Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

MUX 1000
Posty: 183
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MUX 1000 »

Do kolegi - Kamilx
Widzę że kolega posiada tuner Skymaster STB M265 , dlatego mam pytania na ten temat.
1.Czy ma on automatyczną aktualizację kanałów, jeśli tak to jak to wyłączyć ?
2.Nagrywanie na USB, w jakim formacie są nagrywane pliki w TS czy jakich innych i jaka jest pojemność takiego pliku 4GB ?

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dvbtowiec »

DanielK pisze: 1 czerwca 2022, o 09:39 Zawsze tak było, że jeśli chcesz poukładać kanały wg uznania najpierw wyłącz LCN :-)
W tym modelu ułożyć się da wg kolejności użytkownika, tylko numeracji nie zmienia.
Jeśli faktycznie gdzieś jest zakopana opcja wyłączenia LCN i to rozwiązuje problem z numeracją, sprawdzę jak będę miał okazję.

Kamilx
Posty: 1009
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Kamilx »

MUX 1000 pisze: 1 czerwca 2022, o 10:23 Do kolegi - Kamilx
Widzę że kolega posiada tuner Skymaster STB M265 , dlatego mam pytania na ten temat.
1.Czy ma on automatyczną aktualizację kanałów, jeśli tak to jak to wyłączyć ?
2.Nagrywanie na USB, w jakim formacie są nagrywane pliki w TS czy jakich innych i jaka jest pojemność takiego pliku 4GB ?
1. Nie ma
2. Format TS, dzieli na pliki po 1 GB. Oczywiście sam dekoder "widzi" kilka plików po 1GB jako jedno nagranie.
dvbtowiec pisze: 1 czerwca 2022, o 10:37 Jeśli faktycznie gdzieś jest zakopana opcja wyłączenia LCN i to rozwiązuje problem z numeracją, sprawdzę jak będę miał okazję.
Skan kanałów -> Ustawienia skanowania -> Wyświetl LCN -> Nie (potem dekoder rozpocznie skanowanie automatyczne. Radzę od razu wyjść - exit, bo podczas skanowania automatycznego jest błąd, że nie przeszukuje pasma VHF)

W nowej aktualizacji przywrócono informację o modulacji, liczbie podnośnych dla DVB-T2.

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

dvbtowiec pisze:
DanielK pisze: 1 czerwca 2022, o 09:39 Zawsze tak było, że jeśli chcesz poukładać kanały wg uznania najpierw wyłącz LCN :-)
W tym modelu ułożyć się da wg kolejności użytkownika, tylko numeracji nie zmienia.
Jeśli faktycznie gdzieś jest zakopana opcja wyłączenia LCN i to rozwiązuje problem z numeracją, sprawdzę jak będę miał okazję.
Ciekawostka ale myślę że na plus, po wyłączeniu LCN tuner przechodzi do ponownego skanowania kanałów, jeśli natychmiast je przerwiemy to lista kolejności pozostanie jak było w LCN ale numeracja kanałów jest już już po kolei, co jest moim zdaniem spoko bo wolę numery po kolei i numeracje dwucyfrowe , tak jest ok choć wyszło niechcący Obrazek

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3519
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: K63 »

dr146 pisze: 3 czerwca 2022, o 09:25 Ciekawostka ale myślę że na plus, po wyłączeniu LCN tuner przechodzi do ponownego skanowania kanałów, jeśli natychmiast je przerwiemy to lista kolejności pozostanie jak było w LCN ale numeracja kanałów jest już już po kolei
Zgadza się. Ale "Exit" trzeba nacisnąć bardzo szybko. Spotkałem jednak jeden egzemplarz, który po wyłączeniu LCN nic nie skanował i przeszedł od razu do listy kanałów w kolejności LCN, ale bez tej numeracji.
Irytujący jest natomiast bug z samoczynnym powrotem do rozdzielczości 576i po wyłączenie dekodera. Niestety wielu klientów nie potrafi poradzić sobie z ponownym wyborem 1080p_50 i oglądają w SD. Ale co ciekawe, problem nie występuje zawsze. W kilku przypadkach zdarzyło mi się, że bez względu na to w jakiej kolejności były włączane i wyłączane odbiorniki, dekoder zawsze pamiętał zapisaną rozdzielczość.

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Tak - ten bug z automatycznym powrotem tunera do 576i jest dziwny i wkurzający dla tych, dla których faktycznie ponowne ustawienie do 1080p 50 jest problemem.
Za to fajną rzeczą w tym tunerku jest to, że w odróżnieniu od wielu pozostałych na wyświetlaczu wygaszane są zbędne pozycje i pokazuje tylko numer programu w formie 1, gdzie inne wyświetlają cały zakres 0001.
Wygląda to o wiele lepiej.
W ustawieniach tunera jest opcja rozdzielczość według "podłączonego wyświetlacza" i " źródła sygnału" czy coś w ten deseń, może wówczas się z automatu nie zmienia..ta druga opcja nie zdaje egzaminu, bo tuner "wyczuwa" emisję SD, których jest jeszcze kilka i wówczas z automatu przy takim programie znowu wybiera niższą rozdzielczość, więc ta opcja odpada.
Pierwszej jeszcze nie testowałem.

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

Kupiłem 2szt STB 2GEN i w żadnym z nich nie ma efektu zmiany rozdzielczości, może na starym sofcie??obecnie wrzucony 1.1.3. Jak dla mnie największą zaletą tego tunera w obecnych czasach jest timeshift który działa w tle non stop, to ma mało który odbiornik i głównie z tego względu zdecydowałem się zastąpić mojego wysłużonego Opticum HD N2-3 właśnie tym modelem który jest bym powiedział jego następcą (identyczne menu, obsługa i większość funkcji). Druga mega zaleta to prosty czytelny i duży pasek info na którym jest tylko to co powinno być. Niestety jest też kilka istotnych wad których nie miał w/w poprzednik, w wolnym czasie je spiszę i tutaj wstawię, mam nadzieję że support Skymaster jest otwarty na poprawę błędów tudzież inne sugerowane poprawki. Szkoda by mi było odsyłać te sztuki do sklepu


eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Coś chyba masz złe wiadomości.
Timeshift ma każdy dekoderek DVB-T/2.
Co do automatycznej zmiany rozdzielczości, to może też zależeć od TV, jak się komunikuje po HDMI z dekoderkiem.
Ja jeszcze nie wgrałem najnowszego softu, ale wątpię by tę wadę poprawili - może jednak...
Dekoderek ma właśnie fajną szatę graficzną i to jest jego duży plus.
Ale i minusy ma również, niestety chyba każdy dekoderek jakieś ma.
Nie licz na to, że po twoim zgłoszeniu naprawią te wady.
Zawsze można próbować, niby akurat soft do tego dekoderka piszą Polacy, ale to raczej taki "chwyt" marketingowy, nic więcej.
Możliwe, że niektórych bugów nie da się naprawić ze względu na hardware jakie ma w trzewiach (tragiczna czcionka i działanie telegazety) itp.

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

eter pisze: 4 czerwca 2022, o 10:40 Coś chyba masz złe wiadomości.
Timeshift ma każdy dekoderek DVB-T/2.
pokaż mi w ilu obecnie dekoderach możesz sobie ot tak po prostu w dowolnym momencie cofnąć program na oglądanym kanale gdy nagle stwierdzisz że chcesz obejrzeć coś jeszcze raz ?

Zawsze można próbować, niby akurat soft do tego dekoderka piszą Polacy, ale to raczej taki "chwyt" marketingowy, nic więcej.
Możliwe, że niektórych bugów nie da się naprawić ze względu na hardware jakie ma w trzewiach (tragiczna czcionka i działanie telegazety) itp.
za czasów dawnego Globo w miarę support był otwarty na uwagi i robił poprawki -przymnajmniej tak było do czasu aż sie nie zaczeli rozsypywać...

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Ja przeglądając kilkadziesiąt tunerków DVB-T/2 nie natrafiłem na żaden, który nie miałby opcji Timeshift, podczas podpiętej pamięci zewnętrznej.
Więc odwrotnie - trudno chyba w ogóle znaleźć takie, które nie miałyby tej funkcji.

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

Nadal nie rozumiesz, czytaj ze zrozumieniem bo już nie wiem jak mam to jaśniej napisać. Napisałem to na początku, nie chodzi mi o to że nie mają timeshift tylko o taki żeby timeshift działal cały czas a nie dopiero jak go ręcznie uruchomisz. Testowałem około 6 tunerów różnych producentów(do 150 zł) i żaden poza skymaster nie miał takiej opcji nawet najlepsza z nich wszystkich ariva T-75 . Taki timeshift który muszę ręcznie odpalić to mi jest do niczego potrzebny , równie dobrze włączę sobie rec i mam to samo a nawet lepiej bo mogę sobie podczas tego kanały zmieniać a przy timeshift nie mogę.


eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

OK - w tych tunerkach jakie sprawdzałem, to wszędzie działał w tle tak jak w Skymasterze.
Wydawało mi się więc, że wszystkie mają to tak samo rozwiązane.

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

Może mi się nie udało trafić, ale raczej wydaje mi się że jest mało tych które działają w ten sposób. Skymaster ma dodatkowo tą zaletę (lub dla innych wadę) ze jak włączymy nagrywanie to nagra się razem z timeshiftem. Powinno być ustawienie czy po wlaczeniu REC nagra się z timeshiftem czy dopiero od momentu włączenia nagrywania. Takie ustawi enie miał właśnie jego poprzednik Globo HD N2-3. Swoją drogą z opisu tunerów w sklepach czy stronie producenta wiadomo tyle co nic. Napisza że jest PVR (co lepsi dopiszą jeszcze TMS) i wszystko w tym temacie, człowiek musi zamawiać, testować i później odsyłać do sklepu bo większość tych tunerów nadaje się tylko do przełączenia kanału i oglądania - niczego więcej

grego
Posty: 3
Rejestracja: 20 marca 2022, o 09:04
Miejscowość: Powiat Włocławek
Odbiornik: ComsatTE2050HD FergusonArivaT760i FTEMaxT220HD FubaODE8600
Instalacja antenowa: AntDipol 28/5-12/21-60 WzmHFO LNA-169 LNA-177 ZwrotZWR-210DC Rozgał Signal 2776N
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock Rachocin

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: grego »

Timeshift w tle mają/miały wszystkie fergusony jakich używałem/używam. Miałem takie modele z dvbt 1 : t50, t60 i obecnie t760i.
Lecz z tą funkcją jest taki problem że przez nagrywanie w tle non stop po ok. 5 latach uszkodził się pendraiw Patriot 32 GB, a dekoder chodził prawie od rana do wieczora.
Jeśli w t60 była włączona funkcja w menu: timeshift w tle, to nie można było korzystać z epg.
Mam jeszcze inne dekodery które nie mają funkcji timeshift w tle non stop: Comsat TE 2050HD oraz FTE T-220 MAX.

MUX 1000
Posty: 183
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MUX 1000 »

Jak na Skymaster STB M265 odtwarzać filmy z napisami z pendrive ?
Ja robię to tak:
1.wkładam pendrive do tunera ( z nagranym filmem i plikiem TXT, oczywiście oba pliki mają tą samą nazwę )
2.wybieram Media Player i twoje filmy i film który jest zapisany
3.Film się odtwarza ale nie ma żadnych napisów
Próbowałem nacisnąć SUB-T ale wyświetla mi się okienko napisy wyłączone i nie da się tego zmienić

Jakie w ogóle pliki tekstowe do filmów odtwarza ten tuner ?

Czy jest gdzieś w internecie szczegółowa instrukcja tego tunera ?

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Dobrycel »

a napisy w formacie srt? Jest taki fajny program SubtitleEdit. Z Pilota nie poprzez menu ale jakis klawisz na pilocie nie idzie na USB wejsc?

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

grego pisze:Timeshift w tle mają/miały wszystkie fergusony jakich używałem/używam. Miałem takie modele z dvbt 1 : t50, t60 i obecnie t760i.
Lecz z tą funkcją jest taki problem że przez nagrywanie w tle non stop po ok. 5 latach uszkodził się pendraiw Patriot 32 GB, a dekoder chodził prawie od rana do wieczora.
Jeśli w t60 była włączona funkcja w menu: timeshift w tle, to nie można było korzystać z epg.
Mam jeszcze inne dekodery które nie mają funkcji timeshift w tle non stop: Comsat TE 2050HD oraz FTE T-220 MAX.
Rozmawiamy o obecnych dekoderach HEVC które są w sprzedaży a nie o tych które były x lat temu wstecz. Wiem że dużo z nich miały timeshift w tle ale obecnie mało który ma. Dla przykładu T75 nie ma, AX-y nie mają, wiwa H265 tak samo. T760i też posiadam, jeden z nielicznych któremu niewiele można zarzucić, niestety już wycofany z rynku i to był chyba jeden z ostatnich tunerów w których można nagrywać dwa kanały jednocześnie. Producenci niestety rzucili się na ilość a nie funkcjonalność przez co nowe tunery są uboższe niż dawniejsze DVBt, takie mam wrażenie przynajmniej jeśli mówimy o tych z niższej półki cenowej powiedzmy do 150PLN

alex_777
Posty: 175
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: alex_777 »

dr146 pisze: 7 czerwca 2022, o 13:08 T760i też posiadam, jeden z nielicznych któremu niewiele można zarzucić, niestety już wycofany z rynku i to był chyba jeden z ostatnich tunerów w których można nagrywać dwa kanały jednocześnie ....
Nagrywał jednocześnie dowolne 2 programy - czy tylko z tego samego MUX :?:

MUX 1000
Posty: 183
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MUX 1000 »

Dobrycel pisze: 7 czerwca 2022, o 12:13 a napisy w formacie srt? Jest taki fajny program SubtitleEdit. Z Pilota nie poprzez menu ale jakis klawisz na pilocie nie idzie na USB wejsc?
Napisy mam w SRT , TXT i innych.
Z pilota nie poprzez menu działa tylko przycisk SUB-T i wyświetla okno napisy nie dostępne tak że nie idzie na USB wejść.

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »


alex_777 pisze:
Nagrywał jednocześnie dowolne 2 programy - czy tylko z tego samego MUX :?:
No oczywiście z tego samego muxa wszak jedna głowica, ale można nagrywać dwa i oglądać trzeci więc jak na jedną głowice i tak nieźle. Taką funkcje od dawna miały wszystkie tunery DVBt na procu Ali 3801 m.in ariva t650i czy Globo T90 N2-3

ODPOWIEDZ