Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Kamilx
Posty: 1007
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Kamilx »

Skymaster STB M265
Obrazek
Tuner SKYMASTER to dekoder drugiej generacji do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej. Dwurdzeniowy procesor nowej generacji zastosowany w dekoderze Skymaster STB M265 umożliwia efektywną pracę w najbardziej wymagającym środowisku. Najwyższej jakości obraz i dźwięk uzyskano dzięki zastosowaniu najnowszej technologii Full HD 1080p. Produkt w pełni zgodny z SD/HD. Posiada rozdzielczość video Full HD - 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i, 480p oraz 480i, wejście USB 2.0, blokadę rodzicielską dla kanału i ustawień menu.

Głębokość [mm] 92
Kolor Czarny
Szerokość [mm] 168
Wyposażenie Pilot
Wysokość [mm] 36
Załączona dokumentacja Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna
Gwarancja 24 miesiące

Cyfrowe wyjście HDMI Tak
Cyfrowe wyjście koaksjalne Nie
Cyfrowe wyjście optyczne Tak
Rozdzielczość sygnału 1080i, 1080p, 480i, 480p, 576i, 576p, 720p
Typ zestawu Tuner
Wejście LNB (antena satelitarna) Nie
Wejście/wyjście antenowe Tak
Wyjście komponentowe Nie
Wyjście kompozytowe Nie
Wyjście S-Video Nie
Złącze USB Tak

Zgodność ze standardami DVB-T, DVB-T2

Złącze Ethernet (LAN) Nie
Złącze EURO (SCART) 1
=> https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i ... r-stb-m265

Czy ktoś korzystał z tego dekodera i może napisać jak się sprawuje? Głównie chodzi mi o czułość sygnału i podatność na zakłócenia oraz oprogramowanie.
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2022, o 12:35 przez Kamilx, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobrycel
Posty: 604
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

Chcesz dobry dekoder kup na linuxie. Mam STB N6 i podatność na zakłócenia to dramat. Nawet maszynka do chleba powoduje pixeloze. Wsparcie softowe (rozwój softu) żaden. To jest tzw bida tuner. Odbierać będzie, ale jak zauważysz usterki itp w sofcie to mozes pisać nie wiadomo do kogo. Tam taka sama kompetencja i wiedza jak w wielu innych tzw producentach. Kilkaset pln na dekoder z linux i będziesz zadowolony z jakości, czułości, możliwości.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2021, o 21:14 przez Dobrycel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2922
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

To jest tuner z dawnego Globo, z których byłem zadowolony i nadal użytkuję model XS65 Combo, i czekam że może taki wypuszczą z HbbTV, bo obecnego dni są już policzone.
Niestety na stronie producenta Skymaster brak jakich kolwiek tunerów :( https://skymaster.de/
Dawniej za Globo poprawiano oprogramowanie w modelu N2 i 3, które im zgłaszaliśmy, teraz poszli w Chińskie zabawki i nie wiadomo co z tunerami czy będą mieć i jak się nimi zajmować.
Sam mam syntement do produktów z Globo i jak się pojawi od nich tuner Combo z HbbTV to go kupię.

O widzę że pojawiła się już strona internetowa do aktualizacji oprogramowania, parę miesięcy temu szukałem i nie było wtedy: https://update.skymaster.de/
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2 maja 2021, o 21:36 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobrycel
Posty: 604
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

Ciekawe co zmieniali i poprawiali. Mam jeszcze Skymaster STB N6 firmware z 130 z 01.03.2016. Nie wiem czy firmware walniete czy dekoder sie sypie. Rozlatuje sie lista kanałów często. Wyłącznik czasowy z pilota nie działa, jak również zgłaszałem wiele razy aby uaktualnili w firmware liste nadajników. Nie zrobiono z tym nic. Jak czegoś nie wspiera i nie umie odtworzyć filmu z pena to sie zawiesza dekoder. Mowa tutaj o dekoderze STB N6. Dlatego ja z tej firmy nic już nie kupie. Moja Czarna Lista to Skymaster/Globo, Ferguson, Manta. Kupujcie te, które mają wspierany rozwój firmware itp. Gdzie jest rzeczowy kontakt z serwisem. Chyba, że wam taki podstawowy wystarcza. Sugeruje posprawdzać, czy są funkcje, które używacie. Może sie wydawać, że pierdoły ale te pierdoły mogą tak wkurzać ...
Jak kupisz na odległość ten skymaster, to przetestuj, czy łapie zakłócenia z tego co masz w domu. Jesli tak, to czym prędzej odsyłaj. Kup przez internet w Markecie z odbiorem osobistym. Ja pisałem do skymaster do managera produktu o dodatkowe informacje na temat tego dekodera. Nikt nie raczył odpowiedzieć (a pytałem o parametry). To tylko dodatkowy argument aby tego unikac.
Ponadtto też nie ma 4K
Krasnoludek naprawdę wierzysz, ze oni wprowadzą HbbTV w dekoderze?

Ramirez
Posty: 230
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: Amiko V30+ LG 43v635uj
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Ramirez »

A ja tak z rezerwa podchodzę do tej firmy. Przez ich "telewizje internetową" i tunery Skymaster TNT5. Szybko to zwinęli i się zostało z niepotrzebnym tunerem który niby był fajny z wyglądu, z niezłym pilotem ale z brakiem odtwarzania filmów z usb i szyfrowanymi nagraniami z dvbt.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2922
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

W Media Markt jest podobny model
Tuner TV SKYMASTER STB-2GEN DVB-T2 HEVC
https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/ ... vb-t2-hevc
Obrazek

Obrazek

Dobrycel
Posty: 604
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

Jeden dostepny w Media Expert a drugi w Media Markt. Co do reszty parametrów (procesor) pamiec itp nikt nic nie wiem. Widocznie firmę przerasta umieszczenie tego na stronie. Zajmie to może aż 20 minut.
Krasnoludek ty masz dobre informacje. Masz jakies wtyki? Pojawi się coś ciekawego na rynku niebawem?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2922
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

To mnie właśnie wkurza w Skymaster, jak można sprzedawać tuner DVB-T2, a nie mieć go na swojej stronie, tylko jakieś Chińskie zabawki, dawniej za czasów Globo wszystko było. Przez to na dzień dzisiejszy nie kupiłbym tunera Skymaster, a poszedłbym w Wiwę, bo w niej chociaż wiadomo co się kupuje i ma pilota uczącego się, co firmę Skymaster przerasta.
Skymaster, zmieńcie chociaż pilota na uczącego się w nowych modelach!

Dobrycel
Posty: 604
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

Skymastery jako jedyne nie miały u mnie problemu, aby współpracować z monitorem takim z 2 funkcjami.
Wyjście Jack. Reszta średnio. To taki dekoder dla nie wymagających. mógłby być tańszy, a firma mogłaby tutaj do ludzi wysłać pare egzemplarzy do testów. Obowiązkowo dla Krasnoludka, Gutka i paru innych. Oni to są fachowcy.
Pamiętajcie, że nie zawsze trzeba nowy tv kupowac. Wystarczy dekoder dokupić i można oglądać.

eter
Posty: 1118
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter »

@Kamilx jak ci się sprawuje ten Skymaster?
Dzisiaj właśnie go zamówiłem.
Najbardziej dziwi sytuacja, że firma nie ma na swojej stronie w ogóle tego tunera, więc pewnie nie można będzie nigdzie dostać nowszego firmware, jak coś nie zadziała.
Ludziki piszą też, że coś jest nie dopracowane wejście USB...niby niepoprawnie współpracuje z dyskami (za słaby prąd zasilania)..a jak z pendrivami?
Podoba mi się jego grafika ekranowa trochę inna od pozostałych.

Awatar użytkownika
Michał Bernacki
Posty: 61
Rejestracja: 3 października 2015, o 11:49
Odbiornik: GLOBO STB HD N2, GLOBO STB HD N3, PHILIPS 32PHH4200/88.
Instalacja antenowa: 2 anteny kierunkowe DPM SOLID HN51WK.
Kantówka na wysokości 2 piętra.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin/Piaski, Zamość/Tarnawatka

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Michał Bernacki »

Cześć
Też mam ten dekoder. Interfejs tak samo jak w dekoderach Opticum a później Globo. Miałem je. Są drobne bugi ale poza tym jest ok.

Aktualizacje są na stronie: https://update.skymaster.de/

Aktualna wersja jest z 18 lutego 2021: https://update.skymaster.de/api/downloa ... -02-18.zip

eter
Posty: 1118
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter »

Dzięki za info.
Szkoda, że nie wiedziałem iż to ta sama firma co Opticum, bo miałem już ich dekoder "combo" i szybko go odsprzedałem, ponieważ czułość głowicy tunera DVB-T była fatalna, tak samo i sat.
Nawet nie wyszukał mi kanałów, które dobrze odbierały w TV.
No nic, jeśli nadal mają taką samą słabą czułość to odeślę z powrotem, bo zamawiałem przez internet i jest taka opcja.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2922
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek »

Skymaster to dawne Globo, robili dobre tunery...

Kamilx
Posty: 1007
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Kamilx »

Mój poprzedni dekoder Opticum HD T80plus miał problemy z SFN w MUX3, a w przypadku MUX8 odbiór zależał od ułożenia kabla (nasiliły się po przeniesieniu emisji TON Czyże na nową wieżę). Dodatkowo, zaczął uszkadzać pendrive, przez co było go trzeba formatować co miesiąc oraz zakłócał pasmo FM. Dlatego postanowiłem zakupić nowy dekoder.

Skymaster STB M265 radzi sobie dobrze - nie ma problemów z nagrywaniem, a MUX3 i MUX8 odbiera bez zakłóceń. Teraz opiszę moje obserwacje po 2 tygodniach użytkowania.

Interfejs: podobny do poprzednich wersji tunerów Globo/Skymaster. Jedynie w menu są drobne zmiany.

Odbiór: dobrze radzi z emisją w trybie SFN. Wskazania wskaźników jakości i siły wyglądają na wiarygodne. Nie ma problemów z osłabionym sygnałem - podczas prac, które trwają na RTCN Białystok / Krynice jest obniżana moc MUX8 - mimo spadku mocy i jakości sygnału nie ma żadnych zacięć (podczas, gdy Opticum pokazywał "brak sygnału"). Zauważyłem, że Skymaster ma lepszą czułość w przypadku DVB-T2 niż DVB-T - znajduje mi słabe sygnały MUX5 z Łosic oraz białoruskie MUX2 i MUX3 z Świsłoczy bokiem anteny, ale są zbyt słabe, aby wczytać kanały. Natomiast MUXy DVB-T z tych samych obiektów nadające z wyższą mocą - 0%/0%.

Pilot: jest podobny, co przy poprzednich wersjach dekoderów. Zostały zmienione funkcjonalności niektórych przycisków: czerwony - brak funkcji, zielony - multimedia z USB, żółty - PVR, niebieski - informacje o odbiorniku (parametry sygnału, modulacja, kodowanie obrazu, wersja oprogramowania itd.), biały - ścieżki dźwiękowe, kolejny - telekst, następny - napisy, dalej bez zmian.

Oprogramowanie (v.1.0.3) - ogólnie działa poprawnie, ale jest trochę błędów:
- Zdarzyło mu się zawiesić w dwóch przypadkach - skanowanie po wyłączeniu sortowania LCN oraz po zaprogramowaniu nagrywania w EPG.
- Zauważyłem też, że po wyszukaniu nie programuje ścieżek dźwiękowych z audiodeskrypcją (oryginalne są), ale po jakimś czasie sam je dodaje na wybranych losowo kanałach.
- Zmiana rozdzielczości: jest tu zamieszane, bo po wybraniu 576i zmienia na 480i, a w po wybraniu 480i zmienia na 576i, po czym sam zmienia z powrotem na "by source"
- pozostałe to są drobne typu: niestabilne działanie teletekstu i napisów teletekstowych, nie zapamiętuje wyboru ścieżek dźwiękowych i napisów, złe informacje o kodowaniu obrazu w DVB-T2

Brakuje tu kilka przydatnych funkcji, czyli: możliwości ustawienia, czy dekoder po zaniku prądu ma się wyłączyć, możliwości wyłączenia timeshiftu.

Nagrywanie - nie ma problemu z pendrive 7 GB. Ustawić nagrywanie można przez EPG (ale bez możliwości zmiany godziny rozpoczęcia lub czasu trwania) lub poprzez nagrania (tu można dowolnie ustawiać godziny i czas). Każde zaplanowane nagrywanie jest w EPG zaznaczone na czerwono. Działa też timeshift (możliwość cofania kanału), ale nie można go wyłączyć.

Porównałem software z https://update.skymaster.de/ i okazało się, że zarówno Skymaster STB 2GEN, STB M265, STB N2, jak i Opticum R265 Lite mają identyczne oprogramowanie.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2922
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

Rozumiem, że banner info pozostał taki sam jak wcześniej, czyli bardzo ładny i czytelny wraz z paskiem postępu. Jak jest ze szczegółowym opisem danej audycji po wciśnięciu "i", są takie dane jak: kraj produkcji, rok produkcji, reżyser, aktorzy itp. ?
Szkoda że nadal upierają się przy tym pilocie, a nie wprowadzą nowego uczącego się jak np. w Wiwe, tyle razy im o tym pisałem i to od x lat :x

Kamilx
Posty: 1007
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Kamilx »

Baner jest taki sam. Są wszystkie dane w EPG.
Co do pilota, to na opakowaniu pisze, że dekoder jest zgodny z opcjonalnym pilotem z dużymi przyciskami. Nie wiem, o jaki konkretnie pilot chodzi.

Dziś udostępniono nową wersję oprogramowania v.1.04 (06.05.2021) na https://update.skymaster.de/ .

Dobrycel
Posty: 604
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Dobrycel »

Oczywiscie jak na aktualizacje przystało zero informacji, co dodano co zmieniono, co naprawiono i co zepsuto.

Kamilx
Posty: 1007
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Kamilx »

Wgrałem nową wersję - wyeliminowano kilka błędów z mojej listy.
Usunięto problemy:
- zawieszenie się dekodera po wykonaniu skanowania automatycznego (po wyświetleniu się o zakończonym skanowaniu) – skanowanie było związane ze zmianą ustawień sortowania listy kanałów
- zawieszenie się po zaprogramowaniu nagrywania w EPG
- błędne informacje o kodowaniu obrazu – pokazywał SD MPEG-2 na każdym kanale DVB-T2 z MUX5
- źle nazwane opcje w ustawieniach czasach - zamienione GMT z użytkownikiem

Dodatkowo, wyrzucono możliwość ustawienia zegara tylko w trybie standby.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2922
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265

Post autor: Krosnoludek »

Dla mnie w tych tunerach Skymaster brakuje tylko pilota uczącego się jak w Wiwach, i dla starszej osoby przez to absolutnie nie kupiłbym go tylko Wiwę, i wtedy jednym pilotem obsługuje telewizor i tuner. Od ilu już lat proszę o to Globo, a teraz Skymaster, ale nie chcą nas posłuchać.

Także powinna pojawić się wersja z HbbTV oraz Combo z HbbTV(wszystkie z pilotem uczącym się), a nie tworzą kilka takich samych tunerów różniące się wyglądem panela przedniego.
Mają porządne tunery, z ładną grafiką ekranową, nie tak jak wszyscy trzepią na jedno kopyto, a taki szczegół jak brak pilota uczącego się przekreśla te tunery.

Napisałem do nich na adresb info@skymaster.de 15 maja i brak do tej pory odpowiedzi.

eter
Posty: 1118
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265

Post autor: eter »

Kupiłem ten tuner i wędruje do kosza, bo nawet nie chce mi się go odsyłać.
Ma według mnie tylko dwie zalety, fajne duże opisy programów i dobrą czułość głowicy...i to tyle z zalet.
Nie wiem, jak można wypuszczać takiego niedopracowanego gniota na rynek.
1 Pilot okropny (miękkie gumowe gumki, które kiepsko działają już na początku a co dopiero później...
2 Po wyłączeniu tunera, wyłącza również "przelotkę" sygnału antenowego [nie podaje na drugi odbiornik] co według mnie jest śmieszne, skoro dają właśnie tę przelotkę (poza tym i na włączonym jest spore tłumienie sygnału - zwiększa się ilość błędów na TV).
3 Tuner nie wiedzieć z jakiej przyczyny, po ustawieniu na nim rozdziałki 1080p to po wyjściu z tego wejścia HDMI w TV i ponownym wejściu zmienia automatycznie rozdziałkę na 576i.....
4 TV widzi tuner inaczej niż wszystkie inne urządzenia (tuner "melduje" się inną metodą [nie wymaga dodania sprzętu tylko zgłasza się automatycznie, nawet nie przypisując go do danego wejścia]).
5 Biedne "menu" i z błędami dotyczące opisów sygnału i brak na przykład wartości BER.
6 Nie można ręcznie wyszukać sygnału na paśmie VHF, ponieważ nie można przełączyć szerokości pasma z 8 na 7 MHz.
7 Przestawione kanały na liście nie zmieniają numeracji na kolejne według listy, tylko zachowują nadal poprzednie i wybieranie klawiszowe wówczas nie ma sensu..bo drugi na liście ma na przykład numer 5 i wobec tego klawisz 2 nie włącza programu 2 tylko piąty.
To wszystko to nic wobec najpoważniejszego błędu, który całkowicie dyskwalifikuje go przynajmniej dla mnie - jakim jest niepoprawny sygnał wideo na wyjściu HDMI.
Porównałem go z sygnałem ze starej WIWY, która ma go w idealnych parametrach, a chodzi o nieprawidłowe odtwarzanie gradacji bieli, koloru i czerni.
Niestety, korekcja poziomu kontrastu i jasności jaka jest w tunerze nie niweluje tego błędu.
Na planszy kontrolnej nie da się w żaden sposób ustawić tak tych wartości, aby były widoczne wszystkie odcienie kolorów, bieli oraz czerni.
Wiwa pod tym względem bije na głowę ten tuner, ma idealne odwzorowanie powyższych i lepszą jakość ogólnie obrazu.
Błąd ten daje obraz "prześwietlony" na białych fragmentach obrazu i zbyt czarny w ciemnych ujęciach.
Efekt jest mierny, brak szczegółów kiedy na obrazie mamy dużo bieli.
Więc mając już na wyjściu tunera przejaskrawioną biel, nic nie zrobimy więcej z tym w TV.
Czyli śmietnik - może "technicy dbający o najwyższą jakość..." jak pisze w ulotce mogliby to poprawić jakimś updatem, ale skoro nie sprawdzili tak ważnego parametru, nie daję im szans, że wprowadzą korekcję tego błędu (zwłaszcza, że jest niby korekcja kontrastu i jasności), ale co z tego, jak ona nie działa na ten babol...przester jest nawet na najniższym poziomie kontrastu i jasności.
Opcja wygaszania zegara w czuwaniu nie działa....wiem to tylko 100 zł - więc chyba wszystkie te "pudełka" mają takie i inne wady.
Jednak sam sygnał wizyjny powinien być jak najbardziej prawidłowy...taka stara WIWA ( bo obawiam się, że te nowe to chyba już również nie) potrafiła taki mieć, więc nie rozumiem, dlaczego nowy sprzęt ma taką kichę.
Oczywiście z tymi wszystkimi wadami, można byłoby go jakoś używać, ale upośledzony sygnał wideo..... to ja podziękował panom technikom, dbającym o najwyższą jakość produktu za taki produkt.
Jestem świadomy, że pewnie z 80 procent użytkowników nawet nie zauważy tego błędu....

ODPOWIEDZ