WIWA H.265

eter
Posty: 1118
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265

Post autor: eter »

Dzisiaj sprawdzałem ten tuner, kupując go dla starszego człowieka u mnie na mojej instalacji.
Jestem co najmniej zdziwiony....kiedy u mnie wszystkie MUXY (oprócz Muxa 8) odbierają dobrze (oprócz MUXa 4, który to w mojej lokacji ma zacinki z powodu odbioru SFN z Kotłów i Wichowa) tak na WIWIE odbiera poprawnie jedynie MUX1.
Co najmniej dziwne, MUX2 w ogóle nie ma sygnału, natomiast MUX3 rwie cały czas tak jak i MUX5.
Tak więc mój tuner SKYMASTER STB M265 ma w porównaniu z Wiwą o wiele czulszą głowicę i stabilniejszy odbiór.
Więc jak praktyka pokazuje, na tej samej instalacji jeden tuner potrafi odbierać dobrze, kiedy inny prawie w ogóle.
Mam tylko nadzieję, że u tego starszego człowieka będzie dobry odbiór.
Czyli jak ktoś ma niestabilny i słaby odbiór na WIW-ach polecam SKYMASTERa, czułość i stabilność odbioru bije na łeb pod tym względem Wiwy, albo mi się trafił jakiś wybitnie dobry egzemplarz SKYMASTERA:)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Wiwa koniecznie powinna dołożyć funkcję automatycznej aktualizacji listy kanałów dla osób starszych z możliwością włączenia lub wyłączenia tej funkcji w menu.

Starsze osoby same nie przeskanują sobie gdy zmieni się zawartość kanałów w danym muxie czy pojawi się nowy MUX. To powinien tak jak telewizor zrobić za nich tuner, tj nad ranem przeskanować pasmo telewizyjne w poszukiwaniu nowych kanałów czy też muxów. Osoby bardziej obeznane nie musiały by tej funkcji włączać.

Coś takiego jak we Fubie czy Opticum AX Lion NS:
Obrazek

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265

Post autor: alex_777 »

Krosnoludek pisze: 16 maja 2022, o 14:11 Wiwa koniecznie powinna dołożyć funkcję automatycznej aktualizacji listy kanałów
Lepiej niech nic już nie dokłada, bo tylko zwiększy chaos w swoich "produktach" ...
:lol:
Żałuję, że to "coś" od Wiwy kupiłem.
:|

Kamil Inspektor
Posty: 3
Rejestracja: 12 lipca 2022, o 10:57
Miejscowość: Zamość

Re: WIWA H.265

Post autor: Kamil Inspektor »

1. Jakie jest najnowsze oprogramowanie do tego dekodera w wersji New?
2. Czy problem desynchronizacji dźwięku i obrazu występuje także w wersji New (bez gniazda LAN)?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Właśnie miałem telefon od użytkownika Wiwy, coś po ciemku wcisnął i wszystko zniknęło, jeżyk się też zmienił, co mogli wcisnąć?
Przez telefon zmieniliśmy język na Polski OSD i dali wyszukiwanie kanałów, i ruszyło. Nie wyświetla w stand-by na wyświetlaczu zegara, tak jak by tuner powrócił do ustawień fabrycznych, ale tego przez telefon już nie zmieniłem. Jak mogli zrestartować tuner?

2Tom
Posty: 153
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265

Post autor: 2Tom »

Krosnoludek pisze: 14 lipca 2022, o 16:21 Właśnie miałem telefon od użytkownika Wiwy, coś po ciemku wcisnął i wszystko zniknęło, jeżyk się też zmienił, co mogli wcisnąć?
Przez telefon zmieniliśmy język na Polski OSD i dali wyszukiwanie kanałów, i ruszyło. Nie wyświetla w stand-by na wyświetlaczu zegara, tak jak by tuner powrócił do ustawień fabrycznych, ale tego przez telefon już nie zmieniłem. Jak mogli zrestartować tuner?
Wystarczy że przytrzymali przycisk INFO przez 5 sekund, wiwa resetuje wtedy się do ustawień fabrycznych. Zegar można włączyć w menu, opcja czas , i na samym dole jest opcja wyświetlacz.. W zależności od posiadanego pilota, nwm jak na tej wiwie jest , ale zielony przycisk powinien zmieniać rozdzielczość ekranu, jak TV nie obsługuje danej rozdzielczości to ma czarny ekran. Musi kilka razy zielony nacisnąć aby znaleźć rozdzielczość obsługiwaną przez TV..

Zygzuś
Posty: 101
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: WIWA H.265

Post autor: Zygzuś »

Krosnoludek pisze: 14 lipca 2022, o 16:21 Jak mogli zrestartować tuner?
Nic nie musieli wciskać również, nagła utrata prądu, spięcie i wszystko z pamięci znika. Przy wiwie trzeba koniecznie zapisywać listy kanałów chociaż, bo reset jest losowy.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Kto to w Wiwie wymyślił by trzymając dłużej naciśnięty przycisk Info resetować tuner, albo po zaniku napięcia wywaliło listę. Mam stary hd90 i nie miał takich przypadłości. Wiwa koniecznie powinna to poprawić.

Co do ustawień bardzo ciężko przez telefon starszym osobom ok. 80 lat to wytłumaczyć i nie mając w domu takiego samego tunera.

Zygzuś
Posty: 101
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: WIWA H.265

Post autor: Zygzuś »

W wiwie tak jest, można odkryć więcej przycisków funkcyjnych jak je opisano, ale to taki bonus. Na sugestie zmian nie ma reakcji.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Koniecznie powinni to usunąć, starsze osoby zdenerwowane bo im wszystko poznikało i OSD w jakimś obcym języku, już chcieli iść do sklepu po nowy telewizor bo ten tuner się zepsuł.
Jak bym wcześniej wiedział, że obecne Wiwy to taki szajs to bym go nie kupił, a kupiony został że względu na dużego pilota i też że stare Wiwy poprawnie działały, a tu taki szajs wypuścili.

2Tom
Posty: 153
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265

Post autor: 2Tom »

Krosnoludek pisze: 14 lipca 2022, o 21:23 Koniecznie powinni to usunąć, starsze osoby zdenerwowane bo im wszystko poznikało i OSD w jakimś obcym języku, już chcieli iść do sklepu po nowy telewizor bo ten tuner się zepsuł.
Jak bym wcześniej wiedział, że obecne Wiwy to taki szajs to bym go nie kupił, a kupiony został że względu na dużego pilota i też że stare Wiwy poprawnie działały, a tu taki szajs wypuścili.
Od 2 lat piszemy w różnych tematach o problemach z oprogramowaniem w różnych wiwach z kodekiem H265 .. Uczestniczyłeś w części tych dyskusji , nwm dlaczego jesteś zaskoczony skoro Wiwa nie naprawia swoich softów..

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Przeważnie pisano w wątku MAXX i myślałem że zwykłego to nie dotyczy. Ten ma fajnego pilota, ale skopane oprogramowanie. Mam od Wiwy nowe oprogramowanie to wgram, a jak nadal będzie im wywalać wszystko do ustawień fabrycznych to pozostanie pewnie zmiana tunera na Opticum AX Lion NS z oprogramowaniem Senior.

Awatar użytkownika
leszek4231
Posty: 16
Rejestracja: 26 maja 2022, o 15:57
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Ferguson Ariva T55 (DVB-T)
będę miał - Wiwa h.265
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów Góra Św. Marcina

Re: WIWA H.265

Post autor: leszek4231 »

ma ktoś inne softy od wiwy h.265, np starsze? bo ja mam tylko to co znalazłem w internecie
http://programywindows.5v.pl/softy/Wiwa/h.265/

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Znów dostałem telefon, brak kanałów, tuner uruchamia się na wyborze języka, tu putanie, czy tuner sam kasuje kanały, czy jakiś przycisk starsze osoby wciskają?
Dodam, ze moją pomocą ustawiły język na Polski i automatycznie wyszukały kanały,same z tym sobie nie poradzą. W maju od Wiwy dostałem v. 5.2.1.47, pomoże coś jej wgranie?

gocom
Posty: 79
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265

Post autor: gocom »

Jeśli nastąpi przywrócenie ustawień fabrycznych z powodu długiego naciśnięcia przycisku Info (> 5 sekund),
to nie pomoże. W oprogramowaniu możesz zablokować INFO. Prefiks nie zareaguje na naciśnięcie tego przycisku.
Jeśli jest taka potrzeba, mogę to zrobić. Która wersja jest - WIWA h.265 NEW? HW2.1.RC20.4.1UU?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Nie wiedzą co i jak wciśnięli. Po jakiego grzyba to zrobi, to tuner dla starszych osób, a one długo trzymają przyciski wciśnięte. Jutro pojadę wgram ww oprogramowanie i spróbuje długo wcisnąć info i zobaczę czy przywróci do ustawień fabrycznych.

2Tom
Posty: 153
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265

Post autor: 2Tom »

Ustaw jeszcze "Sortuj Wg ONID i LCN na Wyłączony" wiwy rozsypują listę kanałów jak masz inaczej te opcje ustawione.
Ja mam ich tunery ze złączami lan. Te modele jeszcze ani razu z tymi ustawieniami same z siebie nie przywróciły się do ustawień fabrycznych ani nie pokasowały kanałów.. Przycisk Info trzymany długo, na pewno spowoduje przywrócenie ustawień fabrycznych..

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Powiedzieli mi, ze kanały przełączają page +/-, a zaraz obok jest przycisk Info i czasami się pomylą i zamiast Page + wcisną info i długo przytrzymają go wciśniętego tak jak by chcieli kilkanaście kanałów przełączyć szybko i gotowe, ustawienia fabryczne i brak kanałów. Jaki mądry to wymyślił, koniecznie te ukryte funkcjonalności powinni usunąć. Sprawdzałem w starej Wiwie hd90 można trzymać długo info i tylko w koło przełącza opis programu i banner info, a nie zrobi ustawienia fabrycznego. Pisał ktoś do Wiwy by to poprawili?

Oprogramowanie wgrałem v. 5.2.1.47, bo była wersja z zeszłego roku, ustawiłem sortuj według ONiD, i LCN wyłączony, tak było z resztą to ustawione fabrycznie.

Napisałem do Wiwy (serwisu i Iwony) by skasowali tą ukrytą funkcję pod przyciskiem info.

Zygzuś
Posty: 101
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: WIWA H.265

Post autor: Zygzuś »

Krosnoludek pisze: 25 sierpnia 2022, o 13:37 Powiedzieli mi, ze kanały przełączają page +/-, a zaraz obok jest przycisk Info i czasami się pomylą i zamiast Page + wcisną info i długo przytrzymają go wciśniętego tak jak by chcieli kilkanaście kanałów przełączyć szybko i gotowe, ustawienia fabryczne i brak kanałów. Jaki mądry to wymyślił, koniecznie te ukryte funkcjonalności powinni usunąć. Sprawdzałem w starej Wiwie hd90 można trzymać długo info i tylko w koło przełącza opis programu i banner info, a nie zrobi ustawienia fabrycznego. Pisał ktoś do Wiwy by to poprawili?

Oprogramowanie wgrałem v. 5.2.1.47, bo była wersja z zeszłego roku, ustawiłem sortuj według ONiD, i LCN wyłączony, tak było z resztą to ustawione fabrycznie.

Napisałem do Wiwy (serwisu i Iwony) by skasowali tą ukrytą funkcję pod przyciskiem info.
Napisać można, ale brak reakcji. Przykro to mówić, ale zmiana standardu się skończyła, a wsparcie techniczne takie sobie. Na resety można komuś napisać instrukcje co i jak oraz pendrive w porcie z listą kanałów.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Można też rozebrać pilota i podkleić przycisk Info taśmą klejącą by nie działał, ale tracimy wówczas opis programu, a zyskujemy brak powrotu do ustawień fabrycznych.

ODPOWIEDZ