Problem z kanałami z mux 8 - sygnał zanikł

blab
Posty: 3
Rejestracja: 2 października 2020, o 14:23
Miejscowość: Jabłonna

Problem z kanałami z mux 8 - sygnał zanikł

Post autor: blab »

Witam,

odbieram sygnał w miejscowości jabłonna. Nie wiem dokładnie czy z raszyna czy z pałacu kultury bo w podobnej linii mam oba nadajniki. Zakladam jednak że Raszyn. Sygnał był tak dobry ze antena kilka dni na podłodze leżała w pokoju i bylo ok. tydzien temu zamontowałem na uchwycie i było wszystko super przez 4 dni. Nagle chyba 3 dni temu zniknęły wszystkie kanały z Mux 8 Wp, nowa tvp rozrywka itd. Próbowałem wyszukac recznie na kanale 7 191,5 MHz i sygnał 0%. Pozostałe kanały z innych Mux sygnał 100% wszystko ok.
Może któs mi pojaśnić co to się zadziało? I jak sprawić żeby te kanały w ten sam magiczny sposób wróciły? Może coś sie zmieniło w nadawaniu ?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3518
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Problem z kanałami z mux 8 - sygnał zanikł

Post autor: K63 »

blab pisze: 2 października 2020, o 14:54 Problem z kanałami z mux 8
blab pisze: 2 października 2020, o 14:54 Nie wiem dokładnie czy z raszyna czy z pałacu kultury bo w podobnej linii mam oba nadajniki.
Z PKiN. Raszyn nie nadaje mux-8.
blab pisze: 2 października 2020, o 14:54 antena kilka dni na podłodze leżała w pokoju i bylo ok
Jaka konkretnie (model)?

blab
Posty: 3
Rejestracja: 2 października 2020, o 14:23
Miejscowość: Jabłonna

Re: Problem z kanałami z mux 8 - sygnał zanikł

Post autor: blab »

Antena telewizyjna DIPOL 19/21-60 DVB-T/T2 UHF
Kod towaru: A1911
https://www.dipol.com.pl/antena_telewi ... _A1911.htm

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3518
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Problem z kanałami z mux 8 - sygnał zanikł

Post autor: K63 »

Teoretycznie ta antena nie powinna odebrać mux-8, bo konstrukcyjnie jest przeznaczona odbioru na paśmie UHF (470-790 MHz), a mux-8 nadawany jest na paśmie VHF (174 - 230 MHz). Widocznie leżąc na podłodze miała bardzo sprzyjające warunki odbiorcze, skoro łapała VHF. Co prawda odbierała mux-8, ale rodzi się pytanie - z jakimi parametrami?
Pewną szansę na umożliwienie jej odbioru mux-8 na maszcie, jest wymiana zamontowanego w puszce antenowej symetryzatora UHF (k.21-60), na symetryzator VHF/UHF (k.6-60 /170-790 MHz) -> https://www.dipol.com.pl/symetryzator_a ... _C0003.htm

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2568
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Problem z kanałami z mux 8 - sygnał zanikł

Post autor: JaroslawMroczkowski »

:arrow: Wątek został przeniesiony do właściwego działu

blab
Posty: 3
Rejestracja: 2 października 2020, o 14:23
Miejscowość: Jabłonna

Re: Problem z kanałami z mux 8 - sygnał zanikł

Post autor: blab »

Dokładnie coś takiego mam:

https://abcv.pl/pl/p/Symetryzator-anten ... B8EALw_wcB

Ni rozumiem jakim cudem przez tydzień na tym mi działały te kanały WP, rozrywka i reszta ? Nie ogarniam tego

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Problem z kanałami z mux 8 - sygnał zanikł

Post autor: VAHANARA »

Tego typu symetryzator by ci się przydał --> https://www.dipol.com.pl/symetryzator_a ... _C0003.htm aczkolwiek gwarancji, że na tej antenie odbierzesz mux-8 nie ma.

Z odbiorem cyfrowym, zwłaszcza na sprzęcie do tego nie przystosowanym, tak bywa - w jednym miejscu jest, a kawałek obok już nie. Widocznie, jak napisał @K63, trafiły się w mieszkaniu wyjątkowo dobre warunki odbiorcze dla mux-8, albo masz coś nie tak w układzie antena - odbiornik i wszystko rzucone w mieszkaniu zrobiło przypadkowo dobrą antenę dla odbioru mux-8. Takie rzeczy się zdarzają, tyle, że bywają niepowtarzalne...

Jak ci się "nie obudzi" mux-8 po zmianie symetryzatora, poszukaj na początek innej lokalizacji dla anteny (o ile to możliwe), jak nie - skutek pozytywny powinna przynieść wymiana anteny na wersję combo, np. -->
https://www.dipol.com.pl/profesjonalny_ ... _A1515.htm
https://www.dipol.com.pl/profesjonalny_ ... _A2810.htm

Jest jeszcze opcja zastąpienia dipola w twojej antenie na dipol combo, ale z takimi klimatami to tylko próba mogłaby pokaać, czy by zadziałało.

ODPOWIEDZ