WIWA H.265 PRO

2Tom
Posty: 153
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: 2Tom »

bubabuba1 pisze: 20 października 2021, o 17:04 W tym dekoderze (a prawdopodobnie i pozostałych z serii h.265) z najnowszym możliwym oprogramowaniem dowiedziałem się i sprawdziłem, że są następujące błędy:

1. Po przytrzymaniu przycisku INFO na pilocie przez około 5 sekund, dekoder resetuje się do ustawień fabrycznych.

2. Po załadowaniu pendrive z filmem i osobnym plikiem tekstowym ( o tej samej nazwie) dekoder odtwarza tylko film. Nie widzi napisów czy to plik txt czy srt, mimo, że system widzi plik z napisami po naciśnięciu przyciski "subt." na pilocie.

3. Nie działa na nagranych z TV materiałach podczas odtwarzania, przycisk "niebieski D" który wcześniej miał funkcję "idź do czasu w nagraniu" , ale o dziwo działa to podczas puszczania filmu z pendriva.

@1 Nwm czy to jest błąd , czy celowo zrobione. Mimo wszystko uważam to za przydatną podatność np gdy ktoś zapomni hasła

@2 Napisy mi działają , można ustawić zarówno kolor tła jak i napisów. Sprawdziłem na starym filmie Xvid z napisami TXT..
Obrazek
Obrazek

@3 Ta funkcja działa , masz to pod przyciskiem FAV..
Ostatnio zmieniony 20 października 2021, o 21:13 przez 2Tom, łącznie zmieniany 2 razy.

Adam606336
Posty: 55
Rejestracja: 31 maja 2020, o 14:43
Miejscowość: Zielonki

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: Adam606336 »

Wątpię, żeby jakieś nowsze oprogramowanie wypuścili :( Prędzej doczekamy się nowych tunerów hehe

bubabuba1
Posty: 77
Rejestracja: 12 czerwca 2012, o 06:36
Miejscowość: Trójmiasto
Odbiornik: Wiwa PRO, Wiwa MINI, Opticum Nytro NS
Instalacja antenowa: antena zbiorcza

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: bubabuba1 »

2Tom pisze: 20 października 2021, o 18:01 @1 Nwm czy to jest błąd , czy celowo zrobione. Mimo wszystko uważam to za przydatną podatność np gdy ktoś zapomni hasła

@2 Napisy mi działają , można ustawić zarówno kolor tła jak i napisów. Sprawdziłem na starym filmie Xvid z napisami TXT..
Obrazek
Obrazek

@3 Ta funkcja działa , masz to pod przyciskiem FAV..
@1 Kiedyś o tym nie wiedziałem i dziwiłem się, że starszej osobie się przestawiają ustawienia programów i sobie dekoder wraca do ustawień fabrycznych. Już teraz chyba wiem dlaczego, po prostu nieświadomie za długo było naciskane INFO. A jak zapomnisz hasła to zawsze można wrócić do ustawień fabrycznych z poziomu MENU. Dla mnie to wada i to spora, że można niezamierzenie porozwalać sobie ustawienia (bo fabryczne to takie sobie dla mnie są).
@2 U mnie nie działa :/ dziś testowałem i kicha, a sprawdziłem to bo na to samo skarżyła się osoba w komentarzu na YT
Edycja: Sprawdziłem na innym filmie i napisy działają, z tym, że film nie działa, to znaczy jest sam głos i kolorowa nieruchoma plama
Na trzecim filmie i wszystko dobrze film i napisy. To najwidoczniej wina paczki kodeków a wiwa ma je kiepskie najwidoczniej.
@3 Dzięki bardzo, FAV działa jako "go to" czyli "idź do" :) Nie wiem po co to zmieniali, ale dobrze że jest. Ale jak pisałem "go to" działa na filmach z pendriva dalej z "niebieskiego D" wiec niekonsekwencja.
Ale żeby było śmieszniej to na nagraniach z TV "niebieski D" działa jak funkcja "klatka po klatce" co w sumie jest bardzo fajną opcją której wcześniej nie było i ciężko było konkretny moment zastopować.

2Tom
Posty: 153
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: 2Tom »

Napisy txt zawsze możesz przekonwertować do innego formatu , jest wiele konwerterów online..
Jest też taki fajny programik Subtitle Edit , za pomocą jego możesz też zmienić format napisów. Napisy txt występują w wielu formatach, więc nie dziwi mnie że jedne działają a inne nie..
Weź też pod uwagę że niektóre ustawienia jak i listę kanałów można zapisać i odczytać z pamięci zewnętrznej (np pendrive). To w połączeniu z przywracaniem do ustawień fabrycznych przez przytrzymane na 5 sekund klawisza Info, daje możliwość błyskawicznego powrotu do ustawień początkowych lub swoich ustawień pozmienianych np przez nierozgarnięte osoby..

langolier
Posty: 8
Rejestracja: 14 listopada 2021, o 12:30
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: Wiwa H.265 PRO
Instalacja antenowa: Bi-Quad
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-Dąbrowa/Kalonka

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: langolier »

użytkuję tuner jakieś 3-4 tygodnie i dziś dopadła mnie przypadłość z "zawieszonym" tunerem:
po włączeniu go nie łapał żadnej stacji: przełączyłem wszystkie 34 które miałem dostrojone - wszędzie wyświetlał "czarny ekran".
Zauważyłem też, że data systemowa stanęła na momencie ostatniego użytkowania tunera, tzn, prawie dobę temu.
Resetowałem z menu do ustawień fabrycznych i próbowałem dostroić od nowa - nie działało ani strojenie ręczne ani automatyczne.
Przy próbie strojenia zamiast wyszukiwać, prawie natychmiast wyświetlał "ZAPAMI" i przechodził do ekranu startowego przy restarcie.

Na szczęście tuner odpalił ale dopiero po 4 czy 5 kolejnym "resecie". Nie za fajnie.

Mam w nim podobno najnowszy software V5.1.0.52 Nov 10 2020
Hardware wersja 2.1.RC20.4.3

I moje uwaga "użytkowa": najczęściej używanym przeze mnie przyciskiem jest ... "Exit" :roll: Chyba powinien być większy.... 8-)

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 172
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: kris_s8 »

langolier pisze: 28 listopada 2021, o 13:42 po włączeniu go nie łapał żadnej stacji: przełączyłem wszystkie 34 które miałem dostrojone - wszędzie wyświetlał "czarny ekran".
U mnie w maxxxie też takie coś występuje jeżeli oglądałem pvr i nie wyszedłem exitami. Żeby nie wyłączać z prądu pomaga wejść w pvr, coś obejrzeć przez sekundę i wyjść exitem i cudem telewizja się pojawia. Ale ciekawe czy w wersji pro też tak jest.

zyggi
Posty: 68
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: zyggi »

Mnie maxx ostatnio zdziczal, pokazal sie komunikat "nieodpowiedni format" na jednym z kanalow o slabym sygnale, po zmianie kanalu zrobil sie czarny ekran a obraz danego kanalu wyswietlal sie w formie Picture in Picture :D az zaczalem w instrukcji szukac czy to cudo wspiera taka funkcje, menu natomiast wyswietlalo sie pelnoekranowo. Reset nie pomogl, dopiero odlaczenie od pradu "naprawilo" ten szczytowy wynalazek chinskiej techniki, importer powinien wszystkie odbiorniki od klientow odkupic, wyplacic zadoscuczynienie a potem uroczyscie je wszystkie SKASOWAC!!!

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1119
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: DanielK »

Tunery pokroju WIWA po prostu są warte tyle ile kosztują.

MaxEvans
Posty: 752
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: MaxEvans »

Zgadza się moja Litka tez nie jest idealna :) czasami jak wchodzę do YT jest czarna plansza. Pomaga wyciągnięcie wtyczki.

langolier
Posty: 8
Rejestracja: 14 listopada 2021, o 12:30
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: Wiwa H.265 PRO
Instalacja antenowa: Bi-Quad
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-Dąbrowa/Kalonka

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: langolier »

DanielK pisze: 29 listopada 2021, o 13:00 Tunery pokroju WIWA po prostu są warte tyle ile kosztują.
Z drugiej strony trudno do telewizji "z powietrza" kupować jakieś ekstra cuda, skoro wszystko zmierza do streamingu sieciowego.
Ja mam Wiwę H.265 PRO (zrezygnowałem z kablówki bo prócz National Geographic nie oglądałem nic specjalnego stamtąd) i Mi Box 4K. Canal+ można mieć taniej (niż u mnie w kablówce) jako "online" i nie trzeba abonamentu. Podobnie jakieś pakiety z Polsat Box.
Na razie więc nie zanosi się żebym coś zmieniał. :roll:

MaxEvans
Posty: 752
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: MaxEvans »

Czy działa Wam aplikacja Youtube.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1328
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: bogdanzieba »

Chyba znam powód dlaczego aplikacja YouTube nie działa na tunerach WIWA H.265

Obrazek

ams8
Posty: 138
Rejestracja: 23 lutego 2010, o 09:39

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: ams8 »

Jest nowe firmware: na stronie

https://drive.google.com/drive/folders/ ... iZDxF5llgt
pod datą 23 May 2022

Pobrany plik:
WIWA H.265 PRO_software_HW2.1.RC20.4.3U_V5.2.1.47_(12.05.2022).zip
Aktualizacja poprzez pendrive USB - OK.
Nie sprawdziłem jeszcze możliwości nowego firmware. Tuner działa.

Wcześniej próbowałem poprzez Wi-Fi ale tuner się zawieszał albo dawał komunikat: Network Connect Fail pomimo tego jakieś filmiki na Youtube były wyświetlane. Teraz próba aktualizacji przez wi-fi daje standardowy komunikat, że zainstalowana jest wersja najnowsza.

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: alex_777 »

ams8 pisze: 31 maja 2022, o 10:30 WIWA H.265 PRO_software_HW2.1.RC ....
Może ktoś sprawdzić, czy ten model Wiwy wysyła na SCART sygnał RGB :?:

gocom
Posty: 79
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: gocom »

WIWA H.265 PRO NEW
Obrazek
Jestem na 99% pewien, że MSA7T10E nie obsługuje wyjścia RGB.
Ci, którzy opracowali koncepcję tej generacji procesorów Mstar, byli pewni, że ten tryb nie będzie pożądany i
wykluczył go, pozostawiając tylko CVBS. Być może przez to sam chip jest mniejszy i ma mniej pinów (80pin).
Następna generacja MSA7T31E zwróciła tę funkcję, ale zwiększyła się wielkość i liczba pinów (100pin).
Jeśli potrzebujesz opcji podłączenia dekodera przez RGB, to dla procesorów Mstar jest to MSA7T31E (WIWA MAXX LAN lub WIWA MAXX HW3.1).
Jeszcze dwa przykłady dekoderów z interfejsem SCART, ale bez RGB (MSA7T10E)
Thomson THT709
Obrazek
SIGNAL T2-BOX
Obrazek

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: alex_777 »

gocom pisze: 2 czerwca 2022, o 13:09 Ci, którzy opracowali koncepcję tej generacji procesorów Mstar, byli pewni, że ten tryb nie będzie pożądany i
wykluczył go, pozostawiając tylko CVBS. Być może przez to sam chip jest mniejszy i ma mniej pinów (80pin).
Następna generacja MSA7T31E zwróciła tę funkcję, ale zwiększyła się wielkość i liczba pinów (100pin).
Szkoda tylko, że Wiwa nie umieściła na opakowaniu podstawowej informacji, że ich sprzęt z dopiskiem "NEW" jest na okrojonym procesorze poprzedniej generacji.

Widać spryciarzom z WIWA "new" przypadkowo pomyliło się z "old".
:lol:

JanuszW
Posty: 1
Rejestracja: 16 czerwca 2022, o 09:42
Miejscowość: Olsztyn
Odbiornik: Ferguron Ariva T760i, 2x Wiwa H.265 Pro
Instalacja antenowa: Własna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn - Pieczewo

Re: WIWA H.265 PRO - aktualizacja firmware (FW)

Post autor: JanuszW »

Tuner Wiwa H.265 Pro IMO ma akceptowalny stosunek "możliwości do ceny", itd. Kupiłem (u jednego dostawcy) 2 sztuki. Miały (HW: 2.1RC20.4.3UU) różne wersje FW: z lipca i grudnia 2021. Niestety nie znalazłem opisu różnic pomiędzy obu wersjami.
Główne funkcje oba tunery realizowały prawidłowo. Nie było zawieszeń, itp. opisywanych tu "przypadłości". Po podłączeniu do gniazda USB adaptera WiFi funkcje sieciowe były realizowane zadowalająco (co pozytywnie mnie zaskoczyło).
Obecnie dostępna jest aktualizacja oprogramowania z 12.05.2022. Niestety przy próbie aktualizacji pojawił się problem.
Próba aktualizacji przez sieć (dla obu tunerów) kończyła się komunikatem: "Błąd pobierania".
Pobrałem wersję udostępnioną w Internecie (WIWA H.265 PRO_software_HW2.1.RC20.4.3U_V5.2.1.47_(12.05.2022).zip).
Zgodnie z procedurą (opisaną przez producenta) nośnik winien być sformatowany jako FAT32. Nie zwróciłem na to uwagi, że mój (formatowany pod Win11) ma system plików NTFS. :oops:
Wersja z grudnia 2021 zaktualizowała się z USB (32GB) bez problemu. Nastąpił samoistny restart tunera. Wszystko jest OK.
Ale tuner z FW z lipca 21r. przy próbie aktualizacji z tego samego pendriv'a jedynie (natychmiast) zresetował się (bez żadnych komunikatów o błędzie). Dopiero po sprawdzeniu wersji okazało się, że aktualizacja nie powiodła się.
Aktualizacja powiodła się dopiero po zmianie systemu plików (na pendrive, plik aktualizacji ten sam) z NTFS na FAT32. Po wywołaniu procedury aktualizacji pojawił się pasek postępu. Proces trwał ok. 2 min. Po aktualizacji tuner działa prawidłowo.
Wniosek: wersja z grudnia "czyta" system plików NTFS, wcześniejsze wersje... raczej nie.
Dostęp do opisów wprowadzanych zmian ułatwiłby posługiwanie się sprzętem.
PS. "Po zabiegu" test aktualizacji FW poprzez sieć (dla obu tunerów) zwraca komunikat, że używam najnowszej wersji FW. :)

langolier
Posty: 8
Rejestracja: 14 listopada 2021, o 12:30
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: Wiwa H.265 PRO
Instalacja antenowa: Bi-Quad
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-Dąbrowa/Kalonka

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: langolier »

ams8 pisze: 31 maja 2022, o 10:30 Jest nowe firmware: na stronie

https://drive.google.com/drive/folders/ ... iZDxF5llgt
pod datą 23 May 2022

Pobrany plik:
WIWA H.265 PRO_software_HW2.1.RC20.4.3U_V5.2.1.47_(12.05.2022).zip
Aktualizacja poprzez pendrive USB - OK.
Nie sprawdziłem jeszcze możliwości nowego firmware. Tuner działa.
Ja nie miałem tyle szczęścia :cry:
Standardowa procedura z formatowaniem pendrive na FAT32, wgraniem pliku, resetem dekodera do ustawień fabrycznych i uruchomieniem aktualizacji z pendrive.
Niestety u mnie postęp aktualizacji zatrzymał się na ~30%, tuner się zrestartował i pokazał się ekran "Przewodnik instalacji", na którym po chwili wyskoczyło okno:

"Software error, please upgrade correct software ! QUIT:[EXIT]"

Po wciśnięciu Exit i sprawdzeniu Menu/System/Informacja wyświetla się nazwa nowego software. Reset do ustawień fabrycznych nie pomaga. Nie działają żadne funkcje typu "Wyszukiwanie kanałów" - po ich wybraniu tuner restartuje się do "Przewodnika instalacji" + okno z komunikatem o software error :oops:
Ponowne próby wgrania tego samego software przynoszą następujący skutek:
- najpierw okno ""Proszę czekaj !"
a po chwili okno

"Burning flash ! Don't power OFF!"

i tuner resetuje się do "Przewodnika instalacji" + okno z komunikatem o software error :oops:

Co robić ?
Próbować wgrywać poprzedni software ?
Czy tuner jest już trupem ?

MaxEvans
Posty: 752
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: MaxEvans »

Plik ze starszą wersją do Twojego tunera zmień nazwę na ForceUpgradeApp

Skopiuj plik ForceUpgradeApp na USB

Podłącz USB do wiwy wyciągnij wtyczkę z sieci następnie podłącz i rozpocznie się aktualizacja.

langolier
Posty: 8
Rejestracja: 14 listopada 2021, o 12:30
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: Wiwa H.265 PRO
Instalacja antenowa: Bi-Quad
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-Dąbrowa/Kalonka

Re: WIWA H.265 PRO

Post autor: langolier »

Dzięki wielkie, niestety już spałem jak przyszła Twoja odpowiedź i spróbuję po powrocie do domu ! 8-)

ODPOWIEDZ