*R.Nuta
*R.Disco
*R.Mega
*R.Bielsko
*R.Maryja
*R.Profeto
*R.Express
Wszystkie stacje nadają 144kbps/aac porównałem 2 stacje z FM Express oraz Radio Bielsko i miłe zaskoczenie w Dab+ jakościowo lepiej

Netto jest 132 kbps dla audio + 48 khz dla dźwięku i od razu widać kto tu będzie pionierem we wprowadzaniu DAB+ - o take dźwięk walczyć będziemszymon9904 pisze:Radio Maryja podobno z bitrate 96 kbps.
Jeżeli w DAB+ Radio Bielsko i Express brzmią lepiej, to znaczy, że 144 kbps i dobrze zrealizowany dosył wystarczą
Bo RTCN Kosztowy powinny być zrównane z ziemią tam nawet 100kW nic nie pomoże, a co kolega sądzi o jakości dźwięku RB?AlesHavel pisze:Pozdrawiam do Polski,
potwierdzam odbiór w mieście Frenštát pod Radhoštěm (CZ) na tunerze Yamaha T-D500. Antena tylko dipol znajdujący się w pomieszczeniu + DAB wzmacniacz (G = 20dB, F = 1.2dB). Sygnal u mnie dość mocny, stabilny, mocniejszy niż Kosztowy (11A) lub Chrzelice (11C).
Jakość dźwięku, z wyjątkiem radia Maryja, odpowiada bitrate 144 kbps, a obecnie (i zapewne jeszcze przez długi czas) oferuje najlepszy dźwięk w DAB +, który mogę odbierać w mojej lokalizacji. Moja subiektywna ranga jakości dźwięku w DAB+ w odbieranych multipleksach wygląda mniej więcej tak:Bo RTCN Kosztowy powinny być zrównane z ziemią tam nawet 100kW nic nie pomoże, a co kolega sądzi o jakości dźwięku RB?
Oczywiście, moja wina ... szczególnie, że oglądam web radiopolska.pl/wykaz/dab prawie codziennie ...@AlesHavel: 11C Opole to nadajnik Komin ECO (10kW ERP) i Góra Św. Anny (2kW ERP i nie Chrzelice.
W Bielsku w pomieszczeniach na kawałku drutuDAMIAN KATOWICE pisze:RB zaczęło nadawać z pełną mocą 1kW sygnał w Katowicach 95%