Ferguson Ariva T760i

Dobrycel
Posty: 613
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: Dobrycel »

Ferguson tyle tych pudełek natrzaskał i wszystko to samo tylko wielkosc inna.
Zmienic ludzi trzeba, soft pisac w Polsce. Zrobic wiecej pamieci w dekoderze i pisac firmware z prawdziwego zdarzenia do urzadzeń, które sie ma. Ja z tej firmy niech ce juz nic. Nawet za darmo. Skymaster mnie tez dopalił. Jedyny normalny serwis ma Wiwa.
Co do dekoderów to ja z linuxem bede czegoś szukać.

delKichote
Posty: 43
Rejestracja: 28 lutego 2011, o 23:13

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: delKichote »

eter pisze: 16 lipca 2021, o 23:13 Kurski zapowiedział boxa 4K i szeroko medialnego...
A podał jakieś terminy?
I tak w ogóle - ale to było przed chińskim wynalazkiem zwanym Covid-19?

delKichote
Posty: 43
Rejestracja: 28 lutego 2011, o 23:13

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: delKichote »

Ramirez pisze: 17 lipca 2021, o 19:16 Zrobi. Pewnie nawet fajny będzie, ale jestem przekonany że będzie szyfrowanie nagrywania i będą mogli monitorować lokalizacje. Zaraz dojdą kto nie płaci abonamentu :mrgreen:
Ta, i gdy na TVVN będzie conocne wróżenie z tarota, bo będzie się wyłączał. Serio.

zyggi
Posty: 75
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: zyggi »

Dobrycel pisze: 17 lipca 2021, o 23:41 Jedyny normalny serwis ma Wiwa.
Na zgloszone przeze mnie uwagi/problemy serwis poradzil aby oddal dekoder sprzedawcy...PRAWDZIWIE POLSKA NORMALNOŚĆ :lol:

marek_g
Posty: 43
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 02:05
Odbiornik: Samsung LE37D550
Instalacja antenowa: "antena siatkowa" + symetryzator/ 10 m.n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Leżąjsk: RTCN *Giedlarowa*

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: marek_g »

Też macie ten problem gdy jest brak sygnału to dekoder tnie się niemiłosiernie. Ustawiałem ostatnio antenę i żeby dobrać się do siły/jakości sygnału przyciskiem info trzeba się było sporo namęczyć, nigdy nie wiedziałem czy to źle wycelowałem pilotem czy to tuner jeszcze przetwarza żądanie. Podobnie próba przełączenia kanału z tego "z brakiem sygnału" na inny, po wciśnięciu na pilocie np. 1 zanim tuner zorientował się co od niego chce mijało z 5 czy 10 sekund.
Ostatnio zmieniony 5 stycznia 2022, o 13:31 przez marek_g, łącznie zmieniany 3 razy.

Dobrycel
Posty: 613
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: Dobrycel »

Też tak mam. Na kanale o słabym sygnale jaky się zawieszał.
Znalazłem też inny błąd. Ustawiłem timer aby dekoder wyłączył się o godzinie 23.05
(na pilocie brak opcji wyłączenia czasowego 30 min, 60 min, 120 itp)
Jak jest wyłączony tzn w trybie stand by to się włącza i po paru sekundach wyłącza. No bzdura totalna.
Jeśli jest wyłączony to mógłby się nie uruchamiać i nie wyłączać. Ustawiłem tak bo max do 23 oglądam tv, potem zasypiam itp. Po co ma iść kilka godzin.

W aplikacji DVB-T Finder Macieja Grzegorczyka jest mapa, jak ją pryblizysz to widzisz jak antene ustawić tj kierunek itp.

mathey
Posty: 98
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 21:07
Miejscowość: Lower Silesia
Odbiornik: JVC LED LT58VA8000,
ArivaT760i/MantaDVBT06@LG42LC42
Instalacja antenowa: Siatka no-name z symetryzatorem + rozgałęźnik na 2 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Żórawina, Sky Tower, Černá hora

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: mathey »

Niestety, ten dekoder tak ma - drobne spadki sygnału i przymula go zupełnie. Z tego co się zorientowałem w temacie po zakupie tego dekodera, to krążą teorie, że producent coś wymyślił w sofcie, co ma poprawiać odbiór przy spadkach sygnału ale jak widać działa to jak działa. Testowałem nawet na najstarszej wersji softu (chyba nawet na 1.3B7 dostępnej u Czechów) i nie za bardzo widziałem różnicę. Do ustawiania anteny niekoniecznie się nadaje.

Swoje przeżycia z tym dekoderem opisałem w kilku postach w tym temacie: viewtopic.php?p=245811#p245811

Na razie korzystam z niego głównie do HEVC i czekam, aż będzie przełączenie wszystkiego, a u mnie ma być już w I-szym etapie.

Co do kwestii timerów - to jest programowo tak rozwiązane. Dekoder w stanie uśpienia wie tylko, że "coś jest zaplanowane na godzinę XX:XX" ale nie wie co, a jedyne co może zrobić przy timerze to się włączyć, żeby sprawdzić co dokładnie jest zaplanowane i co ma z tym zrobić. Być może programiści po prostu tak zrobili "żeby zrobić szybko i żeby działało" a być może faktycznie obsługa timerów nie pozwala z tym nic więcej zrobić i możliwość tunera w stanie uśpienia jest ograniczona tylko do ew. włączenia się o danej godzinie.

Dobrycel
Posty: 613
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: Dobrycel »

W firmie ferguson dla programistów wszystko jest chyba za trudne. Tak jak napisanie softku, który by miał ręce i nogi oraz pewnych rozwiązań które by miały ręce i nogi. Nie wspomnę że pewne funkcje na pilocie człowiek przypadkiem uruchamia i nie są one potrzebne (i młodym i starym) tym bardziej starym. Ta firma tak jak Skymaster jest dla mnie ostatecznie skreślona z przyszłych zakupów czegokolwiek za ignoranckie podchodzenie do klienta. Ich wytwory są idealne niczego się nie da zmienić bo jest super i wymyślasz coś co nie istnieje w ich mniemaniu.

Artur912
Posty: 127
Rejestracja: 23 kwietnia 2016, o 13:19
Odbiornik: Cabletech
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na zewnątrz z lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Jesenik Ostawa Opawa Klimkovice

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: Artur912 »

Może w najnowszym sofcie z 14.09.2021 ten problem jest rozwiązany

mathey
Posty: 98
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 21:07
Miejscowość: Lower Silesia
Odbiornik: JVC LED LT58VA8000,
ArivaT760i/MantaDVBT06@LG42LC42
Instalacja antenowa: Siatka no-name z symetryzatorem + rozgałęźnik na 2 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Żórawina, Sky Tower, Černá hora

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: mathey »

Raczej skłaniałbym się ku tezie, że firma ta nie ma nic wspólnego z programowaniem dekoderów a robią to Chińczycy, być może nawet jacyś studenci, którzy się dopiero uczą. Firma zamawia tylko dany produkt z takim czy innym logo u podwykonawcy i może co najwyżej dać jakieś sugestie co do tego co ma być w sofcie. Raczej bym postawił piątaka, że nie mają nawet źródeł softu u siebie.

Takie podejście to już powszechna praktyka i inne mniejsze firmy też tak robią - wypuścić produkt, jak najlepiej zareklamować, jak najwięcej sprzedać a dalsze wsparcie to już kwestia ewentualnego przypadku. Tak będzie w zasadzie wszędzie, chyba, że kupisz coś od faktycznych gigantów, wtedy produkty są zazwyczaj dopracowane, aczkolwiek kwiatki zdarzają się i tak już chyba wszędzie. W czasach, gdy wszystko jest na kontenery ciągnięte z Chin nie może być inaczej.

Nie zmienia to faktu, że i tak trochę cenię tę firmę, bo jako jedyna na rynku wychodzi bądź przynajmniej stara się wyjść "poza minimum" - spójrz na inne obecne dekodery z tej półki cenowej - chyba nigdzie indziej nie znajdziesz nagrywania jednocześnie dwóch kanałów z tego samego muxa czy w ogóle działającego RJ-45 i niestandardowych aplikacji sieciowych (choć tych obecnie jest już znacznie mniej, niż w okresie premiery dekodera). Gdy lata temu kupiłem Arivę 250 Combo początkowo też się na nią wkurzałem, nienawidziłem jej i całej firmy, później jednak, gdy zobaczyłem konkurencyjne produkty to zrozumiałem, że nie jest wcale tak źle. Oczywiście kolorowo także nie jest. Ale większość tych przypadłości, to konsekwencja czasów, w jakich żyjemy. To jest firma, która zyskała popularność na przełomie wieku, gdy czasy były inne. Teraz, stara się z tej wywalczonej renomy czerpać garściami, jednak aby nie rozczarowywać klientów wypadałoby wyjść z Chin i zrobić coś samemu, od podstaw - tyle, że to się już po prostu nie będzie opłacać.
Artur912 pisze: 6 stycznia 2022, o 08:18 Może w najnowszym sofcie z 14.09.2021 ten problem jest rozwiązany
Jeśli masz na myśli te przymulanie dekodera przy zanikach sygnału to absolutnie nie, korzystam z tej wersji od pierwszego dnia jej wypuszczenia (jakoś wtedy kupiłem dekoder) i "wszystko jest po staremu". A co do kwestii timerów w sytuacji, o której pisał kolega wyżej to nie sprawdzałem.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3033
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: Krosnoludek »

Za Globo tunery były produkowane w Chinach, a soft pisano w Polsce, widać to bo jest całkiem inny od pozostałych z ładną grafiką. Teraz za Skymaster jest chyba podobnie, bo nadal jest ta sama ładną grafika.

delKichote
Posty: 43
Rejestracja: 28 lutego 2011, o 23:13

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: delKichote »

marek_g pisze: 5 stycznia 2022, o 09:04 Też macie ten problem gdy jest brak sygnału to dekoder tnie się niemiłosiernie. Ustawiałem ostatnio antenę
Ten model tak ma.
Ustawianie anteny z tym modelem może być ciężkie i niemiarodajne, bo sama czułość głowicy jest niestabilna na słabych kanałach w tym modelu - po dłuższym użytkowaniu tego złoma elektronicznego śmiem twierdzić coś takiego. :P
Żeby ustawiać z tym antenę, na tunerze ustaw ten kanał (częstotliwość), który jest u Ciebie najsłabszy - najgorzej odbiera. Wyłącz tuner. Ustaw antenę. Włącz tuner. Sprawdź wskazania mocy i czystości kanału. Wyłącz tuner. Przestaw antenę. Włącz tuner, sprawdź, czy najsłabszy kanał ma lepsze wskazania sygnału. Wyłącz tuner. Przestaw antenę. Włącz tuner. Itd...

Przy przeskakiwaniu między kanałami, po wejściu na słaby kanał możesz mieć w tym modelu za każdym razem inne wskazania sygnału (i co za tym idzie, inną jakość obrazu) zależnie od tego, z jakiej innej częstotliwości przeskoczyłeś (!).

Artur912 pisze: 6 stycznia 2022, o 08:18 Może w najnowszym sofcie z 14.09.2021 ten problem jest rozwiązany
Tak jak pisał mathey, nie jest. I śmiem twierdzić, że nigdy nie będzie, bo to problem sprzętowy jest, nie programowy. Zresztą nie jeden w tym modelu. Dużo pisałem o nim dobrego, ale dłuższe użytkowanie pokazało, że wady znacznie przeważają nad zaletami, to jest wręcz złom elektroniczny. Opiszę to później.
Nowy T75 Fergusona podobno wiesza się codziennie. Czyli ta sama bajka jak w tym modelu: co z tego, że ewentualnie ma oprogramowanie własne, gdy elektronika najtańsza z możliwych.
Nigdy więcej nie będę polecał Fergusona.
Zwłaszcza, że w DVB-T2 "na bank" będzie rozdzielczość 4K...
Ostatnio zmieniony 7 stycznia 2022, o 13:42 przez delKichote, łącznie zmieniany 1 raz.

-greg-
Posty: 24
Rejestracja: 31 października 2013, o 02:01
Miejscowość: Hucina
Odbiornik: SONY KDL-32W706B
TELE System UP T2 4K
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Triset 113 PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów - Góra Św. Marcina

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: -greg- »

delKichote pisze: 6 stycznia 2022, o 23:33 (...) po dłuższym użytkowaniu tego złoma elektronicznego śmiem twierdzić coś takiego.
(...) Dużo pisałem o nim dobrego, ale dłuższe użytkowanie pokazało, że wady znacznie przeważają nad zaletami, to jest wręcz złom elektroniczny.
(...) Nigdy więcej nie będę polecał Fergusona. (...)
Pamiętam jak jeszcze niedawno, nie przebierając w słowach, atakowałeś innych (w tym mnie) krytykujących ten sprzęt. Ja Ci wtedy tłumaczyłem, jak Ty to ładnie określiłeś wspominając coś o krowach, ale Ty wiedziałeś lepiej. Przeczytaj swoje obszerne odpowiedzi o przemyślanych zakupach, czytaniu instrukcji itp., które pisałeś. Wiesz, że teraz odnoszą się do Ciebie?
Teraz wypadałoby przeprosić wszystkich których obrażałeś.

Dobrycel
Posty: 613
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: Dobrycel »

Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze te same błedy są powielane w softach w telewizorach. Coś ktoś uznał sobie i zorobił jakieś debilne rozwiązanie i nie zastanawiał się nad funkcjonalnością.
W Telewizorach TCL tak samo jak w Dekoderach Ferguson.
Ustawiamy przypomnienie dla określonego programu - odbiorniki uruchamiają się jak są wyłączone (tryb stand by). Dlaczego nie ma ocpji gdy wyłączony nie uruchamiaj, lub uruchom potem wyłącz jak brak aktywności.
Telewizor się uruchamia i idzie kilka godzin po czym timer po kilku godzinach wyłączy tv. Wg mnie to błąd. Tak samo jak błędem jest brak timera na pilocie, 30 min godzina lub dwa. Dlaczego w sofcie nie ma opcji po zakończeniu wyłącz odbiornik lub pozostaw.
Serwisy mają to gdzieś ... Kto te softy pisze i kto je testuje? Wszystkie ja jedne durne kopyto. Człowiek by musiał liste zrobic, zamawiać przez internet testować i odsyłać. Inna strona medalu to instrukcje obsługi napisane taką czcionką, ze lupa powiększająca ogromna. Instrukcje są tak minimalistyczne, że cięzko zrozumieć cokolwiek z instrukcji. Obsługa tj infolinia produktu, też niewiele potrafi. Nie mówie tutaj o tych wymienionych produktach ale ogólnie jak działa. Pisanie do serwisów też nie ma sensu. Ignorują zgłoszenia i nie odpisują.
Proste funkcje, które mogli by do softu dodać. Lepiej jakieś strony Porno dodać do softu bo to jest najważniejsze jak funkcjonalnośc.
Brakuje też odrębnego ustawienia audio dla każdego kanału z osobna. Brak przejrzystego EPG. Chętnie bym testował softy, ale chyba nie są w Polsce pisane. Serwis nie testuje bo nie ma czasu na to. Niby język Polski ustawiony w sprzęcie a komunikaty o błędach itp wyskakują po Angielsku. Sprzedy przez internet potrafia pobierać wcześniejsze oprogramowanie!!! Tak potrafią zrobic downgroade twierdząc, że to aktualny soft. Dają coś do softu co nie działa. Wiem, że wiele wymagam, ale po jaką chole..e trzaskać miliony modeli odbiorników, mydlić oczy a każdy niedopracowany. Szkoda, że nie jest to taski soft, w którym sam sobie wybieram co i jak chce miec.

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: dr146 »

Powiem szczerze że to jeden z lepszych tunerów Dvb-T2 ostatnich czasów a szukałem i testowałem różne, przez ostatnie 2 mieś przewinęło mi się ich trochę przez ręce . Jego słaby punkt to dołączony pilot, trochę prymitywny nie najlepszej jakości ale używam tego z T650i i jest gites. Pewnie nowych softów już nie będzie do tego modelu ale na tym co jest w miarę wszystko działa. Obecnie nie kupimy odbiornika który ma podwójne nagrywanie i auto timeshift, chyba że jakieś na linuxach czy andkach ale takie kosztują dwa razy więcej. Szkoda ze model wycofany z rynku - ze względu na LAN i głupkowate przepisy



Dobrycel
Posty: 613
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: Dobrycel »

co wg Ciebie jest w nim takiego fajnego? Pozostałe dekodery mają normalne softy z auto stand by, mają ustawienia osobno do wyłączenia dekodera itp. W fergusonie jak ustawisz godziene wyłaczenia a dekoder jest wyłączony to on sie uruchamia i gaśnie po paru sekundach. W fergusonie nie ma ocji auto power off po godzinie, 2, 3 lub więcej. Pozostałe to mają.
Chcesz to kupuj. Ja Fergusona nie chce nawet za darmo. Wsparcie fergusona i rozmowy z serwisem to jak rozmowa z informatykami. Każdy zgrywa Panaa. Po co to,a co to da, a co to zmieni, tego sie nie da, to za trudne. Skoro inni potrafią zrobic to znaczy się, że się da.

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: dr146 »

Dobrycel pisze: 22 czerwca 2022, o 13:39 co wg Ciebie jest w nim takiego fajnego?

przecież napisałem to już post wyżej. Po pierwsze możliwość nagrywania dwóch programów i ogladania trzeciego. Po drugie automatyczny timeshift który działa non stop. Po trzecie w momencie uruchomienia REC można nagrać wczesniejszy zbuforowany cały timeshift lub jesli ktos niechce to można tę opcję wyłączyć . Po czwarte w chwili powrotu do ogladania na zywo nie tracimy timesift -cały czas mozna program cofać do samego poczatku (wszystkie tunery jakie widziałem w momencie wyjscia z TMS tracą cały zapis. Ponadto EPG w widoku gazetowym ( niektore mają ale wiekszość nie ma) oraz opis aktualnego i kolejnego programu już podczas wyboru na liscie kanałów. Aha no i jeszcze w nazwach nagranych plików jest tytuł filmu/programu a nie jedynie nazwa kanału jak to się najczęściej zdarza. W/w możliwości razem wziętych nie ma zaden inny dekoder a już tym bardziej z takich z przedziału 100-150PLN
Pozostałe dekodery mają normalne softy z auto stand by, mają ustawienia osobno do wyłączenia dekodera itp. W fergusonie jak ustawisz godziene wyłaczenia a dekoder jest wyłączony to on sie uruchamia i gaśnie po paru sekundach. W fergusonie nie ma opcji auto power off po godzinie, 2, 3 lub więcej. Pozostałe to mają.
Kup sobie Amiko Viper 4K V30 za 450PLN ma pierdylion ustawień i może Ci dogodzi...
Nawiasem mówiąc to leje mnie to po ilu godz się włacza/wyłacza i czy w ogóle , dla mnie są ważniejsze rzeczy o ktorych było wyżej a ustawianie godziny wyłączenia to już totalnie zbedna rzecz. Nie ma idealnych dekoderów, szukałem przez ostatnie 2 mies i kazdemu mozna było cos zarzucic niezaleznie od marki
Chcesz to kupuj.
kupiłem z miesiac temu i wyjatkowo jestem z T760i bardzo zadowolony . T75 poleciał z powrotem do sprzedawcy mimo że to w miare świerzy model i ferguson robi do niego poprawki
Ja Fergusona nie chce nawet za darmo. Wsparcie fergusona i rozmowy z serwisem to jak rozmowa z informatykami. Każdy zgrywa Panaa. Po co to,a co to da, a co to zmieni, tego sie nie da, to za trudne. Skoro inni potrafią zrobic to znaczy się, że się da.
tak działa nie tylko ferguson ale wiekszośc tych firm , aktualne i popularne modele zazwyczaj dostają poprawki-jeśli chodzi o funkcje istotne i pod warunkiem że zgłoszeń jest duzo a nie jedno czy dwa .Przykład ferdka T75, brak paska postepu-dołozyli , niestabilny obraz -poprawili . Nikt nie będzie spełniał Twoich życzeń w stosunku do modelu którego już nie ma na rynku . Po prostu to nie jest opłacalne - ot zwykła chłodna biznesowa kalkulacja . Nie wspomne o tym że pewnie co najmniej polowa dekoderów firmy xyz którymi został ostatnio zalany rynek wyszła z jednym fabrycznym softem i nigdy kolejnego nie dostanie . Piszę to na bazie doswiadczeń z dekoderami DVB-T z przed 8-10 lat . Pozostało jedynie kilka firm które jeszcze robiły w miarę poprawki i aktualizacje ale raczej już nie do kilkuletnich odbiorników

funzen
Posty: 3
Rejestracja: 13 marca 2022, o 18:54
Miejscowość: warszawa
Odbiornik: EDISION PICCO T265,Strong SRT 8211,Strong SRT 8209

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: funzen »

Ferguson Ariva T760i H265(HEVC) dodatkowe gniazdo USB na płycie głównej
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3912759.html

mathey
Posty: 98
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 21:07
Miejscowość: Lower Silesia
Odbiornik: JVC LED LT58VA8000,
ArivaT760i/MantaDVBT06@LG42LC42
Instalacja antenowa: Siatka no-name z symetryzatorem + rozgałęźnik na 2 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Żórawina, Sky Tower, Černá hora

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: mathey »

Fajne wieści, dzięki za info! Gdy już plomba gwarancyjna będzie kawałkiem bezwartościowego papieru to zajrzę do środka swojego i pokuszę się o dołożenie gniazda, o ile mam tę samą wersję PCB.

Ciekawe jak tuner daje sobie radę z prędkościami i obsługą tych dwóch gniazd jednocześnie.

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Ferguson Ariva T760i

Post autor: dr146 »

Bez rozbierania widać przez górne otwory, gniazdo jest zaraz za RJ45

ODPOWIEDZ