Philips 43PUS8506/12

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Krosnoludek »

Dzisiaj przyszedł mi moduł CI Conax firmy Smit v.1670, do tego karta Smart HD+ i śmiga super na Philipsie 43PUS8506/12, bardzo szybko przełącza kanały kodowane ok. 2 - 3 sekundy. Listę kanałów satelitarnych mam wyszukaną według operatora NC+. Następnie z tej listy te działające kanały z mojej oferty przeniosłem do listy kanałów ulubionych.

I tak, moja ulubiona lista kanałów składa się:
1- 41 kanały DVB-T, w tym HbbTV
42-60 kanały DVB-S FTA
61-106 kanały DVB-S z pakietu Smart HD+
107-115 Polskie stacje radiowe
116-120 inne kanały sat

Wszystko to na jednej liście kanałów, o to mi zawsze chodziło i Philips mi to umożliwił, a inni producenci telewizorów tego nie umożliwiają. Więc wybór Philipsa to strzał w dziesiątkę z 10, tylko muszą poprawić działanie HbbTV i będę bardzo zadowolony.

Jak naprawią HbbTV będę mógł polecić wszystkim kupno Philipsa serii 8 w zwyż, gdyż mają normalnego Androida,
a seia 7 ma Androida Lite w którym nie da się już stworzyć listy kanałów ulubionych naziemno-satelitarnej.

Kto ma starą nieaktywną już kartę TNK SD można ją bez problemu przenieść do Smart HD+ w salonie Canal+, i również ją tam opłacić beż żadnych dodatkowych opłat. Tak przeniosłem kartę TNK SD w połowie stycznia do Smart HD+ i działa obecnie mi w telewizorze Philips 43PUS8506/12 wraz z Modułem CI Conax Smit v.1670 i wszystko to ułożone na jednej liście kanałów: naziemna wraz z HbbTV + sat FTA + kodowane z sat.
To jest więcej o przeniesieniu starej karty TNK do taryfy Smart HD+: https://forum.satkurier.pl/topic/9915-s ... /#comments

Widzę, że nadal można kupić kartę Smart HD+ wraz z modułem CI: https://dvbsklep.pl/TV-Pack-HD-Technisa ... a-Smart-HD
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2022, o 23:36 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5556
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: @GUTEK@ »

A powiedz mi jak działa w tej serii regulacja głośności dla wyjścia słuchawkowego?
Bo w serii 2019/2020 (4 i 5 piątka na końcu modelu) jest to tak genialnie zrobione, że nie da się regulowac głośności przyciskami na pilocie tylko trzeba wchodzić w ustawienia.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Krosnoludek »

Kiedyś podłączałem słuchawki, to głos z głośników nie jest po podłączeniu odcinany, można oddzielnie regulować dla słuchawek i głośników i nie trzeba wchodzić w menu, tylko strzałką w bok skierować i wybrać słuchawki lub głośniki w telewizorze.
Według mnie jest to dobre rozwiązanie, np. osoba słabo słysząca ubiera sobie słuchawki i głośniej może słuchać, natomiast domownicy z głośników ciszej.
Jeszcze to obadam kiedyś dokładniej i opiszę.

Wally666
Posty: 4
Rejestracja: 17 stycznia 2022, o 14:54
Miejscowość: Pruszków
Odbiornik: 70PUS8506

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Wally666 »

Potwierdzam - w 8506 sterowanie sluchawkami/glosnikami dziala dobrze i jest od siebie niezalezne. Ja mam na stale wpiety kabek jack do TV i doprowadzony jest on do floorboxa przy kanapie. Na codzien sluchawki sa odlaczone i dzwiek TV jest skierowany na soundbar (sterowanie glosnoscia z pilota TV) a wieczorami kiedy ogladam film, zakladam sluchawki, obnizam poziom soundbara do minimum a podbijam tylko poziom sluchawek

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Krosnoludek »

Dzisiaj musiałem wyciągnąć i włożyć z powrotem moduł CI, bo telewizor go nie widział, pierwszy raz mi się to zdarzyło i oby więcej nie powtórzyło. A może wystarczyło wtyczkę z kontaktu wyciągnąć?

Jak myślicie, ten zamiennik pilota Philips powinien z moim współpracować? Ma też funkcję uczenia się.
Kupiłbym dla starszych rodziców, bo oryginalny ma małe i nieczytelne przyciski
https://sklep.satserwis.pl/pilot-uniwer ... 12804.html
Obrazek Obrazek

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3768233.html

Edyt. 2.02.2022
Kupiłem ww. pilota, i z telewizorem Philips 43PUS8506/12 działa bardzo dobrze, i po wyjęciu z pudełka nie trzeba go nawet programować. Duże czytelne przyciski, i jest przycisk Info, Subtitle, YouTube, brak przycisku audio, ale może gdzieś w sklepie znajdę pilota z tym przyciskiem i go nauczę.
Ostatnio zmieniony 2 lutego 2022, o 14:10 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wally666
Posty: 4
Rejestracja: 17 stycznia 2022, o 14:54
Miejscowość: Pruszków
Odbiornik: 70PUS8506

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Wally666 »

Mysle, ze przy cenie 20pln mozna spokojnie zaryzykowac, kupic w ciemno i sie pobawic.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Krosnoludek »

Za tydzień pewnie będę go miał, to się zobaczy co i jak.
Ciekawie kiedy nowe oprogramowanie poprawiające zgłoszone prze ze mnie błędy? Na razie nic nie odpisali, ani nie podesłali oprogramowania do przetestowania.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2650
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: hadam »

Ja tak pisałem w sprawie błędów w oprogramowaniu radia Sharp DR-I470 PRO. Odpisali, że moje uwagi przekazali do działu technicznego, że potwierdzają moje uwagi i że wkrótce dostanę odpowiedź. Tak już czekam prawie pół roku, chyba zapomnieli.
Może Philips to porządniejsza firma pod tym względem niż Sharp.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Krosnoludek »

W zeszłym roku jak na telewizorach Philipsa nie działał Polsat News jak był nadawany poprzez HbbTV, po zgłoszeniu nie długo pojawiła się poprawka oprogramowania, miejmy nadzieję że tym razem równie szybko naprawią.

dvbtowiec
Posty: 2310
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: dvbtowiec »

Krosnoludek pisze: 21 stycznia 2022, o 18:11 Wszystko to na jednej liście kanałów, o to mi zawsze chodziło i Philips mi to umożliwił, a inni producenci telewizorów tego nie umożliwiają.
Nie zapominaj o Sony :) Także działam na wspólnej liście naziemno-satelitarnej, tyle że przez kafelki, ale i tak wyłącznie w ten sposób zmieniam kanały, nie muszę pamiętać ich numeracji.

Co do zgłoszeń ciekawe, bo moje z Sony, też zostały wszystkie przesłane do działu technicznego i od 2 lat nie mogę się doczekać poprawek :)
Raczej ich nie będzie.
Dostaje się kurtuazyjne odpowiedzi, a zgłoszenia leżą w zamrażarce, lub koszu.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Krosnoludek »

Mnie kafelki nie urządzają, musi być obsługa poprzez przyciski numeryczne i Page +/- ;)

dvbtowiec
Posty: 2310
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: dvbtowiec »

+/- też u mnie działa :D
Wiadomo każdy ma swoje upodobania. Ja jestem zadowolony z tego rozwiązania, choć oczywiście doskonałe nie jest, ale i tak lepsze jak jakaś karkołomna zmiana tunera w niektórych markach, takich jak TCL.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Krosnoludek »

Dobrze że masz chociaż taką metodę na połączenie kanałów. Standardem powinno być u wszystkich producentów możliwość tworzenia listy kanałów ulubionych DVB-T i DVB-S oraz dowolnie te kanały między siebie mieszać. Jakoś Philips umiał to zrobić, Hisense prawdopodobnie też, a tacy giganci jam Samsung, LG, TCL, Panasonic, Sharp, nie potrafią czy nie chcą i głosy swoich klientów mają gdzieś.

Odnośnie Philipsa 43PUS8506/12 i dostępność części, aktualizacji oprogramowania....
Obrazek

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Krosnoludek »

Kupiłem dzisiaj pilot zamiennik PH-1LC PIL1042 do telewizora Philips 43PUS8506 i działa bardzo dobrze, po wyjęciu z pudełka zaraz działa, nie trzeba nic programować. Można wklepać też jeden z 13 kodów które są wymienione w instrukcji. Można także nauczyć komend z pilota oryginalnego. Przyciski duże, czytelne i wygodne dla starszych osób.
W stosunku do oryginalnego mam dodatkowo przyciski których mi brakowało: YouTube, Info, Subtitle.
Brakuje mi jeszcze przycisku Audio, ale czy kiedykolwiek był telewizor Philips z tym przyciskiem na pilocie, to nauczyłbym któryś z przycisków, jak wiecie to podajcie.
https://www.gotronik.pl/pilot-uniwersal ... -7601.html
https://www.asun.pl/uniwersalny-pilot-p ... cd-tv.html
https://sklep.satserwis.pl/pilot-uniwer ... 12804.html

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5556
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: @GUTEK@ »

Poszukaj kogoś z telefonem Xiaomi. One mają wbudowaną diodę ir i apkę MiPilot. Możesz kliknąć dany przycisk na telefonie i nauczyć pilot.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Krosnoludek »

Miał kiedyś Philips w swoich pilotach do telewizorów przycisk Audio?

eter
Posty: 1119
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: eter »

Bezpośredniego to chyba w tych nowszych już nie ma.
Trzeba wchodzić w ustawienia.
W moim nie ma.
Chociaż na zdjęciach googla są jakieś..z AD i przełączaniem ścieżek.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: Krosnoludek »

Ale może w jakiś niskich modelach dostępnych w sklepach jest przycisk wyboru ścieżki audio, to od niego nauczyłbym mojego.
Na infolinii Philipsa pewnie nie będą wiedzieć.

eter
Posty: 1119
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: eter »

Skąd wiadomo, że w nowym modelu taki kod ze starego pilota odtworzy ci bezpośredni dostęp w Twoim TV, skoro nie masz takiego przycisku na swoim oryginalnym pilocie TV?
W tych "sklepowych" modelach raczej wszystko jest na jedną modłę i chyba nie ma takiego bezpośredniego dojścia z pilota.
Wpisz w google piloty Philips (grafika) i zobaczysz, że są takie z bezpośrednim przyciskiem, ale to starsze modele.
Jednak skoro doszły ci te inne funkcje to może faktycznie dałoby się wejść bezpośrednio z jakiegoś klawisza....ale, to chyba loteria.
Ostatnio zmieniony 5 lutego 2022, o 16:18 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5556
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Philips 43PUS8506/12

Post autor: @GUTEK@ »

Część kodów pomimo braku na przycisku będzie działać, część nie.

Przykładowo pomimo braku przycisku INFO na pilocie. Kod wysyłany z telefonu przez diodę ir wyświetla mi w Netflixie parametry strumienia - bitrate i rozdzielczość.

ODPOWIEDZ