Darth Vader pisze:Witam mieszkam od nadajnika w Jemiołowie okolo 50-55km,i wierzcie mi odbieram mux8 bez problemu przy antenie UHF,sygnał mux 8 to 56-60 procent [siła],a jakość 100 procent,czyli obraz w porzadku,nic nie zacina obrazu itd.Do informacji pozostale muxy 1,2,3 odbieram na poziomie 96 procent siła,jakośc 100procent.Wierzcie mi tu nie potrzebna żadna antena specjalistyczna do odbioru w\wymienionego mux8.Myślę że jeszcze wzmocnią sygnał w Jemiołowie,gdy zaczną się pelne emisje wszystkich programów,między innymi TVP.Proponowałbym sprawdzić instalację antenowa tzw.kabel,wszelkie wtyki i przełączki ,rozdzielacze itp.
Niech kolega pochwali się, jaką to genialną antenę UHF ma zamontowaną i gdzie mieszka, inaczej powiem krótko.
ŚCIEMA!.
Także mieszkam w lubuskiem, do nadajnika w Jemiołowie w linii prostej ok 33km w kierunku południowo-zachodnim , antena na wysokości ok 10mb. i wg ukształtowania terenu, anteny powinny się widzieć (moja+nadajnik). Zamontowałem zwykłą antenę ASP-8 tz "siatkową" ze wzmacniaczem i regulowanym zasilaczem. MUX-1,2,3 (80 do 100kW) siła sygnału 93-96% jakość sygnału 100%. W miarę przyzwoity odbiór zapewniają nawet niektóre anteny pokojowe.
MUX-8 k.8 ( 22kW) w polaryzacji oczywiście pionowej, siła sygnału zero, jakość zero. Jako że handluję od 26 lat, hurtowo akcesoriami RTV ( także antenami) , mam na magazynie i anteny na pasmo VHF, ale jak na razie oferta jest tak "atrakcyjna", że klienci więcej pytają jak kupują. Jest kilku producentów, u których można nabyć anteny kombinowane , odbierające jednocześnie pasmo UHF i VHF , choć oczywiście lepsze efekty są na antenach kanałowych z odpowiednimi zwrotnicami aktywnymi. Przykładowa antena:
http://www.barczak.com.pl/oferta/anteny ... 69-hv.html