WIWA H.265 MAXX

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: alex_777 »

MaxEvans pisze: 4 czerwca 2022, o 10:45 do starych tunerów nie będzie już żadnego nowego oprogramowania ...
Sprytny manewr ze strony Wiwy - za rok obecnie sprzedawane dekoderki będą już "stare" i w ten sposób Wiwa uwolni się od nabitych w bambuko Konsumentów.
:lol:

Na szczęście już wyleczyłem z azjatyckiego, taniego "No Name" oraz krajowych "Januszy Biznesu" rozprowadzających ten sam szrot pod różnymi nazwami.
:!:

MaxEvans
Posty: 761
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: MaxEvans »

Dokładnie dlatego zaryzykowałem i jadę na oprogramowaniu do Litki 2 :D

Zygzuś
Posty: 109
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Zygzuś »

adam555 pisze: 4 czerwca 2022, o 10:29
gocom pisze: 4 czerwca 2022, o 07:51 @2Tom
Dzięki za szczegółowy opis sytuacji. Oprogramowanie V5.2.1.47 jest zabezpieczone przed użyciem w starszych WIWA MAXX.
Na Twojej kopii WIWA ochrona działa w pełni - nie można używać dekodera z nową wersją oprogramowania.
Dla innych dekoder nie przeszkadza w pracy, lub narzuca pewne niedogodności, które można zaniedbać.
Przyczyną mogą być różnice sprzętowe. Niestety w twoim przypadku najnowszym oprogramowaniem, z którego
możesz skorzystać jest V5.1.0.52.
Nie wiem czy tak jest faktycznie, ale to było by bez sensu. Stare wiwy nie są już sprzedawane (chyba) a nawet jeśli są to i tak kasa idzie do wiwy czy sprzeda stary czy nowy. A naraża się na zwrot sprzętu, no bo np przy nagrywaniu gdy wybierze się kanał z innego muxa to wiesza się na amen. A to akurat jest poprawione w nowym FW. Najbardziej proste rozwiązanie, skoro mają to czy coś innego poprawione, to nie robić przeszkód w możliwości update. Tysiące "starych" maxxów można oddawać moim zdaniem jako sprzęt niepełnosprawny. Albo po prostu niech poprawią te podstawowe chociaż byki. Ja zgłosiłem dosłownie 3 błędy, w tym jeden aby przenieść kreskę z bezsensownego miejsca na końcu nazwy, aby oddzielić datę od godziny, najprostsza możliwa rzecz do poprawienia, i jest głucho. Odpowiedzi nie mam żadnej. Chyba, że rzucili się do roboty, ale musiałbym być naiwny aby w to uwierzyć.
Nie ma co wymagać wiele od takich producentów-importerów, polegają na chińskich komponentach z jednej bajki.
Sam zgłosiłem kilkanaście uwag, sugestii odnośnie błędów i programowania obsługi klawiszy pilota do nowego softu np. zdublowanych niepotrzebnie funkcji usb, plan. Można łatwo zawiesić urządzenie wchodząc w menu aplikacje i to krytyczny błąd, zobaczymy jak zareagują.

qbex
Posty: 2
Rejestracja: 6 czerwca 2022, o 14:51
Miejscowość: Białystok

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: qbex »

Zakupiłem rodzicom model MAXX (HW:3.1.RC20.4.1UU), jest do niego pilot programowalny ze zdjęć z pierwszego posta w wątku.
Podczas programowania przycisków do obsługi telewizora napotkałem na problem - przycisk Power załącza się tylko raz przy przytrzymaniu (dioda zaświeca się na chwilę i gaśnie), a telewizor wymaga przytrzymać Power przez dłuższą chwilę (plazma Panasonic P42C3E).
Udało mi się to obejść programując włączanie TV przyciskiem Since SET lub vol+/- (dioda pulsuje podczas trzymania przycisku), jednak przyznam że jest to lekko irytujące i mało intuicyjne - albo potrzebne są 2 piloty, albo trzeba włączać TV jakimś szarym niewyróżniającym się klawiszem.

Czy pozostałe modele pilotów memo control Wiwy dzialają tak samo?

Zygzuś
Posty: 109
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Zygzuś »


Sprawdziłem na swoim mc-002 wszystkie przyciski programowalne po wciśnięciu i trzymaniu pulsują czerwoną diodą, tylko set świeci blado i zapala się jasno po kilku sekundach. Jeśli jest inaczej to wadliwy pilot może być lub trzeba zaprogramować do skutku, kilka prób.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2927
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krosnoludek »


Kilka razy zaprogramuj ten przycisk aż będzie ciągłe sygnały wysyłał, tak czasami w tych pilotach jest, ucz do skutku.

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: alex_777 »



Potwierdzam problem z programowaniem klawisza Power - ja musiałem chyba z 5 razy go programować, aż zaskoczył i zaczął robić On-Off z TV.
Pozostałe przyciski od razu przyjęły komendy z pilota TV (panasonic).

EEQ
Posty: 179
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA H.265 MAXX New
WIWA HD-90 NEW!
Instalacja antenowa: Antena "Televes Mix Combo" na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: EEQ »

EEQ pisze: Jakie tłumienie (dB) oraz pasmo pracy (MHz) powinien mieć taki tłumik (DSE)? Chcę zrobić test, czy taki tłumik osłabi na tyle sygnał z dalszych nadajników (ten sam kanał/częstotliwość), iż ten docelowy (Wrocław/Ślęża) będzie niezakłócony... ;)
Test wyszedł negatywnie. Tłumik regulowany nie pomógł. Odbiór tylko się pogarszał.

zerberzur
Posty: 3
Rejestracja: 2 czerwca 2022, o 17:45
Miejscowość: Dęblin
Odbiornik: Wiwa Maxx
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ryki. Lubleskie

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zerberzur »

Dzięki serdeczne dla ciebie 2Tom oraz użytkownika DVB-T2.
Nie sądziłem że pójdzie tak łatwo ale to dzięki waszym poradom.
Programik dziellacz-portable łączy oba pliki bez jakiejkolwiek kompresji i widocznego łączenia. Zapisuję do M2TS.
VideoReDo w wersji V6 wycina zbędne rzeczy dokładnie tak jak V5 ze starszej HD90.
Mój Philips czyta na gotowo zrobiony plik bez najmniejszego problemu.
MPC nie aktualizowałem bo służy tylko do podglądu, w wolnej chwili zajmę się i tym.
Na tą chwilę jestem bardzo zadowolony bo nagrywam sporo, nowa Wiwa okazała się nie taka straszna choć na początku nie wyglądało to za ciekawie.

janxxx
Posty: 7
Rejestracja: 4 czerwca 2022, o 03:52
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: Wiwa Max
Instalacja antenowa: antena zewnętrzna z wzmacniaczem. pokojowa popsuła się 23.05 o północy
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-Zygry/Łódź-Dąbrowa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: janxxx »

oprogramowanie v5.1.1.6 Oct 21 2021 stworzone zostało chyba przez stadko naćpanych dzieciaków: epg wyświetla głównie datę z godziną, a pilotem nie zmieni się kanału, jeżeli sygnał stacji jest znikomy lub go brak IRYTACJA MAX

Zygzuś
Posty: 109
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Zygzuś »


Słaby sygnał w sensie siła/jakość na różnych tunerach oznacza mulenie, przywieszanie się softu, chyba coś tam nie radzi sobie lub obciążenie za duże. Jak jest sygnał siła 100 potrafi jakość spadać, ostatnio coś na mux2 bloki szare wskakują u mnie w godzinach szczytu po 19 a sygnał 100/100 wszystkie muxy.

qbex
Posty: 2
Rejestracja: 6 czerwca 2022, o 14:51
Miejscowość: Białystok

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: qbex »

Krosnoludek pisze: 7 czerwca 2022, o 12:14
qbex pisze: 7 czerwca 2022, o 08:25 Zakupiłem rodzicom model MAXX (HW:3.1.RC20.4.1UU), jest do niego pilot programowalny ze zdjęć z pierwszego posta w wątku.
Podczas programowania przycisków do obsługi telewizora napotkałem na problem - przycisk Power załącza się tylko raz przy przytrzymaniu (dioda zaświeca się na chwilę i gaśnie), a telewizor wymaga przytrzymać Power przez dłuższą chwilę (plazma Panasonic P42C3E).
Udało mi się to obejść programując włączanie TV przyciskiem Since SET lub vol+/- (dioda pulsuje podczas trzymania przycisku), jednak przyznam że jest to lekko irytujące i mało intuicyjne - albo potrzebne są 2 piloty, albo trzeba włączać TV jakimś szarym niewyróżniającym się klawiszem.

Czy pozostałe modele pilotów memo control Wiwy dzialają tak samo?
Kilka razy zaprogramuj ten przycisk aż będzie ciągłe sygnały wysyłał, tak czasami w tych pilotach jest, ucz do skutku.
Dzięki, za n-tym razem się udało.

MUX 1000
Posty: 183
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: MUX 1000 »

W jakim formacie ta wiwa nagrywa pliki w mts czy ts ?

2Tom
Posty: 159
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Nagrywa w mts , dzieli nagrania co 4 GB.. Gdy podzieli to kolejne fragmenty mają dopisaną do końca rozszerzenia cyfrę. Wygląda to tak : mts , mts1 , mts2 itd.. Na poprzedniej stronie masz screena jak to wygląda..

janxxx
Posty: 7
Rejestracja: 4 czerwca 2022, o 03:52
Miejscowość: Łódź
Odbiornik: Wiwa Max
Instalacja antenowa: antena zewnętrzna z wzmacniaczem. pokojowa popsuła się 23.05 o północy
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-Zygry/Łódź-Dąbrowa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: janxxx »

sprzęt nie pozwala na zmianę kanału przy słabym sygnale antenowym IRYTACJA MAXX potrzebna 'reasumpcja' oprogramowania

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1328
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: bogdanzieba »

Mam problem z WIWĄ H.265 MAXX podłączoną do telewizora CRT za pomocą przewodu euro-euro. Mianowicie pod ten tv mam podpięte dwa źródła odbioru tj. WIWA i dekoder SAT. Gdy wyłączę WIWĘ i przejdzie w stan uśpienia to ekran zaczyna się przełączać pomiędzy AV1 i AV2 i tak ciągle w kółko. Nie ma szans oglądać czegoś z dekodera SAT. Jak oba urządzenia są włączone to wszystko działa, tylko wybieram co chcę oglądać AV1 czy AV2.
Wiecie co może być przyczyną ?

Maniek99
Posty: 618
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Miejscowość: ---
Odbiornik: WIWA Mini/Maxx

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Maniek99 »

Zdaje się że 8pin euro odpowiada za przełączanie źródła
Możesz zakleić go taśmą w kablu od Wiwy.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1328
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: bogdanzieba »

Ale moja WIWA H.265 MAXX po wyłączeniu i przejściu w stan uśpienia cały czas wzbudza AV na którym jest podłączona. Na drugim AV mam dekoder SAT. Jak WIWA jest w trybie uśpienia to nie idzie oglądać kanału na sat, bo cały czas się przełącza z AV1 na AV2 i tak w kółko.

Maniek99
Posty: 618
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Miejscowość: ---
Odbiornik: WIWA Mini/Maxx

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Maniek99 »

Rozumiem, dlatego ta opcja może pomóc.
Tylko będziesz musiał wtedy ręcznie wybierać źródło dla Wiwy

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2927
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krosnoludek »

A nie powinien jej na gwarancję wysłać skoro Wiwa ma wadę ?

ODPOWIEDZ