Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

adam555
Posty: 10
Rejestracja: 5 grudnia 2014, o 21:38
Miejscowość: Rzeszów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: adam555 »

Z teraźniejszych Wiwa maxx może nagrywać 2 programy, 1 MUX.
Mogę zobaczyć czy Tesla TE-300 ma w tle timeshift, bo coś mi się kojarzy taka funkcja.

Eggmock
Posty: 1
Rejestracja: 6 czerwca 2022, o 17:51
Miejscowość: Mysłowice
Odbiornik: Skymaster STB M265

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Eggmock »

Witam serdecznie. Mam problem z tunerem skymaster STB M265. Mianowicie zakupiłem tuner dla dziadków miało być wszystko fajnie ale niestety są straszne zakłócenia na programach TVP ( po podłączeniu anteny do tv nie ma żadnych zakłóceń). Brak programu TVN i tylko 19 znalezionych programów. Czy jest ktoś w stanie mi pomoc czy oddać do sklepu proszę o pomoc pozdrawiam.

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Pobierz stąd najnowsze oprogramowanie.
Rozpakuj je i umieść na pendrivie.
Z menu tunera zrób aktualizację oprogramowania.
https://update.skymaster.de/

Ale tunerki z reguły są mniej czułe od TV, więc możliwe niestety - że nie będziesz w stanie na tym sygnale z anteny mieć stabilnego odbioru wszystkich muxów.
Chociaż akurat Skymaster jest dosyć czuły, więc skoro na nim jest kiepski odbiór to ciężko będzie dobrać jakiś inny, żeby działał stabilnie na tym sygnale.
Albo masz za mocny sygnał (przesterowanie z anteny ze wzmacniaczem, albo za słaby) możesz sprawdzić orientacyjnie naciskając klawisz STATUS na pilocie jaki masz sygnał na poszczególnych muxach.
Jak widać już po tym co sprawdziłeś, MUX3 ci rwie..więc ciężka sprawa.
MUX8 przeważnie trzeba wyszukać ręcznie ustawiając pasmo VHF.
Ale przed oddaniem tunerka sprawdź jeszcze jak zachowuje się na najnowszym oprogramowaniu (ta czynność nie wpływa na możliwość zwrotu tunerka).

@ MUX 1000
Próbowałem również teraz po twoim wpisie odtworzyć film z napisami (w jednym folderze plik filmu i napisów z tą samą nazwą), w różnych formatach .sub, .srt i nie daje się włączyć napisów.
Tuner nie odtwarza widocznie takich plików i wychodzi na to, że nie można na nim odtworzyć filmów z osobnymi napisami:(
W żadnych instrukcjach nic na temat odtwarzania napisów na tym tunerze nie ma.

MUX 1000
Posty: 183
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MUX 1000 »

do eter
@ MUX 1000
Próbowałem również teraz po twoim wpisie odtworzyć film z napisami (w jednym folderze plik filmu i napisów z tą samą nazwą), w różnych formatach .sub, .srt i nie daje się włączyć napisów.
Tuner nie odtwarza widocznie takich plików i wychodzi na to, że nie można na nim odtworzyć filmów z osobnymi napisami:(
W żadnych instrukcjach nic na temat odtwarzania napisów na tym tunerze nie ma.

No to kicha.
Mam stare trzy wiwy i dwa cabletechy i na każdym da się odtworzyć w różnych formatach tzn. TXT,SUB,SRT bez problemu. No ale żeby nie było takiej podstawowej funkcji to jest śmiech na sali.
Chyba że jeszcze się wypowie na ten temat Kamilx bo on ma taki tuner.

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

eter pisze: 7 czerwca 2022, o 16:42
Ale tunerki z reguły są mniej czułe od TV, więc możliwe niestety - że nie będziesz w stanie na tym sygnale z anteny mieć stabilnego odbioru wszystkich muxów.
Chociaż akurat Skymaster jest dosyć czuły, więc skoro na nim jest kiepski odbiór to ciężko będzie dobrać jakiś inny, żeby działał stabilnie na tym sygnale.
Ja bym powiedział że tunerki są bardziej czułe, a dokładniej mówiac bardziej wrazliwe na zakócenia bo podejrzewam że taki problem tam może występować. Zależy co mówi wskażnik sygnału i na których kanałach (muxach) . Miałem ostatnio taki przypadek z jedną wiwą gdzie na muxie z TVP sygnał skakał jak szalony, poziom był stabilny tylko jakość skakała od 50-100% i szatkowało obraz . Antena zwykły dipol bez żadnych wzmacniaczy . Wpakowałem mu tłumik regulacyjny gdzie zjechałem sygnał do połowy PR , i problem się skończył obraz nie tnie i poziomy 100/100. Myślę że tłumik LTE tez by rozwiązał sprawę ale akurat nie miałem

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

MUX 1000 pisze: 7 czerwca 2022, o 18:07 do eter

No to kicha.
Mam stare trzy wiwy i dwa cabletechy i na każdym da się odtworzyć w różnych formatach tzn. TXT,SUB,SRT bez problemu. No ale żeby nie było takiej podstawowej funkcji to jest śmiech na sali.
Chyba że jeszcze się wypowie na ten temat Kamilx bo on ma taki tuner.
Też mnie to powiem szczerze dziwi, że coś chyba jest nie tak z samym softem, ponieważ wszystkie inne tunerki potrafią czytać takie filmy z osobnymi napisami.
Tutaj natomiast tuner nie "widzi" w ogóle napisów w żadnym formacie...
Jednak w żadnym opisie tego tunera nic nie jest wspomniane, że czyta napisy do filmów a jedynie, że odtwarza multimedia.
Więc chyba coś jest na rzeczy niestety i jednak nie czyta.
Chociaż ostatnio w sieci są wstawki już z wtopionymi napisami - więc dla mnie to nie problem ponieważ, kiedy pokażą się w sieci napisy, to już są też filmy z wtopionymi.
Ale jeśli faktycznie ma taką ułomność (może jest jakiś "trik" i jednak czyta) to wielki minus dla polskich programistów, jak szumnie jest to w reklamach zaznaczane (tuner dedykowany specjalnie na polski rynek z oprogramowaniem pisanym przez Polaków...)

MUX 1000
Posty: 183
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MUX 1000 »

Wysłałem dzisiaj meila do firmy Skymaster z zapytaniem o ten problem z nie odtwarzaniem filmów z napisami.
Żadnej odpowiedzi konkretnej że przyjrzą się tej usterce. Oto co mi odpisali, to chyba z jakiegoś automatu.


Drogi kliencie.
Dziękujemy za kontakt z serwisem.
Komunikujemy, że wszelkie sprawy związane ze sprawdzaniem statusu naprawy i terminami wysyłki do serwisu
i odesłania przez nas sprzętu należy sprawdzić na swoim koncie w systemie
serwis.skymaster.de
Jeżeli nie masz konta w systemie, a zgłaszałeś reklamację przez sklep stacjonarny lub internetowy - skontaktuj się z właściwym
podmiotem w celu weryfikacji statusu przez system używając ich konta dostępu.
Reklamacje o numerze niższym niż RMA/60000/2020 prosimy sprawdzać w systemie serwisant-online pod linkiem:
Stary system zgłoszeń serwisowych

W przypadku gdy nie możesz znaleźć swojej reklamacji logując się swoim hasłem w systemie kliknij poniższy link i wypełnij poniższy formularz.
Skontaktujemy się z Tobą i potwierdzimy status reklamacji.
https://serwis.skymaster.de/rma_form

W przypadku gdy jesteś klientem biznesowym i posiadasz opiekuna sprzedaży - możesz się skontaktować z nim w celu wyjaśnienia sprawy.
Zastrzegamy sobie prawo do nieodpowiadania na pytania o sprawy związane z naprawą, które można samemu sprawdzić na karcie naprawy w systemie.

Pozdrawiamy.
Serwis Skymaster

Proserwis Sp. z o. o. Sp. k.
ul. Gryfińska 42
70-772 Szczecin

Godziny otwarcia:
Poniedziałek – Piątek: 08:00-16.00
Sobota: nieczynne

ArmiaZniszczenia
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 23:44
Miejscowość: Gniezno
Odbiornik: Do tej pory Samsung ue40eh5300 oraz PS43E450
Instalacja antenowa: Telmor ASR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kto by to wiedział...

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: ArmiaZniszczenia »

@ MUX 1000
Fajnie, że dostałeś jakąkolwiek odpowiedź :) Ja zapytałem o drażliwy temat beznadziejnych EPG i nabrali wody w usta. Chyba nawet automat się zamknął w sobie

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2928
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Krosnoludek »

A ile razy ja do nich pisałem i kompletnie nic zero odzewu. Spróbuj do nich zadzwonić, bo ja nie dodzwoniłem się do nich, jak by byli na swoich klientów pogniewani.
ZADZWOŃ DO NAS
Zadzwoń lub wyślij formularz kontaktowy, a chętnie Ci pomożemy.
+48 91 461 49 09

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Czyli jednak chyba lipa z tym czytaniem napisów, ponieważ jeśli ich odtwarzacz ma sztywno ustawione "czytanie" plików filmowych, zdjęć i muzycznych...to chyba z tej przyczyny nie czyta innych rozszerzeń, czyli tych plików w jakich są napisy.
Stąd brak możliwości ich włączenia za pomocą przycisku "sub-t".
Chyba, że ciągną przez wszystkie aktualizacje jakiegoś babola i nie widzą, że ich tunerek jest pozbawiony tej funkcji.
Odpowiedź od firmy faktycznie na temat.
Jakby nieczytanie napisów było zgłaszane jako "usterka" twojego tunerka a nie to, że żaden ich nie czyta.

tejko
Posty: 2
Rejestracja: 3 czerwca 2018, o 11:43
Miejscowość: Mysłowice
Odbiornik: STB N6
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN Kosztowy

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: tejko »

Poruszając ponownie temat EPG, właśnie przeszedłem z dekodera STB N6 na 2GEN i muszę stwierdzić, że oprogramowanie bardzo zubożało odnośnie opcji ustawień. Bardzo brakuje ustawień EPG "Styl przewodnika EPG", gdzie można było zmienić na Widok gazetowy lub harmonogramu, jak poniżej:
Obrazek
Na grafice logo Globo, ale miałem taki sam podgląd na sprzęcie Skymasterowym już, z logo Sky... na opakowaniu.

Czy ktoś z Was pytał Skymastera o to i otrzymał w ogóle odpowiedź?

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

Ten skymaster to jest o dwa kroki krok wstecz gdyby porównać z STB HD N2-3 sprzed dekady. Kupiłem go a w zasadzie nawet dwa z nadzieją ze będzie miał przynajmniej tyle samo opcji i ustawień co N2 (i nagrywanie dwóch kanałów symultanicznie) . Nic z tych rzeczy. Nie dość że połowę ustawień wywalili nawet tych wręcz koniecznych, to do PVR się ten tuner nie nadaje, próbuje prawie 2 tyg i ciągłe z nim problemy, cuda na kiju, wiesza się, sam kasuje timeshift, albo czasami czarny ekran po wyjściu z pauzy na TMS, nie mówiąc już o tym że zwalił mi pendrive 128gb podczas formatowania że nie nadaje się do niczego. Nie jest to kwestia egzemplarza bo mam dwa i szwankują na zmianę. Ten tuner nadaje się w takim wydaniu jedynie do oglądania i to dla mało wymagających. Przełączyć kanał i nic poza tym nie ruszać, z obsługą pendrive kompletnie sobie ten sprzęt nie radzi, przy PVR jeśli ktoś zatrzymuje, cofa itp to tuner łapie zwiechy i restarty, pendrive no z tąd ni z owąd nagle przestaje działać. Oba tunery raczej odsyłam do sprzedawcy bo wątpię by poprawili te błędy które w dodatku występują losowo bez żadnej reguły więc nawet nie ma sensu tego zgłaszać tym bardziej że mają klientów w głębokim poważaniu



Ostatnio zmieniony 13 czerwca 2022, o 12:06 przez dr146, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2928
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Krosnoludek »

Globo XS65 Combo miał super opcje do nagrywania cyklicznego, fajkowało sie w które dni tygodnia ma się tuner włączyć i można tak było nagrywać bez końca, w tym nowym tylko cyklicznie można tydzień nagrywać. Ponadto obecnie support pogniewany jest na swoich klientów i nie odbiera telefonów czy na meile nie odpisuje. Dlatego trzeba przejść do AXTechnology, tam pracują dawni pracownicy z Globo, podobno, a Skymastera "olać" tak jak oni nas "olali".

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

Krosnoludek pisze: Dlatego trzeba przejść do AXTechnology, tam pracują dawni pracownicy z Globo, podobno, a Skymastera "olać" tak jak oni nas "olali".
Dokładnie, to jedynie słuszne wyjście, do AX albo innych ale do Skymastera już straciłem cierpliwość po 2 tyg męki z PVR dlatego oba wracają do sprzedawcy


awow
Posty: 1
Rejestracja: 13 czerwca 2022, o 20:46
Miejscowość: Jastrzębie

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: awow »

Aby zaktualizować dekoder należy pobrać aktualizację ze strony https://update.skymaster.de/, rozpakować i wgrać na pendrive.
Po włożeniu pendrive do gniazda usb w dekoderze, nie można przeprowadzić aktualizacji, bo odpowiedni komunikat w menu jest wyszarzony.
Przy wyjmowaniu pendrive, pojawia się komunikat o usunięciu pamięci usb, wydaje się więc, że dekoder rozpoznaje pendrive.
Co robię źle?

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

System plików

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Po włożeniu pendriva sformatowanego systemem plików NTFS, lub FAT32 - dekoder powinien od razu dać komunikat, że włożono pamięć.
Wówczas staje się aktywna pozycja aktualizacji a jeśli na pendrivie jest plik aktualizacyjny w formacie .abs wówczas staje się dostępna sama aktualizacja.
Najlepiej umieścić na próbę na pendrivie jakiś plik muzyczny .mp3 i jeśli daje się w odtwarzaczu dekoderka go odtworzyć - to znaczy, że sam pendriv jest właściwie rozpoznany przez dekoder i po właściwym umieszczeniu na nim pliku aktualizacyjnego powinno być wszystko dobrze (plik umieszczamy bezpośrednio na pendrivie - nie w folderze).

MaxEvans
Posty: 764
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MaxEvans »

Ja zawsze daje FAT32.

eter
Posty: 1123
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

FAT32 jest domyślnym systemem plików pendrivów.
Ale akurat Skymaster obsługuje jak widzę również system plików NTFS, więc podałem to jako info, mojego sformatowanego w NTFS obsługuje.
Poza tym FAT32 ma oczywiście ograniczenie do tworzenia plików do wielkości 4 GB.
Więc jeśli zależy nam na większych plikach umieszczanych na tym pendrivie to formatujemy do NTFS, który nie ma w tym zakresie żadnych ograniczeń.
Ostatnio zmieniony 16 czerwca 2022, o 20:56 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

dr146
Posty: 132
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »


eter pisze:FAT32 jest domyślnym systemem plików pendrivów..
Nie do końca, przy pojemnościach od 64GB w górę domyślnym systemem jest exfat, więc tu może być problem jeśli ktoś nie zwróci na to uwagi i nie zmieni sobie wtedy takiego pena mu dekoder nie przeczyta


ODPOWIEDZ