FUBA ODE8600

manez
Posty: 2
Rejestracja: 28 czerwca 2022, o 15:24
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: DEKO TV

Re: FUBA ODE8600

Post autor: manez »

Dzień dobry,
Czy ktoś mógłby zweryfikować informację, czy wersja PRO jest rzeczywiście oparta o procesor z pierwszej wersji FUBA ODE8600?
Chętnie kupię ten tuner, jeśli to się potwierdzi.
ACoTam2 pisze: 13 czerwca 2022, o 19:09 Wydaje mi się, że stara FUBA wróciła do sklepów - tym razem jako wersja PRO
https://hollex.pl/odbiornik-fuba-ode860 ... -4741.html https://www.sklepsaturn.pl/tuner-dvb-t2 ... t-hdr.html
Obrazek
Wróciło logo Dobly Atmos na przód obudowy, tak samo HDR i informacja o automatycznym skanie kanałów. Zrzuty ekranu z menu sugerują, że to jest ta "lepsza" Fuba oparta na MT2250. Za 125 złotych, myślę że sprzęt ponownie warty uwagi.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Krosnoludek »

Zadzwoń sobie do serwisu Fuby to dowiesz się na 100 %
Serwis:

+48 (77) 46 46 029
+48 699 790 223
Przy okazji zapytaj się, czy dołożyli już pasek postępu na bannerze, bo tego tylko brakowało w starej wersji.

wsz
Posty: 150
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: LG OLED55B9
Instalacja antenowa: Indywidualna na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: FUBA ODE8600

Post autor: wsz »

ACoTam2 pisze: "Wróciło logo Dobly Atmos ...". To jest logo zwykłego Dolby, jakie ma teraz chyba każdy dekoder spełniający polskie wymogi na sprzęt DVB-T2. Ten sprzęt nie ma Dolby Atmos tylko Dolby Digital+, AAC. Żeby użyć HDR/HLG, to TV musi to obsługiwać przy wyświetlaniu. Jak to ma, to prawie na pewno nie wymaga przystawki dla DVB-T2, tym bardziej, że Fuba jest tylko FullHD.

manez
Posty: 2
Rejestracja: 28 czerwca 2022, o 15:24
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: DEKO TV

Re: FUBA ODE8600

Post autor: manez »

Krosnoludek pisze: 30 czerwca 2022, o 11:30 Zadzwoń sobie do serwisu Fuby to dowiesz się na 100 %
Przy okazji zapytaj się, czy dołożyli już pasek postępu na bannerze, bo tego tylko brakowało w starej wersji.
Informacja od pracownika serwisu sprzed kilku minut:
W wersji PRO wrócono do starego procesora MT2250.
O pasek postępu nie pytałem.

ACoTam2
Posty: 5
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 08:46
Miejscowość: Wałbrzych/Mieroszów
Odbiornik: Blow 4635FHD (wersja ze zł. ethernet)
Instalacja antenowa: BiQuad własnej roboty :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kłodzko Czarna Góra/W-ch Chełmiec

Re: FUBA ODE8600

Post autor: ACoTam2 »

wsz pisze: 30 czerwca 2022, o 14:30 ACoTam2 pisze: "Wróciło logo Dobly Atmos ...". To jest logo zwykłego Dolby, jakie ma teraz chyba każdy dekoder spełniający polskie wymogi na sprzęt DVB-T2. Ten sprzęt nie ma Dolby Atmos tylko Dolby Digital+, AAC. Żeby użyć HDR/HLG, to TV musi to obsługiwać przy wyświetlaniu. Jak to ma, to prawie na pewno nie wymaga przystawki dla DVB-T2, tym bardziej, że Fuba jest tylko FullHD.
Masz rację, mój błąd. Już się mylę w tych wersjach dobly. Ale mamy to samo logo które było w starej fubie. To chciałem przede wszystkim przekazać. A informuję o HDR tylko po to, aby udowodnić moją tezę innego procesora. Zgodzę się z tobą jednak, że ta funkcja nie ma wiekszego sensu praktycznego.

samuray76
Posty: 4
Rejestracja: 1 lipca 2022, o 16:11
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: testuję
Instalacja antenowa: zwykły kabel

Re: FUBA ODE8600

Post autor: samuray76 »

Miałem przez kilka dni najnowszy model tj. PRO i oto moje spostrzeżenia:
-Nie ma HDMI CEC, pilot od plazmy Panasonica w ogóle nie sterował dekoderem. Sam dekoder tylko wyłączał TV.
-Napisy w plikach .mkv są bardzo fajne (rozmiar, kolor i czcionka) ale bez polskich czcionek i jeśli jest więcej niż jedne napisy wbudowane, to żadnych nie można włączyć. Jeśli są napisy wbudowane w .mkv to odtwarzacz nie widzi już napisów z pliku .txt.
-Pilot mały i cienki, klawisze z jakimś dziwnym skokiem, bardzo słaby.
-Kanały TV nie mają paska postępu.
-Producent aktualizuje soft i wgrałem najnowszy z 2022-04-22.
Poza powyższymi jako dekoder TV bardzo przyjemny, wyszukał kanały w MUX-2 na kawałku przewodu antenowego w Warszawa Wola.
Chciałem, żeby obsługiwał napisy .mkv i .txt, ale na razie takiego dekodera nie znalazłem.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2924
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Krosnoludek »

Z której strony wgrałeś nowe oprogramowanie?
Z tej: http://www.fuba.com/web/it_it/electroni ... r-hlg.html ?

strusmig
Posty: 3
Rejestracja: 9 lipca 2022, o 17:00
Miejscowość: Kielce

Re: FUBA ODE8600

Post autor: strusmig »

Orientuje się ktoś jaka jest realna różnica między obecnie sprzedawanymi modelami ODE8600 i ODE8600 PRO?

Czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcia ekranu przedstawiające interfejs graficzny tych dwóch dekoderów? Chodzi mi o pasek z informacjami o kanale (ten pojawiający się po przełączeniu kanału), EPG i ewentualnie pierwszą stronę z ustawieniami dekodera.

Z góry dzięki.

Szymon_Zy
Posty: 332
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Szymon_Zy »

Czyli wersja pro nie wnosi realnie niczego nowego. Dalej nie obsługuje CEC ....

samuray76
Posty: 4
Rejestracja: 1 lipca 2022, o 16:11
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: testuję
Instalacja antenowa: zwykły kabel

Re: FUBA ODE8600

Post autor: samuray76 »

Krosnoludek pisze: 9 lipca 2022, o 19:19 Z której strony wgrałeś nowe oprogramowanie?
Z tej: http://www.fuba.com/web/it_it/electroni ... r-hlg.html ?
Tak, nie zauważyłem zmian przy odtwarzaniu filmów.

Awatar użytkownika
leszek4231
Posty: 16
Rejestracja: 26 maja 2022, o 15:57
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Ferguson Ariva T55 (DVB-T)
będę miał - Wiwa h.265
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów Góra Św. Marcina

Re: FUBA ODE8600

Post autor: leszek4231 »

czemu jest tak strasznie dużo tunerów bez paska postępu :?:

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3517
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: FUBA ODE8600

Post autor: K63 »

Montowałem wczoraj "łamańca" ODE8610 Stealth z nowym oprogramowaniem. W porównaniu z poprzednią wersją nie ma on opcji zasilania anteny. Ma natomiast automatyczną aktualizację.

JaWie66
Posty: 1
Rejestracja: 25 sierpnia 2022, o 13:05
Miejscowość: Koszalin
Instalacja antenowa: Opticum AX Lion NS v2

Re: FUBA ODE8600

Post autor: JaWie66 »

Witam. Zastanawiam się nad nabyciem Fuby ODE8600 z pierwszej serii lub ODE8600 PRO, jednakże mam dwa istotne pytania do ich użytkowników/posiadaczy, na które dotąd ani w Internecie (w tym na tym forum) ani w korespondencji z wytwórcą/dostawcą (nie doczekałem się odzewu) nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi.
  1. Co najistotniejsze: czy urządzenie w gnieździe Euro podaje sygnały RGB? Są w tym względzie rozbieżności pomiędzy dokumentacją włoskojęzyczną a materiałami polskojęzycznymi.
  2. Przykrym jest widzieć zaniedbania w prostych i wydawało by się oczywistych zagadnieniach jak
    samuray76 pisze: 9 lipca 2022, o 18:14 -Napisy w plikach .mkv są bardzo fajne (rozmiar, kolor i czcionka) ale bez polskich czcionek
    , toteż chciałbym upewnić się, czy w telegazecie oraz nadawanych napisach do audycji polskie litery wyświetlane są prawidłowo.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

ODPOWIEDZ