WIWA H.265

Awatar użytkownika
magnezz81
Posty: 109
Rejestracja: 20 lipca 2017, o 23:36
Miejscowość: Zabrze
Odbiornik: Sony KD-55XE9005 4K
Ferguson Ariva 252 Combo
Instalacja antenowa: Zabrze-Rokitnica 282+18 m npm
Emme Esse 1 VHF, 3 UHF
Johansson Profiler 6600A
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ornontowice, Ostrava, Zilina

Re: WIWA H.265

Post autor: magnezz81 »

Mam ten tuner i od razu problem. Software 5.0.0.7 z 29 lipca 2019 r.
Opis problemu:
nie wyszukuje dwóch czeskich muxów DVB-T2 na kanałach 26 i 28,
Pokazuje poziom sygnału na obu ww. kanałach 0.
Próbowałem zmiany krajów, ustawień fabrycznych, anten...
Co ciekawe bez problemu znajduje czeskie MUXy na kanałach 31 (DVB-T2) czy 54 (DVB-T), a także słowackie (MUX2 i MUX3).
Poziom sygnału na innych odbiornikach na kanałach 26 i 28 w porządku, BER w porządku, sygnał nie jest ani przesterowany ani za słaby.

Tuner kupiony wyłacznie z myślą o działce.

Edit: Okazało się, że należy upgradować - https://sapro.cz/ke-stazeni/category/51-wiwa
Software 5.0.0.54 odszukuje zarówno Polsat News z MUX 4 (wcześniej nie) jak i czeskie kanały DVB-T2 na kanałach 26 i 28.

synchro
Posty: 1
Rejestracja: 19 maja 2020, o 13:46
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: Wiwa H265
Cabletech URZ 0324
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-60 DVB-T/T2 UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: WIWA H.265

Post autor: synchro »

Jest już najnowsze oprogramowanie na stronie https://sapro.cz/ke-stazeni/category/51-wiwa nr. SW V5.1.0.29.May.8 2020
Zmieniono trochę grafikę, dodano poziom sygnału :siła , jakość na poszczególnych kanałach. W sumie zmiany na plus.

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265

Post autor: VAHANARA »

Aktualizacja w porządku, zdecydowanie lepiej wygląda obecne OSD, a przy okazji jest bardziej po polsku, bo to co było w poprzednich wersjach to chyba z automatycznego tłumacza wrzucili.

Tyle, że pasek postępu dla bieżącej audycji przy przełączaniu kanału już prawie w ogóle się nie pokazuje. Już by zrobili, żeby go w ogóle przy zmianie kanału nie pokazywało, bo to coś to mnie jakoś wkurza jak mało co... ;)

Mam też jakieś wrażenie, że poprawiła się stabilność przy słabych sygnałach, ale może to tylko wrażenie, zobaczymy.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3178
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: WIWA H.265

Post autor: qwerty »

Może ktoś nagrać filmik jak długo włącza się tuner?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 929
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: WIWA H.265

Post autor: TLW/SZA »

@Synchro - ja tam widzę tylko aktualizacje z kwietnia.
@VAHANARA - prośba do Ciebie, czy wrzuciłbyś linki z fotkami jak wygląda grafika po wgraniu tego nowego oprogramowania.
Pobrałem te pliki z nowym oprogramowaniem, jak znajdę trochę czasu to wgram.

Ogólnie dekoder jak za te pieniądze może być, do oglądania TV w której i tak nic ciekawego niema wystarczy, na Hbb mi nie zależy, a do internetu mam laptopa lub ewentualnie smartfona.

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 124
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Miejscowość: Jedlnia-Letnisko
Odbiornik: WIWA H.265 MAXX,DAB+100,OPTICUM Premium Box H.265
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec,Radom/ul.Przytycka

Re: WIWA H.265

Post autor: Krzysiek25 »


P29
Posty: 3
Rejestracja: 16 października 2019, o 17:12
Miejscowość: Gdańsk

Re: WIWA H.265

Post autor: P29 »

Witam, czy istnieje jakaś możliwość podłączenia smartfona do tego dekodera, tak aby odtworzyć na telewizorze film lub zaktualizować dekoderowi oprogramowanie? Próbowałem, lecz dekoder komunikuje, że jest brak urządzenia USB. Dzięki za pomoc.

eter
Posty: 1119
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265

Post autor: eter »

U mnie na tablecie podłączając Wiwę kablem OTG USB pokazuje się komunikat, że można przełączyć na pamięć masową i po przełączeniu Wiwa widzi wszystkie pliki tabletu i można na przykład włączyć film, czy też muzykę, działa jak zwykły pendrive (filmy daje się uruchamiać z tematu filmy, z ogólnego nie pokazuje plików audio/video - tylko wszystkie inne - tak samo muzykę, trzeba wybrać z tematu muzyka na Wiwie).
Mam tylko jeszcze włączone opcje programistyczne i włączone w nich debugowanie USB na tablecie.
https://www.pcworld.pl/porada/Jak-wlacz ... 12534.html

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5556
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA H.265

Post autor: @GUTEK@ »

Tylko mało które urządzenie z Androidem, a nowe smartfony już chyba w ogóle nie obsługują trybu "Pamięć masowa". Jedynie można się połączyć przez MTP lub PTP. A tego Wiwa nie zobaczy.
Ewentualnie jeszcze TWRP Recovery może obsługiwać "Pamięć masową", ale to już dopiero zabawa dla zaawansowanych użytkowników :)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Test Wiwy H.265
https://youtu.be/Q_wPzD-Z48A
Tak samo macie jak w teście, że nie układa poprawnie kanałów według LCN?
Oraz czasami brak opisu audycji?

eter
Posty: 1119
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265

Post autor: eter »

Brak opisu programów to ostatnio nie tylko na Wiwie pewnie tak jest.
Skymaster też pokazuje EPG jak chce.
A to LCN to po co jest?
Jak wyszukuje po LCN to wszystko jest źle ponumerowane i pomimo zmiany układu programów, numeracja pozostaje dalej nie poukładana.
Ja to wyłączam i dopiero mam numerację programów po kolei to znaczy 1.2.3 a nie jakieś 1.09. 80....

kacper3100
Posty: 6
Rejestracja: 27 września 2021, o 14:19
Miejscowość: Płock
Instalacja antenowa: pokojowa

Re: WIWA H.265

Post autor: kacper3100 »

Mam od dzisiaj problem z nagrywaniem, mianowicie w ogóle nie mogę nic nagrywać, bo przy każdej próbie pojawia się komunikat o treści "Nieznany błąd". Problem pojawił się znikąd, bo jeszcze dzisiaj w nocy nagrywanie działało, natomiast rano nagle przestało działać. Wie ktoś, co w tej sytuacji zrobić?

adiq
Posty: 94
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265

Post autor: adiq »

Wyciągnąć wtyczkę. Czasami tak się zdarza, a dlaczego to chyba tylko Chińczycy od softu wiedzą :)

kacper3100
Posty: 6
Rejestracja: 27 września 2021, o 14:19
Miejscowość: Płock
Instalacja antenowa: pokojowa

Re: WIWA H.265

Post autor: kacper3100 »

Dzięki, pomogło. :D Ale oprócz wyciągnięcia wtyczki należało również wyciągnąć pendrive'a.

kacper3100
Posty: 6
Rejestracja: 27 września 2021, o 14:19
Miejscowość: Płock
Instalacja antenowa: pokojowa

Re: WIWA H.265

Post autor: kacper3100 »

Czy ktoś z was ma taki problem z nagrywaniem? Obojętnie, jakiego pendrive'a podłączę, to tuner nagrywa nieprawidłowo, to znaczy, co jakiś czas w trakcie odtwarzania jest skok o kilkanaście sekund do przodu, przez co brakuje ileś sekund nagrania.

2Tom
Posty: 159
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265

Post autor: 2Tom »

Wszystko masz dobrze z jakością sygnału z anteny? Pytam bo w profilu masz napisane antena pokojowa.. Takie przeskakiwanie widziałem tylko jak tuner nagrywa sygnał z zakłóceniami, spowodowanymi niepoprawnym sygnałem z anteny. Możesz jeszcze upewnić się że nagrywasz w NTSF (ale i tak dzieli nagrywany materiał co 4 GB ) a nie w FAT32 ..

kacper3100
Posty: 6
Rejestracja: 27 września 2021, o 14:19
Miejscowość: Płock
Instalacja antenowa: pokojowa

Re: WIWA H.265

Post autor: kacper3100 »

Sygnał był dobry, taki między 60 procent a 90. Normalnie na ekranie telewizora nie było żadnego zakłócenia, tylko na nagraniach one występują.

Czy systemem jest NTFS, czy FAT32, nie robi to różnicy, bo już to wcześniej sprawdziłem.

Myslalem, że problemem jest pendrive, ale taki problem występuje na dwóch pendrive'ach.

eter
Posty: 1119
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265

Post autor: eter »

Ja wychodzę z założenia, że czym nowsze tunery, tym większe mają niedopracowania.
Tłuką to wszystko byle jak i trudno natrafić na sprzęt, który nie ma wad.
Wydaje się, że każdy ma jakieś.
Patrząc na przykład na sprzęt satelitarny to czy to tunery Polsatu, czy Cyfry jakoś potrafią pracować stabilnie.
A te do DVB-T to każdy ma jakieś wady.
Z drugiej strony zastanawia taka sytuacja, że niby sygnał o wyższej częstotliwości musi mieć większą moc, aby był prawidłowo odbierany.
To wobec tego z jaką mocą nadają satelity, skoro sygnał nadawany jest w tak wysokiej częstotliwości i na taką odległość....

kacper3100
Posty: 6
Rejestracja: 27 września 2021, o 14:19
Miejscowość: Płock
Instalacja antenowa: pokojowa

Re: WIWA H.265

Post autor: kacper3100 »

kacper3100 pisze: 7 października 2021, o 07:21 Czy ktoś z was ma taki problem z nagrywaniem? Obojętnie, jakiego pendrive'a podłączę, to tuner nagrywa nieprawidłowo, to znaczy, co jakiś czas w trakcie odtwarzania jest skok o kilkanaście sekund do przodu, przez co brakuje ileś sekund nagrania.
Problem został rozwiązany. Okazało się, że ten dekoder ma problemy z prawidłowym nagrywaniem na pendrive'y USB 3.1. Kupiłem pendrive'a USB 2.0 i tu problemu już nie ma.

aaron84
Posty: 245
Rejestracja: 14 stycznia 2010, o 10:41
Odbiornik: Wiwa HD-90 (111115.491511.1)
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-60 Tri Digit ze wzmacniaczem 30dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: WIWA H.265

Post autor: aaron84 »

Kupiłem w tym tygodniu WIWA H.265. Zauważam brak synchronizacji obrazu z dźwiękiem.
SW wersja: V5.1.0.50 Oct 30 2020
HW wersja: 2.1.RC20.4.1U

Obraz wydaje się być opóźniony o ok. 1 sekundę względem dźwięku.
Po wyłączeniu i ponownym włączeniu tunera synchronizacja jest prawidłowa, jednak po kilkudziesięciu minutach zaczyna się rozjeżdżać.
Mam wrażenie, że stopień "rozjechania" zależy też od MUX'u.

Czy ktoś zauważył podobne objawy?

Dodam, że moja stara WIWA HD-90 nie ma takich problemów, na tych samych częstotliwościach.

ODPOWIEDZ