WIWA H.265 MAXX

Hutt
Posty: 1
Rejestracja: 23 maja 2022, o 16:34
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Hutt »

Witam
Kupiłem dwa dekodery i na obydwu jest stare oprogramowanie.
1 Model:WIWA H.265 MAXX
SW Wersja:V5.2.1.16 Dec 13 2021 numer seryjny 265M 1221012241
HW wersja:3.1.RC20.4.1UU

2.Model:WIWA H.265 MAXX
SW Wersja:V5.2.1.16 Dec 13 2021 numer seryjny 265M 1221012246
HW wersja:3.1.RC20.4.1UU


Ma ktoś nowy firmware z 2022
Nie wiem czy wgranie tego samego do drugiego nie popsuje go bo mają różne numery seryjne

gocom
Posty: 81
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

HW wersja:3.1.RC20.4.1UU
To są dwa identyczne dekodery
SW - upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin
https://drive.google.com/file/d/1CqOfHx ... B7VvI/view

zyggi
Posty: 68
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zyggi »

Wgrałem - troche inna grafika, poziom sygnalu jakby troche lepszy - teraz cos obejrzymy i nagramy 8-)

gocom
Posty: 81
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

W końcu ktoś podjął decyzję. Instrukcje dotyczące powrotu do PW.

Awatar użytkownika
Mozart
Posty: 16
Rejestracja: 7 lipca 2019, o 19:48
Miejscowość: Olkusz
Odbiornik: SAMSUNG UE40NU7192UXXH
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000+ LTE COMBO PROLINE VHF + UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Mozart »

Wie ktoś gdzie kupię tą wiwę ze złączem rj45 bo wszędzie jest wersja bez.

zyggi
Posty: 68
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zyggi »

gocom pisze: 23 maja 2022, o 20:17 W końcu ktoś podjął decyzję. Instrukcje dotyczące powrotu do PW.
Dzieki. Na obecna chwile nie widze sensu powrotu do starszej wersji. Zlacza LAN uzywalem tylko do sprawdzenia czy jest nowa wersja oprogramowania. Wskaznik postepu dziala choc nie idealnie, sygnal chyba jest troche stabilniejszy, zobaczymy przy gorszej pogodzie.
Ustawilem na noc nagranie w NTFS, zobaczymy czy plik bedzie dzielony na 4GB.

EDIT:
Mimo ustawienia NTFS nadal maksymalny rozmiar pliku to 4GB. Wskaźnik postępu bardzo nieprecyzyjny, dzis rano duzo gorzej niz wczoraj wieczorem.

adam555
Posty: 10
Rejestracja: 5 grudnia 2014, o 21:38
Miejscowość: Rzeszów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adam555 »

Dzięki gocom za instrukcję.

To i ja musze wgrać chociaż jakoś nie wierzę, że będzie coś poprawione w nagrywaniu.
No i jeszcze zapomniałem pomarudzić, że nazwy nagranych plików są tragiczne, bo ciurkiem data i godzina. A wystarczyło przynajmniej przedzielić co nie jest żadną filozofią tylko mega lenistwem.

dodane:
Wgrałem. Grafika inna, prosta jak w prostszych modelach.
Oczywiście w zasadzie stare byki są i w najnowszym SW. Dwie audycje pod rząd i efekt taki, że urządzenie nie wyłącza się. Pasek postępu działa gdy chce itp. Wszystkiego nie sprawdzałem. Jednak jest jeden plus. Podczas nagrania, gdy naciśnie się cyfrę(y) chcąc przełączyć na inny kanał z innego MUX, to przynajmniej nie wiesza się na amen jak poprzednio. Ale znów kolejny minus, Klawisz PVR powoduje średnio co trzeci raz restart zamiast wejścia do listy.
2 lata, czy nawet więcej, i jest to cała rodzina odtwarzaczy na podobnym SW, i byki jak były tak dalej są. Całkowicie zlewanie. Nawet głupia nazwa pliku. Np. TVN-20220524161811-.mts chyba ta kreska z końca to powinna być pomiędzy datą a godziną ale komuś się pomyliło, zostało, i nie ma silnego aby poprawił.

gocom
Posty: 81
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

@zyggi
@adam555
Dziękujemy za podjęcie ryzyka testowania nowego oprogramowania V5.2.1.47 na WIWA MAXX LAN
Warto zgłosić niedociągnięcia do obsługi, być może uda im się wyeliminować niedociągnięcia oprogramowania dla tej wersji WIWA MAXX. Procesor MSA7T31E to najnowocześniejszy procesor Mstar do dekoderów DVB-T2. Pożądane byłoby, aby istniało oprogramowanie odpowiadające jego możliwościom.
zyggi pisze: 23 maja 2022, o 20:00 Wgrałem - troche inna grafika
adam555 pisze: 24 maja 2022, o 15:42 Grafika inna, prosta jak w prostszych modelach.
Można powiedzieć, że to klasyczna grafika konsol na procesorach Mstar

@alex_777
Aby zamknąć temat o RGB.
WIWA MAXX HW3.1.RC20.4.1 i HW3.1.RC20.4.1UU mają wybór w menu pomiędzy RGB a CVBS i mają sprzętową implementację tych trybów.
WIWA MAXX NEW HW:2.1.RC20.4.7UU nie obsługuje oprogramowania RGB, tylko CVBS (PAL lub NTSC)

WIWA MAXX V5.1.0.52
Obrazek
WIWA MAXX V5.2.1.47
Obrazek
WIWA MAXX NEW V5.2.1.47
Obrazek

tadeuszw
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2022, o 18:33
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: DVB-T2 Wiwa 265 max

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: tadeuszw »

gocom pisze: 23 maja 2022, o 18:26
adam555 pisze: 23 maja 2022, o 15:47 Cześć
Wersję V5.2.1.47 można wgrać wprost na starego Maxx LAN?
Tak. Plik aktualizacji - upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin
Po zakończeniu aktualizacji pojawi się komunikat - Błąd aktualizacji oprogramowania. Nie martw się - wszystko jest w porządku.

Kod: Zaznacz cały

reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

1 bytes read
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

16384 bytes read
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

4960636 bytes read
storage is empty
Saving Environment to SPI Flash...
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase

>> fatload usb 0 80000000 $(ForceUpgradePath)
--24 %
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

4960636 bytes read

>> spi_wrc 80004000 0 4b7164
--28 %
offset 0x0, size 0x4B7164
Flash is detected (0x09A1, 0x5E, 0x40, 0x17)
initialization done!
Erasing...
Writing...
Verifying...

>> setenv usb_complete 1
--32 %

>> setenv usb_upgrade 0
--36 %

>> setenv OAD_NEED_UPGRADE 0
--41 %

>> setenv OAD_TRIGGER_TYPE 0
--45 %

>> setenv bootcmd ' spi_rdc 0x80b00000 0x7e028 0x3a62f4; LzmaDec 0x80b00000 0x3a62f4 0x80000180 0x81000000; go 0x80000224;
--49 %

>> setenv upgrade_mode null
--53 %

>> setenv MstarUpgrade_complete 1
--57 %

>> setenv bl_jpd_read_addr 0x051ec800
--62 %

>> setenv bl_jpd_read_size 0x00100000
--66 %

>> setenv bl_jpd_write_addr 0x052ec800
--70 %

>> setenv bl_jpd_write_size 0x003fc000
--74 %

>> setenv bl_jpd_inter_addr 0x056e8800
--78 %

>> setenv bl_jpd_inter_size 0x00630000
--83 %

>> setenv bl_dfb_framebuffer_addr 0x04df8000
--87 %

>> setenv ve_buffer_addr 0x05d18800
--91 %

>> saveenv
--95 %
Saving Environment to SPI Flash...
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase

>> reset
--99 %
Reset command is skipped

>> HW3.1.RC20.4.1U
--104 %
Unknown command 'HW3.1.RC20.4.1U' - try 'help'
[ERROR] do_ustar:737: Error> cmd: HW3.1.RC20.4.1U Fail !!
[ERROR] do_custar:759: Upgrade Application error!
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase
AP upgrade OK!~
resetting ...
adam555 pisze: 23 maja 2022, o 15:47 Powrót, rozumiem wprost się nie da. Jeśli nie tajemnica to jak to robić?
Instrukcje będę pisać w wiadomościach prywatnych.
Jeśli masz pytania - zapytaj ponownie. Komunikuję się przez tłumacza google.
Wiwa H265 Max z Lan podczas aktualizacji do V5.2.1.47.bin pojawił się komunikat - Błąd aktualizacji oprogramowania tuner zaczął się uruchamiać i stanął na planszy czy chcesz rozpocząć aktualizację OK rozpocznij Exit wyjście .na wyświetlaczu 4444 i nic się nie dzieje , nie reaguje na żadne przyciski ,tylko można wyłączyć.Czy w tym tunerze jest jakiś przycisk do resetu .Pomocy

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: alex_777 »

gocom pisze: 24 maja 2022, o 21:32 Aby zamknąć temat o RGB.
WIWA MAXX HW3.1.RC20.4.1 i HW3.1.RC20.4.1UU mają wybór w menu pomiędzy RGB a CVBS i mają sprzętową implementację tych trybów.
WIWA MAXX NEW HW:2.1.RC20.4.7UU nie obsługuje oprogramowania RGB, tylko CVBS (PAL lub NTSC)
Teraz rozumiem, szkoda tylko że nikt na Forum o tym wcześniej nie wspominał. Swoją drogą to śmieszne, że sprzęt obsługuje NTSC - system martwy w Europie, a nie obsługuje RGB. Widać, jaki poziom reprezentuje biuro projektowe Wiwa.
:lol:
Brak wyjścia RGB to istotna wada, która powinna dyskwalifikować sprzęt do sprzedaży, no ale wiemy w jakim bałaganie telekomunikacyjnym żyjemy.

gocom
Posty: 81
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

tadeuszw pisze: 25 maja 2022, o 11:30 ylko można wyłączyć.
Jak to wyłączyć? Za pomocą pilota czy całkowicie odłączyć zasilanie (wtyczka z gniazdka)?

tadeuszw
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2022, o 18:33
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: DVB-T2 Wiwa 265 max

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: tadeuszw »

gocom pisze: 25 maja 2022, o 13:38
tadeuszw pisze: 25 maja 2022, o 11:30 ylko można wyłączyć.
Jak to wyłączyć? Za pomocą pilota czy całkowicie odłączyć zasilanie (wtyczka z gniazdka)?
Z pilota można wyłączyć tuner .przy ponownym włączeniu wyskakuje plansza Dokończyć instalację wcisnij OK ,przerwać naciśnij Exit
Wciskam OK brak reakcji. W tle widzę obraz, ale za boga nie mogę wyłączyć tej planszy
Jak wyjmę wtyczkę zasilania jest jak wyżej napisałem

gocom
Posty: 81
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

Wieczorem przygotuję plik aktualizacyjny, który wyczyści ustawienia użytkownika.

tadeuszw
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2022, o 18:33
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: DVB-T2 Wiwa 265 max

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: tadeuszw »

gocom pisze: 25 maja 2022, o 13:58 Wieczorem przygotuję plik aktualizacyjny, który wyczyści ustawienia użytkownika.
Wciskałem róźne przyciski i raptem pokazał się obraz, przełącza kanały i jak chcę wejść do Menu wyskakuje ta sama plansza.
Dekoder zawiesza się .Znowu różne kombinacje i się uruchamia .Wyłączę i włączę znowu plansza.Ale jak jest obraz wszystkie funkcje działają, a przycisk MENU zawiesza dekoder

gocom
Posty: 81
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gocom »

Jaka wersja oprogramowania była przed aktualizacją - 5.1.0.52?
Zrozumiałem, o jakim wygaszaczu ekranu mówisz. Musisz wrócić do 5.1.0.52.

Kod: Zaznacz cały

Zaktualizuj plik upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.1.0.52.bin zmień nazwę na ForceUpgradeApp.bin
Skopiuj plik ForceUpgradeApp.bin na USB
Odłączyć WIWA od sieci (wyciągnąć wtyczkę z gniazdka)
Włóż dysk flash USB
Podłącz dekoder do sieci, rozpocznie się proces aktualizacji.
Poczekaj na zakończenie procesu aktualizacji.
Wyłącz przystawkę STB w trybie gotowości.
Usuń pamięć flash USB, usuń plik ForceUpgradeApp.bin lub zmień jego nazwę z powrotem na upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.1.0.52.bin

adam555
Posty: 10
Rejestracja: 5 grudnia 2014, o 21:38
Miejscowość: Rzeszów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adam555 »

Ja mogę jeszcze dodać, że u mnie przy próbie aktualizacji na V5.2.1.47.bin robił się momentalnie reset i nie wgrywało się. Dopiero po przywróceniu ustawień fabrycznych i ponownej próbie załapał. Aktualizacja dość długo stała na 28%, zdążyły wystąpić poty. Nie wiem ile stało ale nie przekraczało chyba z 3 minut, dokończyło już później ekspresowo, na końcu z błędem. Ale taki miał wystąpić.
Uruchomił się już z nowym firmware.

A dodatkowo zrobiłem:
Przed aktualizacją zgrałem kanały, przez przytrzymanie 1 na pilocie. Po aktualizacji wczytałem kanały przez przytrzymanie 2.

tadeuszw
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2022, o 18:33
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: DVB-T2 Wiwa 265 max

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: tadeuszw »

gocom pisze: 25 maja 2022, o 14:55 Jaka wersja oprogramowania była przed aktualizacją - 5.1.0.52?
Zrozumiałem, o jakim wygaszaczu ekranu mówisz. Musisz wrócić do 5.1.0.52.

Kod: Zaznacz cały

Zaktualizuj plik upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.1.0.52.bin zmień nazwę na ForceUpgradeApp.bin
Skopiuj plik ForceUpgradeApp.bin na USB
Odłączyć WIWA od sieci (wyciągnąć wtyczkę z gniazdka)
Włóż dysk flash USB
Podłącz dekoder do sieci, rozpocznie się proces aktualizacji.
Poczekaj na zakończenie procesu aktualizacji.
Wyłącz przystawkę STB w trybie gotowości.
Usuń pamięć flash USB, usuń plik ForceUpgradeApp.bin lub zmień jego nazwę z powrotem na upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.1.0.52.bin
Dzięki gocom Jesteś WIELKI wszystko jest OK .Jak myślisz czy próbować jeszcze raz wgrać wersję V5.2.1.47.bin
Ostatnio zmieniony 25 maja 2022, o 16:52 przez tadeuszw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MarioPL
Posty: 288
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Miejscowość: Luboń k.Poznania
Odbiornik: LG 43UP78003LB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: MarioPL »

Kupiłem dzisiaj wujkowi Wiwa Maxx New , z białym wyświetlaczem. Gdzie znajdę najnowszą wersję oprogramowania, żeby wgrać z pendrive?

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: alex_777 »

MarioPL pisze: 25 maja 2022, o 16:41 Kupiłem dzisiaj wujkowi Wiwa Maxx New , z białym wyświetlaczem ..
Oddaj z powrotem, póki nie rozpakowany. Maxx New to złomek, kastrat, który nie wysyła RGB przez SCART. Chyba, że wujowi wystarczy jakość CVBS, czyli rozmazana czcionka na ekranie.
:|

ricardo1994
Posty: 5
Rejestracja: 15 maja 2022, o 13:52
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: > Model: WIWA H265 MAXX NEW

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: ricardo1994 »

MarioPL pisze: 25 maja 2022, o 16:41 Kupiłem dzisiaj wujkowi Wiwa Maxx New , z białym wyświetlaczem. Gdzie znajdę najnowszą wersję oprogramowania, żeby wgrać z pendrive?

Instrukcja jaką zaleca serwis WIWY

Przed i po aktualizacji należy przywrócić ustawienia fabryczne.

Zaczynamy więc od:

- wciskamy przycisk "menu" na pilocie.
- wybieramy zakładkę "System" (koło zębate)
- wybieramy "Przywróć ustawienia fabryczne"
- hasło: 000000

Następnie:

- wciskamy przycisk "menu" na pilocie.
- wybieramy zakładkę "System" (koło zębate)
- wybieramy "Aktualizacja oprogramowania" -> "Aktualizacja przez USB"

Po zakończeniu aktualizacji dekoder sam się zresetuje. Przywracamy
ponownie ustawienia fabryczne.

Najnowsza wersja oprogramowania:

Wiwa Maxx New V5.2.1.47 z 12 Maja 2022

https://drive.google.com/file/d/1Cq0wle ... ZTvXD/view

ODPOWIEDZ