Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

giaur500
Posty: 1633
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: giaur500 »

ams8 pisze: 13 czerwca 2022, o 15:57
giaur500 pisze: 13 czerwca 2022, o 13:34 na PC praktycznie nie ma aplikacji, które odtworzą poprawnie Wydarzenia24. Obraz albo będzie drgał, albo i tak będzie źle wyświetlany.
PC, Windows 10, program DVB Viewer odtwarza bez żadnych problemów Wydarzenia24 z tunera Hauppauge WinTV-dualHD.
No to jest odpowiedź. Dvb Viewer powinien działać z każdym tunerem usb.
jzef pisze: 13 czerwca 2022, o 15:11
giaur500 pisze: 13 czerwca 2022, o 14:28 Ja używam tunera usb z przystawką tv i tam działa prawidłowo.
Możesz napisać dokładny model tunera USB i przystawki - to jakaś na Androidzie?
To jest tandem CoreElec+ Tvheadend. Nie będziesz tego konfigurować, ale możesz spróbować DVB Viewer tak jak pisze kolega wyżej. Tuner nie ma tu nic do rzeczy i nie trzeba wcale używać do oglądania aplikacji dostarczonej z tunerem.

jzef
Posty: 16
Rejestracja: 6 czerwca 2018, o 09:22
Miejscowość: Warszawa

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: jzef »

giaur500 pisze: 13 czerwca 2022, o 17:18 To jest tandem CoreElec+ Tvheadend. Nie będziesz tego konfigurować, ale możesz spróbować DVB Viewer tak jak pisze kolega wyżej. Tuner nie ma tu nic do rzeczy i nie trzeba wcale używać do oglądania aplikacji dostarczonej z tunerem.
Ale ja nie chcę używać tego na Windows tylko na przystawce z Androidem.

giaur500
Posty: 1633
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: giaur500 »

To zacznij od prostego testu: spróbuj odtworzyć nagranie z kanału Wydarzenia24 i zobacz czy odtwarza się prawidłowo. Jeżeli tak, to urządzenie wspiera ten standard. Tylko musisz mieć zrzut w niezmienionej postaci, tak jak jest to nadawane.

jzef
Posty: 16
Rejestracja: 6 czerwca 2018, o 09:22
Miejscowość: Warszawa

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: jzef »

giaur500 pisze: 14 czerwca 2022, o 14:11 To zacznij od prostego testu: spróbuj odtworzyć nagranie z kanału Wydarzenia24 i zobacz czy odtwarza się prawidłowo. Jeżeli tak, to urządzenie wspiera ten standard. Tylko musisz mieć zrzut w niezmienionej postaci, tak jak jest to nadawane.
Możesz nagrać kawałek tych Wydarzeń24 i mi podrzucić?

giaur500
Posty: 1633
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: giaur500 »

https://mega.nz/file/P4gHDaQD#5vq6Fr-Cq ... -VFBJSx4TY

Moja przystawka tv (Coreelec -Kodi) akurat odtwarza to poprawnie, łącznie z usuwaniem przelotu. Ale na Androidzie - ani na telefonie ani na tablecie, nie ma obrazu. Jeśli twoja przystawka działa na soc Amlogic, to szansa jest.

jzef
Posty: 16
Rejestracja: 6 czerwca 2018, o 09:22
Miejscowość: Warszawa

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: jzef »

giaur500 pisze: 14 czerwca 2022, o 19:43 https://mega.nz/file/P4gHDaQD#5vq6Fr-Cq ... -VFBJSx4TY

Moja przystawka tv (Coreelec -Kodi) akurat odtwarza to poprawnie, łącznie z usuwaniem przelotu. Ale na Androidzie - ani na telefonie ani na tablecie, nie ma obrazu. Jeśli twoja przystawka działa na soc Amlogic, to szansa jest.
Ale dlaczego to jest format .mkv ?? To nie jest pełne nagranie tego co nadaje DVB-T2. Tunery nagrywają zwykle w formacie .ts.

No dobra ale ktoś inny mi już nagrał próbkę w formacie .ts ale oba pliki zachowują się tak samo zarówno w komputerze PC w odtwarzaczu VLC 3.0.11 jak i na mojej przystawce Amlogic w Kodi - odtwarzanie jest ale obraz jest rozciągniety 1920x540:
Obrazek
i trzeba ręcznie wymusić format 16:9 to wtedy obraz ma poprawne proporcje ale rozdzielczość zmienia się na 960x540:
Obrazek

No dobra ale w temacie chodzi o tuner na USB - czyli mam rozumieć iż jak podłączę tuner USB do mojej przystawki z Amlogic (Android) to DVB-T2 będzie działać OK ???

giaur500
Posty: 1633
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: giaur500 »

Jak ci mówię, że to jest niezmienione to jest niezmienione. "Tunery nagrywają" - zależy jak sobie ustawisz i czym nagrywasz. Oba pliki zachowują się tak samo bo to jest to samo.

I teraz tak:
- po rozciągnięciu rozdzielczość się nie zmienia. Widocznie przeskalowałeś do 960x540, czy przypadkiem twój monitor nie pracuje w takiej rozdzielczości? Jeżeli nie, to twoja aplikacja nie umie przeskalowač albo źle pokazuje rozdzielczość. Ale na zrzucie ekranu wygląda to nieźle
- jak będzie działać z tunerem - zależy od aplikacji, która odtwarza (nie wiem co tam masz na Androidzie do tunera usb). Jeżeli aplikacja nie jest bublem, to będzie działać tak samo jak z tych plików
Ostatnio zmieniony 14 czerwca 2022, o 21:21 przez giaur500, łącznie zmieniany 1 raz.

jzef
Posty: 16
Rejestracja: 6 czerwca 2018, o 09:22
Miejscowość: Warszawa

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: jzef »

Czy jeśli moja przystawka z Amlogic odtwarza pliki HEVC nagrane w innych tunerach to oznacza iż byle jaki tuner USB DVB-T2 zgodny z HEVC będzie też działał bez problemu na tej przystawce?

giaur500
Posty: 1633
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: giaur500 »

A w ogóle wiesz, czy tuner będzie działał na Androidzie? Bo jeżeli producent nie dołączył aplikacji działającej na Androidzie to nie będzie, a Android nie będzie mieć sterowników do tunera. Reszta wyżej (zależy od aplikacji odtwarzającej). Z mojego doświadczenia, one są zwykle kiepskie. Aplikacja dołączona do tunera musi prawidłowo korzystać ze sprzętowego dekodowania wideo i musi umieć przeskakiwać do 16:9. Wtedy będzie działać tak jak z pliku.

W Kodi może być dvb-t, ale tuner musi być podłączony do serwera, który zmieni dvbt na iptv (zwykle to Tvheadend ale są i inne). Sama przystawka może też robić za serwer, tzn wszystko może być na przystawce, ale nie na Androidzie - tam działa tylko Kodi, a serwer musi być gdzie indziej, np na komputerze PC albo raspberry pi

jzef
Posty: 16
Rejestracja: 6 czerwca 2018, o 09:22
Miejscowość: Warszawa

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: jzef »

giaur500 pisze: 14 czerwca 2022, o 21:24 A w ogóle wiesz, czy tuner będzie działał na Androidzie? Bo jeżeli producent nie dołączył aplikacji działającej na Androidzie to nie będzie, a Android nie będzie mieć sterowników do tunera.
Właśnie tego próbuję się dowiedzieć tutaj na forum. Tak jak pisałem w poście viewtopic.php?p=253444#p253444 znalazłem na YT wideo jak ktoś odpala tuner USB DVB-T2 na przystawce z Androidem ale nie wiem czy on testuje sygnał DVB-T czy DVB-T2 i ciekawe czy ktoś w PL testował taki tuner z przystawką na Android.

giaur500
Posty: 1633
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: giaur500 »

No ale co tu się dowiadywać? To jest tuner dvb-t2. Dostajesz tuner i aplikację na Androida i tylko z nią zadziała. Ile warta ta aplikacja to możesz sam ocenić. Jeżeli prawidłowo obsługuje dekodowanie sprzętowe to wszystko będzie ok. Z doświadczenia wiem, że te aplikacje są zwykle marne, ale może będzie odtwarzać tak samo jak Kodi, kto wie. Tu chodzi o to, żeby aplikacja prawidłowo dekodowała wideo, tego nie robi tuner

jnk
Posty: 47
Rejestracja: 27 sierpnia 2010, o 20:06
Miejscowość: Grajewo - podlaskie
Odbiornik: SONY KD-49XG8096 z HbbTV 1.5, tuner USB KOM1060,
AUNA DAB+
Instalacja antenowa: Emme Esse 548UC + wzm. Alcad CA-215, 1 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: 60km-Krynice, 53km-Miłki, Suwałki-61km

Re: Jaki tuner DVB-T2 do PC na usb

Post autor: jnk »

Ramirez pisze: 28 maja 2022, o 21:00 Do pospolitego tunera Astrometa pojawiła się nowa wersja programu TVR w wersji 5.0 do pobrania na stronie producenta. ........ Tylko dlaczego nie działa radio DAB+ ??? Tez tak ktoś ma że wyszukuje stacje DAB+ . Zasięg do pełna i jest cisza??
U mnie działa dokładnie tak samo. Wybiera stacje DAB+ , siła sygnału 100% i cisza w głośnikach jakby kodek nie pasował w tej aplikacji. Natomiast w aplikacji DVBC-TVR wyszukuje stacje DAB+ i wszystko gra. link http://img.vakoss.net/Driver/DB-627.ZIP W tym spakowanym pliku są te dwie aplikacje. Link działa otwarty w nowym oknie po kliknięciu na ten adres lub po najechaniu na link i wybraniu w menu podręcznym opcji "zapisz link jako". Mój tuner ma inną nazwę ale korzysta dokładnie z tej samej aplikacji.

ODPOWIEDZ