A to jednak błąd po stronie nadawcy, choć na Stopklatce HD w DVB-C wszystko jest OK.

eter
Posty: 1118
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: eter »

Z jakimi parametrami dźwięku nadaje obecnie Stopklatka w HD w Muxie1 DVB-T2 HEVC?
Niby pokazuje u mnie tak jak na pozostałych programach dwie ścieżki w D+, ale tuner sobie nie radzi na każdej z nich.
Na wszystkich programach ze wszystkich Muxów mam dobry dźwięk a na "nowej" Stopklatce dźwięk mam przesunięty do wizji o jakąś sekundę i lekko przerywa?
Wygląda to jak kiedyś na Polsat News.
Może ktoś sprawdzić co jest nie tak ( w sensie czy jest prawidłowa na dobrym lepszym sprzęcie).
Ja odbieram ze Śnieżnych Kotłów.

2Tom
Posty: 153
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: 2Tom »

Mam dokładnie ten sam problem z dźwiękiem na Stopklatce, dźwięk ma metaliczny pogłos i jest nieczysty jakby przerywany i niezsynchronizowany...
Inne programy z tego muxa mają dobry dźwięk. Mux 1 ze Ślęży kanał 33 Częstotliwość 570 MHz..
Wiwa widzi 2 ścieżki na obu jest ten sam problem..

eter
Posty: 1118
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: eter »

To znaczy tylko tyle, że tak jak wcześniej w DVB-T były "kwiatki" w nadawaniu, tak obecnie w DVBT-2 HEVC mamy "nowe".
Świadczy to jedynie tyle, że nikt ponownie nie śledzi tego co "wypluwają" nadajniki w eter.
Pewnie ustawili wszystko z automatu i tyle.
Nikt nie śledzi już "organoleptycznie", bo przecież w obecnym stanie ten kanał jest nie do użytkowania.
Może ponownie nasze "tupanie nóżkami" chociaż tutaj na forum będzie zauważone i komuś się zechce to sprawdzić i naprawić, bo w przeszłości już tak bywało:)
Obrazek

2Tom
Posty: 153
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: 2Tom »

Tak działa wspaniale dźwięk na Stopklatce TV po przejściu na DVBT-2 HEVC :(
Do pobrania nieprzerobiony fragment nagrania z tunera WIWA H265 PRO
https://www103.zippyshare.com/v/PcOuRnu6/file.html

Przemo
Posty: 537
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Przemo »

Faktycznie dźwięk wyprzedza obraz i ma dziwne "rwanie". Do poprawy.

ODPOWIEDZ