Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

eter
Posty: 1159
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

To gubienie ustawienia 1080p do 576i jest faktycznie upierdliwe.
Trzeba włączać najpierw TV potem tuner i odwrotnie przy wyłączaniu.
Kiedy tuner "gubi" aktywne połączenie z uruchomionym TV wraca do 576i..
Poza tym tuner nie radzi sobie dobrze, kiedy ma odbiór z dwóch nadajników w SFN, potrafi nawet tak się "zatkać" na takim muxie ( u mnie MUX4), że ma stop klatkę i nawet się resetuje.
Ale taka sytuacja jest tylko wówczas, kiedy ma się skrajnie nieoptymalny odbiór SFN a zwłaszcza przy DVB-T2.
Jednak jest dużo bardziej "czuły" i odbiera stabilnie w warunkach, kiedy na przykład WIWA, Manta i inne w ogóle nie odbierają.

ArmiaZniszczenia
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 23:44
Miejscowość: Gniezno
Odbiornik: Do tej pory Samsung ue40eh5300 oraz PS43E450
Instalacja antenowa: Telmor ASR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kto by to wiedział...

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: ArmiaZniszczenia »

To mój pierwszy post, dlatego witam wszystkich serdecznie.

Czy może ktoś przybliżyć temat EPG w konkretnych modelach Skymastera lub Opticum? Bo niestety jest niewiele zrzutów i na jednych widzę widok gazetowy, a na innych taki "tabelaryczny"... jest to kwestia ustawień, wersji oprogramowania, czy też konkretnego modelu? Zależy mi aby był gazetowy (taki jak w telewizorach) i tylko te dwie marki wchodzą w grę, ponieważ ich oprogramowanie najmniej kłuje po oczach. Z góry dziękuję

eter
Posty: 1159
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Nie ma widoku "gazetowego".
Nie można go sobie zmieniać.
Jest tylko taki.Obrazek
To z tunera STB M265, ale wszystkie Skymastery pewnie mają taki sam widok, bo mają to samo oprogramowanie.
Przy przełączaniu EPG innego programu, równocześnie przełącza się odbierany program...i nie ma podglądu oglądanego programu.
Za to bardzo fajnie jest pokazywany pasek postępu na liście programów i na belce przełączanego programu oraz duża wyraźna czcionka w opisach.

Cezary
Posty: 2
Rejestracja: 3 maja 2022, o 14:59
Miejscowość: Białogard
Odbiornik: Dekoder SKYMASTER STB M265 DVB-T2/HEVC/H.265
Instalacja antenowa: Kablówka

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Cezary »

Mam dziesięcioletni telewizor SONY KDL 40R471A i w związku ze zmianami nadawania, kupiłem tydzień temu Dekoder SKYMASTER STB M265 DVB-T2/HEVC/H.265.
Po zaprogramowaniu nagrania na Polsacie, podczas nagrywania nie mogę oglądać np. TVP-1, bo jest on na innym multipleksie.
Mogę oglądać tylko te kanały, które są na multipleksie-2, na którym jest Polsat, tzn. TVN, TV 4, TV 6, TV Puls, TV Puls 2, TVN 7 i Super Polsat.
Czy można to jakoś zmienić lub obejść, żeby w trakcie nagrywania można było oglądać kanały z poza listy, w tym przypadku multipleksa-2.
Mam Software v.1.0.7 i wszystko śmiga, nie gubi rozdzielczości ekranu 1080p_25.
Czy warto aktualizować do v.1.1.2 skoro wszystko jest OK! i co to jest ten LPCM Out i BS Out ?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Dobrycel
Posty: 614
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Dobrycel »

Możesz to obejśc kupując dekoder z dwoma głowicami. Programowo tego nie obejdziesz. Fizycznie niemożliwe.

eter
Posty: 1159
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

"..co to jest ten LPCM Out i BS Out"
To są formaty cyfrowego dźwięku jaki chcesz uzyskać na wyjściu cyfrowym dźwięku dekodera.
W zależności od ustawienia, masz albo surowy strumień lub już wstępnie zdekodowany.
To jest ważne do jakiego urządzenia podłączasz wyjście cyfrowego dźwięku.
Możesz uzyskać dźwięk wielokanałowy lub jedynie mix stereo i tak dalej...możesz poczytać o tych formatach w necie, czym się dokładnie różnią i jaki w zależności od konfiguracji sprzętu najlepiej użyć.
Co do aktualizacji..kolega wcześniej napisał jakie są zmiany.
Według mnie nikłe i sam jeszcze nie zrobiłem swojemu aktualizacji.
Poza tym dlaczego używasz ustawienia 1080p25?
Ustaw na 1080p50.

Cezary
Posty: 2
Rejestracja: 3 maja 2022, o 14:59
Miejscowość: Białogard
Odbiornik: Dekoder SKYMASTER STB M265 DVB-T2/HEVC/H.265
Instalacja antenowa: Kablówka

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Cezary »

Dzięki Dobrycel i eter, to mi dużo wyjaśniło.
Ustawiłem 1080p_50.
Pozdrawiam

ArmiaZniszczenia
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 23:44
Miejscowość: Gniezno
Odbiornik: Do tej pory Samsung ue40eh5300 oraz PS43E450
Instalacja antenowa: Telmor ASR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kto by to wiedział...

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: ArmiaZniszczenia »

Dzięki Eter. W takim razie może jakieś Globo? Bo jak dobrze rozumiem, to jest to ta sama marka, co Skymaster? Soft wygląda na łudząco podobny. Gdzieś nawet widziałem linki do softu dla Globo na stronie Skymastera. A jednak wcześniej w tym wątku ktoś wrzucił widok z gazetowego EPG na Globo:

viewtopic.php?p=246112#p246112

Czyli było Globo, jest Skymaster, czy może odwrotnie, albo żyją niezależnym życiem?

eter
Posty: 1159
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Według opisu kolegi w tym wątku, to SKYMASTER jest chyba następcą GLOBO.
Jakby nie patrzeć, to omawiany tutaj tuner Globo z tym "gazetowym" EPG - to jest ich model "combo", czyli tuner SAT i naziemny w jednym.
Jednak nie miał on wsparcia DVB-T2 HEVC.
Teraz "tłuką" te SKYMASTERY ze zmienioną (uproszczoną) grafiką.
Nie wiem czy Skymaster produkuje jeszcze coś innego oprócz obecnych dekoderków DVB-T2 HEVC.
Może kolega jeszcze się tutaj wypowie jak to jest.
Pisał i chwalił sobie ten wcześniejszy model combo..jednak z tego co pisze, nie ma żadnego "następcy" tego modelu już pod szyldem Skymastera, który obsługiwałby DVB-T2/HEVC a te obecne dekoderki DVB-T2/HEVC zostały według niego "wykastrowane" z najlepszych funkcji jakie miał tuner Globo.
Jak widać na screenie, który wstawił - EPG w nich było inne i funkcje programowania nagrań o wiele lepsze.
Teraz jest taki wysyp dekoderków, że pewnie znajdziesz coś mającego "gazetowe" EPG i pasującego ci pod innymi względami.
Chociaż sama szata graficzna w Skymasterze mi osobiście bardzo odpowiada, ponieważ nie jest przeładowana zbędnymi duperelami i ma dużą wyraźną czcionkę.

Tom_Ash
Posty: 1
Rejestracja: 24 maja 2022, o 21:27
Miejscowość: Jaworzno

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Tom_Ash »

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie obsługi pendriva w M265. Czy jest jakaś maksymalna wielkość pamieci?

Kamilx
Posty: 1011
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Kamilx »

Mogę potwierdzić, ze pendrive o pojemności 64 GB bez problemu działa. Nie wiem, jak z wyższą pojemnością.

pa2w
Posty: 7
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 15:42
Miejscowość: Rzeszów

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: pa2w »

Ja teraz podłączyłem 128GB i widzi go bez problemów. Obrazek
Ale jak będzie z działaniem to się nie wypowiem :?

Przy okazji podpiąłem 1TB dysk 2.5 calowy zewnętrzny i widzi Obrazek

Dobrycel
Posty: 614
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Dobrycel »

Kto mi podpowie na tym dekoderze gdzie są poukrywane funkcje LCN aby sortowało WG LCN. Dwie opcje się przełączało.

konrad681
Posty: 12
Rejestracja: 1 maja 2012, o 08:28
Miejscowość: Mierzyn k.Szczecina
Odbiornik: LG 49SM8200pla
XORO HRT8720
Denver DAB-43 Plus
Instalacja antenowa: 2x Antena Kierunkowa HN63NWZ , HN62
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo / RSN Warszewo

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: konrad681 »

W opcji Skan Kanałów są ustawienia skanowania tam jest opcja sortowanie LCN Tak/Nie

pa2w
Posty: 7
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 15:42
Miejscowość: Rzeszów

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: pa2w »

Nowe firmware ..._1.1.3-2022-04-29
Sam jeszcze nie wgrywałem.

eter
Posty: 1159
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Chyba coś skaszanili we wcześniejszym, że po ośmiu dniach dali nowsze.

dvbtowiec
Posty: 2360
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dvbtowiec »

Dziś miałem okazję programować i układać listę jednego Skymastera.
Widzę że tuner przy sortowaniu kanałów nie zmienia numeracji.
Fatalna sprawa. Przesuwałem użytkownikowi Wydarzenia 24 na 4 pozycję, numer kanału pozostał 118.
TVP 3 Kraków na 3 pozycji, numer został 34.
Użytkownik niezadowolonu z wyboru dekodera jakiego dokonał :)
Chyba że jest jakiś sposób aby przypisał numery zgodnie z pozycją iżytkowanika na liście? Za mało miałem czasu na szukanie po wszystkich ustawieniach.

monter1981
Posty: 311
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: monter1981 »

Analogiczna sytuacja występuje w telewizorach Philipsa -wlasna numeracja tylko na liście ulubionych. Jest obejście - edycja listy na sofcie na PC, ale 99% użytkowników nie będzie się z tym bawić.

Kamilx
Posty: 1011
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Kamilx »

Trzeba najpierw wyłączyć sortowanie według LCN. Wtedy kanały numerowane są kolejnymi numerami od 1. Wtedy można dowolnie przesuwać i zmieniają się pozycje.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1169
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: DanielK »

Tak, LCN to podstawowa funkcjonalność większości odbiorników.
Zawsze tak było, że jeśli chcesz poukładać kanały wg uznania najpierw wyłącz LCN :-)

ODPOWIEDZ