Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

wieslaw
Posty: 103
Rejestracja: 3 lipca 2015, o 19:26
Miejscowość: Świdnica
Odbiornik: Viola HD T1 + OTV THOMSON 21DK24E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa b/wzmacniacza
w mieszkaniu IIp.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Praded-Jeseniky, Ślęża

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: wieslaw »

Trzeba spróbować i będzie wiadomo.
Ja spotkałem się z dwoma dekoderami przy których mogłem włączyć teletekst pilotem od telewizora. 10 lat temu to Enjoy 1.0 firma Lark(importer) a rok temu URZ 0336A Cabletech.
Pytam dlatego,ponieważ w moim telewizorze teletekst ma ładną czcionkę,a w dekoderach
jest z tym różnie.
Teraz mam dekoder Viola HD T1 i przy tym dekoderze nie mogę włączyć teletekstu pilotem od telewizora - pojawia się komunikat brak teletekstu.
Jeszcze tylko dodam,że dekoder z telewizorem łączę przewodem scart - nie mam innej możliwości.

E470
Posty: 1
Rejestracja: 3 marca 2022, o 15:45
Miejscowość: Wylatkowo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: E470 »

Adam606336 pisze: 28 lutego 2022, o 22:56 Raczej to nie będzie możliwe? Ja mam włączony hdmi cec i mogę zmieniać kanały pilotem od tv
Pytanie do Adama.
Z jakim TV współpracuje dekoder, ze możesz pilotem od TV sterować po HDMI-CEC dekoderem.
Czy mógłbyś sprawdzić czy działa.
włącz/ wyłącz TV+Dekoder
Głośność. +/- TV lub Dekoder
Kanały +/- Dekoder
Kanały 1,2…itd. Dekoder

adzik
Posty: 22
Rejestracja: 5 marca 2022, o 20:34
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: Signal T2-MINI
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: adzik »

Mam kilka(naście) różnych TV do 'upgradowania' w tunery i w celu przetestowania nabyłem Signal T2Mini oraz Wivę Mini. W czym Signal jest lepszy... Jest większy i to jest zaletą bo się mniej grzeje (punktowo) oraz ma normalne gniazdo antenowe a nie połączenie przez delikatną przejściówkę jak w Wiwie. Pominę różnice w pilotach i trybach Hotel. Początkowo byłem zachwycony funkcjonalnością CEC. Tuner Signal podłączony do Samsunga (32)D6500 można obsługiwać zarówno pilotem od tunera jak i od TV. Pilotem od tunera (po zaprogramowaniu oczywiście) można wyłączyć TV dowolnym przyciskiem ON/OFF z dwóch dostepnych. Natomiast pilotem TV mam możliwość w(y)łączenia TV z DVBT2 poprzez przycisk ON/OFF lub jeśli nacisnę z klawiatury 1-9 wówczas uruchamia mi sie TV SAT. Więc przełączanie DVBT/SAT działa nawet szybciej niż bez tunera (poprzednio trzeba było wchodzić w menu i wybierać źródło sygnału!) I to jest praktyczny powód dlaczego warto pozostawić stary pilot.
Jeśli pilotem od TV włączymy TV przyciskiem ON/OFF to mamy DVBT2 i możliwość przełączania kanałów DVBT2 przyciskami góra/dół lub z klawiatury numerycznej 1-9. Zmiana głośności powoduje zmianę głosu samego TV ale to nie problem. TV wykrywa tuner jako HDMI-CEC: MSTAR. TXT nie działa z poziomu pilota TV.
Niestety CEC w przypadku TV LG nie działa :-( Sprawdzone na modelach: 37LM620S, 42LN570S, 42LV375S. CEC wykrywa tuner ale pomiędzy urządzeniami nie ma wymiany informacji :-( Sprawdziłem również na nowszym TV DVBT2 65UK6400PLF (z ciekawości, ten model nie potrzebuje tunera) i tam CEC działa w zakresie wył/wł. TV mają najnowsze SW. Tuner Signal z SW V5.2.1.15 z Dec 11 2021 (są już nowsze, może coś zmieniają w obsłudze CEC???)
W skrócie CEC jest b.przydatne ale to czy i jak będzie działać zależy od modelu/marki TV. Innych modeli jeszcze nie testowałem...

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5556
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: @GUTEK@ »

adzik pisze: 7 marca 2022, o 10:43 Niestety CEC w przypadku TV LG nie działa :-( Sprawdzone na modelach: 37LM620S, 42LN570S, 42LV375S. CEC wykrywa tuner ale pomiędzy urządzeniami nie ma wymiany informacji :-( Sprawdziłem również na nowszym TV DVBT2 65UK6400PLF (z ciekawości, ten model nie potrzebuje tunera) i tam CEC działa w zakresie wył/wł. TV mają najnowsze SW. Tuner Signal z SW V5.2.1.15 z Dec 11 2021 (są już nowsze, może coś zmieniają w obsłudze CEC???)
Z tego co wiem to CEC z LG-kach, zwłaszcza tych starszych z wieloma urządzeniami nie chce działać poprawnie. Przykładowo Mi Box-y też się z nim nie dogadują. Także, nie szukałbym problemu w tunerach lecz w telewizorze.

adzik
Posty: 22
Rejestracja: 5 marca 2022, o 20:34
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: Signal T2-MINI
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: adzik »

Problem jest w komunikacji między tymi urządzeniami. LG nie jest niszowym producentem. Signal/Dipol mógłby poprawić/dostosować te kilka komend pod tego producenta. To duży rynek i warto podjąć ten trud ;-) Wiem, że LG również mógłby zmienć SW ale na to już dawno nie liczę :-(

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2923
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: Krosnoludek »

Miałem ochotę dla starszych osób kupić tuner Dipola że względu na HDMI CEC, ale jak nie działa w telewizorach LG to zrezygnuję, bo mają właśnie LG z roku ok 2012.

Adam606336
Posty: 55
Rejestracja: 31 maja 2020, o 14:43
Miejscowość: Zielonki

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: Adam606336 »

Krosnoludek pisze: 8 marca 2022, o 13:28 Miałem ochotę dla starszych osób kupić tuner Dipola że względu na HDMI CEC, ale jak nie działa w telewizorach LG to zrezygnuję, bo mają właśnie LG z roku ok 2012.
Ja mam tv Lg tylko serię LA z 2013 i hdmi cec działa. Można kanały zmieniać i wywołać listę

irdeto
Posty: 222
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Miejscowość: Okolice Lublińca
Odbiornik: Cryptobox 752 Combo + Panasonic , LG UF7787
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit 44/21-69 + Dipol 7/5-12 - pion + ams AWS-121m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Klepaczka

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: irdeto »

T2-BOX

W końcu się przekonałem,że jednak to wielka ściema pisząc w informacji dipola , iż tuner ma dużą czułość głowicy :evil:
Jestem po prostu zawiedziony i nigdy nikomu z osiedla nie polecę tego gów...
Dzień wcześniej miałem podłączonego opticuma nytrobox NS i o wiele lepiej sobie radził.
Poziomy sygnałów większe, a i nawet ten k32 z wydarzenia24 łapał bez zrywania. Signal nic nie pokazał na pasku, porażka.
Na szczęście to nie dla mnie te tunery. Ja wolę moje combo.

Jedynie co w złości zdążyłem sprawdzić z ciekawości to , to że CEC z Panasem - Vieera-Link załączało mi i wyłączało.
Reszty funkcji nie chciało mi się ani sprawdzać.

Wracając do nytroboxa, to w oprogramowaniu z sierpnia była w menu funkcja cec , lecz po aktualizacji do tej z listopada znikł z menu zakładka cec . Ale ona nie działała zadowalająco, bo jak wyłączyłem tv będąc w trybie hdmi ,
to po włączeniu tv uruchomił się na źródło tv naziemnej , a nie hdmi.
Zaś w tym Signal działa ok, jak wyłączy się na hdmi, to i tak się uruchomi w hdmi.

Ramirez
Posty: 230
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: Amiko V30+ LG 43v635uj
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: Ramirez »

nytrobox NS i dobra czułość? To szrot straszliwy pod punktem czułości. No chyba że poprawili oprogramowanie, bo jak kupiłem go w listopadzie to piksele latały aż miło. A miałem styczność z kilkoma tunerami i tam było normalnie. Chyba że mój egzemplarz miał wadę fabryczną.

adzik
Posty: 22
Rejestracja: 5 marca 2022, o 20:34
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: Signal T2-MINI
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: adzik »

Ciąg dalszy testów CEC...
Nie działa na:
- LG 42LN570S, 47LW570S
- Samsung LE26C350, LE32B450 - nie dziwne bo te TV nie mają CEC
- Panasonic TX-42AS500E, dodatkowo mam przypuszczenia że USB (max.500mA) nie wyrabia i są problemy z wizją
- Manta 32LHA48L - działa wył/wł oraz można wywołać menu dekodera, ale nie działa wybieranie kanałów !

DZIAŁA !!!:
Philips PHS4012/12, można zmieniać głos, kanały i wył/wł. TV

Mam takie 2 dziwne sytuacje i nie wiem czy TV będzie poprawnie odbierał programy po refarmingu:
1. Philips PHS 4012/12, na Wiadomości24 jest tylko sam głos, ale na SprawdzamTV jest wizja i fonia
2. Manta 32LHA48L, Wiadomości24 działają poprawnie głos i wizja, ale na SprawdzamTV jest wizja bez fonii !!!

emione
Posty: 4
Rejestracja: 10 lutego 2022, o 07:36
Miejscowość: Poznań

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: emione »

Na stronie Dipol jest do pobrania nowa wersja softu, ale u mnie aktualizacja nie powiodła się. Tuner resetuje się, ale wersja softu nie zmienia się. Też tak macie?

Adam606336
Posty: 55
Rejestracja: 31 maja 2020, o 14:43
Miejscowość: Zielonki

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: Adam606336 »

emione pisze: 14 marca 2022, o 18:56 Na stronie Dipol jest do pobrania nowa wersja softu, ale u mnie aktualizacja nie powiodła się. Tuner resetuje się, ale wersja softu nie zmienia się. Też tak macie?
Też tak miałem, spróbuj przed aktualizacja przywrócić ustawienia fabryczne, zmienić pendrive na inny (ma być sformatowany na FAT 32)

adzik
Posty: 22
Rejestracja: 5 marca 2022, o 20:34
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: Signal T2-MINI
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: adzik »

Mi poszła aktualizacja od razu (stary pendrive, FAT32 i tylko 1 plik z FW) bez resetowania tunera do ustawień fabrycznych. Nowy soft to V5.2.1.27 z 17.lutego. Nazwa pliku chyba błędnie zawiera ver.1.28 :-)
Fajnie, że pojawiają sie aktualizacje, ale szkoda, że nie ma informacji co zmieniono. Ja jeszcze nie zauważyłem różnic :-( Czyżby Dipol miał ver.1.28 ??? Obecnie nie mam niestety możliwości powtórzyć testów CEC. Mogę jedynie potwierdzić że na Samsungu D6500 działa dobrze jak poprzednio.

Dobrycel
Posty: 606
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: Dobrycel »

Żaden producent softu nie podaje co zmieniono. Za trudne dla nich? Tez mnie to irytuje i to bardzo :)

Adam606336
Posty: 55
Rejestracja: 31 maja 2020, o 14:43
Miejscowość: Zielonki

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: Adam606336 »

W najnowszej aktualizacji poprawki dotyczyły stabilności i ulepszenie trybu hotelowego, info dipol

kurczak
Posty: 9
Rejestracja: 17 września 2011, o 01:07
Miejscowość: Laskowice
Odbiornik: SIGNAL T2-MINI DVB-T2
Instalacja antenowa: Antena Dipol 44/21-60 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: kurczak »

Adam606336 pisze: 16 marca 2022, o 07:25 W najnowszej aktualizacji poprawki dotyczyły stabilności i ulepszenie trybu hotelowego, info dipol
Zauważyłem, że w nowej wersji wyłączyli zasilanie anteny (nie ma już takiej opcji dostępnej w menu).

Czy u Was też obraz na sekundę robi się cały czarny (losowo mignie)?

MaxEvans
Posty: 750
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: MaxEvans »

A czy jest domyślnie włączona? Czy potrzebny jest zasilacz ?

kurczak
Posty: 9
Rejestracja: 17 września 2011, o 01:07
Miejscowość: Laskowice
Odbiornik: SIGNAL T2-MINI DVB-T2
Instalacja antenowa: Antena Dipol 44/21-60 Tri Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: kurczak »

MaxEvans pisze: 16 marca 2022, o 14:16 A czy jest domyślnie włączona? Czy potrzebny jest zasilacz ?
Jeżeli pytasz się o ww. funkcję to domyślnie ta opcja nie była włączona, po włączeniu nie był potrzebny zasilacz. Po aktualizacji oprogramowania w menu brak tej opcji.

adzik
Posty: 22
Rejestracja: 5 marca 2022, o 20:34
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: Signal T2-MINI
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: adzik »

na stronie Dipola jest info:
Zasilanie anteny -> Brak

MaxEvans
Posty: 750
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX

Post autor: MaxEvans »

Dziękuję Wam. Szkoda myślałem o tym tunerku. Kupię mini od wiwy i schowam zamoim monitorkiem :)

ODPOWIEDZ