Mój poprzedni dekoder Opticum HD T80plus miał problemy z SFN w MUX3, a w przypadku MUX8 odbiór zależał od ułożenia kabla (nasiliły się po przeniesieniu emisji TON Czyże na nową wieżę). Dodatkowo, zaczął uszkadzać pendrive, przez co było go trzeba formatować co miesiąc oraz zakłócał pasmo FM. Dlatego postanowiłem zakupić nowy dekoder.
Skymaster STB M265 radzi sobie dobrze - nie ma problemów z nagrywaniem, a MUX3 i MUX8 odbiera bez zakłóceń. Teraz opiszę moje obserwacje po 2 tygodniach użytkowania.
Interfejs: podobny do poprzednich wersji tunerów Globo/Skymaster. Jedynie w menu są drobne zmiany.
Odbiór: dobrze radzi z emisją w trybie SFN. Wskazania wskaźników jakości i siły wyglądają na wiarygodne. Nie ma problemów z osłabionym sygnałem - podczas prac, które trwają na RTCN Białystok / Krynice jest obniżana moc MUX8 - mimo spadku mocy i jakości sygnału nie ma żadnych zacięć (podczas, gdy Opticum pokazywał "brak sygnału"). Zauważyłem, że Skymaster ma lepszą czułość w przypadku DVB-T2 niż DVB-T - znajduje mi słabe sygnały MUX5 z Łosic oraz białoruskie MUX2 i MUX3 z Świsłoczy bokiem anteny, ale są zbyt słabe, aby wczytać kanały. Natomiast MUXy DVB-T z tych samych obiektów nadające z wyższą mocą - 0%/0%.
Pilot: jest podobny, co przy poprzednich wersjach dekoderów. Zostały zmienione funkcjonalności niektórych przycisków: czerwony - brak funkcji, zielony - multimedia z USB, żółty - PVR, niebieski - informacje o odbiorniku (parametry sygnału, modulacja, kodowanie obrazu, wersja oprogramowania itd.), biały - ścieżki dźwiękowe, kolejny - telekst, następny - napisy, dalej bez zmian.
Oprogramowanie (v.1.0.3) - ogólnie działa poprawnie, ale jest trochę błędów:
- Zdarzyło mu się zawiesić w dwóch przypadkach - skanowanie po wyłączeniu sortowania LCN oraz po zaprogramowaniu nagrywania w EPG.
- Zauważyłem też, że po wyszukaniu nie programuje ścieżek dźwiękowych z audiodeskrypcją (oryginalne są), ale po jakimś czasie sam je dodaje na wybranych losowo kanałach.
- Zmiana rozdzielczości: jest tu zamieszane, bo po wybraniu 576i zmienia na 480i, a w po wybraniu 480i zmienia na 576i, po czym sam zmienia z powrotem na "by source"
- pozostałe to są drobne typu: niestabilne działanie teletekstu i napisów teletekstowych, nie zapamiętuje wyboru ścieżek dźwiękowych i napisów, złe informacje o kodowaniu obrazu w DVB-T2
Brakuje tu kilka przydatnych funkcji, czyli: możliwości ustawienia, czy dekoder po zaniku prądu ma się wyłączyć, możliwości wyłączenia timeshiftu.
Nagrywanie - nie ma problemu z pendrive 7 GB. Ustawić nagrywanie można przez EPG (ale bez możliwości zmiany godziny rozpoczęcia lub czasu trwania) lub poprzez nagrania (tu można dowolnie ustawiać godziny i czas). Każde zaplanowane nagrywanie jest w EPG zaznaczone na czerwono. Działa też timeshift (możliwość cofania kanału), ale nie można go wyłączyć.
Porównałem software z
https://update.skymaster.de/ i okazało się, że zarówno Skymaster STB 2GEN, STB M265, STB N2, jak i Opticum R265 Lite mają identyczne oprogramowanie.