Testowy MUX MWE-Katowice

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1426
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: blockbuster »

Postanowiłem założyć nowy wątek odnośnie testowego MUX-a MWE. Wprawdzie dyskusja dotycząca tej emisji prowadzona jest już w ogólnym wątku o testach w DVB-T2/HEVC ale, że poruszane są tam też często różne inne tematy, to informacja o istnieniu takich testów mogła nie do wszystkich potencjalnie zainteresowanych (czyli będących w zasięgu) dotrzeć.

Emisja prowadzona jest w systemie DVB-T2 z obiektu Katowice/Kosztowy na k38 (ERP 5kW) z głównego systemu antenowego.
Pozostałe parametry: FEC 3/5, GI 1/128, modulacja QPSK, FFT 32k, całkowita przepływność multipleksu 8,9Mb/s.
W skład multipleksu wchodzi 7 programów. Pozwolenie radiowe UKE zostało wydane do 22 maja 2022r.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2655
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: hadam »

Modulacja może być zmieniona i to już w przyszłym tygodniu, tak napisał przedstawiciel MWE na forum konkurencyjnym.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: dvbtowiec »

Była także informacja że być może wtedy zwiększą trochę przepływność. Zobaczymy.
Na razie kiepsko to wygląda, ale powiem Wam że kanały typu Home TV, czy Xtreme TV nie są takie złe. Dużo powtórek, ale to są nowe treści jak na DVB-T, szczególnie w porze wieczorowej, takich programów w DVB-T się nie uświadczy. Gdyby jakość była nieco lepsza i MUX zagościł na dłużej, mogłyby się przyjąć.

Ravcio
Posty: 29
Rejestracja: 17 grudnia 2010, o 22:52
Miejscowość: Trzebinia
Odbiornik: AX 4KBOX HD51
Instalacja antenowa: ASP-8W (PL)
Dipol 44/21-69 Tri Digit (CZ)
Dipol 19/21-69 (SK)
Wzm. WWK ALPHA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ornontowice, Ostrava

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: Ravcio »

W moim przypadku odbiornik AX 4K HD51 nie radzi sobie odbiorem tego MUXu (nie wyszukuje kanałów), a podłączony to tej sam instalacji antenowej telewizor, odbiera ów MUX bez najmniejszego problemu.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1426
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: blockbuster »

Zobaczymy czy rzeczywiście zmienią modulację i na jaką. Zmiana na 16-QAM (przy niezmienionych pozostałych parametrach) pewnie nie wpłynęła by jakoś znacząco na zasięg a na przepływność MUX-a już tak, bo ta zwiększyła by się dwukrotnie. Na pewno obraz wyglądał by dużo lepiej.

Przy obecnych parametrach odbiór jest u mnie bezproblemowy (sygnał na poziomie 65dBuV) mimo, że antena jest ustawiona obecnie znowu na LH. Testy TVN z dużo bardziej bardziej wymagającą modulacją 256-QAM dla stabilnego odbioru wymagały jednak precyzyjnego ustawienia anteny na Kosztowy, co nie dziwi przy odległości prawie 90km od nadajnika.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: dvbtowiec »

Ja mam ok 65KM od nadajnika z sygnałem na poziomie 45dBuV. Błędów BER 0 (1e-9).
Nie pamiętam już z jakim poziomem sygnału docierał MUX TVN. Ale także wysoka, odbiorniki nie pokazywały żadnych błędów i poziom sygnału na nich był 100%

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1426
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: blockbuster »

Ja też niestety nie pamiętam jaki miałem poziom sygnału podczas testów TVN. Oczywiście u mnie sygnał jest wzmocniony gdyż bez wzmacniacza odbiór czeskich MUX-ów byłby z racji odległości raczej problematyczny. Niestety nadchodzą czasy, że ten wzmacniacz nie będzie do niczego potrzebny, gdyż w miarę kolejnych uruchomień docelowych emisji w DVB-T2 będą powstawały kolizję uniemożliwiające mi odbiór czeskich kanałów. Nadajnik na Górze Kamieńsk od dawna zakłóca k26, a maju zaczną nadawać też na k45. Do tego na obiekcie SLR Dobromierz także będą dokładane nowe emisje. Na razie będzie tam MUX-1,2,3 ale nie zdziwiłbym się gdyby w przyszłości pojawiły się tam też MUX-5 i MUX-6 i wtedy powstaną kolejne kolizje tym razem na k28 i może na k37 (jeżeli Czesi zaczną go w ogóle wykorzystywać).

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: Dobrycel »

Jakie to konkurencyjne forum, na którym piszą, że poprawią parametry?

MaxEvans
Posty: 764
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: MaxEvans »


irdeto
Posty: 224
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Miejscowość: Okolice Lublińca
Odbiornik: Cryptobox 752 Combo + Panasonic , LG UF7787
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit 44/21-69 + Dipol 7/5-12 - pion + ams AWS-121m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Klepaczka

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: irdeto »

blockbuster pisze: 31 marca 2022, o 19:48

Emisja prowadzona jest w systemie DVB-T2 z obiektu Katowice/Kosztowy na k38 (ERP 5kW) z głównego systemu antenowego.
Pozostałe parametry: FEC 3/5, GI 1/128, modulacja QPSK, FFT 32k, całkowita przepływność multipleksu 8,9Mb/s.
W skład multipleksu wchodzi 7 programów. Pozwolenie radiowe UKE zostało wydane do 22 maja 2022r.
Ten Mux na 100% nadaje w DVB-T a nie T2
Podpiąłem dziś z powrotem GM Unibox2 co ma starą głowicę, to normalnie widzi sygnał i wyszukał kanały.
Jedynie wyjątkami są Filmax i Power TV , które są z kodekiem h.265 , wyszukują się w liście radiowej i tylko głos jest.
Pozostałe kanały normalnie są odbierane z h.264 skoro je mogłem oglądać.

do 22 maja 2022r.

bo ten k38 od 23 maja przejmuje Częstochowa/Klepaczka
na potrzeby Mux4 z mocą 100kW, więc zapewne by się zakłócały..

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1426
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: blockbuster »

irdeto pisze: 4 kwietnia 2022, o 20:48 Ten Mux na 100% nadaje w DVB-T a nie T2
To mój tv musi mnie nieźle oszukiwać. Nie dość, że pokazuje emisję w DVB-T2 to jeszcze pokazuje wartości które nie występują w DVB-T jak FEC 3/5 czy GI 1/128 ;)
Obrazek
irdeto pisze: 4 kwietnia 2022, o 20:48 do 22 maja 2022r.

bo ten k38 od 23 maja przejmuje Częstochowa/Klepaczka
na potrzeby Mux4 z mocą 100kW, więc zapewne by się zakłócały..
Dokładnie. Już kiedyś było to poruszane.
viewtopic.php?p=249722#p249722

irdeto
Posty: 224
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Miejscowość: Okolice Lublińca
Odbiornik: Cryptobox 752 Combo + Panasonic , LG UF7787
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit 44/21-69 + Dipol 7/5-12 - pion + ams AWS-121m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Klepaczka

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: irdeto »

To Ty z za Cze-wy łapiesz...? No to nie źle sieje ten nadajnik jak na te 5kW no i + ten ATX.
Może to nie tylko LG tak by pokazywał, widocznie coś pokombinowene jest

Dlatego poczytałem tu i w temacie _testach , jakoś nie zauważyłem by ktoś pisał, że odbiera na starszym sprzęcie.
Sam zwątpiłem, chyba że na początku było prawdziwe T2 ..

W sumie z innego powodu podmieniłem na chwilę UniBoxa2 w miejsce Cryptoboxa ,
i tak z ciekawości posprawdzałem sygnały, a tu paski się pokazały na tym k38, no to przeskanowałem.
Ale właśnie brakowało mi tych dwóch programów, no się kapłem że w radiowej liście może są, i też tak było.

Przy okazji jeszcze raz Mux4 k32 też sprawdziłem , to również Wydarzenia24 są w radiowej liście, + te kodowane od nich radia.
Ale to już tak było od początku.

______
no fakt, napisałeś o tym k38
i są osoby, co właśnie kierują się na Klepaczka, może nie T.Gór.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: dvbtowiec »

Mój telewizor w Krakowie także pokazuje standard DVB-T2 na tym MUX.
Niemożliwe aby nadawał w DVB-T.
Aż sobie starą Wiwę póżniej podłączę i zobaczymy czy go widzi i coś zaprogramuje.
Ostatnio zmieniony 4 kwietnia 2022, o 21:59 przez dvbtowiec, łącznie zmieniany 2 razy.

irdeto
Posty: 224
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Miejscowość: Okolice Lublińca
Odbiornik: Cryptobox 752 Combo + Panasonic , LG UF7787
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit 44/21-69 + Dipol 7/5-12 - pion + ams AWS-121m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Klepaczka

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: irdeto »

dvbtowiec pisze: 4 kwietnia 2022, o 21:48 Mój telewizor w Krakowie także pokazuje standard DVB-T2 na tym MUX.
Niemożliwe aby nadawał w DVB-T.
Aż sobie starą Wiwę póżniej podłączę i zobaczymy czy go widzi i coś zaprogramuje.
Szkoda że nie zrobiłem zdjęć, tuner już schowany do pudełka , ale raczej nie będę go sprzedawać..
A na 100% ma starą głowicę , dlatego zmieniłem na Cryptoboxa co ma już hevc-a.

Myślałem o jakimś Combo 4K na linuxie, ale zbyt dużo problemów , a ja wolę prostotę.

Samego mnie teraz ciekawi czy ta WIWA złapie.. :?

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: dvbtowiec »

@irdeto Już sprawdzone. Wiwa z tunerem DVB-T niczego nie znalazła. Nie widzi nawet sygnału.
Zatem Twój tuner ma głowicę DVB-T2 :) Innego wyjaśnienia nie ma.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1426
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: blockbuster »

irdeto pisze: 4 kwietnia 2022, o 21:40 Może to nie tylko LG tak by pokazywał, widocznie coś pokombinowene jest
No nie. To co napisałem wcześniej o moim tv to było w formie żartu dlatego dałem ikonkę ;)
Emisja jest na 100% w DVB-T2.
https://www.digitalbitrate.com/dtv.php? ... 13&lang=en

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: dvbtowiec »

Kolega nie zdawał sobie sprawy że ma tuner z głowicą DVB-T2 :)

irdeto
Posty: 224
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Miejscowość: Okolice Lublińca
Odbiornik: Cryptobox 752 Combo + Panasonic , LG UF7787
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit 44/21-69 + Dipol 7/5-12 - pion + ams AWS-121m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Klepaczka

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: irdeto »

dvbtowiec pisze: 4 kwietnia 2022, o 22:07 Kolega nie zdawał sobie sprawy że ma tuner z głowicą DVB-T2 :)
No kurde, macie rację : :geek: :shock:
Ale wpadka, nie przypuszczałem że dziadek już miał taki system
Sorki za niepotrzebne zamieszanie..
Ale aż musiałem sprawdzić ponownie podłączając, jak i na stronie dystrybutora, że faktycznie ma T2.
Jedynie nie ma HEVC-a :evil:
http://www.golden-interstar.pl/produkt.php?id=534

Nawet pisze na dole listy, że to DVB-T2 8-)
Obrazek

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1426
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: blockbuster »

Zauważylem, że od wczoraj na digitalbitrate.com przy kanale Filmax widnieje rozdzielczość 1280x720. Zmianę rozdzielczości widać też na wykresie graficznym
Obrazek

Trochę to dziwne, bo mój tv pokazuje, że ten kanał nadal jest w 576p.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Testowy MUX MWE-Katowice

Post autor: dvbtowiec »

Jest 720x576.
Nie wiem skąd w serwisie wzięli tą rozdzielczość.
Chyba że przez chwilę tak było.

ODPOWIEDZ