FUBA ODE8600

kiniu
Posty: 2
Rejestracja: 3 kwietnia 2022, o 07:44
Miejscowość: Tarnów

Re: FUBA ODE8600

Post autor: kiniu »

Witam wszystkich,
też stałem się posiadaczem tego dekodera i w sumie poza paskiem postępu i cec ogólnie jest bardzo dobrze. Jakość obrazu i dźwięku bardzo dobra. Ja mam to podłączone pod sony 27 cali i dekoder włącza i wyłącza tv. W drugą stronę czyli włączenie i wyłączenie telewizora też uruchamia i gasi dekoder.
Chciałbym sobie zaprogramować do tego dekodera pilot uniwersalny. Zna ktoś może kody do oryginalnego pilota fuby ?

Pozdrawaiam

babarek
Posty: 31
Rejestracja: 28 grudnia 2021, o 10:08
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FUBA ODE8600

Post autor: babarek »

Ja dzisiaj zwróciłem dekoder bo bardzo mi zależy na HDM-CEC.
Jakiego masz pilota uniwersalnego ?
Może uniwersalny pilot zastosowany do Panasonica i Fuby były i dla mnie rozwiązaniem problemu ?

kiniu
Posty: 2
Rejestracja: 3 kwietnia 2022, o 07:44
Miejscowość: Tarnów

Re: FUBA ODE8600

Post autor: kiniu »

Mój pilot to zwykła hama 8in1 za kilkanaście złotych. Tania ale działa. znalazłem kod do pilota 1183

Szymon_Zy
Posty: 332
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Szymon_Zy »

Absolutnie w pudełku i instrukcji nie ma słowa o polskim dystrybutorze. Jedynie adres we Włoszech.
Nie mam na 100% takiego menu, w instrukcji również nie ma o tym słowa. Nie wiem skąd ten screenshot - być może soft różnie się pomiędzy państwami i u nas tego nie ma.

CEC skaner nie pokazuje że to urządzenie obsługuje CEC. CEC'a po prostu nie ma, supportu nie ma. Fuba to jakaś firma krzak.

EDIT: znalazłem kartę gwarancyjną z informacją, że serwis oferuje www.sklepsaturn.pl
https://www.sklepsaturn.pl/dekoder-fuba ... 10bit.html
EDIT: Soft z tego linka nie jest wykrywany przez urządzenie, nawet po zmianie rozszerzenie na bin. Porówanie binarne pokazuje, że dużo wspólnego ze zgranym demo_v3.81.bin nie ma.
EDIT: https://www.sklepsaturn.pl/media/produc ... startu.pdf w tej instrukcji jest mowa, o pozycji Tryb automatycznego wyszukiwania w menu Wyszukiwanie kanałów. Ja takiej pozycji nie mam.
EDIT: Obstawiam, że CEC nie jest zaimplementowany tylko pin 19 złącza daje informację o hotplugu.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2927
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Krosnoludek »

Zadzwoń do sklepSaturn.pl i poproś o nowy soft, bo nie działa poprawnie HDMI CEC, brak jest automatycznej aktualizacji programów, oraz poproś by dołożyli pasek postęu na bannerze info.

Przydało by się, by kolega @szymon9904 napisał w jakiej wersji oprogramowania ma automatyczną aktualizację liste kanałów.

Odnośnie HDMI CEC z Włoskiej instrukcji obsługi:
HDMI CEC: Ta pozycja umożliwia włączenie/wyłączenie funkcji CEC odbiornika. Jeśli telewizor podłączony przez HDMI do odbiornika, jest kompatybilny z protokołem CEC, a jego funkcja jest również aktywna na TV, możesz użyć pilota do telewizora, aby sterować niektórymi podstawowymi funkcjami odbiornika, takie jak włączanie / wyłączanie i ewentualna zmiana kanału i regulacja głośności dźwięku.
OSTRZEŻENIE
Niektóre telewizory implementują niestandardowy protokół CEC i/lub mają ograniczoną funkcjonalność CEC. Nie można zagwarantować zgodności CEC ze wszystkimi telewizorami.
http://www.fuba.com/web/it_it/electroni ... r-hlg.html
3.6.7 Inne
Automatyczne czuwanie
Odbiornik wyposażony jest w funkcję automatycznego wyłączania w celu oszczędzania energii. Wywołuje,
po trzech godzinach w trybie pracy bez żadnego polecenia użytkownika odbiornik przejdzie w stan czuwania
przez automatycznie. Ta funkcja jest wstępnie wybrana fabrycznie i w razie potrzeby można ją dostosować lub dezaktywować z menu za pomocą pozycji Tryb timera (Wł. / Wył.) i Czas trwania timera (gg: mm).

Przym. Kanały automatyczne
Funkcja dedykowana do konfiguracji automatycznej aktualizacji listy kanałów w trakcie trybu
dyżurne i/lub operacyjne, określające czas i powtarzalność operacji.

grego
Posty: 3
Rejestracja: 20 marca 2022, o 09:04
Miejscowość: Powiat Włocławek
Odbiornik: ComsatTE2050HD FergusonArivaT760i FTEMaxT220HD FubaODE8600
Instalacja antenowa: AntDipol 28/5-12/21-60 WzmHFO LNA-169 LNA-177 ZwrotZWR-210DC Rozgał Signal 2776N
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock Rachocin

Re: FUBA ODE8600

Post autor: grego »

Witam. Kupiłem Fuba 8600 w lutym i tam jest opcja automatycznej aktualizacji kanałów.
Po podłączeniu do tv Philips 22 cale z roku 2011 działa po hdmi tylko włącz i wyłącz. Lecz dekoder po chwilowej awarii prądu włącza się i włączy po kablu także telewizor. Lepiej żeby to włączanie się dekodera naprawili a wy się przejmujecie paskiem postępu.
Telewizor Samsung 26 cali z roku 2010, cec po kablu - działa wyłączanie telewizora oraz pilotem od telewizora przyciskami +- mogę w dekoderze przełączać programy.
Nie mam u siebie tego dekodera, jest u kuzynki, ona się wg nie zna i nie wiem jaka jest wersja softu.

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Dobrycel »

Jakiego koloru jest wyświetlacz w tym dekoderze? Jedne zdjęcia maja pomarańczowy kolor inne zielony :)
Gdzie softu będziecie szukać do niego?

szymon9904
Posty: 115
Rejestracja: 23 lipca 2015, o 14:36
Miejscowość: Żary
Odbiornik: Samsung UE40K5672, Wiwa H.265 MAXX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów / Śnieżne Kotły / Cottbus / Lobau

Re: FUBA ODE8600

Post autor: szymon9904 »

Krosnoludek pisze: 5 kwietnia 2022, o 22:43 Przydało by się, by kolega @szymon9904 napisał w jakiej wersji oprogramowania ma automatyczną aktualizację liste kanałów.
Miałem wersję V1.0.83 z 11 stycznia br. - tuner jednak poszedł na odsprzedaż przy okazji jednego z montaży, zobaczymy przy kolejnej sztuce czy dalej tak będzie ;)
Dobrycel pisze: 6 kwietnia 2022, o 15:17 Jakiego koloru jest wyświetlacz w tym dekoderze? Jedne zdjęcia maja pomarańczowy kolor inne zielony :)
Gdzie softu będziecie szukać do niego?
Moja sztuka miała kolor pomarańczowy :)

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Dobrycel »

Jesteś monterem? Jeśli tak masz jakieś proste wytłumaczenie BER? W Nowych dekoderach jest informacja o BER 0,00E-07E

2Tom
Posty: 159
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: FUBA ODE8600

Post autor: 2Tom »

Mieliście którą wersję tego tunera ?

"Na rynku były (są) dwie różne wersje tego odbiornika. Na początku tego roku pojawiła się mała liczba próbnej partii odbiornika Fuba ODE8600, która nieco różniła się drobnymi elementami. Można poznać ją było po tym, że na panelu przednim oraz pudełku widoczne było logo Dolby Audio. W najnowszej wersji nie ma już tego logo na panelu czy opakowaniu, ale jest na polskiej instrukcji obsługi. Są też drobne różnice związane z menu, a wynika to z tego, że najnowsza wersja pracuje na zupełnie innym 32-bitowym (CPU) procesorze MT2203 chińskiej firmy Montage LZ Technologies. Poza tym odbiornik niczym się nie różni."

"Jako ciekawostkę należy uznać to, że złącze HDMI v1.4 ma tzw. CEC, co pozwala na automatyczne załączanie telewizora przez specjalny kabel HDMI-CEC."

Aby poprawnie działało HDMI-CEC trzeba mieć specjalny kabel , mieliście taki?

Test opis/test tunera - https://satkurier.pl/news/216105/fuba-o ... 2hevc.html

Szymon_Zy
Posty: 332
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Szymon_Zy »

Moja fuba nie ma loga dolby audio.

Co to za specjalny kabel? Nigdy nie słyszałem o specjalnych kablach HDMI obsługujących CEC. Moje obsługują we wszystkich innych urządzeniach - w FUBIE NIE! Ja nie widzę na magistrali żadnych komunikatów CEC. Napisałem do supportu w sprawie oprogramowania i firmware na stronie, którego nie da się załadować. Cisza.

2Tom
Posty: 159
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: FUBA ODE8600

Post autor: 2Tom »

Podstawowy CEC jest obsługiwany przez wszystkie kable HDMI. Ale jest jeszcze coś takiego jak "Zaktualizowana lista poleceń CEC" a to jest obsługiwane od HDMI 1.3a , tak przynajmniej podaje WIKIPEDIA - https://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI .. Może chodzi aby kabel był zgodny z HDMI 1.3a..

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2927
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Krosnoludek »

Stary banner info:
Obrazek

Nowy banner info:
Obrazek

Dla mnie o wiele ładniejszy i czytelniejszy był ten stary, w tym nowym zniknęło też pewnie automatyczna aktualizacja kanałów, w związku z tym ten tuner dla mnie odpada, o wiele lepszy jest AX Lion NS.

szymon9904
Posty: 115
Rejestracja: 23 lipca 2015, o 14:36
Miejscowość: Żary
Odbiornik: Samsung UE40K5672, Wiwa H.265 MAXX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów / Śnieżne Kotły / Cottbus / Lobau

Re: FUBA ODE8600

Post autor: szymon9904 »

Kupiłem nowy tuner i rzeczywiście menu jest jak na drugim zdjęciu. Niestety zniknęła automatyczna aktualizacja kanałów.
O dziwo działa mi HDMI CEC - przycisk ON/OFF tunera włącza i wyłącza jednocześnie telewizor - mam Samsunga UE32EH5300.
Wersja softu V3.81 z 10 stycznia br.
Dobrycel pisze: 6 kwietnia 2022, o 17:59 Jesteś monterem? Jeśli tak masz jakieś proste wytłumaczenie BER? W Nowych dekoderach jest informacja o BER 0,00E-07E
Generalnie to jest stopa błędów (stosunek błędów do sygnału rzeczywistego). Im mniejszy BER, tym lepiej ;)

Szymon_Zy
Posty: 332
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Szymon_Zy »

szymon9904 pisze: 7 kwietnia 2022, o 19:05 Kupiłem nowy tuner i rzeczywiście menu jest jak na drugim zdjęciu. Niestety zniknęła automatyczna aktualizacja kanałów.
O dziwo działa mi HDMI CEC - przycisk ON/OFF tunera włącza i wyłącza jednocześnie telewizor - mam Samsunga UE32EH5300.
Wersja softu V3.81 z 10 stycznia br.
Dobrycel pisze: 6 kwietnia 2022, o 17:59 Jesteś monterem? Jeśli tak masz jakieś proste wytłumaczenie BER? W Nowych dekoderach jest informacja o BER 0,00E-07E
Generalnie to jest stopa błędów (stosunek błędów do sygnału rzeczywistego). Im mniejszy BER, tym lepiej ;)
Niestety ale synchronicznie wyłączanie/właczanie to nie jest dowód na działanie HDMI CEC.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1128
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: FUBA ODE8600

Post autor: DanielK »

@Szymon_Zy - co jeszcze wg Ciebie byłoby dowodem na pełne działanie HDMI CEC?
Przecież włączanie i wyłączanie telewizora to już też jest HDMI CEC - czyli jest komunikacja.

Szymon_Zy
Posty: 332
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: FUBA ODE8600

Post autor: Szymon_Zy »

Włączanie i wyłączanie możesz zrobić choćby po hotplugu. Hotplug to część samego standardu HDMI odrębna od komunikacji CEC. Natomiast jeżeli libcec pulseeight nie widzi komunikacji to dla mnie jest brak CEC.

Hotplug działa podobnie jak włączanie/wyłączanie TV po scart - tu filozofii nie ma.

Inna opcja czy jeżeli podłączasz ten tuner do tv w VieraLink/AnyNet czy jeszcze innej implementacji CEC producenta widzisz zestawione połączenie? Sorry na dwóch samsungach i jednym panasonic nie widać co w połączeniu z brakiem komunikacji na magistrali dla mnie wyraźnie pokazuje, że CEC nie ma.

EDIT: Jak chcesz sam sprawdzić użyj cec-client i wylistuj co widzisz na magistrali - mój odroid n2, rpi 0, rpi 3 nie znajdują niczego poza sobą i tv. Więc FUBA nie ma CEC albo jego implementacja jest żałosna. [żeby było jasne inne urządzenia nie są podłączone w tym momencie, soundbar z hdmi-arc widać jak podłączę]

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1128
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: FUBA ODE8600

Post autor: DanielK »

99,9 % ludzi nie ogarnie się z tym. Widzisz Ty masz możliwość weryfikacji tego.
Ja wierzę, że większość nie najtańszych tunerów na Linux powinno HDMI CEC mieć dobrze zaimplementowane, ale reszta konstrukcji? Cena Czyni Cuda ;)

ANDPOL50
Posty: 82
Rejestracja: 15 marca 2022, o 18:36
Miejscowość: Rzgów

Re: FUBA ODE8600

Post autor: ANDPOL50 »


babarek
Posty: 31
Rejestracja: 28 grudnia 2021, o 10:08
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FUBA ODE8600

Post autor: babarek »

Fuba nie ma HDMI-CEC. Sprawdzałem z telewizorem Panasonic. Ostatecznie zwróciłem do sklepu.

ODPOWIEDZ